Să ne uităm la Republica Moldova pentru a pricepe Ucraina

Pe 3 martie, președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a semnat cererea de aderare a tarii la UE. O zi mai târziu, autoritățile separatiste de la Tiraspol anunțau că nu sunt de acord cu această cerere și au cerut recunoașterea independenței Transnistriei. Cererea de recunoaștere a independenței a fost adresată ONU, OSCE și altor organizații internaționale. Tiraspolul a cerut un ”divorț civilizat și stabilirea relațiilor interstatale”. Se poate observa cum Transnistria joacă, mult mai timid, cartea republicilor separatiste Donețk și Lugansk, care au solicitat recunoașterea independenței, cu o zi înainte de începerea ofensivei ruse in Ucraina. Ce se va întâmpla în Republica Moldova?

Nimic din ceea ce se întâmplă în Ucraina. De ce? Pentru că reacția Tiraspolului, poate la comanda  Moscovei, este doar de atenționare. Apoi, Statele Unite au învățat lecția din Ucraina și au răspuns cu totul altfel la aceasta atenționare față de modul în care au făcut-o în Ucraina.

Duminică, secretarul de Stat Antony Blinken a fost la Chișinău și a lăudat regimul Maia Sandu, a promis bani pentru refugiații ucraineni, a promis câteva milioane de dolari pentru diversificarea surselor de energie și a vorbit despre ”povestea puternică și pozitivă a Republicii Moldova”. Doua fraze sunt de reținut din tot ce a declarat Blinken în conferința de presă cu președinta Maia Sandu.

1.       ”Sprijinim negocierile OSCE în formatul 5+2 pentru a găsi o soluție comprehensivă pentru conflictul transnistrean, care să afirme suveranitatea și integritatea teritorială a Moldovei, cu un statut special pentru Transnistria”.

2.       Blinken a fost întrebat: ”Ați spus limpede că trupele SUA nu for lupta pentru a apăra Ucraina. Ce fel de asigurări pot să ofere SUA în privința securității Republicii Moldova?” Blinken răspunde: ”Susținem ferm integritatea teritoriala a Moldovei, suveranitatea sa, precum și neutralitatea garantată prin constituție”.

Negocierile OSCE 5+2 (Republica Moldova, Transnistria, OSCE, Federația Rusă, Ucraina, Uniunea Europeană și Statele Unite) sunt similare cu negocierile Grupului Trilateral de Contact (Ucraina, Federația Rusă, OSCE) în cazul Ucrainei și cu negocierile în „Format Normandia” (Rusia, Franța, Germania, Ucraina). Toate aceste formate au ca sarcină rezolvarea unui conflict separatist într-o fostă republică sovietică. În ambele cazuri, miza Rusiei a fost obținerea unui statut special pentru acele entități, suficient cât să influențeze decisive politica de securitatea a statului respectiv.

În cazul Republicii Moldova, negocierile în formatul cu pricina se poartă din 2005, după un moment hotărâtor ce a avut loc în 2003. Atunci, Dmitri Kozak a propus federalizarea Republicii Moldova, urmând ca în viitorul Senat al țării (acare ar fi decis politica externă și de securitate) Transnistria și Găgăuzia să aibă o reprezentare disproporționată, egală cu cea a restului teritoriului. Președintele de atunci, Vladimir Voronin, a respins Memorandumul Kozak în ceasul al doisprezecelea, atrăgând furia unei Rusii mult mai slabe decât cea de acum.

În cazul Ucrainei, Acordurile de la Minsk, în baza cărora se desfășurau negocierile de până la începerea războiului, prevedeau modificarea constituției Ucrainei (cu un statut special pentru entitățile cu pricina din Donbas), iar apoi alegeri în Donbas și, ulterior, alegeri generale care să trimită în Parlamentul de la Kiev deputații care să aibă un cuvânt hotărâtor in politica externă și de securitate a Ucrainei. În plus, Rusia insistă pe neutralitatea Ucrainei, neutralitate care în cazul Republicii Moldova este garantată prin constituție. Ce se întâmplă în Ucraina? Constituția prevede aderarea țării la UE și NATO!

Până la începerea războiului din Ucraina, negocierile în baza acordului de la Minsk pentru reglementarea conflictului din Donbas erau conduse, din partea Rusiei, de același Dmitri Kozak.

Este exclus ca secretarul de Stat Blinken să fi făcut o gafă la Chișinău și să fi pomenit despre statutul special al Transnistriei. A spus-o de față cu președinta Maia Sandu, ceea ce poate fi considerat o forțare a mâinii Chișinăului. În campania pentru alegerile prezidențiale, Maia Sandu nu a vorbit despre statutul Transnistriei, ci despre retragerea contingentului rus de acolo (trupele de menținere a păcii și cele pentru paza depozitelor de armament), în baza deciziilor de la Summitului OSCE de la Istanbul, din 2004. Blinken i-a arătat lui Sandu calea pentru a atinge acest obiectiv – statut special pentru Transnistria și respectarea prevederii constituționale a neutralității.

Este exact ceea ce ar fi putut să facă și regimul de la Kiev. Înainte de vizitele lor la Moscova, cu puțin înainte de începerea războiului ruso-ucrainean, președintele Emmanuel Macron și cancelarul Olaf Scholz, au făcut escale la Kiev, unde au discutat cu președintele Volodimir Zelenski despre acordarea statutului special pentru Donbas, lucru prevăzut în acordul de la Minsk semnat chiar de Ucraina. Scholz a și declarat public că președintele Zelenski a promis să depună proiectele de lege pentru ”statutul special” și alegerile locale în zonele separatiste. Fie că a fost încurajat de Statele Unite, fie că a mizat pe un ajutor militar din partea SUA (ca și președintele Mikheil Saakashvili, înainte de războiul ruso-georgian din 2008), regimul de la Kiev nu a mers mai departe cu aceste legi.

Acum, la Chișinău, secretarul de Stat Blinken spune că Republica Moldova este ”o poveste puternică și pozitivă”, însă arată și cum să continue această ”poveste” – neutralitate și statut special pentru Transnistria, exact proiectul rus din 2003. Aceasta putea fi și calea de urmat pentru Ucraina, fără viețile pierdut în actualul conflict și fără distrugerea țării.

Cât despre cererea de aderare la UE semnată de Maia Sandu, ea poate foarte bine să aibă parte de aceeași reacție a Moscovei ca și în cazul cererii ucrainene semnată pe 28 februarie. ”Cererea de aderare la UE este pe un alt plan. UE nu este un bloc politico-militar, prin urmare potențiala aderare a Kievului la UE nu este legată de problemele noastre strategice de securitate”, a spus atunci purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

Treptat, se conturează o Uniune Europeană cu cercuri concentrice tot mai distincte, cu România și Bulgaria, alături de Republica Moldova și Ucraina, pe ultimul dintre ele.

Din vizita la Kiev a secretarului de Stat Blinken se poate observa limpede că, indiferent de investițiile materiale, de resurse umane, de intelligence făcute de România, deciziile de la Chișinău se iau de către SUA și Rusia (uneori cu participarea Berlinului), peste capul României. Așa au stat lucrurile și la instalarea ”guvernului contra naturii” dintre pro-europenii Maiei Sandu și socialiștii președintelui de atunci Igor Dodon, în vara anului 2019. Coaliția de atunci a fost ”binecuvântată” de comisarul european pentru Extindere, de același Dmitri Kozak și de directorul biroului pentru afaceri est-europene din Departamentul de Stat al SUA, care se întâlniseră, cu câteva zile înainte, la Chișinău. Atunci, făcătorii politicii externe a României, Klaus Iohannis și consilierii săi, au fost prinși într-un mare offside. Ne putem întreba dacă același Iohannis avea știință despre ce urma să declare Blinken la Chișinău și despre ce va face mai departe Maia Sandu?

 

Recomanda 10

19 Comentarii

  1. Nu stiu ce s-a produs in Oana, dar pare ca a suferit o transformare inversa consternata de GENOCIDUL sovietic si cred ca
    la fel revoltata de marsavia camarazilor humoroizi iesiti din conservare ca AGENTI !!! Am impresia ca si camarada lor core
    tace de la o vreme din aceleasi motive…Tot asa a tacut cand cu Tica-losia cu CREMATORIILE!!! Si pentru ca tot am ajuns la Tica-los, abjectia de a ma considera „antisemit” si dusman al Israelului e tipica monstrilor ANTISEMITI cu care s-a inHAITAT de la bun inceput, de cand s-a creat HAITA SECURISTOID/BOLSEVICOID/HUMOROIDA!!! Un basoid userist rudimentar care jigneste parintii si bunicii nostri numindu-i „bosorogi, mosnegi, fara dinti”…

  2. Cred ca pentru prima data Dl Marchievici isi prezinta propria pozitie si inca atat prin titlu, cat si in introducere, ceea
    ce e un adevarat merit, ca sa se stie cat de cat cum sta…Pornind de la aceasta constatare nu mai conteaza contradictia
    din text cum ca „nasterea cu forcepsul” a transnistriei separatiste nu ar fi beneficiat de asistentza Moasei sovietice!!!
    Trimisul neomarxist/neobolsevic/neocominternist al ILEGALULUI Comintern Bideu se vede ca „clipeste” ca un semnalizator german de avarie al acestuia…Gospodin Gorby era in functie cand cu „avortarea” transnistriei ceea ce arata clar ca era
    prevazuta in consultarile sale cu propriul ILEGAL catapultat de la sefia Filialei Comintern CIA la Hacienda Alba special pentru asigurarea trecerii Lagarului Comunist de Concentrare la capitalismul securist de stat!!! Mai poate in aceste conditii un intelectual autentic, liber-cugetator, cum se dedau cativa pe forum, sa sustina ca MILIARDARUL Bideu nu e un MILIARDAR ROSU/BOLSEVIC, mai ales dupa ce i s-au aflat Robinetele de scurgere a miliardelor, Polonia, Ucraina, China, Rusia si Romania si in special dupa FRAUDA ELECTORALA moderata de Securitatile bolsevice din aceste tari? Nu, absolut toti
    pros-tracii Securitatii de ambele raturi porcine prefera varianta Comintern cu „jidovii/khazarii/masonii/Oculta/oligarhii
    globalisti”!? Daca pana si celebra meteorita „Mama Morton” si-a dat cu totul poalele peste cap, mai ceva ca „ileana” sau camarada de arme de pe „dreapta” Doina Oltului” si a dat-o in sfarsit cu „khazarii si iudeo-masonii” e clara Directiva
    Comuna de la cel mai inalt nivel pe linie de PARTID MONDIAL…

  3. Deci exact ce au cerut si rusii ani de zile. Alienarea eterna a Moldovei fata de Romania. Aliatii nostrii strategici SUA…

  4. Înțeleg ce spune autorul articolului dar…unde duce acest lucru pe termen mediu și lung? „Republica Moldova rămâne neutră și Transnistria primește un statut special”. Bun, și? Unde te duci cu asta? De unde va ieși prosperitatea, revitalizarea economică, demografică, progresul?
    Azi am auzit că Republica Moldova va începe procedurile de aderare la UE. Din câte șiu, în UE nu intră state sărace, fără economie, fără resursă demografică, cu probleme teritoriale, identitare și amorfe politic. De ce ar prefera UE să pompeze în mod artificial miliarde sau zeci de miliarde în statul artificial Republica Moldova, stat fără o concepție și alcătuire teritorial-economică viabilă, în locul susținerii reunificării acesteia cu România, Patria-Mamă, care înseamnă altceva? Și să investească UE în noua Românie Mare, unde am vorbi de o investiție viabilă, cu un orizont de sustenabilitate. De ce ar accepta UE și România să investească miliarde de euro în statul Rep. Moldova care susține că limba vorbită acolo este „limba moldovenească” iar ei sunt un alt popor decât românii, respectiv „poporul și națiunea moldovenească”? Și să aducă în sânul UE o problemă identitară inventată și alimentată de imperialismul rusesc, pe care acum să o finanțe UE implicit România. De ce ar accepta și Rusia o asemenea afacere? Va rezulta practic că rușii au rupt un teritoriu de la România, Basarabia, cu mari costuri umane și materiale pentru ei (WW2), noi fiind totuși un stat fost aliat al Rusiei (1877-1878, WW1) și aflat în zona de interes și colaborare a Rusiei, doar ca să-l dea pe mâna unei birocrații și capitalurilor din vestul Europei.

  5. SUA si Occidentul au o caracteristică comună,egoism si lașitate.
    Au cedat mereu in fața Rusiei.
    Își văd de interesele lor , cedand
    si fiind lipsiti de viziune.
    SUA și vest Europa trebuia demult, de mult să insiste pe retragerea armatei rusești din Transnistria.
    Nu au facut-o. De ce?
    Pe noi nici nu ne bagă în seamă pt ca decidentii nostri de la vârf sunt lipsiti de demnitate, de curaj si de patriotism. Niște slugi umile,proaste, trădătoare care spun mereu YES,YES,YES .
    A abordat vreodată cu curaj problema reunificării, a intregirii țării in discutiile cu americanii si vest europenii? CU SIGURANȚĂ NU.
    In 3o de ani declasata politică a distrus țara, a făcut jaf și a priponit-o in coada Europei.

  6. Ptr @,,turmentatul” 14:18
    N-am baut decat Pepsi. As fi mai multumit daca m-ai combate cu argumente, decat cu palinca. Spune-mi ce este nereal din ceea ce am scris eu in mesajul care te-a shocat.
    -Nu s-au sters rusii la fund cu toate tratatele? S-au sters.
    -Are Moldova autoritate in Transnistria? N-are.
    -Sunt majoritari moldovenii care vor unirea? Nu-s. Pe vremea Podului de Flori peste Prut erau doar 11%. acum cica ar fi 30%. sa dea Domnul! Doar 7% dintre moldoveni se considera romani.
    -Nu ar sari Putin pe ei cu 1 milion de soldati? Ar sari, dar nu-i nevoie. E de ajuns sa spuna ,,VREAU”.

  7. De regula Romania nu face politica externa si cand o face are iz electoral.Blinken a numit activitatea Romaniei ,indirect, ca fiind inutila istoric dupa ce inainte cu cateva zile Ursula o numise „induiosatoare”.Palme in public pentru niste trepadusi aflati in eterna cursa electorala de 8 ani.Zona neutra intre Rusia si NATO a insemnat sacrificarea Ucrainei .Daca la conducerea Ucrainei nu se impletea ultranatonalismul ucrainean cu neghiobia europeana si perversitatea americana Ucraina ar fi putut trai demn alaturi de Rusia ca vecin istoric.Europa „nu a vazut” apetitul atomic al Ucrainei ,stimulat de experimentele biologico-nucleare americane pe acest teritoriu, pentru ca a considerat ca afacerile franco-germano-engleze au nevoie de prezenta americana pentru a avea succes.Un actor erou printre catacombe este ultima necesitate a Ucrainei.Dupa „victoria” din Afganistan USA nu mai vrea una asemanatoare.Doar Europa inca viseaza boland la epoci verzi enuntand principii calauzitoare revolutionare.

  8. Americanii si englezii ne-au vandut la orice negociere, deci URSS se alege cu Basarabia de Sud, cum a primit de la Germania in 1939, si R.Moldova va ramane asa cum e, neutra, fara Dunare, fara Marea Neagra, fara NATO si fara Transnistria. Iar UE cand vor avea veniturile necesare.

  9. Oameni buni, toti ne incarca cu orice negativ, ne spune ce sa facem si sa executam pentru altii, televiziunile.ro sunt manipularile oribile pentru distrugerea psihic a omului, guvernul este la dispozitia altora, Citu iese si scuipa orice sa se bage in seama, dar conducerea acestei tari numita Romania, a terminat de lucru in tara, nu mai au nimic de facut in Romania pentru Romania, totul functioneaza perfect? Ce inseamna harababura asta cap coada in Romania? De ce ne-am uita sa privim sau orientam spre republica moldova daca fiecare tara are conducerea si organizarea statala cum au stabilit-o? De ce ne-ar interesa alta tara cand avem destule nerezolvate in Romania tara noastra? Sunt cativa ani buni in care acesta republica Moldova traieste din bugetul statului roman ca donatii in loc ca guvernul roman sa asigure ceea ce trebuie cetatenilor din Romania!

  10. Sa ne uitam, deci la Republica Moldova.
    Sa presupunem, deocamdata prin absurd, ca un scenariu precum cel ucrainean s-ar intampla in R. Moldova. Armata a 14-a primeste ordin sa „denazifice” si sa „demilitarizeze” toata Basarabia, trecand Nistrul.
    Isi imagineaza cineva cum vor sta romanii din Romania sa se uite peste Prut cum basarabenii sunt macelariti, fara sa faca nimic?! Si daca ar incerca sa ramana impasibili, in mod sigur presa ar face restul, prezentand totul suficient de lacrimogen incat sa declanseze reactii.
    Romania, exact Romania si numai Romania, condusa cu mana de fier de globalisti anti-romani, impotriva intereselor propriului popor, ar putea fi tara invinovatita de declansarea celui de-al treilea razboi!
    Este acest scenariu posibil? Dupa Ucraina, ce mai pare imposibil?
    Intrebare bonus, cine controleaza presa in Romania si Republica Moldova?

  11. @Bumburak…tu ai „baut”! ceva PALINCA azi,dupa mahmureală de ieri,de este atat de(editat) !?

  12. Vizita lui blinken în Moldova nu este altceva decât o manifestare tipic canină: s-a priponit ca nerușinatul la un copac cin curtea președinției și fără pic de nerușinare, în văzul Maiei Snadu, și-a MARCAT TERITORIUL CU CHIȘĂT DE COWBOI!

    Adică a transmis clar un semnal Cazului Putin I cel Groaznik: Atenție, acesta este zona noastră de influență. Stay away!

    Ce va însemna în viitor, zona d einfluență americană îb rep moldpva?
    Păi, romanian pattern: spolierea de resurse, vânzarea de armament ruginitură și mai ales stabilirea unui areal extins pentru noua Colonie Nucleară Americană din europa de est: Romania- Moldova-Ucraina.
    Ro este „securizată”, Ucraina este incertă așa că blinken a fost trimis cu misiunea de a se pișa la toți copacii de-a lungul frontierei de pe Nistru.

    „Vom oferi 18 mln dolari pentru consolidarea sectorului energetic, vom sprijini negocierile în formatul 5+2, vom încerca să dezvoltăm relațiile noastre în toate domeniile. Vom sprijini Moldova în energetică, economie, securitate și media”, a declarat Blinken.”

    A se acorda atenție maximă cuvântului / sintagmelor „energie” / „domeniu energetic”

  13. VAX!
    Orice negocieri, intelegeri sau tratate ai semna cu Rusia, acestea au valoare unor hartii de sters la fund cu ele.
    Iresponsabilii de la Kremlin nu au cuvant, nu au onoare. Ei stiu doar sa dea cu bomba, sa terorizeze si sa omoare. Asta este civilizatia rusa.
    Republica Moldova n-are decat sa se intoarca la Rusia Mama, daca n-au vrut sa se intoarca la Romania Tata. Si asa cei din Moldova favorabili unirii cu Romania sunt abia 30%. Majoritatea vor la Patria Muma Rusia. Duca-se!
    Apoi nu prea vad de ce Rep Moldova se cramponeaza de Transnistria, din moment ce nu au nicio autoritate acolo. Eu i-as lasa sa se duca invartindu-se la Putin, decat sa am un ghimpe permanent in fund cu ei. Pe o nevasta care se iubeste cu amantul incerci s-o tii legata cu forta, nu-i dai drumul sa se duca ‘racului la toti amantii ei?
    Moldova a cam pierdut trenul european pe care il putea prinde unindu-se cu Romania.
    In cazul Ucrainei Putin ii cere sa nu adere nici mcar la UE. La fel ii va cere si Moldovei. Pe criminal il inspaimanta o orientare pro-europeana a fostelor teritorii tariste.

  14. Pai … e bine . E excelent chiar .

    Daca de comportamentul si destinul Romaniei se ocupa americanii atunci populatia romaneasca mai are un oarecare viitor .
    Daca , insa , Politicienii si anexele erau de capul lor acum Romania at fi bombardata de soldatii rusi …
    Slava Domnului , raminem intregi .

  15. O să aflăm poziția lui klosică atunci când vreunul dintre consilierii săi super inteligent o să-i scrie pe hârtie ce și cum !Până atunci….schi,tenis,golf,sau alte îndeletniciri necesare pentru bunăstarea poporului român !!Auf Wiederzehen și-un praz verde și belit!!???

  16. Spusele secretarului de Stat BLINKER, despre Republica Moldova,sunt perfect CORECTE.!! Poate aude si Iohannis.!?

  17. Domnilor,…DACA presedintele SUA Joe Biden DECLARA sincer ca Ucraina NU va adera la NATO,totul se rezolva cu acest razboi dintre Rusia si Ucraina.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.