Probleme în Senatul României pentru Teodor Meleșcanu

Probleme în Senatul României pentru Teodor Meleșcanu. Senatorul ALDE Teodor Meleșcanu, propus de PSD la șefia Senatului, a reușit să devină președinte al Senatului abia din turul doi de scrutin. In turul I, a fost la un pas de a fi ales președinte al forului legislativ, doar că a obținut 67 voturi ”pentru”, și nu 68 cît avea nevoie. Numărul necesar de voturi pentru o majoritate simplă era de 68, dat fiind că în plen au fost prezenţi 134 de senatori.

Așa că a fost nevoie de un al doilea tur, în care au intrat Meleşcanu şi Gorghiu (PNL), aceasta din urmă obţinând 49 de voturi în primul tur.

După al doilea tur, Meleșcanu a obșinut 73 de voturi iar ALina Gorghiu, 59 de voturi.

În cursa pentru șefia Senatului, loc rămas vacant după demisia lui Călin Popescu Tărceanu, s-au înscris Teodor Meleşcanu – susţinut de PSD, Alina Gorghiu – propusă de PNL şi Ion Popa de la ALDE.

Alina Gorghiu, propusă de grupul liberalilor, a fost susţinută de senatorii PNL (25), de cei de la USR (13) şi UDMR (9).

La rândul său, Ion Popa, propus pentru această funcţie de ALDE, a fost susţinut de cei 11 senatori ai grupului Alianţei Liberalilor şi Democraţilor, cărora li s-au adăugat 3 senatori ai PRO România.

Liderul grupului senatorial al ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat că propunerea făcută de PSD pentru funcţia de preşedinte al Senatului, Teodor Meleşcanu, încalcă Regulamentul Camerei superioare a Parlamentului.

„Avem o problemă procedurală foarte serioasă, întrucât Regulamentul Senatului prevede clar că alegerea preşedintelui se face pe baza propunerilor înaintate de grupurile parlamentare, câte o propunere de fiecare grup. Vreau să luaţi act că grupul ALDE îşi exercită dreptul de a avea propria propunere pe care o vom face în persoana lui Ion Popa, nu pot să existe două propuneri din partea aceluiaşi grup. Domnul senator Meleşcanu, pe care dumneavoastră îl propuneţi, poate să fie candidatul dumneavoastră cu condiţia să nu facă parte din grupul ALDE, pentru că altfel se încalcă prevederea Regulamentară potrivit căreia fiecare grup face o singură propunere. Din partea grupului ALDE nu pot exista două propuneri, ci una singură, vă rog să luaţi act de acest lucru”, a spus Tăriceanu în plenul Senatului.

Senatorul PNL Iulia Scîntei le-a cerut celor de la PSD să îşi desemneze un candidat din propriul grup.

La rândul său, Teodor Meleşcanu, a declarat că și Tăriceanu, a fost propus de către grupul PSD la şefia Senatului şi ales preşedintele acestui for legislativ.

„Nu e vorba de nicio afiliere, aduceţi-vă doar aminte că domnul Tăriceanu a fost propus de către grupul PSD şi ales preşedintele Senatului, în 2016, şi vă rog să vă aduceţi de asemenea aminte că, atunci când şi-a dat demisia domnul Antonescu, domnul Tăriceanu a fost propus de către PSD, dânsul fiind la liberali, şi a ocupat funcţia de preşedinte al Senatului”, a spus marţi Meleşcanu, la Senat, întrebat dacă un grup parlamentar, ALDE, poate avea doi candidaţi şi dacă se va afilia grupului PSD.

Meleşcanu a menţionat că nu a mai vorbit despre candidatura sa la şefia Senatului cu preşedintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, şi că rămâne candidat susţinut de PSD.

Întrebat dacă îşi asumă excluderea din ALDE mergând mai departe cu candidatura susţinută de PSD, Meleşcanu a spus: „Să vedem ce se întâmplă în sală, care va fi rezultatul votului”.

Funcţia de preşedinte al Senatului a rămas vacantă după demisia lui Călin Popescu Tăriceanu, în urma retragerii ALDE din coaliţia de guvernare.

PSD a anunţat ulterior că îl susţine pe Teodor Meleşcanu, membru ALDE, pentru a ocupa această funcţie.

Liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, a anunţat, săptămâna trecută, că propunerea oficială a formaţiunii pentru funcţia de preşedinte al Senatului este Ion Popa, precizând că persoanele care acceptă funcţii în Guvern, Parlament sau alte instituţii, fără acceptul sau susţinerea partidului, vor fi excluse.

Ulterior, Teodor Meleşcanu a declarat că este membru ALDE şi îşi doreşte să rămână în formaţiune, menţionând că a fost „relativ surprins neplăcut” de propunerile privind excluderea acelor parlamentari care ar participa la alegeri pentru funcţiile din Parlament.

„(…) eu doresc consolidarea şi succesul ALDE. Din acest punct de vedere am acceptat propunerea de a candida la preşedinţia Senatului. Pot să vă spun foarte direct că, la vârsta mea, experienţa mea politică, funcţiile nu prezintă pentru mine nicio atracţie. Dacă însă voi fi ales, am acceptat această candidatură, dacă voi fi ales de către colegii mei şi senatori preşedinte al Senatului, voi aduce experienţa mea, echilibrul şi continuarea proiectului ALDE, început în 2016 cu Partidul Social Democrat”, a spus Meleşcanu.

Luni seară, premierul Viorica Dăncilă a reiterat că PSD susţine în continuare candidatura lui Teodor Meleşcanu pentru funcţia de preşedinte al Senatului.

”Îl susţinem în continuare pe domnul Teodor Meleşcanu şi cred cu tărie că mâine va fi ales preşedintele Senatului”, a declarat, luni seară, după şedinţa Comitetului Executiv al PSD, Viorica Dăncilă.

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1

16 Comentarii

  1. Vivat Marele Pele..asta Marele Mele,noul presedinte al Senatului!Sa traiesti cat Robert Mugabe(nu Turcescu),pana iti cad si dintii din gura,nu numai linguritele din mana,dar sa il ingropi pe Tariceanu,sa ii scrii necrologul…Asta DA razbunare….

  2. Multe placute suedeze in gura madamei Gorghiu. Asta ca o consolare ca n-a fost proptita in fruntea Senatului.

  3. Acest spion ceaușist in vârstă de 78 de ani este o rușine pentru senatul României! Ca ministru de externe a fost nul. Un oportunist mizerabil si imoral!

  4. Domnule Tăriceanu începeți să pierdeți în formă continuată. Ar trebui să va faceți singur o analiză fiincă de vină nu pot fi mereu alții. Când combinațiile ies prost una după alta înseamnă că ori cineva vă sapă, ori că “stelele” vă sunt potrivnice. Lăsați să iasă în față Aripa tânără. Gestul cu CCR este de cârcotaș PNL-ist fără idei.

  5. Singura problema cu acest tataie matusalemic va fi ca n-or sa mai poata dormi aia prin banci, din cauza sforaielilor care vin de la tribuna ! Intre orele 13 si 16 sa nu-l treziti brusc, ca sigur face urit si intreaba „cine a comandat snitel ?” ! …

  6. Melescanu a luat 73 de voturi. PSDul i-a dat 68 ca atata are, de unde a luat cele 5 voturi in plus? Ca sa stim cu cine e aliat PSDUl.

  7. La final, Melescanu a declarat in Plen: „Dragi colegi, v-am mai spus-o şi o repet că orice politician responsabil trebuie să aibă deviza ‘Să facem cât mai mult, câtor mai mulţi’. La începutul discursului, v-am promis echilibrul meu, iar acum, în încheiere, vă cer tot sprijinul pentru a face din Parlamentul României o Instituţie de ELITA în sistemul democratic românesc”!

    Melescanu e senil cumva?!
    Cum sa spui asta: „iar acum, în încheiere, vă cer tot sprijinul pentru a face din Parlamentul României o instituţie de elită în sistemul democratic românesc”, cand in toate sondajele Parlamentul si Politicienii din Romania sunt la cel mai mic Nivel de INCREDERE?!
    Cum?
    Sondaj INSCOP Research, Martie 2019: „În ce instituții mai au încredere românii?”
    „Clasamentul încrederii în instituțiile interne e INCHEIAT de partidele politice, cu 11,3% încredere multă și foarte multă (11,8% în ianuarie 2019, respectiv 9,1% în noiembrie 2018) și Parlament, cu 11,2% încredere multă și foarte multă (9,8 % în ianuarie 2019, respectiv 10,6% în noiembrie 2018).”
    https://www.cotidianul.ro/sondaj/
    Adica, Parlamentul e ULTIMUL!

    Vorbe goale, pic de rusine nu are acest bosorog senil numit Melescanu, care de cate ori a CANDIDAT nominal a obtinut SUB 2%!

  8. Pacalici iohanisti – ce-si zic liberali, nici de ar candida fara contracandidat, tot n-ar fi alesi.

  9. Haolioo sireaca madam Gorrrrrghiu visa și ‘mneaei la cel mai marrrre scaun din Senat.Și cand colo i l-a blocat Melescanu .Lasă cocoana, nu fiți supărrrată că se ezixta trrrratament,luați un purrrrgativ!Ăsta e primu’ test înainte de morțiunea de cenzura și ocserv ca opozitiunea e-n turul gol-goluț.

  10. In ce baza Mme Gorghiu are aspiratii atat de mari? Ca-si plimba trupul prin Parlament in semn ca „face politica”. Are vreo contributie de vreun fel oarecare? Doar tipete si huiduieli.

  11. Dincolo de frecusurile personale dintre Melescanu si Tariceanu este foarte important ca Alina care-i reprezinta perfect pe ciudatii blocati intelectual din parlament a ramas pe-afara.

  12. Bravo PSD , ati reusit cu tot sabotajul lui iohanis si mercenarii vanzatori de tara de la PNL/USR !!!!

  13. Acuma, e clar ca Melescanu e mai senil decat ala de 100 de ani care era lustruitorul de ghete al tovarasei Ana Pauker, al lui Pantiusa si al tortionarului Visinescu, iar acum se da mare „hastagist” si democrato-anarhisto-european (ca i-am uitat numele), dar parca tot e un pic mai coerent decat madama Gorghiu, aia care era atat de redusa la fizicu’ superior incat posta clipul ala cand se ducea sa duca daruri pe la blocuri, batea la usi si-si spunea numele, iar o fetita (de dincolo de usa) i-a tras o smetie de a rams madama cu gura cascata si cu plasa cu peschesuri intre masele. Macar daca nu posta clipul ala public, dar…..mnoa! atata o duce capul (saraca).

  14. Ce poate fi mai potrivit pentru PSD la Senat, decat un Melescan impaiat? Asta e util pentru mafia bolsevica la fel ca si Lenin, un alt demon impaiat.

  15. Ce se mai oftica jivinele lili, ileana suceava si alti spalati pe creier ca nu a iesit madam Gorghiu! Credeau ca au scapat de pupat dosuri, dar uite ca n-a fost sa fie! Dati inainte la pupat!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.