”Salvatorii democrației” vor să se salveze pe ei înșiși

Întreaga lume este cu ochii pe Europa. Franța, motorul politic al UE, s-a gripat sub conducerea lui Emmanuel Macron, iar Germania, motorul economic, suferă de pe urma sancțiunilor economice aduse de războiul din Ucraina și are de-a face acum și cu problemele politice aferente.

Liderii G7 nu sunt mulțumiți de pariul riscant al lui Macron de a organiza alegeri anticipate imediat după înfrângerea la europarlamentare. Mulți analiști atrag atenția că sperietoarea unei victorii a extremei drepte nu va mai funcționa în favoarea lui Macron, a cărui cotă de aprobare s-a prăbușit, și că impulsul Adunării Naționale a Marinei Le Pen poate fi suficient de mare cât să învingă și sistemul de vot majoritar în două tururi (diferit de cel de la alegerile europene și care permite crearea unui ”front republica”, a unui ”cordon sanitar” împotriva extremei drepte).

Apoi, Macron riscă să scape din vedere ascensiunea extremei stângi din Franța. Atenția președintelui și a presei care îi este alături se concentrează asupra extremei drepte, considerând că astfel Macron poate ieși din nou învingător. Însă această strategie nu face decât sa aducă victoria extremei-stangi, singurul pol politic care este relativ unit și este de acord, până în acest moment, să se prezinte  liste unice la alegerile anticipate.

Strategii echipei prezidențiale au înțeles că partidul lui Emmanuel Macron (care a obținut 14% din voturi și doar 7% din întregul electorat francez) nu are nicio șansă în afară de scindarea stângii și dreptei radicale. Este motivul pentru care campania electorală din Franța promite să fie un uriaș circ mediatic, un reality-show politic menit să decredibilizeze actuala opoziție.

Iar strategia pare să funcționeze. Liderul Republicanilor, Eric Ciotti a dorit sa se alieze cu extrema condusă de Marine Le Pen, însă biroul politic al partidului s-a opus și l-a demis din funcție. Ciotti a făcut ceea ce orice alt lider de partid ar fi făcut – s-a baricadat în biroul său și a acuzat încălcarea regulamentului partidului. Un judecător a decis suspendarea deciziei rivalilor lui Ciotti. Marion Marechal Le Pen, unul dintre liderii partidului Reconquete, condus de Eric Zemmour, a încercat să joace aceași carte a coalizării cu Adunarea Națională condusă de mătușa sa, Marine Le Pen. A fost exclusă imediat din partid de Zemmour, care i-a ”furat” din voturi lui Le Pen și la precedentele alegeri.

 

Există însă și analize care concluzionează că decizia lui Macron de a dizolva parlamentul și a organiza anticipate (chiar și în contextual Jocurilor Olimpice și al sezonului concediilor în Franța) este o decizie rațională. ”A considerat că rezultatul alegerilor europene i-a compromis ce mai rămăsese din agenda sa prezidențială. În aceste condiții, decizia lui pare perfect legitimă, scrie site-ul Eurointelligence, condus de ziaristul german Wolfgang Munchau. ”Este de notat reacția oripilată a presei din Germania, care se consolează spunând că aici nu se poate întâmpla așa ceva. Ei bine, atunci rămâneți blocați cu Olaf Scholz. Felicitări. Ne plângem de blocaje politice și de lipsa reformelor, iar cu Scholz și refuzul său de-și asuma riscuri nu vom ieși din aceste blocaje. Istoria a mers înainte prin decizii ce au fost considerate iraționale la vremea lor”.

Situația cancelarului Scholz și a partidului său este similară cu cea a actualei puteri din Franța. Social-democrații lui Olaf Scholz au obținut cel mai slab rezultat electoral din istoria postbelică a partidului lor. Verzii aflați în coaliția de guvernare au pierdut aproape jumătate din mandatele la Bruxelles câștigate în urmă cu cinci ani. Liberalii cooptați și ei la guvernare au demonstrat că sunt la limita pragului de a intra in Bundestag, dacă ar fi organizate acum alegeri generale în Germania.

Verzii din Germania au căzut în groapa pe care au săpat-o pentru ”extremiști”. Europarlamentarele din 2024 au fost primele alegeri la care au participat adolescenții de 16 și 17 ani din Germania. Modificarea legii electorale a fost dorită mult de ecologiști, purtați de tineri către un scor record la ultimele alegeri europene. Însă, într-un interval scurt de timp, au constatat că ”Mama Gaia” nu este marea preocupare a tinerilor germani. De la 34% din votul tinerilor, Verzii s-au prăbușit la 11%, iar social-democarții au luat doar 9%. Cele mai multe voturi ale tinerilor au mers către creștin-democrați (CDU), 17%, și la Alternativa pentru Germania, 16%. Tinerii sunt preocupați în primul rând de inflație, de războaiele din Europa și Orientul Mijlociu, de costul locuințelor. Schimbările climatice sunt mult mai departe pe lista, alături de disparitățile sociale și problemele economice ale vârstnicilor.

În ciuda acestor rezultate, politicienii germani refuză să-i ia în serios pe alegători. Alternativa pentru Germania a obținut mai multe voturi decât partidele aflate la guvernare, dar Verzii continuă să ceară scoaterea AfD în afara legii, iar unul dintre liderii SPD a denunțat AfD drept o mișcare nazistă. Or, este absurd ca un partid (Verzii) care a pierdut în mod clar alegerile (11,9%) să ceară interzicerea unui partid care a obținut un rezultat mult mai bun (21,1%). Acesta este unul dintre motivele pentru care AfD este într-o ascensiune constantă.

Sahra Wagenknecht, care s-a despărțit de Partidul Stângii și a creat un partid bazat exclusiv pe personalitatea ei, a obținut 6,2% (de două ori scorul fostului său partid). Este creditat cu procente însemnate în special în landurile estice. Însă, la fel ca AfD, ea este dincolo de „cordonul sanitar” creat de partidele tradiționale. A fost exclusă de CDU (care va forma viitorul guvern) din orice ecuație pentru o coaliție, asta pentru că Wagenknecht a îndrăznit (împreună cu AfD) să părăsească sale la discursul de marți al lui Volodimir Zelenski în Bundestag. Ea spune că Zelenski riscă securitatea în Europa pentru că refuză să negocieze cu Rusia. Cu AfD, Stânga și Wagenknecht, circa o treime din electoratul german este dincolo de ”cordonul sanitar”.

 

Asta înseamnă că, la fel ca și în Franța, spectrul politic se rupe în doua mari grupuri – centrul aflat la putere și grupările anti-centru. Așa cum s-a observat în Italia, în cele din urmă opoziția câștigă alegerile. Asta se va întâmpla și în Franța, și în Germania. Însă întrebarea este ce va rămâne din radicalismul actualei opoziții din Germania și Franța în momentul în care vor ajunge la putere. Cazul Meloni din Italia arată că extrema-dreaptă îmbracă imediat ”haina instituției” și renunță la linia dură, în favoarea unor poziții de multe ori identice cu ale guvernelor pe care le criticau. ”Centrul” creat de Angela Merkel în Germania prin alianțe împotriva naturii cu rivalii social-democrați și care au debusolat și au alienat electoratul, nu pare să mai reușească să se mențină la putere. Miza este acum constrângerea ”extremiștilor” să accepte că există un singur culoar de opinie și acțiune care te poate aduce și menține la putere.  „Centrul” creat în Franța de fostul președinte Francois Hollande și de Emmanuel Macron, prin distrugerea Partidului Socialist și a Republicanilor (forțele dominante vreme de decenii) a avut același efect asupra electoratului. Și în Franța strategia este similară – ”extremele” pot veni la putere, însă cu o mare schimbare la față și cu multe schelete în dulap (de la finanțările dubioase, inclusiv din Rusia lui Putin, până la afaceri murdare ale liderilor) care să poată fi folosite ca pârghii de șantaj și de control a viitoarelor  guverne ”populiste”

Un fapt relevant: ajuns pe cai mari după victoria fără drept de apel la alegerile europene și cu perspectiva de a câștiga alegerile parlamentare anticipate, Jordan Bardella, președintele Adunării Naționale din Franța, nu mai scote un cuvânt despre anularea reformei pensiilor făcută de președintele Macron și nici despre posibila ieșire din zona euro. ”Va trebui să facem  niște alegeri. Vom vedea. Din punct de vedere sunt rezonabil”, a spus Bardella, întrebat dacă va anula majorarea vârstei de pensionare de la 60 la 64 de ani. ”Le Pen a profitat e un vid lăsat în urmă de un sistem eșuat și și-a reformat partidul cu scopul de a umple acest vid. Nu trebuie să fii un admirator al lui Le Pen pentru a recunoaște că etichetele de tip „extrema dreaptă” nu au substanță. Dacă cineva vrea să învingă populismul sau măcar să-i reducă din excese, ar trebui să nu mai lupte în acest vechi război golit de sens cu «extrema dreaptă»”, scrie UnHerd. ”Le Pen a obținut procente massive în niște localități di Lorena unde naziștii, la retragerea din 1944 au comis mari massacre și nu a lăsat o clădire în picioare. Pentru cine își imaginează comentatorii că au votat acesti oameni acum? Pentru fascism, pentru nazism? Oamenii sunt doar foarte conservatori și își doresc să fie respectați sau măcar ca liderii să-și amintească de ei”.

Situația creată de dizolvarea Adunării Naționale de către Emmanuel Macron a blocat Consiliul UE chiar în momentul marii împărțeli a funcțiilor înalte în UE pentru următorii cinci ani. Proiectul cu Mario Draghi în fruntea noii Comisii Europene (o idee urmărită de administrația prezidențială de la Paris) este ai greu de realizat acum, spre bucuria Ursulei von der Leyen. Pe de altă parte, în Franța măștile cad repede, politicienii fac viraje spectaculoase (cazul lui Eric Ciotti) și par să renunțe la convingeri ferm exprimate chiar și în seara alegerilor europene. Totul pentru a-și păstra mandatul de deputat și a ajunge la putere.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 16

18 Comentarii

 1. Uitati-va la ei, la ce prostii spun si cum distrug totul: Macron, Trudeau, Olaf, Sunak, Ursula, Meloni si restul de maimute si maimutoi. Despre Joe ce sa mai spun…il vedem ca abia mai misca ii se vad sforile de papusa si n-a fost inteligent nici la 20, 30 sau 60 de ani.

 2. Serios acum, pe ce treaptă a dezvoltării cognitive poți fi dacă te crezi “motorul politic al EU” iar la masă servești melci Limax?

 3. O gașca de rațe șchioape vrea să conducă lumea.. Circ planetar..

 4. In Franta e o situatie complicata,neobisnuita:la dreapta extrema un ‘francez’de religie iudaica Zemour,la centru un partid macronist condus de Rothschildzi,la stanga baiatul lui André Glucksmann,Rafael aruncat in politic sa fie si el util.
  Practic spectrul politic francez,daca-l nominalizam si pe Gabriel Attal,poate fi definit ca fiind pavoazat de Cupola.

 5. Pas cu pas se apropie ziua cind cetatenii acestei Europe se vor trezii la realitate si nu vor mai accepta sa joace dupa cum vor maimutele occidentale.Europa este facuta KO in momentul de fata si asta datorita masurilor luate de aceste maimute occidentale in conflictul dintre Ukraina si Rusia.Ce inters au avut occidentalii ca sa intervina pt. o tara ca Ukraina care nu facea parte nici din EU si nici din NATO ? Acum a venit si nota de plata al prostiei lor ,din pacate bietii europeni platesc si sint sacrificati pt. toate greselile facute de aceste maimute occidentale .

 6. De ce ți-e teamă, de aceea nu scapi.. Iar altă cale de a scăpa de debandada sionisto americnă, nu ai.. deci,.

 7. Ati abandonat postul?
  A doua trimitere…

  Dintre toate statele esuate (prin keynesianism) ale Atlantiei, Franta e probabil cel mai lipsit de speranta, de oriunde ar veni puterea, stinga, dreapta, mijloc. Chiar aici in Cotidianul s-a raportat zilele trecute ca anuntarea la putere a Frontului National a fost intimpinata cu frisoane de piata: cresterea datoriei publice, absenta unor masuri preconizare pentru reducerea deficitului, etc.

  Socialismul vine cu multe fete. Rezultatul major al RN in Franta (34% la alegerile parlamentare curente) este de corelat cu atasamentul lor la egalitarismul socialist. Li se trage de la revolutionara ‘fraternite’, devenita deviza nationala! Atentie ‘fratilor locali…

  Apoi, Le Pen a rulat foarte prost jocurile in curs pentru impartirea puterii in PE: a fost printre instigatorii excluderii AfD din grupul ‘identitate’ (ID), acasa a respins partidul Reconquette si si-a indus (probabil) nepoata sa faca la fel, a curtat o alianta sau fuziune intre grupul ‘identitate’ si grupul ‘conservatist’ (ECR, Meloni) pe care a pierdut-o (Meloni vrea alianta la putere cu Ursula, PPE). Ea si-a slabit pozitia si acasa si in PE – lucru care probabil ca se va vedea in rezultatul alegerilor anticipate convocate curind.

  La ora actuala, nu exista alternativa la acest ‘mijloc’ in care dispar toate diferentele. ‘Suveranism’, ‘conservatorism’, ‘dreapta’ sint doar nume goale, cum bine scrie si autorul in acord cu Unheard. Realismul puterii sterge toate difentele, mai putin pe cele irelevante.
  Cauta in Telegram „Convergenta si ‘dreapta’ castrata” (cu ghilimele).

  Multumiri pentru sinteza f. buna.

 8. Liderii marilor puteri si politrucii UE si-au dat proba competentei si a interesului pentru cetateni, nu multi, cateva sute de milioane in crizele care au macinat Europa ultimilor 4 ani !

 9. Nu mai vreau! Ajunge! Ma dor picioarele de atata circ! Sunt si eu om… nu ???
  Democratia a devenit o paradigma… Cum sa tii prizonier(un presedinte) la tv in 2024??? Este posibil asa ceva??? Intreaba-l pe Blinkenus omul fara idei…
  In Ro la urmatoarele alegeri buletinele de vot vor avea serii de numere.
  Biden du-te la nana ca maine o sa dai reprezentare in China democrata!!!
  Numele de mai sus sunt intamplatoare!!!
  Era sa uit povestea cu papa si europenii pacifisti ce imprumuta ukraia sau urania cu 50 miliarde sa ia bombe (sau bomboane…) mai e valabila?
  Dupa zelotul zele uranieni o sa stea pe intuneric si se vor face astronomi dupa modelul cu faina Musk Cuceritorul…

 10. Dizolvarea parlamentului de către Macron și alegerile anticipate au fost criticate nu numai de liderii G7, dar și de TOȚI membrii cercului intim ai președintelui francez ( primul ministru Attal a urlat chiar la Macron,cei doi fiind la un pas de a se lua la bătaie! ).

  În cazul în care alegerile vor ieși prost pentru el, Macron nu dorește să coabiteze cu un prim-ministru impus de opoziție, așa cum au făcut Mitterrand sau Chirac înaintea lui. Macron a lăsat să se înțeleagă că în acest caz el va demisiona. Deja, el a sondat Curtea Constituțională în privința unei noi candidaturi,dari s-a spus că nu va putea participa din nou la un scrutin prezidențial decât peste 5 ani.

 11. Paulian Ionescu Nene,esti cel care aplauda minerii cand ii nenoroceau pe studentii? Acel om de bine ,siktir.

 12. Nu va mai mira-tzi, ce se intampla pe acolo, va putea fi curand shi viitorul nostru, pentru ca peshtele de la cap se impute. Khazarimea de pe mapamond continua razboaiele, asta pentru ca se fac ghishefte, iar daca mor oameni nevinovatzi ca-n marele macel Pobeda, mai ales creshtini, mare paguba, ca doar rabyiile lor tzopaitoare asha i-shi pastreaza beneficiile, ca shi sefii lor, scaunele. Pericolul cel mai mare este ca pas cu pas aceasta afacere sa se extinda precum Kavitul 19, ca doar, doar, se va ajunnge shi la imperiul Galben, spaima cea > a kazarimii, ca sa fie shi acest imperiul daramat. Altfel nu poate,… nu poate fi Gloabelizare!. Organisme internatzionale, sunt create tot de ei, doar sa intervina cand ei sunt in pericol, shi ele in timpul liber trebuie sa mai faca nishte legi discrimiatorii Omenirii, dar in favoarea lor. In rest, cum zicea Pata/WC, se pisha pe ele cand ei fac ce vor mushchii lor, pentru ca omenirea nu s-a trezit din somnul ei de moarte. Poate se va trezi dupa WW3, dar poate prea tarziu pentru toata lumea.
  O zi buna.
  Con
  P.S. Dublu standard se va razbuna precum minciuna va fi invinsa de Adevarul veshnic.

 13. de ce e totul o zbatere inutila? pentre ca democratia este un construct pur teoretic.
  a salva inseamna a face ceva practic. asta inseamna ca orice actiune vei intreprinde de fapt nu va avea niciun efect. poti numi ceea ce este in mii de feluri. asta nu inseamna ca devine tangibil. este genul de articol al carui scop este confuzia. ceea ce face mainstramul ce mai bine.

 14. La Cotidianul mai face cineva corectura pe text? Sau merge doar pe traducerea facuta de google?!

 15. Con spune:
  16 IUN. 2024 LA 4:38
  Mare adevăr grăita-i !
  Respect !

 16. M-ați interzis, tovarăsi.Adevșrul ustură.Vb bătrâneasca”ce au gazetele cu adevărul…”

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.