Ministrul agriculturii contrazis la plafonarea prețurilor, dar cu ochii la sărbătorile pascale

Update: Florin Barbu (PSD) a declarat, miercuri, că-și dorește ca Ordonanța privind plafonarea adaosului comercial la o serie de alimente de bază să fie prelungită.

Ministrul Agriculturii spune că și-a demonstrat eficiența și prețurile la raft au scăzut.

Acesta a mai afirmat că guvernanții iau în calcul să modifice lista cu produse, astfel încât să includă și alimentele consumate mai mult de sărbătorile pascale.

„Vreau continuarea plafonării alimentelor de bază, că Ordonanţa are un rol important. Sunt alimente consumate de 50% din români şi sunt necesare pentru toate familiile cu venituri mici şi medii.

Voi avea discuţii inclusiv cu premierul Ciolacu şi vă vom informa asupra deciziei, dacă vom prelungi această Ordonanţă.

Ministrul Agriculturii a precizat că va discuta și cu reprezentanții procesatorilor și retailerilor din România.

Într-o intervenție recentă pentru B1 TV, Florin Barbu a insistat că Ordonanța a produs o scădere a prețurilor la raft pentru alimente: „Din punctul meu de vedere, așa cum arată indicele prețului de consum, alimentele de bază care sunt trecute în această Ordonanță au prețuri mai mici cu până la 15-20% față de anul 2023 când a fost această Ordonanță”.

La remarca moderatoarei că alte produse s-au scumpit, ministrul Agriculturii a spus:

„Noi protejăm familiile cu venitiuri mici și medii. Mă bucur că specialiștii care nu dădeau crezare acestui proiect de Ordonanță acum spun că prețurile la aceste alimente sunt mici. Mă bucură lucrul acesta”.

 

Ministrul Agriculturii, Florin Barbu discută miercuri cu reprezentanţii retailerilor, discuţiile pe subiectul prelungirii măsurii de plafonare a adaosului comercial pentru alimentele de bază cu încă trei luni.

Barbu a precizat luni, la finalul unei întâlniri cu mediul asociativ, că îşi doreşte prelungirea acestei măsuri şi după data de 31 ianuarie 2024, luând în calcul şi introducerea de noi produse pe listă, iar „mielul” ar putea fi unul dintre acestea, însă a menţionat că decizia va fi luată numai după ce avea discuţii cu asociaţiile din procesare din industria alimentară şi cu retailerii.

Subiectul a fost abordat şi marţi după întâlnirea cu reprezentanţii industriei alimentare, dar şeful MADR a transmis că nu va lua nicio decizie fără dialog. „O să avem o discuţie cu industria şi cu retailerii, şi împreună vom lua decizia aceasta. Nu fac nimic fără dialog. Voi aduce un proces verbal semnat şi către domnul prim-ministru şi bineînţeles este o decizie politică şi o decizie în Guvern care se va lua până la 31 ianuarie, atunci când expiră această ordonanţă. Mă bucur că se vorbeşte de acest proiect de ordonanţă, pentru că nimeni nu-i dădea crezare când a fost aprobat în Guvernul României. Indicele preţului de consum arată foarte clar că pe anumite categorii de produse sunt scăderi semnificative în anul 2023 faţă de 2022, atunci când ordonanţa nu era ordonanţă de plafonare a adaosului comercial în România”, a transmis marţi seara Florin Barbu.

Ordonanţa de Urgenţă nr. 67/2023 privind instituirea unei măsuri cu caracter temporar de combatere a creşterii excesive a preţurilor la unele produse agricole şi alimentare a intrat în vigoare pe 1 august 2023 şi viza 14 grupe de produse alimentare: pâinea, laptele de vacă proaspăt, brânză telemea de vacă vrac, iaurt simplu din lapte de vacă, făină albă de grâu, mălai, ouă, ulei de floarea soarelui, carne proaspătă de pui, carne proaspătă de porc, legume proaspete vrac, fructe proaspete vrac, cartofi proaspeţi albi vrac, zahăr alb tos.

La finele lunii octombrie, Guvernul a aprobat prelungirea cu 90 de zile a măsurii de limitare a adaosului comercial la unele alimente, incluzând şi noi produse în această listă, în total fiind 21. Astfel, lista produselor cu adaos comercial plafonat a fost extinsă cu: orez – bob rotund, cozonac, bulion de roşii, smântână 12% grăsime, margarină, drojdie, pere, usturoi şi carne tocată.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

10 Comentarii

 1. Adica producatorul sa stabileasca cu fuscu un pret liber an de an. Comerciantul sa fie obligat sa vanda cu maxim 20% adaos comercial us transport. Acum se ia laptele cu 50 bani si se vinde de 10 ori mai scump . Asa se falimenteaza producatorul.

 2. Adica producatorul sa stabileasca cu fiscu un pret liber an de an. Comerciantul sa fie obligat sa vanda cu maxim 20% adaos comercial plus transport. Acum se ia laptele cu 50 bani si se vinde de 10 ori mai scump . Asa se falimenteaza producatorul.

 3. a imbogatit baietii destepti.
  Bugetul a saracit!
  In Europa gazele sunt la jumatate de pret.
  Prostimea plateste pretul adevarat dar bugetul mai plateste inca o data subventia.
  Ghiciti voi cui!

 4. De dublele sarbatori pascale, ca Isus a murit de doua ori ca sa nu se supere factiunile antagonice crestine, cozonacul din faina de lacuste, ouale eclozate de paduchi lati si carnea de oaie votanta sunt principalele produse care vor fi subventionate de filantropii trilionari care au facut ceva pentru planeta asta.. teoria creierului de greierului harcea parcea face victime nevinovate printre Mielutii miei.

 5. Pe vremea asupririi teroriste austro-ungare, fiecare familie săracă română din satele Transilvaniei își permitea să-și gătească săptămânal carne de oaie, și să-și trimită copiii la facultate la Budapesta:
  https://click.ro/actualitate/fapt-divers/lucruri-mai-putin-cunoscute-despre-aurel-vlaicu-2279954.html
  https://jurnalul.ro/special-jurnalul/ipoteza-senzationala-vlaicu-a-fost-asasinat-69375.html
  Azi, aici, carnea de rumegătoare a devenit „lux”!
  Transilvania singură avea atunci de 12 ori mai mare șeptelul decît Rromînika balkanikă țăntănară dă azi! Între timp, Transilvania a fost JEFUITĂ SISTEMATIC dă mitici ca să fie ridicate Bukale și Valahiya:
  https://www.ziarultimisoara.ro/special/3028-memorandumul-lui-maniu-mai-actual-decat-oricand
  Concluzia? …s-o tragă miticii balkanici, că ei guvernează Patrria, dă 104 ani……[Rumburak]

 6. …una din metode de a reduce preturile ar fi concurenta…ca nu se vrea, vedem acum, fermierii sunt in strada…a doua metoda ar fi masurile fiscale…nu se poate ca marile lanturi de magazine, prezente de peste 20 de ani in cocioc sa fie doar pe pierdere, este imposibil dpdv economic…a treia tine de politica monetara a bancii, adica de manole…nu poti sa mentii dobanda de referinta pana la cer si cursul leului mai mic decat inainte de pandemie…prin aceste trei masuri simple-casa unirea pusa pe treaba, taxarea la sange, inclusiv a caselor automate, a marilor lanturi de magazine si demiterea -eventual arestarea -lui manole si un miracol cociocar este foarte posibil…nu veti mai fi presati sa cautati bani pt mariri, vor ajunge cei de acum…

 7. Omul e paralel, și cum paralelele nu se ating niciodată nici el nu are sanse să poată pricepe ce probleme sunt în agricultură. Poate între timp se dumirește de ce nu e apă pentru irigații că a fost mulți ani domeniul lui.

 8. BARBUgiu un hABARNIST, MARCA CARACAL-STANESCU, MAI BINE INLOCUIT E MAINE CU ION SUSANU, FOST DIRECTOR IMB instrainata la camilept lucerna verde.

 9. `„tractoristul meu soțior/hai acasă că mi-e dor/de tine și de tractor//ș-am primit ș-un telefon/dela un cu.vă de domn/cum că ați cam dat-o-n pom// cică ce-o dat îi destul/și că-și bate capul sur/să ne deie și mai mult// da ce cerem și tot cerem/nu mai este și de „pierem”// hai acasă cu tractorul/să tragi brazde pe ogorul/că l-o cotrpit mohorul/și mie să-mi stâmperi dorul//”!ȘI CA MINE SUNT MAI MULTE/………..//

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.