Sculptura vandalizată Hidra a fost scoasă la licitaţie

Sculptura „Hidra” de Costin Ioniţă, expusă la Iaşi şi vandalizată de curând, una dintre piesele centrale ale evenimentului „Luna Sculptorilor Români”, este scoasă la licitaţie în 28 martie, a anunţat Artmark.

Expoziţia dedicată primei Licitaţii de Sculptură de anul acesta, care cuprinde opere de Oscar Han, Ion Jalea, Mac Constantinescu, Romul Ladea, cât şi lucrări ale unor importanţi reprezentanţi postmoderni şi contemporani – Paul Neagu, George Apostu, Aurel Vlad, Napoleon Tiron, Ion Irimescu, a fost deschisă la Palatul Cesianu-Racoviţă. Din expoziţie fac parte şi mai tinerii artişti Lucian Smău, Daniel Rădulescu sau Costin Ioniţă.

Prima dată în faţa publicului în anul 2012, pe soclul pe care s-a aflat statuia lui Lenin în fosta Piaţă a Scânteii – actuala Piaţă a Presei Libere, „Hidra”, lucrarea sculptorului Costin Ioniţă, asemuită cu „un balaur cu şapte capete”, reprezintă o critică a clasei politice, după cum a mărturisit chiar artistul. „Ideea lucrării este că, până la urmă, clasa politică s-a schimbat doar la faţă, dar în esenţă este aceeaşi. E o temă care reprezintă politica postdecembristă. De ce Hidra? Pentru că Hidra este monstrul mitologic cu sânge otrăvit şi posibilităţi de regenerare infinite. Cele şapte capete ale Hidrei au forma unor trandafiri ce răsar din trupul decapitat al statuii lui Lenin. Lucrarea a făcut parte din «Proiect 1990» şi a fost expusă prima dată chiar pe soclul statuii lui Lenin din Piaţa Presei Libere”, a spus Costin Ioniţă.

Lucrarea este reprezentată printr-un mănunchi de şapte plante carnivore care cresc direct din corpul lui Lenin. O metaforă artistică care poate trezi controverse. Aşa cum s-a întâmplat şi anul acesta, când sculptura a revenit în faţa marelui public în februarie, într-o expoziţie organizată la Iaşi, în cadrul proiectului „Luna Sculptorilor Români”. Confundată cu un demon, „Hidra” lui Costin Ioniţă a fost vandalizată de o doamnă care a lovit impresionanta lucrare cu pumnii şi cu picioarele. Alţii au spus că se tem de ea şi că o ocolesc de la distanţă, argumentând că „sperie copiii”. Şi toate aceste cazuri recente au determinat organele de poliţie să ia măsuri.

„Costin Ioniţă creează cu luciditate un trup încă plin de viaţă al comunismului, care susţine şapte capete de trandafiri, aparent tranşate, dar bine conectate, ale unei Hidre – o creatură mitologică, referire, de data aceasta simbolică, la prezentul politic. Individualizarea celor şapte capete florale în trupul dezinvolt arată capacitatea de regenerare a unui sistem, o observaţie atent şi explicit transpusă de artistul Costin Ioniţă în ambiţioasa lui lucrare (…) un memento etic, util spaţiului politic românesc. Fără să aibă caracter moralizator, sculptura surprinde în esenţă realitatea ascunsă multora şi dezvăluie la scală largă traseul moral şi uman al politicii noastre”, precizează Claudia Zidaru, în catalogul primei expoziţii a lucrării. Opera este reprodusă şi în „Dicţionarul sculptorilor din România”, realizat de Editura Academiei Române.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2
Author

25 de Comentarii

 1. Un inteles prea subtil pentru intelectul ortodocsilor
  Cand o vad ei scuipa-n san si spun
  Ptiu,Satano !

 2. Faptul ca este o sculptura buna este ilustrat de reactia acelor doamne manioase…
  Cat despre reactia doamnelor… Asta e!

 3. Sa scrie clar pe cele sapte capete ale comunismului ce reprezinta: UE, USSA, WEF ….

 4. Costin Ioniță nu e manelistul ăla de succes? Sau e manelistul sculptorilor?
  Să sară trotinetiștii cu cardul să cumpere cultură! O să fie bătaie pe fiarele alea contorsionate. Îndeosebi că în preț intră și măreața idee de protest a manelistului.

 5. @Asta e putini inteleg mesajul dorit a fi transmis de autor. N-ai cu cine.

 6. Propun ca „sculptura !?” controversata,numita „Hidra”,sa fie DONATA si AMPLASATA in curtea lui K.W.Iohannis la Cotroceni!.
  Cine VOTEAZA pentru !?.

 7. Propun ca controversata sculptura ,numita „Hidra”, sa fie DONATA si AMPLASATA in curtea lui K.W.Iohannis la Cotroceni!.
  Cine VOTEAZA pentru !?.

 8. O va cumpara Mihai Chirica, primarul Iasului, prin cheta publica sa ramana in patrimoniul cultural a urbei.

 9. Eu propun să o dea la schimb cu MASA TĂCERII a lui Constantin Brâncuşi.

 10. Daca vreti un pret bun, incercati UE si occidentul, acolo grotescul se vinde bine…doar este lumea lui Hades…

 11. Este buna de speriat ciorile ! Cine cumpără un bontozaur ? Nimeni !

 12. Daca ar mai trai nea Georgica Apostu, v-ar da foc mai nenorocitilor ! Cu statuie cu tot ?! Ce monstruozitate !

 13. Sincer, chiar nu am nimic cu omul. Dacă n-o s-o vrea nimeni mai am o propunere. Să o doneze bătrânei căreia i s-a întocmit dosar penal pentru că a lovit cu piciorul în ea ca să o absolve de sancțiune sau pedeapsă.

 14. Alcibiade.Braila. Dar ce (in)cult esti ba! Asa au patit si operele lui Brancusi.Tot niste afoni au vrut sa i le distruga .De au intervenit comunitatea culturala europeana.Mari bolovani mai are tara asta.

 15. Hidra arata precum societate românească drogata condusă de incompetenți și hoți!

 16. Statuia e lucrata bine, are mesaj puternic, poate fi considerata, pe drept cuvant, o opera de arta. Mesajul statuii poate fi „deranjant” pentru unii, asta se vede si e un adevar. Ma refer la cei suficient de cultivati. Pentru cei cu minte mai putina, e doar urata, satanica, de speriat prostii. Propun ca statuia „Hidra” sa fie turnata in brona si facuta in dublu exemplar. Un exemplar sa fie montat i preajma ambasadei Rusiei, iar al doilea exemplar sa fie pregatit pentru a fi montat in fata viitorului muzeu al Holocaustului. Al Holocaustului si, fireste, al Gulagului.

 17. S-o cumpere tot ala care a cumparat si ,,Cumintenia Pamantului”. E chiar mai hidoasa decat Cumintenia.
  [Eduardovici K K T KuMotZ, cititor pasionat de Pravda]

 18. iubitorii lui Lenin injura. Chit ca nu inteleg nimic. Asta vrem, asta avem. 86% l-au votat pe Iliescu, ce poti sa ceri…

 19. Pentru papadiile semidocte cu intelect si simt artistic iubitor de grotesc , licitati voi poate devine a voastra. Cumparati si teapa lui al ghilush si scapati bucurestiul de buba aia .

 20. 13:45, vai domnu’ da de ce o jigniti pe duamna numind-o batrana? N-ati vazt ce viguroasa irea? Batran esti tu, mai asta! Sa fie clar!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.