Săptămâna Internaţională a Criticii de la Veneţia, un laborator febril

Săptămâna Internaţională a Criticii, secţiune autonomă şi paralelă, organizată de Sindicatul Naţional al Criticilor de Cinema Italieni (SNCCI) în cadrul celei de a 75-a ediţii a Festivalului Internaţional de Artă Cinematografică de la Veneţia (29 august – 8 septembrie), dedică imaginea celei de a 33-a ediţii a sa geniului creator al lui Stefano Tamburini, grafician şi povestitor prin imagini, mare experimentator al tehnicilor şi limbajelor – atât în benzi desenate, cât şi în grafica editorială şi publicitară – dispărut prematur în a doua jumătate a anilor 80. Un omagiu adus celui care a creat personajul Ranxerox, care a reinventat grafica italiană a anilor 80.

În scurta, dar intensa lui carieră, Tamburini a marcat istoria graficii italiene şi internaţionale. Imaginea aleasă pentru a reprezenta Săptămâna Criticii 2018, apărută ca ilustraţie editorială şi publicată în numărul 11 al revistei Frigidaire, relevă una dintre tehnicile principale folosite de Tamburini, care decupa imagini revistele de modă şi recrea imagini din colaje de cartonaşe colorate, cu un ochi de hârtie decupat din Matisse, şi din ilustraţiile publicitare ale futuristului Fortunato Depero.

Alegerea lui Tamburini este o “reîntoarcere la viitor” cu care SIC aduce un omagiu unui tânăr artist inovator şi avangardist care, timp de patru decenii, a reinventat lumea imaginii grafice cu o serie de “opera prima” vizionare, mereu extraordinare şi explozive, care îşi păstrează şi astăzi o uluitoare prospeţime.

Preşedintele SIC, Giona A. Nazzaro a afirmat: “Stefano Tamburini încarnează cea mai vie şi creatore imagine a Mişcării 77. «Pentru a face grafică ai nevoie de muşchi», declara el. Creaţia lui Tamburini reprezintă o ruptură clară de trecut. Politica, moda, muzica, benzile desenate: nimic nu va mai fi la fel după ciclonul Tamburini. Stefano Tamburini este pentru grafica şi banda desenată din Italia ceea ce reprezintă Sex Pistols pentru muzică: un laborator febril, pulsând de viaţă, energie şi imagine a viitorului. Creator al lui Ranxerox, Tamburini este primăvara frumuseţii Mişcării 77. Omagiindu-l pe Stefano Tamburini, SIC doreşte să creeze o punte între nevoile de ieri şi tensiunile celui mai bun cinema de astăzi. O transmitere a ştafetei. Pentru că viitorul nu este scris. Cu atât mai puţin cel al cinema-ului”.

După apariţia în 1974 în revista underground Combinazioni, Stefano Tamburini (1955 – 1986) a început o colaborare, ca grafician, la agenţia romană de contrainformaţii, Stampa Alternativa. După trei ani, Tamburini a participat activ la acţiunile şi luptele Mişcării 77, trasându-i starea de spirit în paginile revistei Cannibale, concepute şi realizate cu Massimo Mattioli, Filippo Scozzari, Andrea Pazienza şi Tanino Liberatore. Cu Liberatore s-a creat o fructuoasă solidaritate artistică, care a dus la naşterea lui Ranxerox, personajul care îi va aduce notorietatea.

În 1980, cu Vincenzo Sparagna şi Filippo Scozzari, a fondat publicaţia lunară Frigidaire, care a devenit pentru Tamburini un adevărat laborator de experimente grafice: de la colajul cartonaşelor colorate şi decupaje din publicaţiile recuperate din tipografie la folosirea emailului în fotografiile de modă, de la fotografiile deformate la manipularea fotografiilor Polaroid. Pentru Frigidaire a creat benzi desenate în tehnici neconvenţionale, intervenind pictural pe fotografiile de modă sau folosind fotografii distorsionate prin tehnica Copy Art.

A semnat, de asemenea, cu pseudonimul Red Vinyle, o rubrică provocatoare, în care întrupa un arogant şi necruţător critic muzical. În aceiaşi ani, a încercat compunerea unor piese musicale, înregistrate de muzicianul Maurizio Marsico, organizând performance-uri artistico-muzicale în localuri de gen. În timp ce popularitatea personajului său Ranxerox creşte constant, găsindu-şi locul în cele mai importante reviste internaţionale de benzi desenate, autorul abordează noi parcursuri creatoare în publicitate şi modă. În 1986, în culmea succesului, moare subit la vârsta de numai 30 de ani.

Săptămâna Internaţională a Criticii constă într-o selecţie de 7 creaţii de debut în concurs şi două evenimente speciale, toate în avanpremieră mondială. Selecţia este realizată de Preşedintele SIC, Giona A. Nazzaro împreună cu membrii comisiei formate din Luigi Abiusi, Alberto Anile, Beatrice Fiorentino şi Massimo Tria.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 6
Magdalena Popa Buluc 7431 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.