Scumpire importantă pentru un aliment de bază

Prețul orezului, un aliment de bază în Asia, a atins maximele ultimilor 7 ani din cauza epidemiei de coronavirus, în condițiile în care importatorii se grăbesc să înmagazineze cerealele, iar exportatorii reduc livrările.

Potrivit Asociației Exportatorilor de Orez din Thailanda, prețul orezului etalon a crescut cu 12% în perioada 25 martie – 1 aprilie. Prețurile orezului sunt acum cele mai ridicate de la sfârșitul lunii aprilie 2013, potrivit datelor Reuters.

Creșterea prețurilor este urmarea cererii mai mari de orez thailandez, după ce India și Vietnam, ceilalți exportatori majori, și-au limitat livrările de produse alimentare strategice din cauza COVID-19. Asia produce 90% din oferta mondială de orez și consumă aceeași cantitate.

În India, comercianții de orez au încetat să semneze noi contracte de export, deoarece deficitul de forță de muncă și perturbările logistice împiedică livrarea contractelor existente, a raportat Reuters, citând oficiali din industrie. Între timp, guvernul vietnamez a oprit exportul.

Prețurile orezului au început să crească la sfârșitul anului 2019, din cauza unei secete severe în Thailanda și a unei cereri puternice din partea importatorilor asiatici și africani. Thailanda este al doilea mare exportator din lume după India și înaintea Vietnamului.

Creșteri a înregistrat și prețul grâului, cu aproximativ 15% în a doua jumătate a lunii martie, din cauza cumpărăturilor pe fondul panicii consumatorilor și blocajelor din America de Nord și Europa.

Prețurile la orez și grâu vor rămâne la un nivel ridicat în săptămânile următoare, a declarat Fitch Solutions într-o notă.
Analiștii spun că statele nu pot fi acuzate că își asigură securitatea alimentară în această perioadă, dar ar trebui să fie conștiente de faptul că există suficiente cereale în depozite pentru a hrăni lumea mai mult de patru luni. Dar aceste cantități nu sunt de folos dacă țările impun restricții comerciale.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

4 Comentarii

  1. Treaba se va împuții în momemtul în care orezul se va vinde la boabă!

    • He he, copiii mosului … parca vad ca peste citeva luni cel/cea care va minca mai mult de 10 de boabe pe zi va fi considerat „burjui” si „dusman al poporului” iar cei care-si permit pina la 30 de boabe ori „persoane cu rude in strainatate” ori „speculanti” !

  2. V-am povestit cred, inchis in casa am ajuns la un rezultat stupefiant si scandalos ! Azi dimineata am numarat fix 2857 de boabe intr-o punga de 1 kg de la firma „X” (nu dau nume ca sa nu ma trezesc cu procese !) si 2812 boabe intr-o punga de aceiasi greutate de la firma „Y” ! Stati sa se termine carantina, ca sigur ii dau in judecata !

  3. Calmati-va, nu va agitati! Plasticul reciclabil poate fi consumat si in Romania nu numai in celelalte tari! Deh, stomacul romanului este ca stomacul porcului, cauta pe oriunde, inghite orice, doar ca sa aiba toti scaunarii bunastare si nivel de trai peste limita bunului simt, daca se poate si ruginituri transformate si prelucrate in hrana?! Chiar este o realitate orezul din plastic doar ca inca nu e 100% plastic la ora actuala. Stiti cum sunt parizerul si cremvrustii, toti spun ca au carneee! Dar au trecut pe langa carne, adaosul este doar pentru gust, in rest contin orice.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.