Să interzicem nefericirea, tovarăși!

Anul a început cu protestele fermierilor din Polonia și Germania, au urmat protestele celor din România apoi din Franța, Belgia, Olanda, Italia. A fost unul dintre momentele în care se vede limpede că politicile ecologiste sunt foarte populare în presa de mainstream și printre liderii politici, însă alegătorii le resping, deoarece costul la nivel personal este prea mare. S-a văzut cât de sensibile sunt la nivel politic importurile de alimente ieftine, scutite de taxe vamale, din Ucraina. S-a mai văzut cât de fragile sunt afacerile fermelor mici, mau puțin poluante, și cât de repede pot să dispară ele sub presiunea economică și pe fondul migrației tinerilor spre orașe.

În Polonia, fermierii și transportatorii s-au ridicat împotriva importurilor din Ucraina care inundă țara și împotriva concurentei neloiale a șoferilor ucraineni. În Franța, șoselele și orașele au fost împroșcate cu îngrășăminte bio, nu de oricare, iar oamenii au câștigat cel puțin în privința înghețării taxelor pentru motorină. În Olanda, protestele împotriva unor legi draconice pentru reducerea poluării cu amoniac au dus la apariția unui partid populist al fermierilor și la premierea la alegerile generale a liderului de extremă-dreapta Geert Wilders, pentru poziția sa mai apropiată de fermieri. Protestele din vestul Europei au mai smuls și o promisiune din partea miniștrilor că vor bloca un acord de liber schimb UE-America de Sud (Mercosur), care ar fi păgubos pentru agricultorii Europei. În Germania, fermierii au obținut menținerea unor subsidii pentru motorina vechi de aproape șapte decenii. Iar, la nivel european, în schimbul politicilor ”verzi” adoptate până acum și care au umplut paharul, guvernele europene au primit închegarea unei mișcări politice anti-ecologiste exact în pragul alegerilor europarlamentare.

Protestele nu au avut parte deloc de o presă buna în Europa. Unele reviste i-au criticat pe fermieri, unele reproșându-le că sunt printre cele mai subvenționate și mai protejate categorii sociale (dar menționând mereu în paranteză că acest lucru nu este valabil pentru fermele mici si mijlocii, ci mai mult pentru companiile gigant). Apoi, oamenii au fost acuzați că au căzut în capcana partidelor populiste, iar acestea din urma sunt acuzate că au căzut în capcana Rusiei lui Putin sau ca sunt chiar finanțate de Moscova. Nu de puține ori au fost publicate comentarii care sugerează că suntem în pragul unui mare război și că nu este vremea ca europenii să fie nemulțumiți, ci trebuie să producă armament (unde, câtă vreme legislația de mediu închide oțelăriile europene care pot furniza materie prima pentru tancuri și artilerie?) și să facă sacrificii pentru a suporta costul pregătirii de război. 2024 este un an electoral în multe țări europene, iar frenezia războiului ce a cuprins presa și ”comentariatul” european pare să ajute nu doar la izolarea protestelor și a liderilor lor, ci și la promovarea unui numit tip de candidați. Dacă este să fie război, un președinte bun poate fi doar un secretar general adjunct NATO, iar premier un general fost șef de Mare Stat Major.

Este de notat că valul de proteste a început în Germania, o țară în care relațiile în economie nu au deloc un istoric conflictual, dimpotrivă. Iar protestele din Germania s-au extins și la mecanicii de locomotivă, transportul public, personalul de securitate din aeroporturi, medici. Toți cer condiții mai bune de muncă si salarii mai mari. Cu alte cuvinte, germanii doresc renunțarea la modelul economic îmbrățișat de țara lor cu 25 de ani în urma (de către cancelarul Gerhard Schroeder) și administrat apoi docil și fără viziune de Angela Merkel; asta înseamnă importuri ieftine de energie și materii prime, salarii mici, specularea la maximum a subevaluării monedei euro pentru creșterea exportului, mici cure de austeritate pentru Germania și unele draconice pentru tarile datornice din zona euro. Începând de la criza financiară din 2008, Germania a început să-și impună modelul economic în întreaga UE. Să fie oare protestele și nemulțumirea din Germania un indiciu despre viitorul Europei?

 

Influența germana la nivel economic, dar și succesul pe care eticheta germana lipită pe produse și pe politicieni (de la primari și până la președinte, in Romania) îl are în Europa ar putea duce la ideea că UE merge încotro se îndreaptă Germania.

De aceea este bine de văzut ce se întâmplă acum în Germania, dincolo de protestele cu tractoare pe străzile Berlinului. În Germania se înmulțesc partidele populiste. După Alternativa pentru Germania (cu 20%, al doilea partid în sondaje, depășind toate partidele din coaliția la putere), a apărut Alianța Sahra Wagenknecht, deputata de 55 de ani născută în fosta RDG care s-a afirmat în Partidul Die Linke, creat pe ruinele Partidului Socialismului Democratic, PCR-ul est-german. Acum, Wagenknecht a creat o formațiune de stânga care dorește reluarea rapidă a importului de gaze din Rusia, încetarea războiului și a ajutoarelor pentru Ucraina și este primul partid de stânga care propune reguli dure împotriva imigrației. Alianța Sahra Wagenknecht este cotată cu 3-12% în sondaje (fluctuația se datorează apariției recente a partidului).

Un alt partid este in curs de formare, sub conducerea lui Hans-Georg Maassen, fost șef al serviciului de informații al Germaniei și fost membru al Uniunii Creștin Democrate, un politician cu viziuni de extremă dreapta, nemulțumit că nu i s-a acordat o șansă în fostul său partid. Sondajele arată că potențialul unui asemenea partid este de 15%. Maassen este deschis la o alianță cu Alternativa pentru Germania.

Pe lângă proliferarea partidelor populiste, în Germania se întâmplă ceva mult mai grav și nociv pentru democrația europeană – mitinguri și rechizitorii împotriva noilor partide.

Totul a început când un ONG progresist a acționat la un pont și a spionat o întâlnire a câtorva zeci de lideri AfD, CDU și afaceriști, la Potsdam, în noiembrie 2023, o întâlnire privată unde cei prezenți au discutat despre un plan pentru deportarea imigranților din Germania. Cancelarul Olaf Scholz a reacționat înțelept și a declarat că aceasta este o chestiune de competența serviciilor secrete germane.

Demonstrațiile de înfierare a partidului de dreapta ce au urmat au fost lăudate de televiziuni și marile ziare germane, însă ele au fost absurde, pentru că nu au fost demonstrații împotriva vreunei decizii, ci împotriva unui potențial rezultat electoral sau împotriva unui rezultat al sondajelor de opinie, scrie Eurointelligence.com. Istoria Brexitului ar fi trebuit să-i învețe pe politicienii pro-europeni că protestele pentru nesocotirea rezultatului unui referendum și pentru organizarea altei consultări au dus la o versiune și mai dură a divorțului dintre Marea Britanei si UE. Mai important este însă ce spune o fostă disidentă din RDG și apoi deputată în Bundestag, Vera Lengsfeld: ”În Republica Democrată Germană se organizau demonstrații de masă pentru a întări sprijinul pentru regimul comunist și a stârni ura împotriva dușmanilor poporului”. ”Poliția politică se infiltra și denunța grupurile disidente. Situația creată de protestele de acum împotriva dreptei sunt o reminiscență a RDG-ului”, spune Lengsfeld.

Cealaltă absurditate din politica Germana ține de apelurile la scoaterea în afara legii a Alianței pentru Germania, în loc ca politicienii de centru să-și facă treaba de politicieni și să învingă AfD la urne. Eliminarea unui partid cu care simpatizează aproape un sfert din electoratul țării este cea mai rapidă modalitate de a radicaliza un sfert din populație, iar asta în condițiile in care toate partidele populiste din Germania nu ar reuși să obțină împreună un scor care să le ajute să guverneze și să le dea majoritatea necesară schimbării constituției.

Peer Steinbruck, fost ministru social-democrat al Finanțelor, a spus că scoaterea în afara legii a AfD nu are sens, pentru că nu poți interzice nefericirea.

Dacă Europa se îmbolnăvește când Germania strănută, valul de proteste ar trebui privit cu mare atenție, pentru că ar putea urma și in alte state contrademonstrații de înfierare a populiștilor, a săracilor și a celor nemulțumiți de guvernare, apeluri la scoaterea în afara legii a partidelor antisistem, campanii de presă pentru a demonstra că nu există alternativă la inflație și austeritate, că poate nu există alternativă nici măcar la război. Iar, în România cel puțin, este greu de văzut un lider de partid tradițional care să aibă luciditatea și bunul simț ale lui Steinbruck.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 29

34 de Comentarii

 1. Se pare că șoricul și educația deosebită face pe cei din UE să nu reacționeze.. Doar au promis europenilor pace și prosperitate.. In astfel de cazuri demisia ar fi una dintre soluții. Cealaltă e la zid in fața plutonului,.

 2. Nu înțeleg ce aveți cu produsele agricole din UrcRuina.
  Ai consumat, ai câștigat !
  Ai devenit fosforescent și ai scăpat de factura la electricitate, măRog…🤣
  (■■■ RumburKK- ChimiZda ■■■)

 3. „some girl alone spune:
  12 DEC. 2023 LA 6:26
  Adevarul e ca NULAND s-a codit mult pana sa spuna sub juramant
  ca in Ukraina exista laboratoare pentru arme virologic-bacteriologice !

  E inca arhivat in INTERNET discursul doamnei !
  Intrebarea e alta :
  – Unde-i NULAND acum dupa prezisa lor disparitie (vezi: „Mi-e frica de … POGROAME!” si synagoga din …NORD !
  MAGA !❤️❤️❤️”

  😮

 4. Ceva e putred rau la marele licurici, papusarul economiei si politicii germane. „Elita” germana este pe teleprompter. Un urias cu minte de copil se misca buimac la o intersectie unde trec camioane.

 5. Ce e atât de toxic într-un miting anti extremism? Dacă în Germania ar fi fost astfel de mitinguri în anii 30 , poate Europa n-ar fi avut ocazia să-l cunoască pe Hitler.

 6. Nu e pt cine se pregateste e pt cine se nimereste, au vrut sa distruga Europa cu decarbonizare, FMI sugereaza o taxa CO2, poate e momentul ca Germania sa elibereze Europa si sa restabileasca vechile reguli, fara Ursula si emanatia ei de pucioasa.

 7. S-A văzut cât de fragile sunt afacerile fermelor mici, mau puțin poluante, și cât de repede pot să dispară ele sub presiunea economică și pe fondul migrației tinerilor spre orașe. AȘ DORI CA UN EXPERT SĂ NE DESCRIE -FERMA MICĂ,CÂT DE MICĂ,,CU CÂTE PLUGURI CU BOI,CU CAI, CÂTE SAPE ȘI SĂPĂTORI,SECERI ȘI SECERĂTORI,BATOZE ACȚIONATE CU ENERGIE SOLARĂ-ȘI CINE SE MAI ÎNHAMĂ LA AȘA CEVA?? AICI AR TREBUI SĂ INTERVINĂ „TELIGENȚIA ARTIFICĂ” ROBOȚII ȘI ROBOATELE SĂ FIE PROGRAMAȚI SĂ DEVINĂ ȚĂRANI MIJLOCAȘI IAR ROBOȚEII NĂSCUȚI LA UMBRA DE PE RĂZOR SĂ VREA SĂ RĂMÂNĂ LA COADA MECANICĂ,.,.,/ !

 8. Bine spuneau Polonezii: U-Kraina se inneaca shi din disperare vrea sa traga shi pe altzii la fund dupa ea. Multzi prin Germania au intzeles shi ei asta. Germania a fost deja trasa mult in jos de U-Kraina prin sabotarea conductei shi multe alte shicane. Acum cica Germania vrea sa se pregateasca de razboi cu toate ca nimeni nu o ataca. Daca Germanii vor sa lupte in U-Kraina vor fi ucishi. In Germania nu ii ataca nimeni. U-Kraina cade shi va dispare de pe harta. Dupa ce cade U-Kraina pregatitzi-va de ce vreti voi caci orice atzi face U-Kraina oricum va cadea shi va dispare de pe harta.

 9. elena popa daca s-ar pune taxa de codoi pe prostie ai da faliment,dar asta e vremea voastra a neterminatilor

 10. Propaganda lucreaza din greu. Si la noi afirmatia sefului de stat major cum ca urmeaza razboi este tot propaganda menita sa sperie romanul, sa-i induca frica si sa-l faca mai usor de manipulat. Romanul este din pacate sensibil la manipulari si propaganda (s-a vazut si la lovitura din decembrie 89). Germanul insa cred ca este mai greu de manipulat si vom vedea unde vor duce toate acestea….

 11. Nici ziaristii nostri nu au inteles,sau se fac ca nu inteleg ,miza miscarilor agricultorilor si transportatorilor nu este pentru ‘mai multe subventii’ci renuntarea la politica arbitrara si mincinoasa a UE de raspundire a cultului ecologic prin masuri aberante in baza unor minciuni senzationale,repetate zi de zi ..cu ‘schimbarile climatice’
  Nu exista o aberatie mai mare decat un ecologist

 12. Producatorii de profit arzand combustibil sa nu mai plateasca acciza ! E suficient ca platesc pensionarii si parintii care isi duc/aduc copiii la scoala ! Sa facem capitalism fara capital, capitalism subventionat de stat. Guvernele n-au raspuns la asta, ca au alegeri anul acesta, semneaza un acord de continuare al discutiilor.

 13. „…mare atenție, pentru că ar putea urma și in alte state contrademonstrații de înfierare a populiștilor, a săracilor și a celor nemulțumiți de guvernare, apeluri la scoaterea în afara legii a partidelor antisistem…” – mitingul lui Flutur tocmai a demonstrat aceasta teorie…

 14. Bai oameni buni, Hitler a aparut din prostia altora care se credeau atoatestiutori. Von Pappen in megalomania sa l-a propus ceezand ca-l prosteste crezandu-l incapabil sa se ridice la nivelul lui de atoatestiutor. Nu ai cum cu atatea decizii tampite pornind de la poluare care era de 100 de ori mai mare in epoca revolutiei industriale si trecand la graba cu care in loc sa se aseze la masa cu Putin s-au repezit sa dea sanctiuni si sa pompeze bani aiurea in Ucraina sa nu ajungi la colaps. Inainte sa fie bolsevicii au fost regii, regele nu greseste niciodata era sloganul, si acum Bruxelles-ul care nu face altceva decat sa repete ce au facut regii si bolsevicii. Se pare ca ne dam cu stangul in dreptul cand afirmam ca am eliberat Europa de comunism pt ca nu s-a schimbat nimic intre modul de gandire al lui Brejnev si cel al Ursulei. E aceeasi Marie cu alta palarie. Usor usor procentul celor pro exit va creste si nu se va mai gasi un Putin ca vinovat de serviciu. Este vorba de multa multa prostie!!!!

 15. N-a mers mult cu frica de covidel acum au trecut pe frica de razboi
  deci ?
  Nu ti-e clar ca frica e frica
  indiferent de ce-i produsa 😀
  si ca prin frica poti conduce cu MINIM EFORT (emotional doar) … TURMA ! 😀

  IQ=?
  😉

 16. Dupa cum se vad in poza zecile acelea de tractoare, aproape TOATE LA FEL, banuiesc ca apartin in totalitate vreunui mic fermier revoltat de politica agrara europeana si care, sarmanul, este in pericol iminent sa nu mai aiba ce sa le dea sa manance copchilor si nevestei cu burta la gura…….[Rumburak]

 17. Caline,sa interzicem anarhia este corect. Stim ca in spatele fermierilor este propaganda rusa, muscata de unii din fermieri. Hai fa pasi ca nu tine.

 18. In timp ce toata Europa FIERBE in PROTESTE anti-Bruxelles,prea-fericita China jubileaza in PROGRESE tehnice modern!.
  Producatorul chinez de automobile Geely Holding Group a anuntat sambata ca a lansat inca 11 SATELITI pe ORBITA TERESTA joasa,pentru a oferi o NAVIGATIE mai precisa pentru VEHICULELE AUTONOME,ca suport de pozitionare de inalta precizie pentru masinile care se CONDUC SINGURE,oferind imagini clare de INALTA REZOLUTIE cu TELEDETECTIE de (cititi BINE !!) de 1-5 metri.
  Concernul Chinez Geely asteapta ca 72 de sateliti sa fie pe orbita pana in 2025,si intentioneaza sa aiba o CONSTELATIE de sateliti pentru vehicule autonome ,de 240 bucati.
  EUROPA nici NU VISEAZA sa ajunga la asemenea PERFORMANTE tehnologice in domeniul AUTO!.
  EUROPA a ajuns „menajera” lui Zelensky !.

 19. Daca se continua cu distrugerea agriculturii, in curand vom manca carne de tun facuta la imprimantele 3D ale asasasinului Bill Gates, care si-a facut deja fabrici pentru hrana artificiala.

 20. „Contemplandu micii fermieri spune:
  04 FEB. 2024 LA 21:36
  Dupa cum se vad in poza zecile acelea de tractoare, aproape TOATE LA FEL … ”

  CORRECTA observatia 😀 … hahaha!
  Te-ai prins ca cineva a pus ca MONOPOL pe marca tractoarelor vandute in zona … 😀
  si cumva-s cu reductii la cumparare prin ajutor … 😉 STATAL !

  😀
  GABRIEL RESOURCES -> „de ce acum” -> se pare ca ISRAELUL are nevoie de AUR
  saau bani
  SCHEMA e ca punand punem mana (iute) pe minele de la ROSIA
  POT (ATENTIE) pot … da drumul IMEDIAT la un PAKET DE ACTIUNI „GABRIEL RESOURCES” …de cateva MILIARDE DE KOKO (asta-i de facto „TUN”-ul voit ! E nevoie de bani imediat si … un paket de actiuni GABRIEL ar ajuta imnes … ISRAELUL ❤️🤔🤣😉

  IQ=?
  😉

  [ca sa intelegeti de ce GRABA asa … taman acum … de la un GENIU , chiar geniu: MAGA !]

 21. Si CESCA a vrut sa stopeze …ANARHIA
  la TIMISOARA ! 😀

  POLITIC totul e relativ … adica DUSMANUL dusmanului meu … mi-e de facto amic ! 😉

 22. @caca maca(21,50)zice ..”Stim !?(sic) ca in spatele fermierilor este propaganda rusa…”!?. Bbaaii moșulică-pensionar,in adevar esti „CACA MANANCI”!!…precum te numesti.

 23. @mishteaux!?….mai ai „TUPEUL OBRASNIC” de a mai posta TAMPENII mai mari ca „bibilica” ta de IQ<0….cand in 2023(decembrie) preziceai !? idiotenii care se vor intampla in 27sau 23 IANUARIE !.
  In Germania unde zici ca locuiești,poate există si medici psihiatri la care sa te consulti!.

 24. Propaganda și dezinformare repetitivă și puerila făcută din birouri,din DC și Londra,pentru a debloca miliardele cu paraindarat,pentru corupții
  lui Zele ! In 5-10 ani Putin va ataca NATO ! Câți vom mai trăi sau pe unde vom fi ? Tâmpenia exagerata cu încălzirea globală trebuie indusă în opinia publică tot prin frică și ciomagul soft !
  Se minte cu nerușinare in presa in toate domeniile,prin citarea unor statistici făcute de ONG mizerabile,create tot de cei care trăiesc că belferii prin diferite birouri pe la Bruxelles !

 25. DoamnăElena Popa , domnia ta spune-ne mai întâi dacă știi ce ăla extremism. Dacă nu știi la ce să te raportezi când faci o astfel de afirmație, și e clar că bați câmpii, făcând pe atoateștiutoarea! Pormă, uite că ar putea fi și extremiști buni, uite, par examplu, ăia care practică sportul extrem sunt extremiști, dar e buni că te stimulează să=ți descoperi potențialul adormit și să faci și tu lucruri pe care nu ți-ar fi venit să crezi că ești în stare. Deci, e pe pozitiv, vezi cum te faci singură o găinușă care ciugulește doar grăunțe otrăvite? Hai c-a dat colțul ierbii deja, treci pe veagan.

 26. Spuneam ieri la 18:29 in disperarea AGENTULUI SOVIETIC:

  Mark Kiev Vinci a luat-a rau pe aratura brazdand REALITATEA pt a „implementa bio-ingrasaminte” in locul SUPERTOXICELOR ingrasaminte chimice!!! AGRICULTURA INTENSIVA PRACTICATA de NOII LATIFUNDIARI BOLSEVICI pe MODEL COMINTERNIST, DISTRUGE TERENURILE AGRICOLE si INFESTEAZA PANZELE FREATICE, plus ca TOXICITATEA CEREALELOR e INMIIT SUPERIOARA „semintelor tratate genetic” ca sa reziste tuturor daunatorilor!!!

  SCLAVETII SOVIETICI vara/baga in aceeasi oala dogmatica „FALSA INCALZIRE GLOBALA”, cica provocata de oameni si nu de variatiile
  climatice repetabile de sute de miliarde de ani, cu AGRICULTURA BIO si speculeaza cu marsa vie MASHA cu „cerealele ieftine, dar si ‘toxice'” ucrainene, stiind ca ANGROSISTII SECURISTI din TARILE DE TRANZIT catre Occident, Africa si Asia, NU DE IMPORT ale tarilor de tranzit, le CUMPARA LA PRETURI SUPERIOARE acelora pe care Ucraina le primeste din Africa si Asia!!! Asa superioare cum sunt PRETURILE PLATITE DE ANGROSISTI ca SA DETURNEZE CEREALELE UCRAINENE, acestea SUNT MAI IEFTINE DECAT CEREALELE LOCALE!!!
  ADEVAR care NIMICESTE MISTIFICARILE AGENTILOR SOVIETICI!!! Fara a mai adauga ca ANGROSISTII SECU din Romania, Polonia, Ungaria
  VOR DISTRUGEREA AGRICULTURII PROPRII INDIFERENT DE COSTURI!!!

 27. @caca maca
  Tu ai avea nevoie de un cip in creier ca sa poti judeca normal. Dementa asta de a da vina pe Rusia si pe Vladimir Putin depaseste cele mai fantastice povesti. S-a ajuns ca si daca gasim o musca in ciorba, tot Putin este de vina. Mai controleaza-te la un psihiatru, ca ai mintile ratacite, n-o fi Rusia usa de biserica, dar nici nu are atata putere si atatia bani ca sa influenteze tot ce este mai rau in lumea asta. Priveste mai curand catre oligarhia financiara care poate tipari bani cat pofteste, bani cu care sa poata mobiliza mase mari de oameni conform intereselor lor. Pana cand asa zisa elita globalista nu va fi anihilata, vom avea mereu parte de cele mai ingrozitoare surprize, pentru ca aceasta elita este una satanista.

 28. si asa este euro distrus!
  idiotii dau cu bata in balta i cu orice greva din schenghen duce la procentul de sabotaj al valorii euro la bursa
  ..dupa ce li se accepta revendicarile cumpara mancare mai scumpa (o saptamana ,doua mai tarziu)

  ar trebui sa nu mai faceti greve in Romania SA SABOTATI LEUL: duceti-va dracului in schenghen I SA SABOTATI DOAR EURO!!! 😀

 29. Cel mai periculos tip de comunism : comunismul german!

 30. Cel mai periculos tip de comunism : comunismul german! Citeste istorie E.Popa! Antiextremismul este extremismul, iar extremismul prin extremism se combate.

 31. „Ce e atât de toxic într-un miting anti extremism? Dacă în Germania ar fi fost astfel de mitinguri în anii 30 , poate Europa n-ar fi avut ocazia să-l cunoască pe Hitler.”
  Raspunsul, localizat tot in Germania, a aparut in articol: „În Republica Democrată Germană se organizau demonstrații de masă pentru a întări sprijinul pentru regimul comunist și a stârni ura împotriva dușmanilor poporului”
  Daca tu nu vezi nimic toxic in meetinguri organizate de guvern contra opozitiei, atunci intr-adevar analiza nu-si mai are rostul, si articolul clar nu ti se potriveste.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.