Scrisoare deschisă. Orban, la înghesuială

Sindicaliștii de la “Cartel ALFA” acuză partidul de guvernare că a lansat în mass media o campanie prin care se încearcă ne-aplicarea Legii Pensiilor, solicitând într-o scrisoare deschisă premierului convocarea Consiliului Național Tripartit de Dialog Social pentru a iniția un dialog cu partenerii sociali. În opinia sindicaliștilor, o decizie de a modifica legea pensiilor trebuie să fie rezultatul unei dezbateri publice, a unei justificări serioase, dar si o analiza de ansamblu a sistemului de pensii care să cuprindă în mod obligatoriu modificări la întregul sistem de pensii, care să corecteze deciziile populiste și orientate către interese de grup din perioadele precedente.

Scrisoare deschisă

Către:  Guvernul României
Domnului Ludovic Orban, prim ministru

În atenția: Ministerului Finanțelor Publice,
Domnului ministru, Florin Cîțu, 

Ministerului Muncii și Protecției Sociale
Doamnei Violeta Alexandru,

Domnule prim-Mmnistru, domnule ministru, doamna ministru,
Constatăm că:

  • fără un dialog transparent sau vreo justificare față de partenerii sociali, partidul de guvernare a lansat în mass media o campanie prin care se încearcă ne-aplicarea Legii Pensiilor, lege votată în Parlament și promulgată de Președintele Iohannis, într-un consens politic tranpartinic și fără să fie atacată ulterior la CCR;
  • deși Președintele României, cât și reprezentanții guvernului, în luările de cuvânt, subliniază faptul că această criză nu trebuie pusă numai pe umerii pensionarilor și a categoriilor cele mai vulnerabile ale societății;
  • deși politicienii, fără excepție, s-au angajat că rezolvă inechitățile din sistemul de pensii,

Guvernul se pregătește pentru modificarea cadrului legislativ existent in vederea neaplicării creșterilor prevăzute la valoarea punctului de pensie din cadrul legii pensiilor și lovirea pensionarilor, cea mai mare parte dintre acestora având pensii mizere, la limita subzistenței (pensia medie în România fiind de 1.292 lei).

Ne amintim de asemenea că guvernul liberal a plafonat creșterea pensiei minime, condamnând la sărăcie cele mai sărace categorii de pensionari, timp în care s-a prefăcut că desființează pensiile speciale, într-un joc politic cinic, pe seama cetățenilor.

O decizie de a modifica legea pensiilor trebuie să fie rezultatul unei dezbateri publice, a unei justificări serioase, dar si o analiza de ansamblu a sistemului de pensii care să cuprindă în mod obligatoriu modificări la întregul sistem de pensii, care să corecteze deciziile populiste și orientate către interese de grup din perioadele precedente:

  • Exemplificăm prin faptul că legea inițială prevedea că orice persoană care are un venit de minim trei salarii minime pe an era obligată să contribuie la sistemul public de pensii. Această regulă nu se mai aplică în prezent. Intregi categorii de persoane (avocați, notari, lucrători independenți etc), aproximativ un milion de cetățeni, unii dintre aceștia obținând venituri mult mai mari, nu plătesc contribuții în sistemul public de pensii.
  • Pentru a fi un sistem de pensii public sustenabil trebuie eliminate din sistemul public diversele mecanisme de pensii pentru diverse grupuri, ne-acordate pe bază de contributivitate, care reprezintă în realitate pensii ocupaționale, prin direcționarea lor către piloanele III și IV de pensii, respectiv pensiile ocupaționale și pensiile facultative. La pilonul I si II, care este public și universal, trebuie să contribuie toată lumea și să beneficieze toată lumea după aceeași regulă;
  • Trebuie reglementate pensiile de serviciu în așa fel încât să se elimine situația aberantă ca pensia să fie mai mare decât venitul salarial;
  • Trebuie finalizată și îmbunătățită legislația care guvernează Pilonul II de pensii administrat privat. După 12 ani de la debutul sistemului, nu avem încă reglementat modul în care se vor calcula pensiile din acest sistem, cum și de către cine vor fi acordate. Deoarece funcția socială a pilonului II, ca mecanism de protecție, este prioritară față de cea de businees, și având în vedere că Pilonul II este o obligație, nu opțiune, este nevoie de garantarea prin lege a siguranței sistemului, prin impunerea unor randamente minime, care să depășească rata inflației.

În aceste condiții de criză sanitară, transformată în criză economică și socială, a lovi în categoriile cele mai sărace, pâstrând și întărind privilegiile privilegiaților este un gest politic cinic și sinucigaș, care va afunda clasa politică, odată cu întreaga societate.

Confederația Națională Sindicală “Cartel ALFA” vă solicită să convocați Consiliul Național Tripartit de Dialog Social pentru a iniția un dialog cu partenerii sociali, care să permită o analiză profundă, sub toate aspectele, a sistemului de pensii din România (Pilonii I, II, III și IV), transpusă ulterior în propuneri de modificare, pe baza cărora să poată fi construit un consens politic pentru adoptare.

Cu stimă,

Bogdan Iuliu Hossu
Președinte CNS Cartel ALFA

Citește și

Ce a zis Orban despre majorarea pensiilor

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Ioana Radu 8515 Articole
Author

8 Comentarii

  1. Trebuia tradusă scrisoarea in limba română!!..că să înțeleagă eu și guvernul meu…

  2. Scrisoare e OK,dar Bogdan Hossu trebuie sa fie permanent la modul simplu,indiferent la interpretari :
    DA pentru CONTRIBUTIVITATE,NU pentru PENSII SPECIALE si PENSII de SERVICIU!

    In decembrie la alegerile parlamentare,asta va fi votul!Pentru DREPTATEA SOCIALA,calcata in picioare in Romania de la CCR in jos!

  3. a uitat sa zica jos Sragnia!

    Ce bun era acuma sa ii dai cu pumnul in birou… Acum dai cu pumnul im masuta din propria sufragerie….

  4. Acest guvern a ucis economia Romaniei si numerosi cetățeni prin protocolul incorect privind tratamentul acordat celor cu covid,Abia mai tîrziu s-au dat si anticoagulante,De ce nu s-au facut autopsii?

  5. Din sumele care s-ar obtine in urma demersului, cel mai bine ar fi sa se mareasca, din nou, salariile politicienilor, presedintilor de sindicat, consilierilor, celor din aga, astrologilor si altora ca ei, daca se poate sa incaseze de trei ori mai mult ca pana acum, si sa fie alesi sau numiti in functii pana la pensie sau chiar dupa, pai nu !?!?!

  6. Notarii mi-au dat totdeauna chitanță ce este atașată la actul notarial. Am avut un singur proces cu avocat și am primit chitanță. Da la stomatolog mai rar.

  7. Simate @ Corector !
    Aveti perfectă dreptate !
    Sunt beneficiar al pensiei de serviciu !
    SOLICIT RECALCULAREA PE PRINCIPIUL CONTRIBUTIVITATII !!!
    Prin aberantă Lege 223/2015 , Lege a pensiei militare de stat, am pierdut 24,6% din drepturile mele, legale !
    Cu stimă

  8. Toate sindicatele aparute in mare graba in 1990 au fost opera exclusiva a securitatii. Au facut numai treburi murdare in toti acei ani dar si dupa. Acest Malai Mare devenit un parazit este batut in cuie acolo de 30 de ani.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.