Schengen și iluzia vizelor americane

Miercuri, 27 septembrie 2023, 21:02, după ce-a aflat de declarația ambasadorului american în România (făcută la Oradea),hop și geamănul Andrei Muraru de la Washington cu o declarație la organul Digi24 TV.

Una care să-l mai scoată la vopsea și să prezinte realizări ale guvernării actuale. Şi ce-a zis el?

”România va accede cu siguranţă în programul Visa Waiver în anul 2025. Sigur că e un traseu lung, dar aşa cum arată lucrurile în acest moment, n-avem îndoiala că nu se va întâmpla. În cazul României, anunţul ar trebui să vină undeva în februarie 2025, şi intrarea ar trebui să se facă în curusl acestui an. Cred că 1 decembrie 2025, un moment simbolic pentru noi – e şi momentul în care primii români pot păşi în SUA fără viză”.

Adică Muraru s-a grăbit să ne anunțe o data fixă și un moment simbolic,1 decembrie 2025, iar noi să ne gîndim că este vorba de o mare realizare politico-strategică pentru viitorul an electoral. Muraru s-a grăbit și el să pună în coș un cadou electoral. Propaganda împachetată în mare realizare a lui Muraru a fost distribuită de Digi 24 TV și preluată mai apoi de toate canalele și site-urile.

Procentul de refuz în cazul vizelor pentru SUA solicitate de cetăţeni români este de 17.03% în anul 2021, în creştere faţă de 2020, când a fost de numi 10,14%. Asta înseamnă că numărul românilor fără motive credibile care au vrut să ajungă în SUA a fost mai mare decît înainte. Fiecare înțelege ce vrea. De reținut că o condiţie importantā pentru includerea României în programul Visa Waiver este o scădere sub 3% a acestui indicator, potrivit Departamentului de stat al SUA. (cf.Financial Intelligence).

Tot ambasadorul Muraru ne-a reaminit nivelul refuzurilor de la care pleacă România (17%) și cel la care trebuie să ajungă (3%) declarând:

”Anul trecut a fost 17%, să spunem că acesta a fost un an special din cauza pandemiei, lucrăm îndeaproape cu partenerii americani să înţelegem împreună ce paşi trebuie făcuţi ca numărul de refuzuri să scadă. Săptămâna trecută am avut o discuţie la Washington cu reprezentanţi de nivel foarte înalt din agenţiile americane, şi de la Departamentul de Stat, şi de la Departamentul securităţii nationale, la care ambasadoarea SUA în România a dorit să participe, în care am enumerat paşii care urmează să fie făcuţi. Este foarte important angajamentul pe care Guvernul României ar trebui să îl ia în privinţa în primul rând a mobilizării unui efort pentru o campanie de conştientizare a acestor aplicaţii”.

Cum o descurcă Muraru și Iohannis, plus guvernul Ciolacu (cu SRI cu tot) ca rata de respingere să scadă de la 17% la 3%? Cine înghite și cu ce tehnici, chiar și cu ce achiziții cele 14% care ne despart de visul american? De aici intră în calcul posibilitățile, evoluția lucrurilor și aranjamentele.

Ce vrea Muraru să ne spună? Că el și politica lui Klaus Iohannis, că PNL-ul, ne vor duce totuși în America, dacă nu facem gură la achiziționarea celor două escadrille de F 35, dacă suntem fericiți cu amplasarea de noi trupe americane pe teritoriul României, dacă mai facem și alte achiziții de echipamente militare etc.

Reprezentanta SUA în Romania,Kathleen Kavalec, spunea destul de clar și în același timp destul de neclar (la Oradea, luni 25 septembrie):

„Dacă totul va fi bine, probabil, la începutul anului 2025. Sperăm. Nu este garantat. Depinde de multe lucruri ce se pot întâmpla, dar eu cred că ne aflăm pe drumul cel bun (……). Este scopul meu în acest mandat. Nu poate fi mai devreme de 2025, pentru că avem de măsurat anual rata de respingere, din 1 octombrie până pe 1 octombrie”.

Schimbă americanii grila de evaluare sau se liniștesc românii și nu mai vor să ajungă în SUA din motive mai puțin credibile pentru americani?

Toată suflarea politică vorbește despre intrarea liberă în SUA și despre aderarea la Spațiul Schengen ca despre niște mari proiecte naționale. Ambele au devenit chestiuni de orgoliu public și niște vise care au supraviețuit (cu o puternică susținere din partea celor interesați) și peste trei decenii de la căderea comunismului.

Dar nimeni nu se întreabă, care vor fi efectele atringerii acestor condiții „de liberă circulație”? Care vor fi efectele asupra emigrației economice? Şi care vor fi consecințele în campaniile de racolare a creierelor performante și a forței de muncă înalt calificate?

Şi nici dacă atingerea acestor obiective, întreținute artificial de politicieni, de interesați și de visători n-ar produce consecințe catastrofale asupra stării generale a României?

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 33

75 de Comentarii

 1. În halul în care a ajuns SUA ar trebui făcut, preventiv, un control amănunțit al stării de sănătate la revenire-n țară. Vizele pot să și le țină pentru ei.Apropo, ar trebui să introducă România, usurel, vize pentru SUA pentru că mulți negustori de prafuri sudamericani au primit cetățenia americană și „ochesc” noi piețe de prafuri și arme.Având în vedere „abilitățile” indienilor locali și apetențele variilor buzați din politică, ne putem trezi cu rele mai mari decât cele ce sunt deja.Și așa am cam început să ne simțim străini prin țara așa zis ‘a noastră” pe care o recunoaștem tot mai puțin.

  • Doua sute de mii de emigranti ilegali pe luna trec granita din Mexic in US in sudul Texasului si guvernul democrat nu face nimic. Cand Trump a inceput sa faca un zid la granita l-au atacat ca e un nenorocit rasist etc etc. Emigrantii sunt din America de sud, Haiti etc si nu exista niciun filtru pot fi hoti, traficanti, paraziti care n-au muncit o zi in viata lor. Cand e vorba de „partenerul” Romania dintr-o data Departamentul de Stat, ambasada si guvernul american devin foarte minutiosi, atenti la orice deatliu si cu o tinta absurda de 3%. Traim vremuri absurde cu lideri fara nicio ratiune.

  • sa vezi ce tare or sa va ajute UE si america, can or da poporul Rus paste voi an Bukres si teleorman. Mai tare ca pa Ukraina, ca voi sunteti si membrii.

   vor lupte UE si europa pantru „independenta” voastra, ceva nespus demult. Ardevar aburu chachatului de tatari nespalati negrii, manelisti din tatan fiu, magraoni „olteni” de teleorman. Van aripa de excremente subhumane.

 2. ….” racolarea creerelor performante ”’…!!!!?.. hoti,curve,sutzi,mincinosi, escroci, bombardieri ,cersetori , !! lume buna , oferim cu drag , specialisti in domeniu , scolarizati pe banii rumanilor ..!

 3. Comparativ cu acum 10-15 ani in urma cand romanii se inghesuiau sa ajunga in US acum numarul lor a scazut considerabil. Nu este nevoie de nici o statistica, cei care merg frecvent la bisericile romanesti stiu acest adevar. In general romanii nou veniti faceau primele drumuri la biserici pentru a-si gasi mai repede de lucru. Acum extrem de rar mai apare in biserici un nou venit din Romania care sa se intereseze de lucru. Este dovada ca numarul lor a scazut considerabil desi vizele se elibereaza infinit mai usor decat in trecut. America nu mai este acel magnet care ii atragea inainte pe romani. America va renunta curand la obligativitatea vizei pentru romani. Oricum era o comedie in situatia de fata cand orice roman cu probleme intra cand vrea in America fortand granita cu Mexiscul.

 4. @ Postăkel 06:31
  O Colonie Marginală Eșuată cu PESTE 150 miliarde coco datorie externă NU poate introduce viZe de intrare pentru Metropolă…măRog…🤮

  • @Eduard, ai idee cam câte zerouri are datoria externă a SUA? Cam 14.La o populație de 15 ori mai mare, cu decenii de”creștere negativă” și cu producție internă exclusiv armament și o agricultură din care mai mult de jumătate nu poate vinde pe export pentru că este toxică.Rachete și palavre este tot ce mai produc.Dolarul va fi în curând curpapier, asa că ce spui tu este prea puțin relevant.La leadershipul pe care îl au azi, nici măcar o criză de nervi nu-și mai permit.

 5. in momentul in care o tara ajunge sa atribue dreptul vorbirii in numele sau unor strimbi, unor gunoaie imorale fara niciul fel de credeinta si suflet precum acesti moraru, subiectele despre care fac vorbire devin fix asemeni lor. shcengen si viza americana sint 2 rahati in drum pee care ar trebui sa-i ferim cu eleganta. exact ca si pe fratii dezastru si nesimtire.

 6. Unul ce-a ieșit din țară prin toată Europa încă de la-nceput de ani 1990 era dezamăgit de ce-a văzut. Nu era ca-n filme, reviste și clipurile muzicale. Și-a zis că America trebue să fie ceea ce visa. A ajuns în State după cîțiva ani și ceva zbatere și se-ntreba: da’ de-aicia unde mă duc? Nu era ceea ce-a fost făcut a crede.
  Poate de aceea nu se grăbesc cu vizele. Să treacă pe lumea cealaltă din cei ce mai pot pune-n cumpănă un sistem cu altul și să aibă gânduri în afara celor oficiale. Sisteme în mâna acelorlași oameni, să nu ne-mbătă, cu apă rece.
  Poate fi, iarăși, precum la Schenghen, cerere a părții române. Cu Schengen să nu ne plece străinii de alte rase iar cu SUA să nu ne plece țiganii.

  • „A ajuns în State după cîțiva ani și ceva zbatere și se-ntreba: da’ de-aicia unde mă duc? ”
   Tare asta … si ffff.adevarat !
   Tarile astea „paradiziace” sunt ca reclamele la medicamente de slabit ! (=prosteala pentru prosti)
   din punct de vedere salarial castigi in USA mai rau decat in tari accesibile europene !
   Romanii ar mai merge doar ca turisti in USA … munca de jos americana oricum e la „mexicanii” care se vand pe un blid de fasole ! 🙁
   Recomand Norvegia si Elvetia ca inlocuitor de vise de Hoolywood, pentru gulerele albe … Italia si Germania pentru gulerele albastre ! 😐

 7. dl.Nistorescu,de asta data ma surprinde abordarea dvs. sa va spun de ce:
  1.cine are de mers in USA va merge,va primi viza. Nu mai e o prioritate pentru omul de rand
  2.cu Schengen-ul,insa,gresiti rau de tot:am fost cateva zile plecat si am vazut la ambele PCTF-Nadlac 1 si 2 niste cozi interminabile de camioane. oamenii aia care stau ca si cainii in zaduf,vant,ploaie,zapada nu au nicio vina ,se dezumanizeaza asteptand zile si nopti la rand sa se tarasca pana la trecerea frontierei.

 8. E ridicol ce se intimpla in SUA. Marele imperiu se prabuseste vazind cu ochii. Pe la frontiera de Sud au intrat in tara in ultimii 2-3 ani citeva milioane de persoane venite (prin Mexic) din toata lumea si, evident, SUA arata tot mai mult ca o tara din Lumea a Treia. Ii imbarca in autobuze si ii deverseaza in toata tara. Am vazut recent o inregistrare cu un grup de vreo 20 de barbati chinezi care nu stiau o boaba de engleza, dar intrau in USA ca in brinza. Nici o intrebare, nici o perchezitie, nici o identificare.

  Cautati pe youtube „TSA pat down” ca sa vedeti cum sint tratati cetatenii americani in aeroporturile americane (si nu va mai plingeti de vize)! E sinistru.

  Eu nu inteleg de ce mai vor unii romani sa vina in SUA cu sau fara viza. Eceptindu-i, desigur, pe cei care au interese, afaceri etc. Sint aici de 30 de ani si o s-o iau din loc foarte curind, fara sa ma uit inapoi. America singereaza rau de tot. Republica de la Weimar II.

  Nu va mai milogiti de ei sa va dea vize! Comportamentul lor e total schizofrenic. Citeva mii de romani/an nu pot sa calatoreasca fara vize in SUA fiindca exista riscul (haha) ca 10% dintre ei sa nu vrea sa se mai intoarca. Ridicol.

  Ignorati-i, fiindca sint tot mai insignifianti pe zi ce trece!

  Nu trebuie nici macar sa le cereti sa-si ia rachetele si bombele si sa se care dracului, fiindca intr-o buna zi ii veti vedea ca dispar din peisaj asa cum au disparut din Afghanistan.

  • Corect! Am peste 20 de ani in America dar de cativa ani totul se schimba (in rau) cu repeziciune. Deja caut o locuinta prin zona subcarpatilor din sud (PH,AG,DB). Zona este cea mai atragatoare pentru un viitor linistit.

 9. Romanii si Romania y compris media autohtona nu a inteles de 33 de ani caa nu SUA si UE are nevoie de Romania, au contraire, Romania are nevoie ca de aer de SUA si UE , altfel e scris sa ajunga gubernie ruseasca,”suveranista”
  Faptul ca nu suntem primiti in Schengen arata dispretul unor tari pentru strutzocamila justitie romana ,strutzo-camila cetatenilor si altele din parcul
  Nu Austria era innebunita pentru petrolul, gazele si padurea Romaniei,acestea i-au fost oferite pe tava de masonul Nastase masoneriei austriece contra acceptabilitate
  Nu SUA vor rromii din Romania,rromii vor SUA pe Visa Waiver:)))
  Problema e unghiul de vedere si cum te pozitionezi ca sa intelegi
  Romania nu e l’ombelico del mondo si nu a fost vreodata
  Optiunile Romaniei sunt clare: vrei cu UE si SUA ,cu ceva banuti si democrata sau vrei cu Rusia saraca si suveranista,cum ai fost 24 de ani in ceausism si la urma sa te si impuste gaska kaghebisto-gorbaciovista
  Ce industrii si ce investitii sa aduca Rusia in Romania,cand nu au nici pentru ea
  Dar nu putem fi seriosi ,lipsa de judecata e tipica la saraciile Europei
  Pentru optiunea a doua se gaseste imediat un grup organizat de severini,iliesti,voicani,neulanderi,sosoci,simioni si altii sa se gudure la Rusia dar se mai gasesc militari cu pregatire in Rusia:)))
  Pana una alta media e de doi bani,clasa poolitica e full de buzati si buzate,serviciile sunt vandute Vitelului de Aur si toata lumea rade,canta si danseaza (Vesiolîe rebiata)

  PS cum spunea Stalin despre Rusia Sovietica :”se traieste mai bine,lumea e vesela!”

 10. Romanii si Romania y compris media autohtona nu au inteles de 33 de ani ca nu SUA si UE are nevoie de Romania, au contraire, Romania are nevoie ca de aer de SUA si UE , altfel ii e scris sa ajunga gubernie ruseasca,”suveranista”
  Faptul ca nu suntem primiti in Schengen arata dispretul unor tari pentru strutzocamila justitie romana ,strutzo-camila cetatenilor si altele din parcul
  Nu Austria era innebunita pentru petrolul, gazele si padurea Romaniei,acestea i-au fost oferite pe tava de masonul Nastase masoneriei austriece contra acceptabilitate
  Nu SUA vor rromii din Romania,rromii vor SUA pe Visa Waiver:)))
  Problema e unghiul de vedere si cum te pozitionezi ca sa intelegi
  Romania nu e l’ombelico del mondo si nu a fost vreodata
  Optiunile Romaniei sunt clare: vrei cu UE si SUA ,cu ceva banuti si democrata sau vrei cu Rusia saraca si suveranista,cum ai fost 24 de ani in ceausism si la urma sa te si impuste gaska kaghebisto-gorbaciovista
  Ce industrii si ce investitii sa aduca Rusia in Romania,cand nu au nici pentru ea
  Dar nu putem fi seriosi ,lipsa de judecata e tipica la saraciile Europei
  Pentru optiunea a doua se gaseste imediat un grup organizat de severini,iliesti,voicani,neulanderi,sosoci,simioni si altii sa se gudure la Rusia dar se mai gasesc militari cu pregatire in Rusia:)))
  Pana una alta media e de doi bani,clasa poolitica e full de buzati si buzate,serviciile sunt vandute Vitelului de Aur si toata lumea rade,canta si danseaza (Vesiolîe rebiata)

  PS cum spunea Stalin despre Rusia Sovietica :”se traieste mai bine,lumea e vesela!”

 11. Marele proiect de țară al neopoliticianului român este plecarea din țară. Da. Bravo! În sfârșit avem un țel.
  Totuși ar trebui introdus la graniță un mic control dentar. Să nu cumva să se strecoare acoperiți cu proteză dentară ca să strice votul în diaspora.

 12. nu se repune in discutie acea lege sfidatoare prin care americanii au imunitate in Romania, prin care o suma de criminali scapa liberi pentru ca asa spune minunata democratie americaneasca? guverne tradatoare… multe si multi…

 13. Smecheria cu vizele a ajuns deja la nivel de alba-neagra. Un fel de s-a intalnit hotul cu prostul. Respingerea vizelor se face aleator, fara criterii obiective, pe principiul ai/n-ai basca. Ca si baremul ala scos din palarie, sa sune mai savant in mintea pelicanului. In fine, problema nu e la hot, problema e la prost. Si nu e suficient ca prostul e prost, mai e si lingau. Nu mai dezvolt, pentru cei cu minim 2 neuroni functionali, smenul e limpede. Pe de alta parte, ce om normal la caputz ar vrea sa dea o raita prin tara aia? E suficient sa vezi cum arata marile orase americane azi ca sa-ti treaca orice chef. In orasele „sanctuar” din parohia democratilor e jale. Despre Schengen ramane cum s-a stabilit, adica nu. Restul e gargara de politruc.

 14. „februarie 2025, şi intrarea ar trebui să se facă în curusl acestui an. Cred că 1 decembrie 2025, un moment simbolic pentru noi ”
  -corect acelui an că-i cam îndepărtat -2 ani în care se poate ca semnătura pe actele potomacului să fie cu „hieroglife”chineze–

 15. @Mărgelatu
  -nu se mai spune „gubernie ruseasca” ci parte a Federatiei Ruse!

 16. Viza pentru Amerlocia seamana din ce in ce mai mult cu morcovul legat cu o sfoară de un băț si leganat in fata nasului magarului, ca sa-l faca pe acesta sa inainteze !

 17. @ MărgelutZe 08:24
  România e o Colonie Marginală Eșuată cu PESTE 150 miliarde coco datorie externă, p.r.o.s.t.o.v.a.n.e.
  Ăștia sunt „bănuții” pe care i-ai „primit” în schimbul distrugerii Țării.
  Unde s-au dus ?
  În buZunarele unor mâncători de 💩 ca tine, care tot vânturați spaime :
  „Puuuutiiin, Puuuutiiiin, „Ruuuusiiiia, Ruuuusiiiia”…🤮

  • Ieri seara am urmarit pe Al jazeera un reportaj care prezenta deplasarea pe jos a zeci de mii de Columbieni si Venezueleni catre SUA. O calatorie a groazei care incepe in diverse puncte ale Columbiei toate sirurile de oameni ca niste rauri mai mici sau mai mari se unesc in punctele de frontiera cu Panama si apoi incepe marea epopee a traversari Americii Centrale pana la granita cu SUA (Texas). O calatorie care dureaza chiar și un an depinde de fortele fiecaruia de starea de sanatate de copiii mici care mor unii abandoneaza sau găsesc ceva de lucru temporar prin Costa Rica ‚ Honduras sau Mexic și continua drumul către SUA in cele din urmă cu un autobuz.Cine credea acum cativa ani ca in anul de gratie 2023 se fac masive miscari de populatie de buna voie sau fortati in cazul celor din Nagorno Karabah peste 120000 de persoane sa plece in 3 zile !!! Si acesta este doar inceputul va fi și mai rau.

 18. @ Margelatu…Cand a fost Romania gubernie ruseasca in ultima suta de ani?….Bre, nu ai inteles ca Rusia NU are nevoie de Romania decat pe post de Coridor Sanitar? Nu ai inteles ca Rusia a luat Basarabia de la Turcia in 1812 pentruca Basarabia era o Baza militara anti-rusa?…Rusia extrage 500 milioane tone de petrol, Romania extrage 3 milioane…Ce sa ia Rusia din Romania?….Din contra, Romania avea nevoie de Rusia ca sa ii vanda marfuri industriale proaste contra petrol BUN pentru Petromidia….In 1989 Ceausescu a primit lovitura de gratie de la Gorbaciov care i – a spus ca URSS nu mai da petrol contra marfuri proaste, mai bine da petrol Germaniei contra marfuri de calitate….Bre, Romania NU mai are nevoie de SUA….caci Romania nu mai are industrie….iar Bazele Militare Americane din Romania folosesc doar Americanilor pentru a tzine Rusia in sah….caci cu Portavioanele nu se poate in Marea Neagra….Romania fara NATO si UE poate avea relatii libere cu toata lumea….Economic, UE nu mai inseamna nimic…s – a terminat cu autoturismele germane!!!

  • In ’89 Gorbaciov era autoconvins ca URSS a pierdut definitiv orice influenta asupra estului european. De fapt el l-a vandut vesticilor. Si atunci ce om normal la cap ar mai fi avut grija Romaniei cand era definitiv scos din carti? Si chiar prin absurd presupunand aiurea ca ar fi vrut sa-si faca o dambla, serviciile vestice i-ar fi dat cu pas. A fost 100% doar treaba serviciilor vestice. Dar noua securitate romaneasca ce prindea deja contur (cei care l-au tradat pe Ceausescu) a lansat diversiunea cu implicarea KGB-ului pentru a da bine la prostime si a se scoate pe ea din mizerie. Pentru ce ar fi actionat kaghebistii, pentru o cauza care stiau anticipat ca este pierduta? Aia erau mai inteligenti decat crezi.

  • Capra asta de ambasadoare a promis vize pt. romanasi in 2025( începutul) , pt. ca știe ceva .Dacă câștiga TRUMP alegerile și republicanii( sper din tot sufletul) ,ea zboară urgent din post …..și adio vize pentru America ?

  • O fi capra daaaar
   lapte nu mai da demult ! 🙁
   [acum doar suge ! lapte … de epure]

 19. @pavel chinezu
  -chnezii scriu cu CUNEIFORME,seamana cu niste cuie adica,
  hieroglifele arata altfel.

  • Cu „IDEOGRAME” scriu 🙂
   Nu cu cuneiforme … (cu cuneiforme a fost scris basmul religioas „GHILGAMES” de catre MESOPOTAMIENI… cei cu proto-religia abrahamica)

  • Ideogramele … la baza tot hierogliphe sunt ! desi chinezii nu de la hiero-monahii le au !
   sau reciproc …hierogliphele sunt ideograme(=idei desenate, desene cu sens !)

 20. America e in dezastru dar toti se bat pentru vize acolo…pt Rusia si China nu se inghesuie nimeni?? 🙂 sau poate Cuba, Coreea de Nord

  • Va veni curand timpul cand IT-istii romani vor incepe sa invete chineza si rusa. Europa este iremediabil pe duca. Nu-si va mai reveni niciodata.

 21. Ce industrii si ce investitii sa aduca Rusia in Romania,cand nu au nici pentru ea!ACELEA CA ÎN ANII 1950-1960 =HIDROCENTRALE ,COMBINATE ,DRUMURI,CĂI FERATE,ȘCOLI,SPITALE,FABRICI DE TRACTOARE ȘI AUTOCAMIOANE ..

 22. @cib. Aveti dreptate cu respingerea vizelor. Orice ofiter de la granita poate sa respinga pe oricine doreste fara sa ofere o explicatie. Situatia cu intrarea in SUA nu a fost asa inainte de septembrie 2001. Prin anii 1995-1996 am traversat odata granita canadiano-americana fara a avea nici un act de identitate sau bani la mine deoarece mi-am uitat portofelul acasa. Situatia s-a modificat dramatic dupa septembrie 2001. Intai s-a instituit trecerea obligatorie cu pasaport in locul carnetului de conducere. Apoi au inceput sa te intrebe de scopul vizitei, destinatie, durata, unde vei locui, daca ai bani suficienti etc. Personal nu am fost respins sa traversez granita dar media canadiana a relatat mai multe cazuri in care cetatenii canadieni le-a fost refuzata intrarea in SUA pe motive ciudate cateodata. O doamna s-a plans ca a fost oprita la granita deoarece suferise anterior de o depresie (cum a ajuns informatia in posesia SUA?) si ofiterul de la granita a considerat-o o persoana cu risc pentru securitatea tarii sale si i-a aplicat o interdictie de ani de zile. In acest timp se vorbeste de situatia haotica la granita cu Mexicul unde numai cine nu vrea nu trece in SUA.

 23. De pe vremea lui Hrusciov se spunea ca Europa se distruge rapid…au trecut 70 de ani si ei sunt cei pe duca 🙂 se tot repeta povestea

  • RUSII-s in DEPRRESIUNE economica deoarece sub sanctiuni nemtsesti
   si nemtii care impun sanctiuni rusilor pe crestere economica … acum,
   vrei sa zici Tibore ?

 24. Fratii Moraru, o pelagra pe politica din Romania! Acesti doi „politicieni” trebuie reciclati la munci agricole, precum in revolutia culturala chineza. Niste arivisti fara valoare..

 25. putini solicita vize pentru USA. Cu Europa insa, trebuie sa jucam dur.
  Nu ne vor, trebuie sa ii santajem, cum fac ungurii si polonezii. Dar nu cu rusii, ci cu chinezii.
  Dar cu politicienii nostrii care abia deschid gura…
  Aveti grije la vot, votati oamenii, nu partidele!
  Oameni de valoare, implicati-va, au fugit din tara 5, 7 milioane de romani tineri si capabili!

 26. @lui Ciolacu: cere-i lui Zelensky sa rezolve intrarea fara vize in SUA, adica in casa…. partenerului strategic al Romaniei.
  Vai de mama voastra de idioti.

 27. Viza waiver? Schengen? doar promisiuni goale. Nu se va intimpla nici-odata pentru Romania si Bulgaria. De ce? Simplu. Vom fi scosi la mezat in momentul negocierilor la masa verde dintre usa si rusia.

 28. „au fugit din tara 5, 7 milioane de romani tineri si capabili”

  Niciun capabil n-a fugit, au fost cumparate colective cu totul, pe 5 ani. Putini au ramas acolo, pana pe la 45 de ani, sa faca cheag. Revin, n-au ce sa caute intre straini. Cine este capabil, face mai multa treaba si bani aici.

 29. cate deseuri ar intra in Romania daca nu ar mai fi control la granita?

 30. OBLIGATORIU TREBUIE INTRODUSE IN REGIM DE URGENTA VIZE DE INTRARE IN ROMANIA PENTRU TOTI CETATENII CU PASAPORT AMERICAN SI CETATENIE AMERICANA

 31. @maxtor: am notat :))
  Pentru „idiotii utili”kopeicarii:
  Iliescu KGB a semnat cu tovarasul gorbaciov un tratat in 1990 care ne-a transformat practic in gubernie intre aprilie 1990 si dec 1991 data exploziei URSS
  Cum spunea Mircea Druc:”Tratatul semnat de Ion Iliescu la Moscova a fost ca o lovitură de cuțit în spatele Basarabiei Fără a fi dat o apreciere politico-juridică a protocolului secret al tratatului sovieto-nazist și actului de ocupație a Basarabiei și a nordului Bucovinei în 1940, precum și expansiunii comuniste asupra României, în urma celui de-al 2-lea Război Mondial, actuala conducere (Iliescu KGB)a României semnează cu statul agresor un nou tratat”
  Polonia, Ungaria, Cehoslovacia și Bulgaria au urmat exemplul României și au semnat, la rândul lor, noi tratate cu Moscova, dar fără clauze similare care să le interzică alianțe cu Vestul,cum a facut porucicul Iliescu
  Am fost singura tara din estul fost comunist care am lins tuhasul lui Gorby pana la refuz

  Ulterior Iliescu KGB nu se astampara si mai semneaza un tratat intre România și Rusia in 4 iulie 2003 cu Putin ..”Tratatul privind relațiile prietenești și de cooperare dintre România și Federația Rusă”(publicat in MO in martie2004:))
  Zero rezultate…

  • Untoldistule userist si care au fost efectele reale ale acelui ipotetic tratat? Spune macar una daca tot vii cu diversiuni de-ale unchiului Astalosh in 2023? De unde scrii texte, din satul dr-lui Bode?

 32. Schengen este la granite, dar sa fim seriosi.
  SUA la 10.000km de ce ar fi mai de vizitat ca alte ale lumii, pentru turism.
  Dupa 1989 nu mai are politica externa. De la Severin, Nastase, Geoana pana la Muraru. Melescanu un „Manole” de la externe pana la aparare stie sa cumpere f-16. Condusi de chelneri si ospatari.

 33. Prea putini se vor intoarce. Cand copii lor raman acolo, ce sa mai faca batrani si bolnavi si singuri pe aici?
  Sa ajunga in azilele groazei, in spitalele ce iau foc, la doctorii spagari, pe mana sistemului corupt?
  Am rude si prieteni plecati, doar batranii spun ca ar veni dar cu jumatate de gura…
  Singurul lucru ce il mai poate face un guvern, ar fi sa infiinteze un fond de investitii pe banii celor alungati. Dar cine mai are incredere in guvernele romanesti?
  Pana si bancile le cer dobanzi de 10%!..

  • Vor reveni fortati de noile realitati dar nu vor mai avea unde apeland la mila statului impotent. Si-au vandut casele si pamanturile la preturi de ras ca sa-si ia acolo un jaf de masina cu 300 de mii de km. Recesiunea va fi de durata si putine companii isi vor reveni pentru ca energia va fi tot mai scumpa. Europa va fi kaput. Ce sa faca romanasii, sa se ia de gat pentru o cana cu ceai gratis cu toate natiile ajunse acolo?

  • @anti nu te sti deloc … cum e cu popoarele !
   AFLA ca nemtii la pensie, care pot, o taie in tarile calde pentru ca pot trai pe derizoriile lor nemteszi mai bine ca acasa !
   la fel pensionarii romani din diaspofra vor revenii cu tot cu numerar si pensii in economia „romanessca” a
   bancilor ne-romanesti din Romania ! 😀
   Serviciile medicale din tarile de bastina au decazut sub orice aspect inclusiv pretul la nivelul tarilor „turistice”
   „migranti” la fel peste tot … macar climatic si spiritual sa fi altfel dup-o viata PE PLANTATIE 😀 !

  • Deja doar din SPANIA au revenit 120 000 de diasporeni (spaniarzii nu mai construiesc in constructii demult 😀 )
   dupa cifrele oficiale, in ultimii 5 ani !
   SOMAJ si griji in intreaga Europa … si 😀 CHIRII MARI + ajutor-de-somaj mic si limitat in timp 😉 ! 😛

 34. Zeci de ani de zile US a impus conditii draconice imigrantilor din Romania.Tot zeci de ani toate gloatele de inmigranti din toate tarile lumii au trecut si trec prin frontierele USA ca prin brinza.

 35. Cum putea adeptul teoriei mistificatoare a „revolutiei”, Nea Cornel, sa-si refuze STRAMBA INESTETICA cu „caderea comunismului”? COMUNISMUL A MURIT, TRAIASCA COMUNISMUL”!!! Constat la Nea Cornel de vineri un nou avant revolutionar cetatenesc…Reconstituirea prin REBOTEZARE a NOULUI GRUP DE DIALOG SOCIAL ii da noi aripi omului de „dreapta” care calca cu stangul antiamerican…In fond, pe cine avantajeaza ridicarea vizelor SUA daca facem exceptie de OFICIALII SEKUKU si ACOPERITII SEKUKU? Pe ANTIAMERICANII doldora de dolari, euroi si lire sterline, pentru ca AMARASTENII tinuti in pragul minimei subzistente nu au bani nici de taximetru pana la Aeroport!!!

 36. Ok, sa presupunem ca se va intampla, dar intreb:
  – Contra a ce bonus si afacere se face intelegerea intre parti? In niciun caznu e pomana!
  – Ok, se goleste tara de tineret cu varsta pana in 50 ani, ce pune in loc sau, cu ce se completeaza lipsa cetatenilor din Romania? Nu cumva imping migranti sa compenseze afacerea😏? Doar intreb😋!

  • exista impedimentul limbii … daca emigrezi in USA fara sa sti perfect limba engleza … esti mai rau decat mexicanii ce-o vorbesc binisor , vecini fiindu-le, facandu-ti concurenta la sparanghelul american si SPALATUL VASELOR, sistemul de pensie al lor, salariile lor mirobilant de mici, etc.!
   PE SCURT: – nu-ti face griji … UE e mai libera si mai accesibila decat USA deja plina de negriciosii din „doctrina MONROE” 😛
   La CLUJ sunt multi studenti care_au muncit in vacante in USA = nici-unul n-o lauda deasupra Europei ! Social sunt dezastru ! Capitalism salbatic … mori pe strada daca n-ai bani de spital … NU EXISTA MILA ci doar CASH ! 😀

 37. … pentru pupatorii de fese amerloce, ucrainene si chiar ale Ursulei (bleeaaahhh !) : OFICIAL, statistici OCCIDENTALE recunosc ca in Rusia (tara care e supusa unor sanctiuni criminale) in 2023 cresterea economica va fi DUBLA fata de cea din UE (cea care da sanctiunile) !

 38. Daca vreti fara vise in USA,zburati in Mexic si apoi intrati in USA cu valul de migranti.E sita pe acolo ,si in plus va asigurati si un ajutor de stat de vreo 2000 de coco/luna, casa si acte in regula.In 2025 nimeni nu va mai vrea in America, toti vor cere intrare libera in BRICS.

 39. …umblă pe fb o poveste care zice că Mexicul recunoaște vizele Shengen;așa că unii cetățeni foarte onorabil ai acestui spațiu se înghesuie la granița cu SUA,gurile alea rele(americane) zic că în ultimul an ar fi intrat pe această cale(Mexic) în SUA vreo 20000 de schengeniști…chiar un președintele unui stat foarte OK-UE și Schengen-și-a rupt din timp și s-a dus să vadă cum funcționează treaba pe la frontiera cu Mexicul(nu știu dacă a întâlnit pe acolo conaționali,nu ne se spune)

 40. Domnilor din sectia de cenzura al acestui Cotidianu,vreti sa imi raspundeti pt. ce nu afisati toate opiniile cititorilor ? Opinia scrisa de mine cu mult timp in urma a fost in limitele regulamentului D-vs.si totusi nu a-ti afisato.Care este motivul ?

 41. tinte false…folositoare doar politicianismului romanesc
  tzintesc doar egoul romanilor…
  nu si umplerea buzunarului romanului

 42. Fiecare opinie scrisa de mine de acum inainte voi face copie si in situatia care nu este afisata ,avind posibilitatea sa ii transmit Domnului Nistorescu ,ii voi trimite copia opiniei mele si titlul articolului din ziar la care am scris opinia mea.Poate asa sa se ia masuri corecte pt. acei salariati din sectia de cenzura ,care nu isi respecta atributiile lor de serviciu.Nu este posibil sa se practice asemenea metode cu opiniile scrise exact conform regulamentului ,care nu sint afisate.

 43. EU si US = 2 x guverne mafiote, teroriste. Mi se rupe de ele. Sa fie la ei acolo. Multă căldură.

 44. Chestia asta cu vizele pentru Sua și Schengen seamănă cu o veche poveste despre doi îndrăgostiți, care nu s-au văzut decât în poze și care vreo 40 de ani și-au tot scris și trimis scrisori de dragoste și când în sfârșit au reușit să se vadă a fost dezamăgire totală ! Cam așa și cu miturile astea : America și-a trăit traiul și și-a mâncat mălaiul cum se spune, iar acum ni-l papă și pe al nostru ( 1.000 euro pe zi cheltuim să ținem un mercenar NATO ca să ne apere , de ce ? poate de muște, că dacă îi supărăm pe ruși ne rad de pe suprafața pământului cu tot cu ei ).
  Cât despre Schengen , nu doar Austria ne stă în cale, ci toată UE care are nevoie aici de un filtru care să-i mai scutească pe ei de probleme și ROmânia, la fel ca pe vremea lui Ștefan cel Mare, „ține dușmanul la hotare” și nu-l lasă să vină peste Vestul care-și vede în tihnă de afacerile și huzurul lui.
  Acum, cu Mălai Mare de Cotroceni , România și-a pierdut orice urmă de suveranitate și a devenit colonie râvnită de SUA, UE și M.I. 😎

 45. Ni se rupe de comentariile tale. Punct. Charlie si Radu humor se mai plangeau că sunt cenzurați, esti cumva, jnul dintre ei, card semnează @aPulian
  Escu?
  Dacă ai fi deștept, (dar nu e cazul) , ai jngreva cine îi cenzurează pe cenzori.

 46. Emigrati intr-o tara cu viitor nu in America! Aia sunt pe drojdie! Doar asa, ca schimb de experienta ar fi notabil sa ne trimitem drogatii nostri la ei! In rest America nu ofera nimic in afara de probleme nesfirsite!O tara frumoasa in mare parte care a facut in ultimii 50 de ani implozie pe toate planurile!Deci uitati America – China , Federatia Rusa , Nord Coreea astea sunt tari stabile si cu viitor! O lume multipolara cu America pe ultimul loc! Daca vreti sa va prostituati traiul alegeti totusi America! Au mai crapat si altii de bunastare acolo!

 47. bha, vestul nu mai spune la tziggani tziggani, pen ca aia au ceva historie si cultura. Le zice acum romani ca sa se stie de unde veniti voi, aleagasar cenusa de neamu vostru de tatari neggrii de teleorman.

  de exemplu nazisti au omorat la Aushvitz khazari goy, rusi, poloneji si romani. Darar ciuma paste casele voastre sa scapam de voi.

 48. @basescu la relaxare an Croatia cu ficasa
  Mai taci bai scopitule,ca esti insemnat cu semnul fiarei!

 49. lasa ca mai cumparam niste fier vechi de la unchiul Sam si poate o sa ne dea liber. Sau poate mai trebuie sa moara niste fraiei in razboaiele lor. Ne aburesc la fel ca la senghen si nu o sa pupam.

 50. Ma …. pe ea viza, oricum nu mai vrea nimeni sa mearga in tara aia. Acum 20 de ani mai era ceva, dar acum e vai mama lor.

 51. Pe scurt : 1. Nea Bidon nu v-a mai prinde inca un mandat. Prea ramolit trebuia pensionat demult.
  2. Schengen KUKU ! Vise maica ,vise.
  3. America viitor economic kaputt. Free entry poate pentru alba-neagra practicata de co-nationalii nostri bronzati
  natural.
  4. Romanica = Banana Republik ,cu AUR in frunte !

 52. După numărul comentariilor, subiect de interes! Remarc pe unul, Mărgelatu, care bubuie de …inteligență! Bine, măi, mărgeluță, îmi citezi și mie, că-s mai neinformat, o mare investiție americană în România? Te rog, nu mă jigni cu Ford. Apoi, cu vizele visului: care-i problema, nu pleacă destui medici în Europa, școliți pe banii noștri? Mai trebuie să plece și-n USA și mai mulți decât pleacă acum? Ai grijă ce-ți dorești, popor tâmpit!

 53. Ce e de facut in America si nu se poate face in alte parti ale lumii? Cumpara avioane „invizibile” care daca zboara prea repede se scorojeste vopseaua si „invizibilitate”.

 54. Racolarea creierelor performante vine de la sine. Nu poți suporta un șef cu doctorat fals.

 55. „1 decembrie 2025, un moment simbolic pentru noi”?
  Da, bă, dobitocule mORARU, „moment simbolic” pentru voi, că pînă la 1 decembrie 1918 românii transilvăneni din Imperiul Austro-Ungar intrau FĂRĂ VIZĂ în S.U.A.!
  „Cine înghite și cu ce tehnici…”?
  Păi înghit PE NEMESTECATE CU POLONICU’ Ioha’, oDOBEASCA (proaspăt premiată ca slugă, dă criminalu’ măscărici jîd Jale’n’sky!), mURARII, măROG, șî alț’ lingători dă ‘lă, PARDON! …clanță amerlocă!
  https://universityinnovationfellows.org/wp-content/uploads/2013/10/uncle-sam-we-want-you.jpg
  A’ta e’te……[Rumburak]

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.