Scholz. Aderarea României la Schengen s-a produs târziu

Cancelarul german Olaf Scholz a felicitat România pentru aderarea la Schengen, arătând că decizia s-a luat târziu, „dar pe deplin meritat”.

„Sunt recunoscător pentru rolul jucat de România pentru securitatea Europei. Contribuţia ţării dumneavoastră ca principal contributor la brigada multinaţională în care cooperăm strâns consolidează securitatea pe Flancul de Sud-Est al NATO şi în securitatea Europei. În ultimii 17 ani România a fost un membru mândru şi important al UE. Să urăm bun venit României în spaţiul comun Schengen. Această decizie în sfârşit s-a produs, târziu, dar pe deplin meritat”, a spus Olaf Scholz, la întâlnirea liderilor Partidului Socialiştilor Europeni organizată la Palatul Parlamentului.

Scholz a condamnat războiul declanşat de Rusia fără motiv în Ucraina.

„Sprijinul nostru pentru Ucraina este esenţial pentru sprijinirea păcii în Europa”, a afirmat cancelarul german, precizând că Germania este al doilea cel mai mare suporter al Ucrainei în contextul în care a alocat sprijin militar în valoare de 28 miliarde de euro.

Cancelarul german a arătat că cea mai bună cale de a preveni orice escaladare este descurajarea, motiv pentru care se fac investiţii în comun la nivelul UE în ceea ce priveşte apărarea.

„Asta înseamnă şi că lăsăm de o parte interesele proprii şi construim o industrie a apărării europeană cu adevărat puternică. Aceasta este o sarcină majoră pentru Uniune după alegeri”, a afirmat Scholz.

El a apreciat România pentru modul în care sunt respectate drepturile minorităţilor naţionale.

„Astăzi, România este o mică Europă în sine şi ştiu cu siguranţă că minoritatea germană din România a avut rol important în crearea unor punţi puternice între Bucureşti şi Berlin şi aceasta este o comoară pe care trebuie să o apărăm”, a spus cancelarul german.

Olaf Scholz a vorbit şi despre alegerile europarlamentare: „Alegerile europene sunt foarte aproape. O Europă care vizează prosperitatea şi capacitatea de a realiza ceva este cel mai bun răspuns pentru populişti şi autocraţi”.

Preşedintele PES, Stefan Lofven, a felicitat România pentru aderarea la spaţiul Schengen cu frontierele maritime şi aeriene.

„Condamnăm inutilul veto pe care Austria şi l-a exprimat. Nu există niciun motiv pentru a nega românilor aceeaşi libertate de mişcare pe care ceilalţi cetăţeni europeni o au deja”, a subliniat Stefan Lofven.

Şi candidatul PES la preşedinţia Comisiei Europene, Nicolas Schmit, a afirmat că nu există niciun motiv pentru ca România să fie exclusă de la libertatea de mişcare a cetăţenilor săi şi în ceea ce priveşte căile terestre.

„Este scandalos faptul că aţi stat în camera de aşteptare atât de mult timp. Schengen este un loc pe care îl ştiu foarte bine, este un sătuc din Luxemburg, dar este un simbol a ceea ce înseamnă Europa liberă, o Europă în care oamenii se pot mişca liber, o Europă fără frontiere, iar realitatea este că cei care s-au opus implementării pe deplin a acordului Schengen sunt conservatorii din Austria şi din alte părţi ale Europei. (…) Şi trebuie să garantăm faptul că, împreună cu colegii mei din Comisie, ne vom asigura că acest acord Schengen se va aplica în întregime României”, a transmis Nicolas Schmit.

Pe 31 martie, România a intrat în spaţiul Schengen cu graniţele aeriene şi maritime.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

19 Comentarii

 1. Panarama ăsta, habar nu are ce se întâmplă dar se trezește vorbind minciuni=practică globalo-europeana! Te chiorăsc a de la ochi cu shengen, de fapt, a fost o manevră politica contra unui serviciu avantaj strainez, și cum se întâmplă, după semnări acte pe obligativitate pentru naivii prosti din politica românească, canci realizare în fapt pentru ce se vehiculează! Apropo, cum naiba e Romania in shengen aerian daca Austria și nu numai, sunt împotriva? Ăștia chiar cred că prostesc cetățenii! Logic și obiectiv, manipularea cuvintelor rostogolite din gura in gura pe o temă, aduc adevărul la lumina, ceea ce se și simte vizibil cu shengen-ul. Poate că pentru shengen, trebuia golită tara de bipezi, deși nu se poate sub nicio forma că toți cetățenii din Romania sa părăsească țara sau sa moara pentru că țara ca statut și politicienii să intre în Schengen.

 2. Fritzul isi bate joc de votantii lui Claus cand vorbeste de aderarea la schengen. Nici macar nu a avut bunul simt sa precizeze ca este o aderare pe sfert. Restul la Sfantul Asteapta.

 3. S-a produs târziu la început datorită Franței apoi chiar datorită Germaniei a urmat olanda si evident în continuare se opune Micuța si Hoața austrie. În fond neamtul spune adevărul s-a intrat în Schengen (doar un pic ) târziu dar pe deplin meritat. Deci am meritat să intrăm târziu și parțial iar cu restul nici nu se întrevede la orizont un termen. În viitor vor fi Tiruri zburătoare așa încât nu mai contează Shengenul terestru. Până intră România în Schengen va intra Micuța și Hoața austrie în BRICS. Chiar citeam comentariile internauților austrieci din Kronen Zeitung sau Die Presse cu 3-4 ani in urmă și foarte mulți se întrebau dacă nu cumva este mai oportună intrarea Austriei în BRICS decât rămânerea în Schengen și UE.

 4. Explicati mai bine adevaratul motiv pentru care a venit Scholz in Romania! Povestea cu Schengen e fumata deja!
  Omul a venit sa dea ordine sa intrati la produs – cu Reinmetall,
  10% primiti voi de la ei restul este cotizat de romanasi!
  Traiasca baza militara globalista numita Romania!

 5. „Sprijinul nostru pentru Ucraina este esenţial ” BINE CĂ N-O ZÎS :ROMÂNIA BUDAPESTA!

 6. Sigur ca da ! Are dreptate ! Cate mii de tone de gunoaie , reziduuri chimice , anvelope uzate , materiale greu degradabile . …. . ar fi bagat Germania in Romania , daca acceptarea in Schengen s-ar fi produs mai devreme…. ! He , he … ! Asteptati numai sa intram si in Schengen-ul terestru si o sa vedeti ce groapa de gunoi european , democratic si civilizat ( si nu numai ! ) , va deveni Romania ! Faceti o cercetare pe net si veti vedea cate mii de tone de gunoaie intra si au intrat pana acum , in conditiile in care avem la granita politie de frontiera , vama , garda de mediu ! Imaginati-va ce va fi cand toate aceste organe de control vor diparea de la granita !

 7. Ma apuca greata cind vad cita falsitate poate arata acest individ !

 8. ”…..iar realitatea este că cei care s-au opus implementării pe deplin a acordului Schengen sunt conservatorii din Austria şi din alte părţi ale Europei.” – VAX! S-AU OPUS IMPLEMENTARII ACORDULUI CARCALACII DIN JURUL LIBĂRCII MONICA MACOVEI! AŢI UITAT CE NERVOS ŢISTUIAU GÂNDACII?

 9. Ce dobytok! Romania nu a intrat in Schengen! Oare ce parere are despre respectarea drepturilor omului in Ucraina? I-a spus careva cum sunt tratati etnicii romani din Ucraina?

 10. Le e frică de ceva… de ce le e frică ? Ce îi reține ? Concret !

 11. Aveți marele noroc că boboru / votacii făr de minte votează leprele pe care le-ați înșurubat la putere cu ajutorul securiștilor. Ați contribuit din plin la distrugerea clasei politice , sau mai bine spus la împiedicarea creerii unei clasxe politice loiale României și nu vouă. Țineți guvernele estice cu iluzia unor bani obținuți ușor , fără muncă, dar în realitate statele se îndatorează din ce în ce mai tare pentru a menține un aparat birocratic nenatural și stufos creat de monstruozitatea pe care voi o numiți UE. România este un caz aparte pentru că aici ați conlucrat foarte bine cu fosta Securitate , aceea pe care înainte de 1989 o condamnați… Vina pentru situația Românie în schimb ne aparține ,voi doar ați ajutat la distrugere cu iluzia unui occident stabil și prosper , prosperitate creată de colonialism. Acum ner arătați din nou un cadou otrăvit , schengenul .

 12. Să-i spună cineva lui Scholz că poate nu știe, că România nu-i în Schengen, iar prea târziu , cred că se referă la altă țară….

 13. Scholz vorbește despre aderarea parțială, fără impact asupra economiei autohtone.

 14. Păi, se pare că mituirea nu mai e ceea ce a fost odată.. Era nuiaua de călărit a politicului romînesc debil..Ar fi fost o ”realizare de excepție” , cu care era de lăudat toată clasa politică imbecilă.. Nu se intreabă nimeni, ca acest ”succes” cît a costat romania ??

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.