
Indicele ROBOR la trei luni, folosit pentru calcularea dobânzilor variabile la creditele în lei contractate înainte de luna mai 2019, a fost cotat joi, 7 iulie, la 6,76% valoare în creştere faţă de cea înregistrată în ziua precedentă, când a afişat o cotaţie de 6,63%.
Saltul dobânzilor interbancare vine după ce BNR a decis miercuri să majoreze dobânda-cheie de la 3,75% la 4,75%, precum şi rata dobânzii pentru facilitatea de creditare (Lombard) la 5,75% pe an.
De la începutul anului, când indicele a fost cotat la 3,02%, creşterea este de aproape 124%, potrivit calculelor ZF pe baza datelor de la BNR.
Tot joi, indicele ROBOR la 6 luni, utilizat la calculul dobânzilor la creditele ipotecare în lei cu dobândă variabilă, a crescut la 6,90% de la 6,76% miercuri, în timp ce indicele ROBOR la 12 luni, care reprezintă rata dobânzii plătită la creditele în lei atrase de băncile comerciale de la alte bănci comerciale pentru o perioadă de 12 luni, a atins 7,07% în creştere de la 6,88% în ziua anterioară.
ROBOR reprezintă rata medie a dobânzii la care băncile româneşti se împrumută între ele, în lei.
Evoluţia ROBOR este influenţată de mai mulţi factori dintre care cei mai importanţi se referă la politica monetară a BNR, lichiditatea de pe piaţa, inflaţia şi politica fiscală.
La un credit de 57000 de euro 30 de ani, ROBOR 0.7% + banca 2% in 2017 rata era undeva la 1050 lei (aproximativ 220 de euro) deci debitorul trebuia sa returneze undeva in jur de 80 de mii de euro. La acelasi credit de 57000 30 ani ROBOR 6,5 + banca 2% rata este undeva la 1750 lei (aproximativ 350 euro) deci debitorul va returna undeva in jur de 120 mii de euro. Deci in perioada de criza, cand veniturile sunt inghetate de 2 ani, cand preturile de consum si energie urca la cer, statul roman, prin BNR baga mana si ia din buzunarul cetateanului 130 de euro lunar si ii pune in cosul bancilor. Inmultiti aceasta suma cu sutele de mii de credite ipotecare si alte cateva milioane de consum si vedeti cat de rau o duc bancile. Spuneti-mi mie cum se numeste asta. Ce politica monetara duce BNR? Care credeti ca vor fi cifrele de profit in 2022 ale bancilor.
Discuțiile acestea n-au sens decât având în vedere nivelul de salarizare ridicol (și care va cădea în derizoriu) în prea multe domenii.
Plătim și noi cat vrem, cât timp sta securistul la bnr nu va fi mai bine, iar cu Viorica cu epoleți și Werner neamțul nu va fi mai bine
Sa SARA IDIOTII de BANAT cu cateva RAZMERITE !!! Ca , de , au vrut LIBERTATE !!! JOS COMUNISMUL !!! TRAIASCA PIATA ( HOTIA)LIBERA !!! Eu personal , il vreau presedinte pe REVOLUTIONARUL LASZLO TOKES !!!
Înainte la 10 lei/l la benzină. Fraieri sunt cei care muncesc pentru băncile străine. Succesuri Johannis!
România normală și educată a președintelui e o țară fericită cu un popor entuziast!!..așa declara guvernatorul coloniei!!..cred ca la ora asta servicile i-au șters toate imaginile si pozele facute ca turist în ukraina!!..
Decizia e a BNR.
Asa cum pensiile speciale sunt numai ale noastre.