Să filosofăm, dar să fumăm mai puțin

Ziua mondială a filosofiei este marcată, anual, în cea de-a treia zi de joi a lunii noiembrie, respectiv  21 noiembrie și coincide anul acesta cu Ziua naţională fără tutun. 

Pentru a combate riscurile consumului de tutun, în anul 2002 a fost interzisă orice reclamă sau campanie publicitară la tutun la televiziune şi la radio. De asemenea, România s-a alăturat mai multor state din Uniunea Europeană care au impus legi ample privind interzicerea fumatului în locurile publice.

În același timp, UNESCO adresează un apel de Ziua fisosofiei  de a medita colectiv asupra viitorului umanităţii şi pentru a concepe o lume mai bună”, arată Audrey Azoulay, director-general al UNESCO, în mesajul ei dedicat Zilei mondiale a filosofiei, potrivit unesco.org.

La sediul UNESCO din Paris, sunt programate o serie de prelegeri în zilele de 20 şi 21 noiembrie 2024, susţinute de personalităţi de marcă ale filosofiei şi ştiinţelor sociale contemporane. Astfel, Daniel Innerarity va vorbi despre modul în care „Filosofia ajută la navigarea decalajelor sociale create de inteligenţa artificială”, Hartmut Rosa va prezenta conceptul său de „energie socială” şi va explica necesitatea acestuia, Gabriela Ramos va detalia modul în care filosofia susţine incluziunea tinerilor, iar Mario Pezzini va participa la panelul „Filosofie şi sărăcie: repararea coeziunii sociale”, arată unesco.org.

Pentru marcarea zilei naţionale fără tutun în anul 2024, în judeţul Sibiu, în comuna Turnu Roşu, Centrul Şcolar de Educaţie Incluzivă Turnu Roşu a organizat o acţiune de prezentare a riscurilor fumatului, menţionează https://sibiuindependent.ro.

 

 

Recomanda

10 Comentarii

  1. Romania a inlocuit litera M cu litera R in numele FUMAT. Deci, sa FURAM inloc sa FUMAM !

  2. O asociere mai nefericita nu se putea. Filosofi nefumatori exista, dar judecand la rece, tigara inseamna o pauza, iar pauza invita la reflectie. Deci filosofia si fumatul nu se exclud deloc reciproc. Altfel de ce ar fi ostracizati fumatorii in Occident, in conditiile in care droguri mult mai tari se gasesc la liber?
    Filosofia si fumatul nu se exclud deloc reciproc, ba unii ar zice ca dimpotriva. Amerindienii cum numeau obiceiul trasului de fum de tabac? Pipa pacii. Pipa pauzei, pipa reflectiei, pipa imprietenirii, nu? Sa ne oprim din razboi si sa fumam o tigara, nu?
    Intr-adevar pe termen lung, fumul toxic din tigara provoaca daune grave organismului. Dar de aici si pana la a interzice fumatul e o mare distanta. De ce fumeaza soldatii pe front? Pentru ca ei nu stiu daca mai apuca termenul lung…

  3. „tigara inseamna o pauza, iar pauza invita la reflectie”

    Intr-adevar, tigara se asociaza cu reflectia de dupa: s-o mai fac o data ?

  4. Japonezii sînt printre cei mai mari fumători și mâncători de sare din lume. De aceea trăiesc și cel mai puțin!
    …ceva nu-i în regulă…opriți!…nu dați drumul să nu se prindă fraie…opriți!

  5. Dacă tot filozofăm, să renunțăm și la cafele, la sutiene, la statul pe prostată, la tatuaje chiar și la inele. Toate cresc riscul de cancer fiindcă inhibă oxigenul să ajungă la celule (unele prin reziduuri, altele prin presiune).

  6. Am omis pisicile a căror peri se depun în plămâni și una-două faci cancer. Plus că au paraziți (toxoplasma) care merg la creier, inimă și prostată unde fac cancer! Așa-i că-s drăguțe…

  7. Ipohondria si ignoranta sigur duc la cancer. De la stres, frica, panica, mancat si baut otrava din „comert” (ignoranta), drogangeala cu habar n-ai ce (ignoranta) etc.. De la nicotina, sigur nu. Nicotina se afla in fructe si legume printre altele. Fumati tutn natural, nu tigari cu filtru, facute de „ue” pentru „binele” vostru! Boala vine din „filtru” extrem de cancerigen!
    https://www.haypp.com/uk/nicopedia/6-foods-you-may-not-have-realised-contain-nicotine/

  8. Parul animalelor nu se depune in plamani :)) Iar bolile lor nu se transmit la om. Viermii intestinali nu „se vindeca”. Trebuie sa manaci anumite alimente si mirodenii ca sa iti mentii organismul curat. Parazitii se formeaza inclusiv de la produse nespalate corespunzator. In ceea ce priveste toxoplasmoza, este ceva care trace prin organism asa cum vine, asemanatoare „bolii sarutului” sau salmonelei: febra, greata, senzatie de lesini. In 3-4 zile devii imun. Cititi ca nu doare, toavarasi! Mai usor cu ipohondria pe scari!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.