Schimbări în facturile de energie pentru „foarte mulți români”

Foarte mulţi români vor vedea, de luna viitoare, scăderi ale preţurilor, mai ales la gaze, dar şi la energie electrică în cazul celor cu un plafon mai mare, de 1,3 lei pe KWh, a declarat, luni, ministrul Energiei, Sebastian Burduja.

Acesta a fost întrebat într-o conferinţă despre posibilitatea ca plafoanele să fie din nou modificate.

„În acest moment nu. Evaluăm efectele actului normativ pe care abia l-am adoptat şi care, aşa cum v-am spus, va duce la facturi scăzute pentru foarte mulţi români(…) Important este că preţurile în facturi sunt la fel sau scad. Pentru foarte mulţi români, mai ales la gaze, cu siguranţă vor exista scăderi pe care le vor constata de luna viitoare, iar la energie electrică mai ales pentru cei care au un plafon mai mare, cel de 1,3 lei pe KWh, care este peste plafonul pe care îl vedem în momentul ăsta pe piaţă”, a explicat Burduja.

El a subliniat că un furnizor nu cumpără toată cantitatea de energie electrică de care are nevoie doar de pe piaţă, are şi contracte pe termen mai lung, are contracte bilaterale, are tot felul de alte aranjamente financiare care duc la un preţ mediu lunar.

Guvernul a adoptat, pe 28 martie, Ordonanţa pentru modificarea şi completarea OUG 27/2022 prin care elimină taxa pe soare pentru prosumatori şi actualizează schema de sprijin pentru toţi consumatorii de energie electrică şi gaze naturale, care va duce la scăderea preţurilor pentru următoarele 12 luni.

„Astăzi, Guvernul României a aprobat, la propunerea Ministerului Energiei, modificări ale OUG 27 care vor duce la scăderea preţului cu care producătorii vând fără a fi supraimpozitaţi de la 450 lei/MWh la 400 lei/MWh pentru energie electrică, respectiv de la 150 lei/MWh la 120 lei/MWh pentru gaze naturale. Aceste valori au fost stabilite în urma unor analize minuţioase ale pieţelor de energie şi în urma consultărilor cu toţi actorii din sector”, se menţiona într-un comunicat al ministerului.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

18 Comentarii

 1. Aici au avantaj cocalarii de orice fel care au viloaie uriașe din bani negri sau furați din afaceri. Cetățeanul de rând, nu are niciun avantaj, aceasta ordonanța e cu dedicație pentru cocalari, escroci și hoți.

 2. industrie nu mai avem, deci consumuri, a crescut ziua si temperatura, iar fotovoltaicele se vor „ruga” sa le fie preluata energia, ca sa nu explodeze ceva. Acum inteleg de ce in Spania ajunsese MWh la pret cu o cifra…oferta depasea cererea…

 3. Ieri la o tv de casă a politicului ,stătea bine mersi „asasinul energice electrice” Virgil Popescu ,cu cei din PSD ,care se plângeau până mai ieri de acțiunile lui și cum a privatizat el toată rețeaua electrică din România în favoarea băieților deștepți aducând grave prejudicii cetățeanului ,dar uite că pentru binele lor au trecut peste toate ,ce să m-ai înțeleagă românul din toată porcăiala asta girată de multe televiziuni

 4. mizerii „legislative”, menite sa fure cetateanul de rand. facturile utilitatilor sunt „matematica chnezeasca”.

 5. intelegi ce trebuie sa alegi daca mergi la vot, orice in afara de partidele in care a fost Virgil Popescu omul lui Iohannis si al UE singura organizatie care a implinit visul lui Valev. Daca Dej si Ceausescu au fost „ajutati” sa plece a fost pt ca au vrut sa industrializeze tara si sa nu mai vindem materii prime/neferose ca africanii. Ursula ne vrea in Africa bogata pt altii si muritoare de foame pt popoarele ei. Tragic pt europenii ne sunt frati, dar se comporta mai rau decat dusmanii. M-am bucurat ca ne putem uni ca frati/creatia lui Dumnezeu, ca parti ale credintelor si de fapt am intrat in cea mai…intunecat zona a lumii unde totul moare, pana si speranta.

 6. Mi-e scârbă de cei din energie. Cum am ajuns să ne vină facturi de peste 100 euro pe lună și una după alta la salariile din România. Soluția? Să plecăm urgent din țară! Rușine de ce a ajuns România! Plătim vacanțele celor din energie!!!???

 7. Au montat contoare inteligente cei de la Electrica dar se pare că nu le funcționează sistemul și sau gândit să factureze dublu, triplu, normal la tariful cel mai mare.In realitate consumul estimat nu are nici o legătură cu realitatea.

 8. schimbari?
  -baga bromura in factura,
  cum faceau in Armata cu ceaiul????

 9. Daca Nu Trimiteti Indexul la Lumina in Fiecare Luna va pune mai Multi Kilowati catzi sunt in Contract pe Fiecare Luna Anual !

 10. Se fura romanul cu acte in regula, nu-i asa conducătorii iubiți ?

 11. De ce trebuie? De ce să le facem munca fără ca să scadă din factură?
  Pînă-n 1989, și o vreme după, venea odată pe lună poștașul, citea contorul, rupea chitanța pe luna trecută, plăteai și totul era gata-n 3-4 minute cu tot cu povești. Curentul nu costa mai nimica.
  Dacă nu erai acasă cînd știai că trebuie să vină lăsai scris contorul unui vecin și ceva bani să plătească.
  Ce va adus bun, cu ce va simplificat viața calculatorul, prostfonul, digitalizarea?

 12. Am un mic magazin alimentar unde plătesc lunar 1800lei și la recalculare după 2luni mi-au facturat 5000lei și iară după 2 luni 3500.Am cerut verificarea contorului,l-au schimbat cred că noaptea că nu am știut și după multe insistente prin e-mail am primit un răspuns că contorul este OK. Fiind firma trebuia să îmi lase o notificare că au schimbat contorul.Ce zice-ti de asta este furt pe față?

 13. In Contract sunt mai Multi Kilowati in Fiecare Luna decât Consumi Curent Electric ! De aceea este bine ca dupa data de 22 ale Lunii sa Trimiti Indexul pe Telefonul Gratuit ! Si-ti Răspunde Robotul si Tastzi pe Telefon Cifrele la Index !

 14. Mare Atentie la Caloriferele Electrice ! Consuma Mult Curent ! Platesti si 1000 de lei pe luna Curentul Electric Iarna

 15. Caz concret! Pentru 23 MC sau kw gaze plata totala e 71,38 lei, de de cel puțin 3 ori mai mare ca preț! Acești 23mc sau kw la gaze sunt pentru februarie 2024! Nu cumva au un artificiu ascuns sau intelegere prin care pot creste preturile cum vor oricare dintre firme?

 16. Scade prețul la gaz facturat ca a trecut iarna si consumul e infim. De ce burdujo nu ai făcut asta in decembrie ianuarie, smecher ieftin ce esti? Te crezi istet dar ești tot un vandut trădător. Te citește oricine te vede. Mai bine tăceai ca nu te mai crede nimeni.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.