Schimbare de optică la Energie: comunicat pentru liniștirea populației

Ministerul Energiei a surprins la finele săptămânii trecute cu un mesaj de liniștire a populației după ce zona Dobrogea a fost afectată de vreme rea. Într-un comunicat pro-activ, instituția a anunțat populația că sistemul energetic național a fost perturbat de condițiile meteo însă oamenii trebuie să nu se impacienteze pentru că totul se va rezolva.

Oamenii lui Sebastian Burduja au anunțat că din cauza vântului puternic, fermele eoliene din zona Dobrogei au fost oprite pentru a nu se strica instalațiile iar unitatea 1 de la Cernavodă a fost deconectată. ”Prognozele de vânt indică posibile valori de 75-80 km/h, până la 100 km/h în rafale.

La asemenea viteze, turbinele eolienelor pot fi oprite, iar rețele de transport și distribuție a energiei electrice pot fi afectate.

SN Nuclearelectrica SA anunță, de asemenea, că Unitatea 1 a CNE Cernavodă s-a deconectat automat în seară zilei de 18 noiembrie 2023, că urmare a condițiilor meteo care au cauzat perturbații în sistemul energetic național.
Deconectarea automată a Unității 1 s-a produs în condiții de siguranță, toate sistemele unității funcționând și răspunzând conform proiectului în astfel de situații.

Deconectarea automată a Unității 1, precum și lucrările de remediere, nu au impact asupra securității nucleare a reactorului, personalului unității, populației și mediului înconjurător.
SN Nuclearelectrica SA va reveni cu un comunicat de presă la momentul reconectării Unității 1 la Sistemul Energetic Național.

Totodată, din cauza vântului foarte ridicat, turbinele eoliene au început să se oprească. Eolienele produc în prezent aproximativ 1400 MW, față de  2400 MW, cât erau programați. Cu U1 CNE Cernavodă decuplată în acest moment în sistemul energetic sunt 1700 MW deficit. Situația este sub control cu sprijinul Hidroelectrica, asigurându-se echilibrarea sistemului energetic național. În acest moment nu există probleme”, s-a spus în comunicat.

Practic, ministerul a dorit să spună, prin aceste rânduri, că în ciuda condițiilor vitrege, continuăm să funcționăm și acolo unde sunt probleme, acestea vor fi rezolvate în scurt timp.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cosmin Pam Matei 4390 Articole
Author

8 Comentarii

 1. ONG iști lui neamtu trebe sa asigure curent de echilibrare a SEN și să nu pună în pericol aprovizionarea cu energie a românilor . Fondurile lor din jermania trebe reținute la buget , pentru a cumpăra curent electric din Ungaria, in perioada când eolienele lui Băsescu montate la supraprețz nu funcționează . PCR ne termina toate hidrocentralele pe care încearcă Iohannis&Bassesco să le liberalizeze in paragină economiei de subzistență.

 2. oprirea eolienelor a dus la dezechilibrarea sistemului care a dus la desincronizarea generatoarelor de la reacorul nr.1 si deconectarea automata a acestuia.Cauza ? eolienele sunt generatoare care functioneaza cu puteri variabile ducînd la instabilitate în sistem….atentie mare la acest mixt

 3. -nu stim de ce nu s-a deconectat automat CELALALT REACTOR , nr. 2 nuclear!

  „față de 2400 MW, cât erau programați”
  -nu stim cum se pot PROGRAMA eolienele sa debiteze,
  se pot programa SA NU DEBITEZE!

 4. Ba maxtor, ai auzit de prognoze meteo? Asa se pot programa eolienele sa debiteze.
  @paul – eolienele sunt in general folosite sa acopere varfurile de consum, nu sa lucreze in baza. Cei de la dispecerul national se ocupa fix cu asta, echilibrarea sistemului.

 5. După ce mori totul este bine, (editat) au oprit toate unitățile de producere energie pe cărbune spunând că este suficientă,cand colo iepurele e șchiop

 6. nu funcioneaza sau poate multe, bine ca s-a sfarsit cu bine, UE-a are nevoie de o cadere de curent ca sa nu se mai joace impotriva naturii considerand ca un aparat/calculator/ care se bazeaza doar pe curent electri este sigur…nu este lumea trebuie sa aiba alternative de la surse de apa potabila/imbuteliata la caldura pe gaz/lemn/ electricitate…suntem mult mai vulnerabil decat in preistorie pt ca ne-am pierdut o parte din adaptare…

 7. Se apropie sărbătorile de iarnă și vor liniște totală! Mai pun ceva la cale in aceasta perioada si după sărbători…vivat politicienii mincinoși.

 8. Minciuni pesediste. Ei își sau cu tesla în coaye după care spun că știu tratamentul pentru a nu avea dureri. România în derivă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.