Screening al cancerului de col uterin în satele sărace

screening cancer

Femeile din zonele defavorizate vor avea acces mai ușor la programul de screening pentru depistarea cancerului de col uterin. Ministerul Sănătății a achiziționat opt unități mobile complet utilate și dotate, care vor faicilita accesul acestora la ele. Valoarea proiectului este de 47.000.000 de euro.

„Autospecialele vor fi livrate către şapte centre naționale în săptămâna 20-24.08.2018, urmând ca ulterior finalizării procedurilor de înmatriculare și stabilirii cadrului general de funcționare, să se înceapă campanii regionale de testare”, se arată într-un comunicat de presă trimis, miercuri, de Ministerul Sănătăţii.

Programe de prevenție

Unitățile sanitare care vor beneficia de campania națională pentru depistarea cancerului de col uterin și care vor beneficia de autospeciale sunt: Institutul Oncologic Prof. Dr. Ion Chiricuță Cluj-Napoca; Spitalul Clinic Județean Mureș; Spitalul Clinic Județean de Urgență “Pius Brînzeu” Timisoara; Spitalul Clinic Județean de Urgență Craiova; Institutul Regional Oncologic Iași; Institutul Oncologic Prof. Dr. Alexandru Trestioreanu București; Institutul Național Pentru Sănătatea Mamei și Copilului “Alessandrescu-Rusescu” București.

“Dezvoltarea programelor de prevenție și creșterea capacității de screening sunt obiective importante ale Programului de guvernare. Politicile de sănătate promovate de Guvern pun accent pe depistarea și tratarea unor boli cu morbiditate și mortalitate mare, care au costuri mari de îngrijre și ale caror șanse de vindecare sunt mult mai mari, dacă sunt depistate la timp”, se mai arată în comunicatul de presă.

Șapte programe de screeninguri

Ministerul Sănătății a demarat implementarea a şapte programe de screening, în cadrul unui proiect care beneficiază de finanțare europeană nerambursabilă în valoare de 193 de milioane de euro, care vor fi utilizate pentru consolidarea programului național de screening și a capacităţii tehnice a sistemului de sănătate de a furniza servicii medicale preventive.

Etapa I a acestor proiecte se află în derulare, urmând ca activitatea propriu-zisă în cadrul proiectelor finanțate din fonduri structurale să demareze la sfârșitul anului sau începutul anului 2019.

Cele şapte programe sunt: depistarea precoce, diagnostic și tratament precoce al tuberculozei, screening pentru cancer de col uterin, cancer de sân, cancer colorectal, hepatită, screening cardiovascular și programe destinate gravidei și copilului.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Tudor Andreescu 43 Articole
Author

1 Comentariu

  1. Astea din poza au parte de ” screening ” de trei ori pe noapte. Nici gratis nu se duc la doctor.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.