S-au trezit şi autoritățile noastre: Măsuri speciale la granița cu Ucraina

România adoptă măsuri de protecţie pe teritoriul naţional în imediata vecinătate a zonei de conflict din Ucraina.

Într-o şedinţă a Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă a fost adoptată o hotărâre prin care se implementează măsuri pentru avertizarea cetăţenilor români aflaţi în zona de graniţă cu Ucraina.

Hotărârea ţine cont de evenimentele recente înregistrate şi de contextul geopolitic actual determinat de conflictul militar al Rusiei asupra Ucrainei, care au generat atacuri recente şi repetate asupra porturilor ucrainene Reni şi Ismail, aflate în imediata apropiere a graniţelor cu România.

Prezentăm integral textul hotărârii CNSU:

„HOTĂRÂRE nr. 31 din 07.09.2023 privind adoptarea unor măsuri de protecţie pe teritoriul naţional din imediata vecinătate a zonei de conflict din Ucraina

Având în vedere contextul geopolitic şi de securitate determinat de conflictul militar generat de agresiunea Rusiei asupra Ucrainei care implică confruntări armate în imediată vecinătate a graniţelor României, confruntări ce pot genera riscuri pentru populaţia din localităţile din limitrofe acestor zone de conflict,

luând în considerare atacurile recente şi repetate efectuate asupra porturilor ucrainene Reni şi Ismail, precum şi răspunsul apărării antiaeriene ucrainene care au determinat dispersarea mijloacelor utilizate pe suprafeţe mari,

ţinând cont de urmările acestor confruntări înregistrate pe teritoriul României, în imediata vecinătate a zonelor de conflict,

analizând riscurile la care este expusă populaţia, precum şi necesitatea adoptării unor măsuri urgente pentru protecţia acesteia, raportat la prevederile Legii nr. 481 din 8 noiembrie 2004 privind protecţia civilă,

în conformitate cu prevederile art. 81 din OUG nr. 21/2004 privind Sistemul Naţional de Management al Situaţiilor de Urgenţă, cu modificările şi completările ulterioare,

în temeiul prevederilor art. 20 lit. l) şi n) din Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 21/2004 privind Sistemul Naţional de Management al Situaţiilor de Urgenţă, cu modificările şi completările ulterioare şi ale art. 2 şi art. 4 din Hotărârea Guvernului nr. 94/2014 privind organizarea, funcţionarea şi componenţa Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă, cu modificările şi completările ulterioare,

Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă adoptă prezenta

HOTĂRÂRE:

Art. 1 – Se abilitează Ministerul Apărării Naţionale să evalueze şi să stabilească zonele de pe teritoriul României, adiacente zonelor de conflict Reni şi Ismail, în care se instituie măsuri specifice de protecţie a populaţiei.

Art. 2 – (1) În zonele stabilite în condiţiile art. 1, comitetele judeţene pentru situaţii de urgenţă dispun măsuri pentru informarea populaţiei, identificarea spaţiilor ce pot fi utilizate pentru adăpostire şi asigurarea permanenţei la sediile autorităţilor publice locale locurile de acţionare a mijloacelor de alarmare.

(2) Inspectoratele pentru situaţii de urgenţă din judeţele în care sunt stabilite zone în condiţiile art. 1 asigură informarea populaţiei cu privire la modul de comportare şi acţiune, verificarea şi eliberarea tuturor spaţiilor cu destinaţie de adăposturi publice, precum identificarea altor spaţii ce pot fi folosite pentru protecţia populaţiei.

Art. 3 – Ministerul Apărării Naţionale edifică spaţii de protecţie a populaţiei la nivelul localităţilor Plauru şi Ceatalchioi, precum şi la nivelul altor localităţi cu un număr mic şi foarte mic de locuitori, stabilite la nivelul comitetelor judeţene pentru situaţii de urgenţă.

Art. 4 – (1) În cazul manifestării riscului de cădere a unor elemente aparţinând mijloacelor de luptă utilizate în conflict, Ministerul Apărării Naţionale notifică Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă cu privire la zona specifică potenţial a fi afectată.

(2) În zonele comunicate conform alin. 1 se abilitează Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă să emită mesaje de avertizare şi alarmare a populaţiei prin sistemul RO-ALERT şi/sau mijloacele de alarmare de la nivelul autorităţilor publice locale.

Art. 5 – În zonele prevăzute la art. 1, fără acoperire GSM ori neacoperite de mijloace de alarmare, inspectoratele pentru situaţii de urgenţă dislocă echipaje care asigură avertizarea/ alarmarea populaţiei, pe baza datelor transmise de dispecerate prin intermediul sistemelor de comunicaţii radio, folosind mijloacele mobile de avertizare sau comunicare.

Art. 6 – Prezenta hotărâre se comunică tuturor componentelor Sistemului Naţional de Management al Situaţiilor de Urgenţă, pentru punere în aplicare prin ordine şi acte administrative ale conducătorilor acestora.

PREŞEDINTELE COMITETULUI NAŢIONAL PENTRU SITUAŢII DE URGENŢĂ
PRIM-MINISTRU
ION-MARCEL CIOLACU”.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

27 de Comentarii

 1. Eu propun , ca orișice dronă venită de dincolo de Prut sau Dunăre, să fie verificată temeinic , dacă are viză de intrare , viză specială – semnată de Președinte KlauSS Iohannis – pentru a intra pe teritoriul ROMÂNIEI ? ! ?

 2. Advertizare dupa ce au fost ucisi? Nooo! ma!, astia chiar sunt pe langa viata omului. Se trezesc in afganistan sau siria in desert.

 3. După ce s-a trezit Johannis din somnul cel de moarte de s-a făcut de cacao, prezidentul a început să tragă picioare în gard știind că gardul e din lemn de plop putred! Succesuri guys!

 4. Este foarte important ca ucrainienii sa primeasca armament la timp, ei lupta si pentru siguranta noastra iar pentru asta li se mai spala pacatele acestui vecin fata de atrocitatile comise in tandem cu jegul rus, asupra populatiei romanesti.Clar că ucrainenii sângerează și pentru Europa de Est, deși sunt o groază de troli platiti pe aici care nu acceptă asta.Slava Ucraina.

 5. La noi așa e, montăm antiaeriana după ce au căzut dronele, montăm extinctoare după ce au ars spitalele și adoptăm legislație antidrog după ce ne-am umplut de droguri. Ne trezim după ce evenimentul a trecut și a produs consecințe. Somn ușor otrepelor, să vă mai treziți doar când încasați pensiile speciale, să nu cumva să le ratați!

 6. Romania tace și face.Acum e momentul ca Occidentul sa nu o mai lungeasca ca data trecuta cand au permis rusilor sa-si construiasca defensiva. Dati tot ce le trebuie ucrainienilor ca razboiul sa se incheie cat mai repede.Oricimea izolata pe scena internațională.Eventual ajutați în căsăpirea proprie.

  • @tOROS
   Ucraina are nevoie de un singur lucru pentru a opri razboiul: nu armament fara numar, ci EXTRAGEREA criminalului de razboi Zelenski de la conducerea tarii.
   Slava Z !

 7. Si totul a pornit de la o poza masluita de catre securitatea de la Kiev, sau poate chiar de la Bucuresti. Nici o drona prabusita nu produce explozii ca la Crevedia.

 8. iar „speciale” ???? nu mai putem de speciale si speciali, si experti si doctori in ……. !!!! am vazut unde ne-au adus fraierii astia !!!

 9. Tara specialilor tradatori aserviti care vor sa bage Romania in razboi! Jos cu ei! Ucraineni, plecati acasa ca deja am bagat prea multi bani in fundul vostru, ca voi sa continuati sa va bateti joc de romani! Stop tranzitarii cerealelor americano-ucrainene care ne strica drumurile si ne ocupa afecteaza portul Constanta afectand interesele producatorilor romani! Stop pregatirilor de razboi! Vrem pace si neutralitate, nu vrem o tara distrusa ca Ucraina la indemnul american!

 10. Ucraina are ocazia unica de a retroceda teritoriile furate de la Dunare !!! Numai asa se opresc rusii din bombardamente…
  Ucraina are pozitia „shmecherului nesimtit”, care stie ca are ceva ce nu i-a apartinut niciodata, a fost la furat impreuna cu fratele rus, dar nu vrea sa dea inapoi nimic…
  Slava Z !

 11. Ati sters repede stirea cu GLONTUL trecut prin acoperis si cazut in casa omului !!! O fi fost un glont FANTOMA , ca acela
  care l-a ASASINAT pe JFK !!! Sau in cel mai bun caz , ucrainieni , trec granita cum traversam noi , IDIOTII creduli in KWJ.
  Unii, cei care l-au VOTAT !!!Inca odata rezulta ca RROMANICA este tara NIMANUI !!! SCARBA ,SCARBA SCARBA !!! De ce si-a chemat ACOLITII la CONSULTARI ???

 12. Clasa conduce si decide!
  S-au laudat peste tot ca dubleaza transportul de grane ucrainiene prin Ro.!
  Acu* s-au trezit ca au adus razboiul langa granita Ro…
  Terminati-o rapid cu graul! Nu merita! Trezitiva odata! Ati fost pacaliti ca niste copii!!! Puneti tara in pericol!

 13. Vai de capul lor de autoritati. Daca asteptam dupa astia sa ne asigure securitatea, nu avem nici o sansa.

 14. Ati pus exact poza care atesta falsul mincinosilor ukrani pentru a baga Romania in razboi cu Rusia cu nepretuitul ajutor A3/CNN. Poza sugereaza o explozie langa nava de patrulare de coasta a Marinei militare care n-a vazut, n-a auzit !!!

 15. Sau a explodat de pe teritoriul nostru un dispozitiv plantat precum cel de la Costinesti (sa traiesti !), repetitia cu public auzita si vazuta, dar fara autor si fara „resturi/fragmente”. Cand autoritatile romane au tacut, ele stiau ca este o actiune sub steag fals menite sa amestece Romania intr-un razboi cu Rusia. Acum se cere sa tragem in dronele rusesti care zboara prin Ukraina ? Cine are idei din astea, mai are frati, ceva ?

 16. Dronele sau rachetele care tranziteaza teritoriul national in drumul catre tinte din Ucraina incalcand astfel spatiul nostru aerian trebuiesc doborate de antiaeriana romaneasca. Siguranta cetatenilor nu se face prin avertizari si alarmari ci prin indepartarea pericolului. Rusilor si trolilor rusi nu le va place acest lucru dar este singura modalitate de a proteja cu adevarat cetatenii romani.

 17. „Dronele sau rachetele care tranziteaza teritoriul national”

  Uita-te pe o harta, cu Nordul in sus, nu „cu verdele in sus”, ca militienii. Atunci ai sa vezi ca doar ce vine din Ukraina sau R.Moldova trece peste sau prin Romania. Ce vine din Crimeea este pe langa. Lasa-ne cu aberatiile de nepriceputeanu, ROGu-te-as !

 18. Chiar nu mai avem romani cu capul pe umeri,care sa analizeze aceste ABERATII primite de la acesti UCRAINIENI,care doresc cu totii implicarea unei tari NATO in razboi? Au incercat cu polonezii si nu au reusit.Acum incearca cu noi ROMANII si NEONAZISTUL lor numit ZELINSKI ne spune direct sa doboram RACHETELE SI DRONELE rusesti care trec pe deasupra tarii noastre si ataca UCRAINA.El vrea sa inceapa al TREILEA RAZBOI MONDIAL.Pana nu scapati de acest NEONAZIST numit ZELINSKI nu o sa aveti pace pe acest teritoriu numit UCRAINA,formata din teritorii luate de la alte state.Mai il sustineti mult pe acest CRETIN,numit ZELINSKI?

 19. Cu ocazia asta s-a aflat ca satele de la granita n-au asistenţa medicala, nicimacar un dispensar. Au fost lasate de izbeliste, la fel ca si restul Deltei. Degeaba se dau mesaje Ro-alert, daca nu se poate interveni cu nimic. Trebuie pus in vedere ukracilor sa nu mai arunce drone si gloante in Romania, iar migrantii lor sa plece inapoi de unde au venit. Peste romani au trecut doua razboaie mondiale si ei n-au plecat in lume. E valabil si pentru sholdoveni, sa stea la ei acasa si sa munceasca, nu sa se milogeasca de altii.

 20. @tomlin: In primul rand m-am referit la cele ” care tranziteaza teritoriul national in drumul catre tinte din Ucraina incalcand astfel spatiul nostru aerian”. In al doilea rand uita-te mai bine pe o harta si vezi ca, in linie dreapta, lansate din Crimea acestea trec pe deasupra teritoriului Romaniei. Rusii nu-si permit sa tina prea mult dronele deasupra Ucrainei pentru a nu fi doborate pana sa ajunga la destinatie (Izmail sau Reni). Asa ca zboara foarte aproape de granita Romaniei tinand aproape de cursul Dunarii. Cum aceasta nu este dreapta si cum dronele lovesc noaptea nu ma astept ca rusii sa respecte traseul in afara teritoriului. In al doilea rand rusii stiu ca ucrainienii vor sa evite un incident similar cu cel de la granita Poloniei cand rachete AA au ratat tinta si au cazut intr-un sat polonez producand victime. Asa ca lasa-ma cu prostiile tale. P.S. Prin natura meseriei (marinar) am „citit” mai mule harti decat ai putea citi tu in 10 vieti.

 21. @Un Roman: nu cred ca tu esti roman daca ai accepta ca pe deasupra capului tau sa zboare drone rusesti cu destinatia Ucraina. Un astfel de lucru este o incalcare flagranta a suveranitatii Romaniei de catre un agresor si un stat neprieten. Guvernul are DATORIA de a-si apara cetatenii. Asta se face nu cu alarmari si trimiterea populatiei in adaposturi ci prin anihilarea pericolului. Daca rusii isi trimit dronele pe deasupra teritoriului, armata romana este OBLIGATA sa le doboare. Dupa aceea as vrea sa-l vad pe Kuzmin protestand ca le-am doborat dronele deasupra Romaniei.

 22. „Asa ca zboara foarte aproape de granita Romaniei tinand aproape de cursul Dunarii”

  Abia acum spui adevarul, daca mai adaugai si „tangent la cursul Dunarii” era perfect.

 23. „am „citit” mai mule harti decat ai putea citi tu in 10 vieti”

  Iar vorbesti din inchipuiri, dar nu ne mai luam din asta. Vant din pupa !

 24. E bine că au aflat că ne învecinăm cu ukr, greu, târziu dar e de înțeles când îi auzi cum vorbesc de la stâlpul de iluminat de la cotroceni până la oratorul de 5 stele copy paste ciuca al nostru sau expertul mai doctore Bode. Ca idee le spun că s-au inventat radare care se pot monta la granita

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.