Schimbările climatice amenință producția de cafea

Schimbările climatice vor reduce suprafeţele de teren disponibile pentru producţia de cafea cu 54% până în anul 2100, chiar şi în cazul în care creşterea temperaturilor globale va fi limitată la obiectivele convenite la nivel internaţional, conform unui nou raport, transmite luni DPA/PA Media.

Producătorii de cafea din Honduras până în Etiopia au declarat că suferă deja de pe urma destabilizării climei, iar organizaţia Christian Aid a solicitat guvernului britanic să intervină prin anularea datoriilor istorice şi strângerea de fonduri pentru acoperirea pierderilor şi daunelor provocate de climă.

Potrivit calculelor organizaţiei, creşterea temperaturilor şi condiţiile meteorologice imprevizibile vor reduce suprafeţele de teren adecvate pentru producţia de cafea cu 54,4%, chiar dacă temperaturile globale sunt limitate la 1,5-2 grade Celsius peste nivelurile preindustriale.

Peste jumătate din cafeaua consumată în Marea Britanie provine din Brazilia şi Vietnam, două ţări deosebit de vulnerabile la schimbările climatice.

Vietnam a înregistrat cea mai ridicată temperatură din istoria datelor sale meteorologice săptămâna trecută – 44,1 grade Celsius -, în timp ce ţările vecine au consemnat la rândul lor noi extreme.

Temperaturile în creştere, ca şi precipitaţiile neregulate, bolile, perioadele de secetă şi alunecările de teren provocate de schimbările climatice induse de om ameninţă să restrângă industria cafelei şi să îi sărăcească pe producători.

„Ca producător de cafea, aceasta este din ce în ce mai greu de produs. Şi da, asta are evident legătură cu schimbările climatice deoarece înainte plantam cafea şi se producea aproape de la sine”, a declarat o fermieră din Honduras, Yadira Lemus.

„În ceea ce priveşte schimbările climatice, vedem o creştere a temperaturilor. Vremea este mai greu de prezis. Înainte puteam să ne dăm seama care era iarnă şi care vară şi când să plantăm. Acum nu mai putem face asta. Nu mai putem pentru că se schimbă de la un al la altul şi nu mai este uşor de prezis. Cine putea să prevadă că urma să avem furtunile şi uraganele de anul trecut? Acum e o lipsă de ploaie. Suntem mult mai vulnerabili la astfel de tipuri de schimbări”, a spus ea.

Christian Aid a lansat acest avertisment într-un nou raport intitulat „Treziţi-vă şi mirosiţi cafeaua: Criza climatică şi cafeaua”, care face apel la anularea datoriilor „nedrepte” şi la sprijin financiar pentru ca fermierii să îşi diversifice mijloacele de trai.

Yitna Tekaligne, managerul din Etiopia al organizaţiei, a declarat: „Africanii reprezintă 17% din populaţia lumii, dar noi generăm doar 4% din emisiile de gaze cu efect de seră care au cauzat criza climatică. Totuşi, noi suntem cei care ducem greul în ceea ce priveşte impactul schimbărilor climatice. Industria noastră a cafelei este cel mai important export al Etiopiei şi
generează locuri de muncă importante. Dar acum este ameninţată de schimbările climatice. Impactul schimbărilor climatice asupra producţiei de cafea este vizibil, inclusiv printr-un nivel ridicat al ruginii frunzelor de cafea”.

„Sunt multe lucruri pe care guvernul Marii Britanii le poate face, începând cu utilizarea influenţei sale pentru a-i determina pe creditorii privaţi occidentali să anuleze datoriile celor mai sărace ţări ale lumii şi prin mobilizarea fondurilor vitale de care avem nevoie pentru a face faţă pierderilor şi pagubelor provocate ţării noastre de criza climatică”, a adăugat el.

David Taylor, director pentru politici în cadrul organizaţiei Fairtrade Foundation, a declarat: „Acest raport oportun de la Christian Aid evidenţiază ceea ce cultivatorii de cafea de la Fairtrade spun de ceva vreme: consecinţele catastrofale ale deteriorării climei le pun în pericol nu doar mijloacele de trai, ci şi viitorul culturii lor, atât de populară”.

„Comunităţile agricole au un rol esenţial în rezolvarea crizei climatice şi deţin expertiza necesară pentru a o aborda. Cu toate acestea, prea mulţi fermieri de cafea mici – în special cei care nu au protecţia financiară oferită de Fairtrade – pur şi simplu nu îşi permit să facă acest lucru, deoarece preţul pe care îl primesc pentru produsele lor este mult prea mic. Acest lucru este nedrept”, a adăugat Taylor.

Recomanda
Author

16 Comentarii

  1. Într-o logică științifică încălzirea plantei ar duce la creșterea plantelor in special iarba (vedeți cât crește când este cald) creșterea ei și aerul cald duce la un transfer mai mare de nutrienți in aer ceea ce in 3-4 ani am asista la înverzirea considerabilă a deșertului …dar mă alții au o altfel de logică … practic ei consideră că odată cu încălzirea plantei pământul ar pierde atmosfera și apa după pământ se evaporă in spatiu …

  2. Până și în Spania este caniculă, încălzirea globală o fi mai mică în România. Să încerce pe la Dăbuleni să aclimatizeze arborele de cafea. Cafeau verde boabe se vinde în cele patru anotimpuri, pepenii verzi doar vara se gasesc.

  3. Cum să anuleze ienglejii datoriile țărilor sărace de câteva zeci, poate sute de milioane, ei trebuie să pompeze arme măscăriciului ucrainian, și astea costă sute de miliarde.

  4. Cel mai bine…nu mai bem cafea.Trecem pe ceaiuri.In Romania creste pe santuri IZMA care are o aroma naturala.Colectam izma …si o da gratis la export.Ceaiul de izma …sanatate curata.

  5. Din câte am auzit va fi afectata doar productia de cafeau măcinată cu aroma de frig polar. In schim, producția de cafea boabe va cunoaște o creștere de 400% fata de cea din anul viitor.
    Se zvonește ca schimbările climatice vor afecta și instatile de aer condiționat oferit la pachet cu Premiul Nobel pentru transpirație care i-a fost atribuit domnului general în retragere Maciuca.
    Prigojin a zis ceva despre originile nu știu cui. Cei de la Washington Post Negru au preluat zicerea și au relatat-o în termenii lor ca ucrainienii și susținătorii lor sa între în culmea fericirii fără echipament adecvat. Așteptăm ca Zele sa declare ca ofensiva de primăvară s-a încheiat și ca toată suprafață agicola a fost insamantata cu samanta războiului sosita din USA. Așteptăm ca la toamna recoltarea sa se facă manual de către brigăzile de licurici special antrenate pentru cules cartofi fără gândaci de Colorado, ci numai cu gândaci cu Alzhaimer.

  6. E distrugere prin limitare consum, sau, doar unele tari au dreptul sa foloseasca sclavii pentru propriile afaceri in domeniu. Cum naiba incalzirea globala nu afecteaza zonele de afaceri uriase cum ar fi: productia de armament, razboaiele, fabricile de medicamente care decimeaza viata pe pamant, fabricile de ambalaje din plastic? Va dati singuri raspunsul prin paralela intre practicile din Romania si ce se vrea!

  7. Nou religie-schimbarile climatice.are preoti,biblie,calendar,apostoli si enoriasi.bineinteles e musai sa crezi si sa te inchini la ea,mai ales ca religia covid nu mai e la moda.

  8. Vedeți cum au schimbat narativul? De la „încălzirea globală” au trecut pe nesimțite la „schimbări climatice”, când au văzut că şi progresiştii haştagrezişi, cu toată îngustimea lor intelectuală, începeau să devină confuzi văzând că tremură de frig deşi planeta se „încălzeşte”. Dar au păstrat explicația aia absurdă cu „bioxidul de carbon” ?! De fapt, o oarecare încălzire globală e normală, la frl ca şi glaciațiunilr periodice, din cauze naturale (ciclicitatea traiectoriei Pământului față de alte planete, mişcarea de precesie etc combinată cu o activitate solară mai intensă decât normal). În plus, schimbările acestea ciudate sunt cauzate de experimente de manipulare a climei făcute de psihopații care conduc lumea. Astfel, Pământul fiind un sistem termodinamic uriaş şi aflat în echilibru, aceste manevre fac ca în unele regiuni să fie mai frig, compensând cu altele unde e mai cald decât de obicei, şi tot aşa. Este ca şi cu ploaia, care poate fi produsă în unele zone, dar asta va compensa cu o micro-secetă în zonele adiacente. De ce fac toate astea? Probabil pentru că vor să distrugă civilizația.

  9. @Cofeina logic daca ne uitam ca toata cafeaua din magazine e madde in germany sau italy! cine ar putea castiga din asta? ca doar nu sclavii de pe plantatii!

  10. Doar nebunii ce au crezut in plandemie pot crede in incalzirea globala/schimbari climatice…
    Sper sa le faca si un vaxxin pe tema asta

  11. Nu știu cum naiba se încălzește planeta, eu deschid centrala la Sf. Paraschiva și o închid de Constantin și Elena. Am plătit gaz și curent de ma ustura buzunarul. Schimbări au loc tot timpul dar voi bateti câmpii cu grație maximă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.