Proiect de lege  MApN, hocus-pocus cu un proiect care mai făcea niște băieți speciali

UPDATE Ministerul Apărării Naționale anunță că a decis retragerea proiectului de modificare a Legii nr. 263/2010, ca urmare a observațiilor primite până la acest moment, în cadrul procedurii de transparență decizională începută în data de 17 martie.

„Proiectul de act normativ în discuție, inițiat și elaborat de instituţiile de apărare, ordine publică şi securitate naţională, a avut ca scop crearea cadrului normativ care să permită încadrarea activității personalului civil din propriile instituții în condiții de muncă deosebite și speciale, similar prevederilor aplicabile personalului militar și polițiștilor”, mai menționează ministerul.

Anunțul inițial

Ministerul Apărării Naționale a anunțat inițial că supune consultării publice un act normativ inițiat și elaborat de instituţiile de apărare, ordine publică şi securitate naţională, în scopul creării cadrului normativ care să permită încadrarea activității personalului civil din propriile instituții în condiții de muncă deosebite și speciale.

„În prezent, personalul civil din instituţiile publice de apărare, ordine publică şi securitate naţională își desfășoară activitatea în unități militare, în aceleași locuri de muncă și împreună cu personalul militar, polițiști și funcționari publici cu statut special din sistemul administrației penitenciare. Spre exemplificare, potrivit prevederilor art. 43 alin. (1) din Legea nr. 346/2006 privind organizarea și funcționarea Ministerului Apărării Naționale, republicată, cu modificările și completările ulterioare, personalul Ministerului Apărării Naționale este format din personal militar şi personal civil.

Personalul civil din unitățile militare este încadrat în funcții contractuale sau în funcții publice și exercită aproape toate profesiile și meseriile existente la nivel național. Organizarea structurilor militare pe timp de pace presupune, cu excepția subunităților luptătoare, entități organizatorice în care sunt prevăzute atât funcții militare, cât și funcții civile, în cadrul cărora activitățile se desfășoară în echipe mixte, formate din personal militar și personal civil.

Concret, propunerea legislativă vizează crearea dreptului personalului civil care își desfășoară activitatea în instituţiile de apărare, ordine publică şi securitate naţională de reducere a stagiului de cotizare la sistemul public de pensii realizat în condiții deosebite sau în condiții speciale, prin acordarea de perioade suplimentare la calculul vechimii în muncă, în vederea pensionării, potrivit prevederilor aplicabile personalului militar, respectiv polițiștilor.

Adoptarea acestei inițiative legislative va contribui direct la creșterea performanței profesionale a personalului civil care desfășoară activități împreună și în aceleași condiții cu personalul militar și polițiștii, printr-o motivare corespunzătoare cerințelor impuse de locul de muncă și activitățile desfășurate în instituțiile de apărare, ordine publică și securitate națională și la creșterea eficienței organizaționale, prin întărirea coeziunii microstructurilor mixte din punct de vedere al statutului personalului care le compun. Aceste rezultate preconizate au ca efecte directe și benefice asigurarea bunei funcționalități și operativității instituțiilor de apărare, ordine publică și securitate națională și îndeplinirea în condiții de performanță a misiunilor și obiectivelor lor”, mai preciza MApN.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Ioana Radu 8409 Articole
Author

11 Comentarii

  1. Dar ce, numai grefierii pot fi speciali? Personalul civil din M.Ap.N. nu poate?

  2. Să mai facem niște băieți speciali! Care sa ne pooooooga poooooola

  3. Mizeria putrefactă care a devenit MApN a împuțit societatea românească cu pretențiile ei de instituție fanion a democrației românești, fiind în fapt principala forță represivă a lui Ceaușescu din perioada 16-22 decembrie 1989, când au tras copios și cu cruzime în românii revoltați. Duhoarea nemerniciilor istorice ale Armatei române deja a ajuns la cer și a îmbâcsit Paradisul. Acum mai vor ca și civilii înșurubați prin MApN de fosta Securitate, apoi de mafiile iliescianiste și băsiste, să beneficieze de pensii de serviciu nesimțite. Dacă poporul se va răscula împotriva acestei caracatițe a MApN, ce vor face generalii și ofițerii îmbuibați ai Armatei Române, vor trage iarăși în popor?

  4. Dulăii.Mă întreb câteodată dacă indivizii ăștia au un sistem rudimentar de autoevaluare sau dacă au un respect de sine și un cod moral cât de cât care-i deranjează atunci când își dau seama că îi lovesc pe cei care rup din pâinea copiilor lor ca să-i hrănească pe ei, cei care îi apără pe cei care îi fură pe cei care-i hrănesc, de la adăpostul bastoanelor și scuturilor.Și aici nu-i bag pe cei „adevărați” care fac ce pot pentru cetățeni, ci de ceilalți, dulăii de casă care dovedesc abnegație în apărarea liniștii marilor infractori ai politicii românești.

  5. Inteleg , e foarte simplu , tara , inca, mai are nevoie de „speciali”! Ce s-ar face tara fara ei ? Ei sunt crema , sunt temelia, sunt viitorul (apocaliptic desigur) tarii ! Dar , tot nu inteleg un lucru , daca se tot inmultesc asa, in Romania , cine mai munceste , cine mai produce bunuri materiale si valori , ca sa-i tina in spate pe „speciali”? Cucu ?

  6. Ar fi de râs dacă nu ar fi de plâns. Ăsta e guvernul, o parte din miniștri încearcă să găsească o soluție pentru pensiile specialilor o parte vor să mărească numărul acestor speciali. Parcă s-au tâmpit.

  7. Probabil termenul „special” irita populația,nu e nimic special….e un lucru normal și firesc- In ce varianta te regăsești? – suntem 2 colegi lucram la acelasi angajator, aceeași patiserie,brutărie,gogoserie unde doresti,…iar unul primește sa spunem un bonus ,dar nu profesional .Ma întreb,cum te vei simți?sigur vei cauta răspuns și sa-ti rezolvi problema.Deci înainte sa arunci cu piatra,gandeste daca suporți sa fii lovit…

  8. Problema nu este de ,,baieti speciali”, falsa in intregul sau, ci a faptului ca nu poti pune semnul de egalitate intre un politist, sa spunem, care lucreza in domeniul criminalitatii, cu un civil care lucreza intr-un birou si…..atat !

  9. Toți romanii știu adevarul. Regimul FSN nu va rezista dacă se desființează pensiile speciale. Si rugam pe premier sa nu mai implice armata in problema acordării pensiilor speciale . Sutele de mii de morți din cele doua războaie mondiale , romanii in uniformă militară care prin jertfa morții lor au realizat România Mare si si- au îndeplinit cu cinste misiunea de militari nu au avut pensii speciale . Noi romanii dupa anul ,,revolutiilor” in 1989 , ne – am trezit liberi câteva ore si nu am știut ce sa facem cu libertatea , dar ne- am trezit iar Încătușați de doctrina rusesca materializată in platforma rusesca ,,democrata” FSN care a transformat in 34 de ani România ,,liberă” intr- un stat esuat . Ne uitam numai la dezastrul din asigurări. Se știu vinovații dar. .. Când era simplu. Copiam toata structura din Occident ca in perioada Regalitatii . Dar FSN are alte ordine. Sa rămânem de ras: fara infrastructura mare , învățământ si Sănătate , etc. corupte osificat. Catre unde România ?

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.