Scrisoarea a patru lideri europeni

Patru lideri europeni i-au trimis o scrisoare preşedintelui Consiliului European, Charles Michel, în care îi cer ca la summitul european programat săptămâna viitoare să existe o dezbatere pentru a stabili o poziţie clară asupra situaţiei din Gaza şi la soluţia a două state, israelian şi palestinian, în vederea rezolvării conflictului din Orientul Mijlociu.

Scrisoarea este semnată de patru premieri din diferite familii politice: liberalul belgian Alexander de Croo, conservatorul irlandez Leo Varadkar, socialistul spaniol Pedro Sanchez şi social-democratul maltez Robert Abela.

Surse din guvernul spaniol au informat EFE că cei patru semnatari ai scrisorii explică în ea că iau această iniţiativă după ce secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a cerut Consiliului de Securitate să abordeze urgent catastrofa umanitară din Gaza, pe care o consideră alarmantă.

Având în vedere acest lucru, ei consideră că este imperativ ca întreaga comunitate internaţională să adopte măsuri urgente şi să existe o dezbatere serioasă asupra situaţiei la reuniunea Consiliului European din 14 şi 15 decembrie de la Bruxelles.

La această dezbatere, ei solicită ca Cei 27 să convină asupra unei poziţii clare şi ferme cu privire la conflictul dintre Israel şi Hamas şi la consecinţele umanitare pe care acesta le are.

Aceştia îşi reiterează condamnarea atacurilor teroriste ale Hamas din 7 octombrie şi recunoaşterea faptului că Israelul are dreptul să se apere în conformitate cu dreptul internaţional şi îşi exprimă satisfacţia faţă de pauza umanitară care a permis eliberarea unor ostatici capturaţi de Hamas şi o creştere a ajutorului umanitar.

Dar ei sunt totodată de acord că UE trebuie să meargă mai departe şi trebuie să ceară o încetare a focului umanitar de durată care poate duce la stoparea ostilităţilor, să ceară protecţia civililor din Gaza şi ca ajutorul umanitar să ajungă fără piedici în Fâşie, avertizând că piedicile puse în mod deliberat în calea tranzitului acestui ajutor pot contraveni dreptului internaţional umanitar.

În acest sens, ei susţin înlesnirea activităţii agenţiilor ONU şi deschiderea punctului de trecere a frontierei Kerem Shalom pentru a permite accesul direct al produselor umanitare.

În plus, cei patru premieri consideră că este nevoie urgentă de a sprijini un proces politic privind o soluţie cu două state, unul palestinian şi unul israelian.

Cei patru şefi de guvern din UE insistă asupra oportunităţii convocării unei conferinţe internaţionale de pace – o propunere asumată de Cei 27 după ce a fost prezentată de Sanchez la Consiliul European din octombrie – despre care amintesc că a fost susţinută şi de Liga Arabă.

Ei consideră, potrivit surselor citate, că o perspectivă serioasă şi credibilă pentru recunoaşterea statului palestinian, împreună cu cea a Israelului, reprezintă baza necesară pentru a avansa către pace şi securitate în regiune.

Cei patru lideri europeni cer ca Autoritatea Naţională Palestiniană să recâştige controlul efectiv asupra Gaza şi, pentru a preveni escaladarea violenţei în Cisiordania, propun impunerea interdicţiilor de călătorie şi îngheţarea activelor coloniştilor violenţi care atacă palestinieni.

Sanchez, De Croo, Varadkar şi Abela amintesc totodată că incidente antisemite au reapărut în Europa şi nici acest lucru nu poate fi tolerat, motiv pentru care insistă că a venit momentul ca UE să acţioneze pentru că este în joc credibilitatea sa.

Scrisoarea a fost semnată în perioada finală a preşedinţiei spaniole a Consiliului UE, pe care Belgia o va prelua la 1 ianuarie, aminteşte EFE.

Înaintea Consiliului European de la Bruxelles, Sanchez se va prezenta miercuri, 13 decembrie, în faţa Parlamentului European, pentru a face bilanţul preşedinţiei spaniole.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 12
Author

15 Comentarii

 1. ”încetare a focului umanitar” ? Poate ne explică autorul articolului despre ce-i vorba ?

 2. Ha, Ha, Ha !
  Adică Israelul are voie să măcelărească oameni nevinovați în Gaza pe motiv de „atac Hamas”.
  Iar Rusia trebuia să se uite la Lună când descreierații din Azov, Right Sektor și Svoboda, în frunte cu Por(k)oschenko bombardau civilii Ruși din Donbas, trimiteau copiii în subsoluri și dădeau foc de vii Rusilor din Casa Sindicatelor de la Odesa.
  De Mitropolitul Longhin Jar nu mai Zic nimic, că Ficusul și cioVrigaru’ au treabă, măRog…🤮

 3. Da e buna și o încetare a ostilitățile între Israel și hamas dar palestinienii sunt și cu aere de mari luptători stau cu automatul în fața tancului!!! Soluția este lichidarea totală a hamas!

 4. Bună treabă. Toată lumea ar trebui să ceară soluția cu două state. Vor fi grele negocierile între Israel și palestinieni , dar trebuie să înceapă odată .Cum s-a făcut statul Israel așa se poate face și Palestina. Dacă Israelul nu va vrea să recunoască statul palestinian, să fie sănătos. Îl recunosc toate celelalte țări și noroc bun.

 5. Tot „expertii” astia au consiliat Izdraelul (A3-CNN) ca omoara degeaba teroristii, ca imediat se „radicalizeaza” altii. Deci, cum eu n-am facut ca Ileana sectia „uman”, stiu ca la limita, a elimina teroristii palestinieni, inseamna zero palestinieni. Cum matematica nu te inseala, ce solutie au astia, caci altfel, trebuie sa fi nebun sa traiesti vecin cu unul care ti-a omorat copiii ! Probabil ca este altfel, daca locuiesti in Saint-Denis sau in Moelenbeek, 20 de ani. Noi, romanii, nu suntem simioni sa zicem: lasa draga, ca facem altii !

 6. Doar 4 au indrăznit să se opună hegemonului mondial și autorul moral al masacrului din Palestina.Cu siguranță că Ciolacu- păpușa vestului se pupă cu cremenalii ca și Simion cu măcelarul șef.

 7. Liderii astia evropeni o s -o ia in barba de la Biden
  . Cum a luat – o Szolz tot fr la Biden, iar acum a trecut la iudaism incat o sa il stranga Hitler de gat pe lumea ailalta….

 8. Sunt curios care va fi poziția Mutului nostru în problema asta!…acesta ședință a consiliului europei ar trebui dată în direct pe toate posturile de televiziune!…Să vadă și pulimea pe cineva votat…

 9. 1. Irlandezul „conservator” Varadkar, cu tată indian, este homosexual, are și un partener de viață. Homosexualitatea este interzisă în toată lumea islamică, se sancționează cu moartea, prin aruncare in gol de pe clădiri. Tot in tarile musulmane este interzis avortul, pentru care limitează progresistii.
  2. Premierul spaniol Sanchez tocmai a trântit (din nou) ușa în nas Marocului, care consideră enclavele spaniole Ceuta si Melila drept teritorii marocane si cere insistent Spaniei sa le cedeze Marocului. In vara aceasta Marocul a publicat o harta oficială a Marocului care include aceste enclave spaniole. Spania a construit in jurul acestor enclave… ziduri foarte inalte, cu gard metalic suplimentar… exact cum au facut si israelienii in jurul Gaza. Imperialisti.
  3. Exact acum un an Parlamentul Belgiei a respins toate, absolut toate propunerile unei comisii instituite chiar de respectivul Parlament și care a investigat 2 ani si a audiat peste 200 de martori si experti, privind atrocitatile Belgiei comise in Congo, 11 milioane de congolezi ucisi de belgieni. S-a respins inclusiv un program de combatere a rasismului.
  4. Malta refuză pe banda rulanta cererile de azil ale africanilor care debarca in grupuri tot mai mari.
  5. Iar apelurile lumii intregi la 2 state Israel si Palestina nu valorează nimic. Formula cu 2 state nu s-a implementat din cauza solicitării palestiniene a „dreptului de întoarcere” a majorității palestinienilor în Israel, ceea ce israelienii au respins intotdeauna.

 10. Deja israelienii au omorit 6.000 de copii palestinieni, multi dintre ei bebelusi. Prin urmare, in loc sa piarda timp cu Michel, liderii europeni trebuie sa scrie la Curtea Internationala Penala din Haga, sa- l dea in judecata lui Netanyahu. Acuzatia?, Genocidiu de copii palestinieni.

 11. Dar ce pozitie au europarlamentarii romani ,asta nu stim .Asta ar fi fost o stire care interesa pe romani.

 12. „pentru a stabili o poziţie clară”??
  Mai repede stabiliti „o pozitie clara” privind originea Universului decat sa convingeti SUA si Israel!!!
  Nici o sansa!

 13. @Cocioran „Irlandezul „conservator” Varadkar, cu tată indian, este homosexual, are și un partener de viață. Homosexualitatea este interzisă în toată lumea islamică, ”

  -lumea islamică nu cuprinde Irlanda sau India;
  limba iralndeză(?)
  e „limba indo-europeană”,
  au nishte affinitati.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.