Se întorc badantele din Italia

Agențiile de plasare a forței de muncă spun că tot mai multe românce care îngrijeau persoane vârstnice  în străinătate vin să muncească acasă.  Cei mai mulți din această categorie vin din Italia.

Cererea de îngrijitori la domiciliu pentru persoane a fost uriașă în ultimele luni, iar câștigul lunar ajunge în acest moment la 1.000 de euro pe lună, bani primiți, de exemplu, și în Italia.

Condițiile inumane în care erau ținuți bătrânii în unele azile private din România au impulsionat piața celor care oferă îngrijiri la domiciliu , astfel că au crescut salariile.

Cererea în creștere pentru îngrijitori la domiciliu a dus la o majorare a sumelor oferite, între 4 și 5 mii de lei. În aceste condiţii, femeile care se gândeau să facă o astfel de muncă în străinătate rămân să lucreze în țară, potrivit Știrile ProTV.

„Sunt multe oferte pentru că oamenii bătrâni nu vor să meargă la azil. Să fac mâncare, să fac curățenie, tot ce ține de asta… și m-au plătit domnește. O dată la două săptămâni îmi dădeau banii… două mii de lei”,  spune Nastasia Vîtcă, îngrijitoare la domiciliu, din Cluj, arată sursa citată.

„Au început să vină din străinătate pentru că vor să muncească cât mai aproape de casă. La un program de full time, 8 ore pe zi, salariul porneşte de la 3.500”,  spune Aurelia Coman, reprezentanta unei agenții de lucrători casnici.

Cu toate acestea, în România nu există o evidență clară a persoanelor care acordă asistență la domiciliu celor în vârstă. Multe sunt plătite fără un contract legal, iar ele nu beneficiază de plata asigurărilor de sănătate și a contribuției la fondul de pensii.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 3

6 Comentarii

 1. Vestitorii crizei. ( După G. Coșbuc)
  Dintr-alte țări, de soare pline,
  Pe unde-ați fost și voi străine,
  Veniți, batante, înapoi
  Veniți cu bine!
  Voi ați cântat cu glas fierbinte
  La al lor bătrâni doar imnuri sfinte,
  Ori doine dragi, când v-ați adus
  De noi aminte!
  Străinilor voi nu le-ați spus
  Că doine ca a noastre nu-s?

 2. Hai, CioKolaKe, Hai măCiucă, un mic efort de LEGALIzaRE !
  Și să vedeți cum se întorc și FETELE specialiZate în îndreptarea bananelor prin Spania, Germania sau Elveția…
  Că tare drag îmi era de ele când defilau cu coZile de mătură pe umăr, la GărZile Patriotice Tulcene, măR😜g…

 3. sa inteleg ca au nevoie de personal „calificat” in viitoarele azile fortate ale batranilor spre „binele lor”? apropos de legile neconstitutionale, trecute „pa genunche” la comanda politruca? multi batrani cu proprietati in Romania, de care mafiotii oligarhi securici vor sa aiba „grija” mah…shpaga contra tacerea batantelor…wow.

 4. @marin
  -le vor angaja primarii
  vezi cazul Voluntari.

  noi suntem de principiul ca
  „mortul nu se mai intoarce de la groapa”.

 5. Toți ați înghițit fenta. Nu vin de bine in Romania, se întorc pentru că nu prea mai găsesc de munca și nici salarii peste 800-1000 euro! Guvernul Italiei an da o perioadă șomaj dar daca nu găsesc de munca, nu au din ce trăi și sunt obligate să plece în alta tara sau revină acasă! In afara de asta, cele care au fost cuplate cu strainezi, nu le convine tratamentul și nici ei nu sunt domni, nu au încotro și revin acasă. Așa că, sa nu se mai laude caposii cu nimicuri care le sunt favorabile ca publicitate, sunt doar minciuni.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.