Sărbătoare bisericească naţională. Sf. Apostol Andrei, cel Întâi chemat, Apostolul românilor.

Credincioşii ortodocşi îl sărbătoresc joi pe Sfântul Apostol Andrei, cel Întâi chemat, Apostolul românilor.

Cu acest prilej, patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, va oficia Sfânta Liturghie şi va rosti un cuvânt de învăţătură la Paraclisul istoric Sfântul Mare Mucenic Gheorghe din Reşedinţa Patriarhală.

Frate al Sfântului Apostol Petru, Sfântul Apostol Andrei, propovăduit învăţătura lui Iisus Hristos în Bitinia, Bizantia, Tracia şi Macedonia, cu ţinuturile din jurul Mării Negre, până la Dunăre şi Sciţia (Dobrogea) şi până în Crimeea.

El a avut un sfârşit de mucenic, fiind răstignit la Patras, lângă Corint, cu capul în jos, pe o cruce în formă de X, căreia i s-a spus mai pe urmă „Crucea Sfântului Andrei”.

Ziua de 30 noiembrie, în care se face pomenirea Sfântului Apostol Andrei, a devenit sărbătoare bisericească naţională, ca urmare a Hotărârii Sfântului Sinod din 14 noiembrie 2001, fiind consacrată ca zi de sărbătoare legală în care nu se lucrează, prin Legea nr. 147 din 23 iulie 2012, iar apoi promulgată prin decret prezidenţial.

De asemenea, Sfântul Apostol Andrei fost ales drept ocrotitorul Catedralei Naţionale – Catedrala Mântuirii Neamului.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1

16 Comentarii

 1. Stirile despre credinta si BOR trebuie sa treaca prin condeiul lui CTP ca sa-si capete autenticitatea.

 2. aia inseamna „pupătorii de moashte”:
  -nishte prefacutzi
  pupă si ei sticla
  că nu le strică!
  (e ca si cand ai bea coca-cola la sticla de ciob)

 3. Nu-mi functioneaza Internetul pe Voip Telefon Fix de la Orange . Functioneaza doar Internetul pe wi-fi pe Telefonul Mobil . Si nu am bani pentru Încărcarea Telefonului Mobil cu 6 Euro de la Vodafone
  Ca mai am doar 210 lei de Mâncare pentru 9 zile !

 4. „Pe 11 septembrie 2001 urma sa ma intorc de la New York dupa un periplu american ca jurnalist de politica externa la ZIUA. Plecarea avionului meu era pe la 5 PM. Dimineata aveam stabilita o intalnire intr-una dintre cladirile World Trade Center adiacente turnurilor gemene, pentru o eventuala colaborare publicistica.”

  vroncea,
  unu care se ocupa cu moashte,sfintzi si morti cu covid
  pe radio-activenews;

  securilla 100%,conserva bine implantata,continua cu
  „Cu telefonul Iridium, prin satelit, cu care ne-a inzestrat grijuliu SRS la plecare, am fost primii care am anuntat in tara ca „Incepe!” ”
  -nu,
  constelatia „iridium” deja daduse faliment,
  se vindeau ieftin telefoanele alea
  da’ nu mai aveau legatura.

  Iridium, the global satellite phone company backed by Motorola (MOT), filed for bankruptcy in 1999, after the company had spent $5 billion …
  [PDF] THE RISE AND FALL OF IRIDIUM
  mba.tuck.dartmouth.edu › pages › faculty › syd.finkelstein › articles
  Two days after defaulting on. $1.5 billion in loans, Iridium filed for. Chapter 11 bankruptcy on Friday,. August 13, 1999, making it one of the 20 largest …

 5. Domnul președinte Iohannis va onora mâine, joi, cu prezența lui și a doamnei Carmen Liturghia de Sfântul Andrei în Catedrala Mitropoliei Ardealului din Sibiu? Astăzi, miercuri, domnul președinte Iohannis a fost împreună cu doamna Carmen la Blaj, în Catedrala Arhiepiscopală Majoră „Sfânta Treime” la evenimentul „Ceasul Vinerii Mari – 75 de ani de la dezlănţuirea prigoanei împotriva Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică” a ținut o alocuțiune.

 6. Care ajunge la biserica, poate pune o hârtiuță scrisa doar cu dorinte pozitive plus 5-10 lei daca se poate și chiar pentru oricare din guvern sau Cotroceni, garantez că în a 21-a zi, se vad semnele reale(ori arestati, ori accidentați, ori ia casa sau familia foc, ori crapă nemernicii care se împotrivesc vieții cetățeanului, orice dar doar semne grave)! Am spus clar: doar dorințe pozitive, nimic cu sau bazat pe ură! Ferească sfântul sa pui un pomelnic la sfântul Andrei(ex: da-le doamne minte acestor…, îndreaptă-le pașii acestor…spre binele țării si compatrioților!) experiență în viața mea, pornind de la același sfat și finalul a fost șocant de adevărat.

 7. A dat drumul la Voip si la Telefonia Fixă de la Orange la Pra 20 si 45 de minute . Am sa încerc daca se poate sa instalez Calculatorul pe Adaptor wi-fi ca sa fie independent de Voip .

 8. Am reusit sa mă conectez la Calculator prin wi-fi ! De acum Calculatorul este Independent de Voip la Telefon fix .

 9. De cand plm o sarbatoare ortodoxa este nationala? Sf.Andrei e roman cum e Teodosie dac.

 10. Mã întreb…asa, fãrã sã jignesc sensibilitãți: unde erau romãnii ìnainte de cucerirea romanã? În Macedonia? Moesia? Sau, s-au formát întâi în Scythia Minor sí au vãzut cã e bine? Tezä curat „roesslerianã”, la o adicã… Încã un mit inventat recent, ce se vrea antic…protocronist.

 11. CRESTINISMUL (paleocrestinismul de tip primar si popular) pe acest TARAM (al GETO-DACILOR/50 AD, al DACO-ROMANILOR/325 AD si al ROMÂNILOR/610 AD), NOUA/ROMÂNILOR ne vine DIRECT de la Sf. Ap. Andrei/50 AD (paleocrestinism timpuriu de tip apostolic/50 AD si nu inca de tip evanghelic/post 110 AD sau al al NT/405 AD): „Numele lui Hristos ajunsese să fie cunoscut în vremea sa inclusiv „popoarelor din Galia, Marea Britanie, sarmaților, DACILOR, germanilor și scitilor” (Tertulian/150-220 AD), Adversus Judaeos, 7).
  CRESTINISM care a fost TOLERAT de catre Imparatul Roman Galerius DACUL/(258-311 AD), nascut dintr-o mama DACA din zona nord-dunareana, prin edictul de la Serdica din 311 AD. CRESTINISM care a fost OFICIALIZAT ca ORTODOXIE la Conciliul de la Niceea/325 AD, de catre Imparatul Bizantin Constantin DACUL/(272-337 AD), cel nascut in orasul Nis/Naissus, oras initial din Moesia, devenita Dacia Mediterranea cea sud-dunareana, care dupa anul 272 AD/anul retragerii romane din Dacia nord-dunareana s-a numit Dacia Aureliana de la nord de Muntii Haemus si de la sud de Dunare). Dar deoarece „Pe geţii peste care dai dacă treci munţii Haemus” (Tucidide /490-396 BC, Istoria, B) … atat zona nord-dunareana cat si cea sud-dunareana de la nord de Haemus era tot TERITORIUL geto-dacilor.
  Si cum geto-dacii (cei nord dunareni si cei sud dunareni la anii 400 BC) … au devenit daco-romani dupa anii 106 AD … si ramasi drept daco-români (vorbitori de limba româna/de idiom roman din cadrul fostului Imperiu Roman de Rasarit/devenit dupa anul 602 AD drept Imperiul Bizantin de limba greaca, imperiu care s-a retras la sud de Rodopi dupa anul 610 AD) … NOI cei stravechi geto-daci/400 BC am DEVENIT români/post anii 610 AD.

 12. Protocronism sau sincronism ? Scythia Minor, cea din anii TRACIA anilor 50 AD, fiind aceeasi cu cea a GETO-DACILOR reprezentati pe Trofeul de la Adamclisi/102 AD, cu cea a GETILOR cei MAJORITARI mentionati in vremea exilului sau de catre Ovidiu/(8-18 AD), aceeasi cu zona in care s-au nascut si basileul GETO-DAC Burebista/(80-44 BC), dar si cea in care s-a nascut si ZEUL nostru pre-crestin Zamolxis/550 BC ! Astfel ca de la Zamolxis/550 BC la 50 AD … putem vorbi de un sincronism/sincretism al credintelor religioase ale poporului nostru stravechi de pe acest taram …
  „Există o doctrină străveche [ archaios logos ] care a existat de la început, care a fost întotdeauna menținută de cele mai înțelepte națiuni și orașe și oameni înțelepți”. El îi citează (egipteni, sirieni … și geți), fiindcă cinstesc pe cel mort, ați făcut la fel ca și geții care cinstesc pe Zalmoxis” (cf. Origene/185-253 AD, Contra Celsus, 3, 34) … sau „I,94,2. La aşa-numiţii geţi, care se cred nemuritori, Zamolxis susţinea şi el că a intrat în legătură cu zeiţa Hestia, iar la iudei Moise, cu divinitatea căreia i se spune Iahve.” (Diodoros Sikeliotes/c.80 – c.21 BC) .

 13. Protocronism sau sincronism ? Scythia Minor, cea din anii TRACIA anilor 50 AD, fiind aceeasi cu cea a GETO-DACILOR reprezentati pe Trofeul de la Adamclisi/102 AD, cu cea a GETILOR cei MAJORITARI mentionati in vremea exilului sau de catre Ovidiu/(8-18 AD), aceeasi cu zona in care s-au nascut si basileul GETO-DAC Burebista/(80-44 BC), dar si cea in care s-a nascut si ZEUL nostru pre-crestin Zamolxis/550 BC ! Astfel ca de la Zamolxis/550 BC la 50 AD … putem vorbi de un sincronism/sincretism al credintelor religioase ale poporului nostru stravechi de pe acest taram …
  „Există o doctrină străveche [ archaios logos ] care a existat de la început, care a fost întotdeauna menținută de cele mai înțelepte națiuni și orașe și oameni înțelepți”. El îi citează (egipteni, sirieni … și geți), fiindcă cinstesc pe cel mort, ați făcut la fel ca și geții care cinstesc pe Zalmoxis” (cf. Origene/185-253 AD, Contra Celsus, 3, 34) … sau „I,94,2. La aşa-numiţii geţi, care se cred nemuritori, Zamolxis susţinea şi el că a intrat în legătură cu zeiţa Hestia, iar la iudei Moise, cu divinitatea căreia i se spune Iahve.” (Diodoros Sikeliotes/c.80 – c.21 BC) .
  Si cum astazi, noi cei stravechi GETO-DACI de pe acest TARAM, sarbatorim atat lupii dacici dar si pe Sf. Ap. Andrei, socotit pe acest TARAM crestin-ortodox drept Apostolul lupilor … sarbatoarea nostra devine o sarbatoare-bisericeasca-nationala !

 14. Am deconectat Calculatorul de la wi-fi ! Cu wi-fi functioneaza greu Calculatorul ! Functioneaza mai bine Calculatorul pe Lan pe Fibra Optica !

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.