Scandal la Spitalul Sf. Pantelimon

Spitalul Sf. Pantelimon din Bucureşti a declanşat o verificare internă după ce un medic primar din cadrul secţiei de ginecologie a decis să închidă secţia.

Printr-un anunț lipit pe holurile spitalului Sf. Pantelimon din Capitală, medicul primar de pe secția de ginecologie și șef de gardă a informat pacienții că, de joi, activitatea secției este suspendată „din cauza lipsei materialelor asigurării asistenței medicale de urgență și din cauza imposibilității efectuării analizelor de laborator”.

Conducerea spitalului condamnă însă modalitatea de comunicare aleasă de medic, precizând că acesta este singurul care nu își desfășoară activitatea.

„Nu negăm dificultățile financiare cu care se confruntă spitalul, dificultăți generate de datoriile către furnizori acumulate în cursul anului trecut. Domnul dr. Dimitriu este, totuși, singurul medic din cele 17 linii de gardă plătite ale spitalului, care nu a reușit să își desfășoare activitatea și a ales această modalitate de comunicare, în total dispreț față de eforturile colegilor săi”, a declarat, pentru Mediafax, purtătorul de cuvânt al Spitalului Sf. Panteliom, Fiorella Mitroi.

La spital s-a deplasat, vineri, și secretarul de stat din cadrul ministerului Sănătății, Cristian Grasu, care a explicat că unitatea sanitară mai are peste un milion de lei datorii, iar activitatea secției de ginecologie este, la ora transmiterii ştirii, funcțională.

„Activitatea pe secția de ginecologie continuă, în dimineața aceasta, s-au făcut cezariene. Este o situație grea. Probabil, domnul doctor, din cauza lipsei materialelor, din ultimele zece luni, s-a decompensat. Nu a discutat cu conducerea despre problemele de pe secție la momentul potrivit, iar publicarea unui asemenea anunț pe zidurile spitalului nu este cea mai bună soluție. Este o problemă internă, de comunicare a spitalului. Ministerul Sănătății a vrut să se asigure că lucrurile nu se opresc. Și domnul ministru Bodog cunoaște situația financiară prin care trece spitalul. Lipsesc unele materiale, dar există înlocuitori și se poate funcționa. Sigur, nu este cea mai bună condiție de funcționare”, a explicat, pentru MEDIAFAX, secretarul de stat Cristian Grasu.

Reprezentantul ministerului Sănătății a precizat că vechea conducere a spitalului a strâns datorii în valoare de peste trei milioane de lei.

„Aici trenează niște probleme de mai mult timp pentru că au fost niște greșeli de management, care au dus la o situație financiară dificilă a spitalului. După ce s-a schimbat managementul, lucrurile au început, treptat, să se îmbunătățească, adică au început să producă servicii suficiente astfel încât să acopere datoriile. Au fost datorii în valoare de trei milioane de lei, acum s-au înjumătățit. Din cauza problemelor de contractare pe care le-a avut vechea echipă managerială, încă mai au de tras. Ministerul încearcă să găsească soluții punctule pentru a-i ajuta, cât se poate, în mod legal”, a adăugat Cristian Grasu.

În luna aprilie, ministrul Sănătății, Florian Bodog l-a demis pe managerul spitalului pe motiv că un pacient de 66 de ani a decedat după ce o asistentă de la spitalul Sfântul Pantelimon din Bucureşti i-a administrat o transfuzie de sânge destinată altui bolnav. În urma acestui incident, spitalul, dar şi Direcţia de Sănătate Publică au demarat câte o anchetă, iar prima măsură luată a fost suspendarea, pe durata anchetelor, din funcţie a asistentei care a greşit transfuzia şi amendarea ei cu suma de 1.000 de lei.

Recomanda 1
Author

4 Comentarii

  1. Pai nu e frumos? SPITALUL CLINIC DE URGENȚĂ „SF. PANTELIMON” , BUCUREŞTI este acreditat de Autoritatea Nationala de Management al Calitatii in Sanatate pe 5 ani , deci in mod sigur ca acorda servicii medicale de calitate, NU? Problema este ca in Romania totul se face din birouri doar pe hartie, si e spital de urgenta universitar in Bucuresti, nu unul orasenesc din vre-un mic oras provincial. Aici suntem! Punem oameni pe orice alte criterii, doar competenta NU, in pozitii cheie si acesta este rezultatul. Si e doar inceputul, poate cinic si sarcastic dar asta e realitatea, Ministerul Sanatatii si CNAS se lauda ca aceste standarde de calitate, care au fost verificate pe multi bani, spitalul trebuia sa-si programeze bugetul, trebuia sa aibe rezerve de medicamente, in acest caz anestezic, trebuia sa aibe colaborare cu alte specialitati si eventual sa imprumute anestezic de la o alta specialitate chirurgicala sau chiar alt spital. Iar daca s-a cerut acest lucru sa raspunda cu salariul managerul! Cezariana cu xilina in 2017 intr-un spital universitar din Uniunea Europeana, ce faceau daca venea o extrauterina rupta, reyolvau tot cu xilina? O fi sau nu o crestere a calitatii actului medical? Daca ar exista acel contract intre Casa de Asigurari si asigurat, toata lumea si-ar face treaba mai bine, si noi pacientii de rand am putea sa-i tragem la raspundere! In acest fel poate nu s-ar mai face asa risipa cu banii din sanatate. In sistemul de stat (bugetar) managerii considera ca stau pe banii statului, ca sunt ciocoi pe tarlaua lor. Problema este ca ei nu inteleg ca statul este reprezentat de noi cei care muncesc si contribuie, noi care atunci cand se poate intampla sa avem nevoie de ingrijiri de calitate…ce sa vezi nu se poate, nu avem, atunci totusi pe cine reprezinta Casa de Asigurari? Sa fim intelesi eu, tu sau orice pacient este doar o cifra, nu un client sau un OM, ci doar un fraier care contribuie!

  2. Situatia dezastruoasa din spitale a fost agravata si de asa-zisa „acreditare” a ANMCS care sub logo-ul CALITATE in SANATATE au stors spitalele de toate resursele financiare. Un spital ca Sf Pantelimon cred ca a platit vreo suta de mii pentru consultanta si acreditare, din banii alocati pentru pacienti. As dori sa stiu, in calitate de contribuabil la FNUASS, cati bani au fost cheltuiti de cele 450 spitale acreditate pentru „managementul calitatii”!!!

  3. Pai ar trebui sa recunoasca TOTI medicii ca dl dr a avut dreptate.
    Saptamana tercuta s-a operat matusa mea la ortopedie, si AM ADUS DE ACASA toate materialele necesare (seruri, antibiotic, calmante, seringi, pansamente).Si asa procedau TOTI pacientii internati. Cine nu avea pe nimeni suferea, sau asistentele ii rugau pe ceilalti pacienti sa le „imprumute” un flacon de ser, un perfalgan. Iar oamenii se ajutau intre ei. Toata stima pentru personal, dar in aceste conditii mizere este umilitor sa lucrezi. In Romania anului 2017! Iar pacientii sunt asigurati, au platit, dar sunt pusi sa-si plateasca asistenta medicala. Cam asta e situatia. Necosmetizata.

  4. Asta e Romania pe care v-o DA PSDul, contra VOTURI, evident!
    Plus bacterii, plus medici LIPSA, plus Spitale inchise curand din LIPSA mediici, PLUS AVERILE Uriase ale lui Dragnea si ale acolitilor lui din PSD!
    Votati PSD, va garanteaza aceasta Romanie saraca si cu COPII care MOR in Maternitati din CAUZA Bacteriilor(4 bebelusi s-au INFECTAT zilele trecute la IASI, 2 dintre ei au MURIT.) intraspitalicesti NEDECLARATE Oficial!
    Asta e Romania pe care Dragnea si Taricenau v-o DA, Romania de RUSINEA careia cei 2 penali NU au avut IERI Curajul sa apara in MULTIMEA care serba Ziua Nationnala, ei marii Patrioti ai Romaniei, ei care se bat in piept ca „REPREZINTA Romanii”, ei NU au avut Curajul sa dea ochii cu Romanii, s-au ASCUNS IERI de FRICA Romanilor de Ziua Nationala!
    Cotidianul, va rog sa dati postarea!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.