Schimburi comerciale record China-Rusia

Schimburile comerciale dintre China şi Rusia au atins un nivel record în 2023, iar cele cu Statele Unite au scăzut pentru prima dată din 2019, potrivit cifrelor publicate vineri de Vama chineză, scrie agenţia France Presse.

Anul trecut, China şi Rusia au schimbat bunuri şi servicii în valoare de 240,1 miliarde de dolari, în creştere cu 26,3% pe un an, potrivit autorităţilor vamale chineze.

Beijingul şi Moscova îşi stabiliseră obiectivul anual la 200 de miliarde de dolari, ceea ce era deja un record.

China şi Rusia şi-au consolidat semnificativ cooperarea economică de la începutul războiului din Ucraina în februarie 2022.

În schimb, schimburile comerciale dintre China şi Statele Unite a cunoscut anul trecut prima scădere din 2019, într-un context de tensiuni geopolitice între cele două mari puteri economice.

În 2023, China şi Statele Unite au schimbat bunuri şi servicii în valoare de 664,4 miliarde de dolari, în scădere cu 11,6% faţă de anul precedent.

Ultima contracţie anuală data din 2019, consecinţă a războiului comercial lansat împotriva Beijingului de fostul preşedinte american Donald Trump, reaminteşte AFP.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.