Sabotaj la o fabrică deținută de Elon Musk

Un grupuscul german de extremă stânga a revendicat marţi un „sabotaj” asupra unei infrastructuri electrice care a obligat constructorul american de autovehicule electrice Tesla să oprească producţia sa la o uzină din apropiere de Berlin, relatează AFP.

„Cu sabotajul nostru, ne-am fixat ca obiectiv să realizăm cel mai mare black-out posibil al Gigafactory-ului” Tesla, notează gruparea denumită ”Vulkan Gruppe” într-un comunicat postat pe platforma Indymedia folosită de activiştii de extremă stânga.

Un incendiu a scos din funcţiune marţi dimineaţă un pilon electric situat în proximitatea fabricii Tesla, în partea de sud a capitalei germane. Uzina constructorului american a fost astfel nevoită să-şi oprească activitatea din cauza penei de curent, care a afectat şi localităţile învecinate.

Poliţia a anunţat deschiderea unei anchete pentru suspiciune de incendiu provocat, în timp ce reprezentanţi ai uzinei şi autorităţile locale au vorbit de asemenea despre un act intenţionat.

Tesla „consumă pământuri rare, resurse, oameni, forţă de muncă şi scoate în schimb 6.000 de SUV-uri, maşini ucigaşe şi monster trucks pe săptămână”, îşi motivează autorii acţiunea.

Şi activiştii de mediu au acuzat uzina Tesla, construită într-o zonă împădurită în regiunea Brandenburg, că „poluează pânza freatică şi consumă pentru produsele sale cantităţi enorme dintr-o resursă de apă potabilă deja rară”.

Comentând incidentul, directorul general al Tesla, Elon Musk, a scris pe X: „Aceștia sunt fie cei mai proști eco-teroriști de pe Pământ, fie sunt marionete ale celor care nu au obiective bune pentru mediu.
Oprirea producției de vehicule electrice, mai degrabă decât de vehicule pe bază de combustibili fosili, este extrem de stupidă.”

Inaugurată în anul 2022, unitatea Gigafactory a societăţii Tesla din apropiere de Berlin este prima fabrică a companiei americane în Europa şi produce acolo principalul său SUV, Model Y. Compania intenţionează să dubleze capacitatea de producţie a acestei fabrici.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2

12 Comentarii

 1. 6000 SUV-URI PE SĂPTĂMÂNĂ! CINE PRODUCE ȘI CUM -CURENTUL CARE LE ALIMENTEAZĂ?

 2. A se corela comentariile cu cele vizând articolul ce înfățișează gradul de poluare al autovehiculelor electrice versul cele cu motoare termice.

 3. Hai că le taie pofta de încasări de baza acestor afaceri, deja au început să respingă contractele cât și mașinile cu incarcare electric scoase din țările lor și vândute în Europa.
  P.s. am văzut la tv un uriaș incendiu în America, e vorba de o fabrica de muniții sau ceva explozibil.

 4. S-ar putea sa aiba legatura cu alegerile de azi din SUA, cu blackout de azi de pe retelele de socializare, cu avertizarile lui Musk ca Deep State va incerca ceva disperat, gen 9/11, dupa ce Trump a primit unda verde de la Curtea Suprema…

 5. Au ajuns ultimii oameni fritzii lacatusi daca americanul le face masini chiar la ei in tara. Si inca ce masini! Pe langa ele carutele lor par din evul mediu.

 6. Ups!!

  Fasaie „electric cars”?

  N* as carede! Pare fake news!…Sau, mai stie cineva , a mai auzit altcineva despre RECICLAREA/Colectarea bateriilor?

  Dar despre RECICLAREA/COLECTAREA PANOURILOR FOTOVOLTAICE?

  😜👀

 7. S-au suparat shurubarii lui Olaf ca Elon Musk nu le face „Cybertruck”-ul la care sperau. Acum se razbuna desi nici nu stiu cum se pronunta.

 8. @:D ,”a mai auzit altcineva despre RECICLAREA/Colectarea bateriilor?”

  -am auzit la TVR mai demult:
  un bandit parlit isi facuse pe langa Timisoara o fabrica de reciclare a tuburilor fluorescente,
  le recupera mercurul,
  pentru asta tuburile de sticla si de 1,2 metri, arse
  trebuiau sa ajunga intacte ACOLO!

  banuim ca a papat si ceva subventii banditul!

 9. Poate ca ar trebui niste rezervatii pentru eco-tampitii astia acolo sa aiba iarba verde, copaci, pamant curat si un rau. Si sa traiasca acolo in colibe de lemn facute de ei, cu niste gaini ( vacile polueaza) fara sa foloseasca niciun produs industrial ca toate polueaza. Fiecare sa aiba dreptul la un cal si un plug.

 10. Sau poate ar trebui ca aia care nu simt inca pe pielea lor beneficiile tehnologiilor „moderne”(harburi, asfalturi, antene wifi etc.) si ii nenorocesc pe cei care s-au nascut cu sensibilitate ridicata la ele, abuzand in fiecare zi ceea ce nu meritau sa aiba, ar trebui sa plateasca sume consistente victimelor lor. Sau poate ar trebui sa se intoarca in bordeiele din care au fost scosi, pentru ca e evident ca asemenea tehnologii nu trebuiau niciodata sa ajunga pe mana lor.

 11. Este razbunarea condamnatilor economic ai northestreamului 1 und zwei ?

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.