Scene de iad la Palatul Episcopiei

Un incendiu de proporţii izbucnit sâmbătă seară la Palatul Episcopiei Greco-Catolice din centrul municipiului Oradea a făcut ravagii.  Flăcările au afectat 1.300 de metri pătraţi. Un turn s-a prăbușit.

Focul a fost stins după câteva ore, intervenția fiind deosebit de dificilă.

”Incendiul de la Palatul Episcopiei Greco-Catolice din Oradea a fost stins de pompieri după aproape 3 ore, în cursul intervenției fiind împiedicată propagarea focului la parterul clădirii și la construcțiile din vecinătate. Suprafața afectată de incendiu a fost de 1.300 de mp, constând în acoperișul din lemn cu învelitoare din țiglă și etajul I al clădirii. Peste 100 de pompieri militari au intervenit cu 10 autospeciale cu apă și spumă și 2 autospeciale de lucru la înălțime. Nu au existat victime în urma incendiului. O comisie va demara, duminică, cercetări pentru stabilirea cauzelor care au dus la izbucnirea incendiului”, a spus duminică urtătorul de cuvânt al ISU Bihor, Camelia Roșca.

În cursul intervenției de sâmbătă seara, mai multe persoane care locuiau în vecinătatea Palatului Episcopal s-au autoevacuat din locuințe.

Incendiul se manifesta la parter, la etajul 1 și la mansarda Palatului Episcopal.

„Arderea se manifestă la acoperiș, pe circa 300 mp. Intervenția este deosebit de dificilă din cauza flăcărilor mari, a înălțimii la care arde, precum și a fumului dens degajat. Până în acest moment nu au fost înregistrate victime”, a transmis IGSU în cursul nopții trecute.

Un moment emoţionant a avut loc pe timpul intervenției. În timp ce acoperişul Palatului Episcopiei Greco-Catolice ardea, Biserica cu Lună – de rit ortodox, situată în imediata apropiere a acestuia, şi-a deschis porţile la oră târzie din noapte. Doi preoţi au început să oficieze o slujbă religioasă, invocând-o pe Sfânta Fecioară Maria să vină în ajutorul pompierilor. Foarte mulţi oameni au intrat în catedrala ortodoxă pentru a se ruga împreună.

Primăria Oradea a anunţat duminică că va demara o campanie de strângere de fonduri pentru refacerea clădirii Palatului Episcopiei Greco-Catolice, unul dintre cele mai importante monumente arhitecturale din Oradea, ”emblemă a oraşului” și că va contribui și ea financiar.

”Întreg oraşul este emoţional afectat de pierderea acestei clădiri impresionante. Primăria Oradea împreună cu Episcopia Greco-Catolică va deschide, luni, un cont pentru strângerea de fonduri în vederea refacerii acestui monument simbol al oraşului. Primăria Oradea se va implica financiar în acest efort de reconstrucţie a Palatului Episcopal Greco-Catolic”, se arată într-un mesaj al Primăriei postat pe Facebook.

Reprezentanţii municipilităţii mulţumesc pompierilor care s-au implicat pentru a reduce efectele incendiului devastator, dar şi oamenilor.

”Mulţumim pompierilor de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Crişana care au acţionat în forţă şi cetăţenilor pentru implicare”, se mai arată în mesaj.

De asemenea, Primăria Oradea a publicat o fotografie cu clădirea Palatului Episcopal Greco-Catolic aşa cum arăta înainte de incediu (foto mai jos). Faţada tocmai fusese refăcută.

VIDEO bihon.ro

#oradea

Publicată de Tavi Florutza pe Sâmbătă, 25 august 2018

FOTO Palatul, înainte de incendiu

Recomanda 2
Alexandru Visan 3297 Articole
Author

13 Comentarii

  1. ce” reparaţie” ignifugată de milioane de euro au făcut după retrocedare. după cum a explodat focul( in filmare) pare că „trebuia” să ardă .poate era tocmai vre-o arhivă, ca la incendiul de la BNR. oricum foarte urât că „consumau” curent de la primărie pe „protocol”. noul cuvânt fermecat”PROTOCOL”. o minciună gogonată că ENELUL şi reţeaua nu-i a primăriei. după cum sclipeau luminile se pare că Dorel a legat firele împreună cu altceva.

  2. BUN ! DAR DE CE BISERICA NU ESTE IN STARE SA ASIGIRE FONDURILE NECESARE RECONSTITUIRII ? AUD TOT TIMPUL CA ESTE NEVOIE DE COLECTARI DE FONDURI PENTR UNA SI ALTA PENTRU BISERICI , UNDE SUNT BANII PE CARE ENORIASII II LASA SAPAMANAL LA BISERICA ?

    • Odata daruiti, poti uita de ei, cum indraznesti sa te mai gandesti la aceia deveniti proprietatea cuiva?

  3. „Imaginile iadului de la Palatul Episcopiei” halal ziarist, halal titlu de articol. Bai Vişane, esti mai ceva decat Daea cu Auschwitz-ul si pesta porcina. Or fi ei păcătoşi, dar chiar să fie iadul în biserica lor?

  4. lili,lasa aquzele deocamdata,sau daca vrei neaparat sa-ti fortzezi neuronul stingher,intreaba-te ‘qui prodest’acest sinistru,in anul Centener si mai intreab-te daca va fi si ultimul din anul acesta.Mai apoi gandeste-te ca Episcopia Greco-Catolica a Oradieie Mari se intindea peste Ungaria de Est,pana la Tisa,avand sute de mii de credinciosi in Ungaria de astazi si foarte multe proprietati imobiliare,precum si arhivele care confirma proprietatea Episcopiei Creco-Catolice asupra terenurilor si constructiilor aferente,care astazi sunt tot in Ungaria.Nici vorba despre retrocedari in natura la unguri,doar valahii in prostia lor retrocedeaza ungurilor si udmurtilor si cui o mai vrea proprietati in natura din Romania. Asa ca,mai fimeie,aduna-ti poalele,sumetica-ti manecile si fa ceva constructiv.Daca poti,iar daca nu poti lasa gargara de catza nefu’ si du-te cu D-zeu!

    • Emanoile ne lesi ?!? Bai nene nu ne saturi de „curiozitatile” tele tupeiste … sa ne gandim zici mata ca in Ungaria erau de fabt credinciosi romani care aveau multe imobile si proprietati (cacum au ungurii in Romania de azi -Transilvania-) si nu le retrocedeaza nimeni , numai valahii prosti fac asta ungurilor din Transilvania si udemeristilor acestora …. vasazica !?? Hai sa fie !!! Pai ia uite aici „cateva” contrafabulatii cu liniuta – actualul palat al Episcopiei G-C sta pe locul fostei „plebanii” (parohie ungureasca) a catedralei Romano-Catolice (Sf Ladislau) , adica o casa cu 8 camere unde locuiau preotii vremii cari slujeau la catedrala R-C din vecini , cladire in care a locuit si un popa Meletie Kovaci ,numit vicar de catre episcopia Rom-Cat cari raspundea pt credinciosii Gr-Cat din cele cateva parohii din zona … cu timpul acea cladire a ajuns sa fie gestionata de acest vicar si de cei care l-au urmat – Demetri Radu (un popa devenit episcop g-c la Oradea pentru credinciosii de ac rit din zona) i-a comandat construirea actualei cladiri unui arhitect ungur -Rimanóczy Kálmán- !!! Acest Demetrie Radu provenea din Uifalau (Ujfalu) sat din inima Ardealului care in 1920 a fost unificat cu satul Tâmpăhaza, în maghiară Tompaháza si devenit Radesti ul de azi !!! Adica ce sa main peste tot unguri . Unguri carora statul roman de dupa 1990 le refuza retrocedarea proprietatile NATIONALIZATE de catre comunisti , facandu i spectatori la scamatorii suptile de care profita unii ca mata !!! Pentru alte „neamuri” se vede si depe luna -chiprod est- !!!!

    • @Scartan(scirtar?): Nici romanilor nu li s-au retrocedat toate proprietatile confiscate de regimul comunist iar de pe luna se vad retrocedarile abuzive catre ungurii care, in nemasuratul dar caracteristicul tupeu, au cerut si ce n-au avut sau au fost despagubiti prin procesul optantilor. Tot ce spui despre geneza episcopiei greco-catolice nu arata decit consecintele colonizarii Transilvaniei si impunerii regimul de apartheid romanilor autohton. Satul Tompaháza se afla intr-o zona cu populatie majoritar romaneasca, locuit fiind majoritar de romani, deci adoptarea unui nume romanesc pentru comuna nou formata nu este nimic surprinzator sau abuziv.

    • @nonime nu bagateliza !!!! Nu compara o coliba romaneasca cu cladiri arhitectonice unguresti !!! Emanuelu pare ca se referea in primul rand la proprietatile bisericilor s- altor institutii (castele ,scoli , internate , etc) ctitorite de marii vremii ,nu la cele ale oamenilor simpli ( oricum in ambele cazuri diferentele sint enorme ) iar mata dai impresia de mare “stiaticacist” ametindu-ne prin generalizari false de neadevaruri de forma (dez)informatiilor … Zi ne cateva pilde despre unguri cari “au cerut si ce n au avut “ … Uite exemple in cari ungurilor le au fost refuzate retrocedarile de niste UNII ca matale – Colegiul Szekely Miko din Sf Gheorghe , proprietatile Banffy (palat , castel paduri) , Marianum din Cluj , biblioteca Battyaneum din Alba Iulia . iar pe de alta parte tzurca jucata cu Liceul Catolic din Tg Mures ori Fac de medicina din Tg Mures … cateva din sutele de nelegiuiri !!! S’acu daca romanii din zona oradei au “apucat” la o casa de preoti romano-catolici si cu timpul le-a ramas lor iar mai apoi au fost ajutati sa-si faca un “palat Episcopal” pe acel loc , mata ma iei cu geneze si apardhaid ?! Pai colonizare a fost facuta cu romani , exact ca si in cazul satelor Ujfalu-1263 (Uifalau) si Tompaháza-1439 (Tâmpăhaza) locuite de unguri care dupa 1850 au inceput sa plece iar in locul lor mosierii au adus iobagi romani , s-apoi prin 1920 au format Radestiul !!!!! Asta ar fi adevarul locurilor amintite comparativ cu cliseele matale retorice nepertinente !

    • @scartan (scartar): Intr-adevar, nu sint de comparat cetatile anticilor daci cu corturile invadatorilor maghiari, deveniti ulterior colonizatori odata cu imbratisarea religiei catolice. Cladirile de care faci vorbire, data fiind vechimea, proprietarii lor au fost despagubiti dupa primul razboi mondial ca optanti, adica acei unguri care, nemaiputitd fi stapini absoluti, au plecat din Transilvania dar nu chiar cu mina goala. Faptul ca romanii nu aveau statutul social al ungurilor, adica nu isi puteau edifica constructii marete inclusiv biserici, nu puteau locui in orase, reflecta exact regimul de apartheid pe care colonistii unguri l-au impus autohtonilor. La 1850, Transilvania era administrata de unguri. De ce atunci sa fi plecat ungurii din acele sate? De plecat, plecau romanii din Transilvania, datorita oprimarii intetita dupa Dualism, vezi de exemplu familia Bratienilor precum si numeroasele localitati cu numele de Ungureni la est si sud de carpati. Inca o mostra de nemasurat sovinism si tupeu.

  5. O bijuterie Arhitectonica, tot Centrul Oradei e o bijuterie arhitectonica, mi-a placut mult acum 2 ani cand am vizitat Clujul si Oradea timp de 1 saptamana!
    Pacat…

    „Orădenii AQUZA: Pompierii au fost DEPASITI de situație.
    Sute de orădeni s-au adunat în Piața Unirii și au asistat neputincioși la distrugerea Palatului Episcopiei Greco-Catolice.
    Zeci de pompieri și mai multe autospeciale de pompieri au luptat cu flăcările, însă concluzia privitorilor a fost una singură: pompierii au fost depășiți de situație.
    Martorii au fost nemulțumiți de faptul că deși se aflau în zonă aproximativ 10 autospeciale de pompieri, doar cele 2 cu scară erau folosite pentru stingerea flăcărilor.
    Una dintre ele, amplasată în Piața Unirii, iar cealaltă pe strada Mihai Pavel.
    Alte 2 autospeciale erau folosite pentru alimentarea celor 2 cu scară.
    Nici măcar acestea nu erau folosite în continuu, deoarece pompierii au rămas și fără apă, acuză martorii.
    Ulterior, un pompier a fost postat cu un alt furtun la nivelul solului, iar la autospeciala cu scară din Piața Unirii au suplimentate furtunurile.
    Totodată, pe exteriorul clădirii au fost postate scări pe care pompierii au urcat până în dreptul primului nivel al clădirii.
    Pompierii au avut de-a face și cu presiunea prea mică din cei 2 hidranți de pe străzile Alecsandri și Mihai Pavel.
    Problema alimentării cu apă a fost rezolvată după ce s-a apelat la o motopompă pentru a scoate apă din Crișul Repede.
    Pe alocuri a fost nevoie chiar și de intervenția jandarmilor pentru a CALMA orădenii care Criticau modul de intervenție a pompierilor militari.
    „Au ajuns autospecialele de pompieri in numar de 3 si fara absolut nicio exagerare, le-a luat 10 minute pana au reusit sa intinda singura scara si sa porneasca furtunul cu apa… jenant…”.

    ttp://www.bihon.ro/oradenii-acuza-pompierii-au-fost-depasiti-de-situatie/2099027

    • Tot timpul se gasesc carcotasi nesimtiti!In loc sa multumeasca pompierilor ca au stins focul!

    • Pompieri au fost angajati de asemenea tot felul de pilosi incompetenti, unii din ei nici nu trec toate probele fizice si Arafat vine sa ne spuna el noua ce competent este DSU care nu a fost in stare sa salveze pe nimeni pana acum, inclusiv pe colegii lor cazuti in Siutghiol! Se sifoneaza bani publici la greu in DSU, de unde sa mai ramana fonduri de autospeciale performante dotate cu scara.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.