Salvare spectaculoasă: Scoși la suprafață după 17 zile

Angajate într-o veritabilă cursă contra cronometru, echipele de salvare indiene i-au evacuat marţi pe cei 41 de muncitori rămaşi blocaţi de peste două săptămâni într-un tunel rutier aflat în construcţie şi care s-a prăbuşit în nordul Indiei, informează AFP.

„Sunt total uşurat şi fericit că cei 41 de muncitori blocaţi în urma prăbuşirii tunelului din Silkyara au fost salvaţi”, a declarat ministrul Transporturilor Rutiere, Nitin Gadkari.

Responsabilul a salutat „eforturile bine coordonate” care au permis „una dintre cele mai importante operaţiuni de salvare din ultimii ani”.

Bărbaţii salvaţi au fost înfăşuraţi în ghirlande de flori portocalii în semn de sărbătoare şi întâmpinaţi de reprezentanţi ai guvernului local, potrivit fotografiilor date publicităţii de autorităţi.

O mulţime a aclamat scoaterea lor la suprafaţă, în timp ce vehicule de urgenţă se pregăteau să părăsească intrarea în acest tunel din statul himalayan Uttarakhand, unde muncitorii au rămas captivi după prăbuşirea unei părţi pe 12 noiembrie.

Membrii familiilor muncitorilor care aşteptau la faţa locului au confirmat că bărbaţii, epuizaţi, au ieşit din tunel, evacuarea acestora având loc prin interiorul unei conducte din oţel cu o lungime de 57 de metri.

În cursul zilei, echipele de salvare reuşiseră să instaleze ultima secţiune a conductei ce a permis eliberarea muncitorilor blocaţi.

Fotografii ce prezentau echipele de salvatori, distribuite pe reţelele de socializare, îi arătau pe aceştia zâmbind şi făcând semnul victoriei după încheierea săpăturilor realizate pentru străpungerea tonelor de pământ, beton şi pietriş.

După eşecuri repetate, ingineri militari şi mai mulţi mineri au săpat manual ca să străpungă zidul de rocă şi de pietriş pentru a degaja secţiunea finală şi pentru a ajunge astfel la muncitorii rămaşi blocaţi de 17 zile.

Echipe formate din trei persoane s-au succedat pentru a săpa şi a insera ultimele secţiuni ale conductei din oţel, suficient de largă pentru a permite trecerea unui om şi evacuarea muncitorilor.

Când unul dintre ei săpa, cel de-al doilea evacua manual molozul, iar cel de-al treilea îl scotea în afară cu un vagonet, a explicat marţi Rajput Rai, un expert în operaţiuni de foraj, citat de agenţia Press Trust of India.

Salvatorii au trebuit, de asemenea, să taie o aglomerare de tije din metal care blocau înaintarea spre locul în care se aflau muncitorii din tunelul prăbuşit.

După prăbuşirea tunelului, eforturile echipelor de salvare au fost îngreunate şi încetinite de căderile de moloz şi de defecţiunile succesive ale maşinilor de forare, instalaţii cruciale pentru salvarea muncitorilor.

Un alt foraj vertical fusese început din vârful colinei împădurite care se află deasupra tunelului, o operaţiune de excavare complexă, realizată deasupra oamenilor, într-o zonă deja afectată de o alunecare de teren.

Cei 41 de muncitori au reuşit să supravieţuiască timp de peste două săptămâni datorită aerului, hranei, apei şi electricităţii furnizate printr-o conductă prin care a fost introdusă şi o cameră endoscopică. Această cameră le-a permis familiilor acestora să îi vadă, săptămâna trecută, pentru prima dată de la prăbuşirea tunelului.

Muncitorii rămăseseră blocaţi într-o zonă situată în interiorul tunelului, măsurând 8,5 metri în înălţime şi aproximativ 2 kilometri în lungime.

Tunelul din Silkyara face parte din proiectul de autostradă Char Dham, susţinut de prim-ministrul Narendra Modi şi conceput pentru a îmbunătăţi legăturile cu patru situri hinduse dintre cele mai importante în India, precum şi cu regiunile de la graniţa cu China.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2

4 Comentarii

  1. la ăștia le-a luat sporul de subteran ca să plătească birocratilor spor de stres, de calculator sau de birou?

  2. @Sii: nu fii tampit! Asta inseamna ca autoritatilor le pasa de viata oamenilor.

  3. „pe cine nu lasi sa moara….”
    -vor veni cat de curind in Romania!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.