Se plânge Ciolacu. Dar ce vină avem noi?

Premierul Marcel Ciolacu a declarat, luni, că una dintre marile provocări în perioada următoare se referă la digitalizare, spunând că, în calitate de prim-ministru, nu primeşte informaţiile atât repede pentru a fi eficient şi a lua decizii în timp real.

„Multă lume a râs când am spus că ar trebuit o ‘Românie ordonată’, fiindcă nu avem digitalizare. Aici este marea provocare. Eu, ca şi prim-ministru, n-am informaţiile atât de repede ca să pot să fiu eficient şi să iau deciziile care se impun în timp real, pentru că nu am digitalizare. Încă nu am digitalizare la ANAF, încă nu am digitalizare în sistemul de sănătate, nu pot vedea eficienţa, nu pot vedea unde se risipesc banii în sistem”, a explicat Ciolacu, la Conferinţa de lansare a proiectului „RO 3.0. – Viziunea Viitorului”.

El a insistat că statul român trebuie să combată evaziunea fiscală şi una dintre măsuri este digitalizarea ANAF.

„Statul român trebuie să combată evaziunea fiscală, să fie mult mai eficient în colectare şi toată lumea să-şi plătească impozitele. Asta înseamnă digitalizarea ANAF-ului. Să vadă unde sunt sursele bugetare de cheltuieli majore şi să termine odată cu tot ce înseamnă birocraţia, fiindcă toate proiectele cer anumite avize. Fiecare minister, în acest moment, îşi va crea un serviciu unic de avizare. Că vorbim de companii, că vorbim de autorităţi centrale, autorităţi locale, de persoane fizice care vor să aibă acces la fondurile europene trebuie să fie un singur serviciu. Şi atunci, cumva, împingi, forţezi această digitalizare”, a completat premierul.

Marcel Ciolacu a vorbit şi despre schimbările care vor avea loc la orizontul anului 2030 şi despre necesitatea ca România să aibă un plan de dezvoltare, care să ţină cont de contextul regional şi internaţional.

„Când există un război, întotdeauna există şi un spionaj economic, care ajunge în alte limite când este pace. Totul se dezvoltă cu rapiditate mult mai mare. A apărut inteligenţa artificială, noi vedem lucrurile minore pe TikTok, pe Facebook, cum fake-news-urile… Dar fondul este mult mai mare şi provocarea este mult mai mare decât o cuantificăm în acest moment. Trebuie să avem un plan care să ţină cont de contextul regional şi global, cu crizele de securitate pe care le avem în acest moment, şi să sperăm că se vor limita la acestea, şi trebuie să avem un plan al nostru, al României. Vom avea investiţii majore în energie. (…) Odată cu gazul din Marea Neagră, odată cu investiţiile de la reactoarele 3 şi 4 (…) Este un mix de energie şi ne vom transforma categoric într-un hub regional, urmând pe urmă să dezvoltăm şi toată infrastructura şi interconectarea şi cu Republica Moldova, să creştem gradul de interconectare cu Europa. Va fi o provocare a viitorului energia şi se vede. Am avut investiţii directe în ultimii doi ani, cele mai mari din istoria României. Se vede faptul că România devine şi are o perspectivă stabilă în ceea ce priveşte energia. Altfel nu vin investitorii mari. (…) Va fi reconstrucţia Ucrainei şi trebuie să ne transformăm într-un hub, de aceea insist foarte mult pe dezvoltarea producţiei materialelor de construcţii, unde încă importăm 50% din necesarul pe care-l are România. Haideţi să ne vedem ce va urma odată cu reconstrucţia Ucrainei”, a precizat Ciolacu.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Author

12 Comentarii

 1. ROMANIA SPUNE NU ACESTEI ABOMINATII DE CONTROL! TREZESTE-TE ROMANE DIN SOMNUL CEL DE MOARTE! ESTI CONNDUS DE SLUGILE INTERESELOR STRAINE CU CONTROL MAO PE CETATEAN. ABUZURILE DENUMITE FALS LEGI NU SUNT PENTRU „EI” CI DOAR PENTRU NOI!

 2. Declaratiile de obligatie de plata impozitului pe profit, pe venit si pe dividend sunt depuse in forma digitala. Ce nevoie are ANAF-ul sa colecteze sumele de acolo ? Astea-s povesti pentru nestiutori si pentru gazetari, cei mai nestiutori.

 3. Ciolacu ori e mincinos, ori e dus cu capul, ori il prosteste functionarimea!”Informatizarea” ANAF este facuta de mult timp , chiar daca nu cu cele mai bune softuri.In acest moment, declaratiile firmelor se depun pe data de 20 a lunii urmatoare pentru toate categoriile de plati -impozit pe salarii, CAS, CASS, TVA, impozit pe profit, etc.Datele „in timp real” nu ar face decat sa dea niste estimari care se vor verifica oricum prin acele declaratii.Credeti ca in 20 de zile se pot face controale „anticipate” la zeci de mii de firme , sau ce s-ar putea „colecta” suplimentar?!E o prostie, evaziunea se face , de regula, fara acte!Cei care inregistreaza datorii dar nu le platesc pot fi usor depistati , fie prin analize de risc, fie pentru ca sunt firme de stat ori/si „acoperite”.Daca discutam despre plati, si aici este foarte simplu de identificat unde si pentru ce sunt facute platile prin trezorerie.Daca dl. Ciolacu vrea sa stie unde se „scurg” banii, ii dau cateva indicatii :salariile bugetarilor si pensiile nesimtite, achizitiile nebunesti din aparare si IT, investitii inutile si supraevaluate la primarii , consilii judetene, CNI si ANL, devize umflate la CNAIR, cheltuieli necontrolate ale „serviciilor”, etc.

 4. Ciolacu se dovedește iar ca fiind doar un „constatator” și se smiorcăie iar. Păi nu e el premier, cel ce ar trebui să rezolve problemele?! Constatatori suntem destui, jurnaliștii, opoziția, cititorii.

 5. Teoria ca teroria da practica ne omoara.Viseaza Ciolacu sa digitalizeze anful ,adica sa dea afara niste neesenteali care plimba foile,pentru ca acolo s-au bagat prin pile si relatii copii si nepotii noilor securisti pana la pensia nesimtita.Doar nu vreti sa lucreze in construtii si la cules sparanghel ca fraierii de rand ? In ritmul in care se inmultesc vom mai vedea aparute din pix alte ,,institutii,,ale statului sa manance si progeniturile lor un salar baban de stat degeaba.In ce priveste reconstructia Ucrainei cu materiale si firme romanesti..canci.Nu vom incapea din cauza ,,partenerilor strategici,,care au bagat bani sa distruga intai,ca apoi sa reconstruiascsa cu materialele lor pentru un profit baban.Noi vom participa cel mult cu mana de lucru ieftina .

 6. Pina acum am votat cu raul cel mai mic.

  De acum votez cu raul mai mare, . . . cu Jockerul.

 7. Citez din comentariul lui Ștefan , ,, e dus cu capul ,, și … ,, mincinos ,, … !

 8. Cu Digitalizare dai Internetul la Hakeri ? Adica orice Haker poate avea Acces la Datele Personale ?

 9. Plingaciosul asta de Ciolacu incearca de fiecare data sa se dezvinovateasca pt. ce nu a facut, sau nu poate sa faca el.Chiar si dupa fizionomia lui atunci cind joaca teatrul asta ieftin cu noi , se poate remarca ce spun eu. Sper ca majoritatea romanilor si-au dat seama ca si Ciolacu la fel ca ceilalti nu valoreaza nimic si nici nu pot face nimic bun pt. tara si romani.Chiar atit de ghinonisti sa fim noi romanii ca avem parte doar de specimene de genul asta ?

 10. Halucinant!!!
  „Eu, ca şi prim-ministru, n-am informaţiile atât de repede ca să pot să fiu eficient şi să iau deciziile care se impun în timp real, pentru că nu am digitalizare.”
  Bai, incompetentule, de „informatii in timp real” au nevoie Pompierii, Politia!
  Tu, care esti Premier, NU ai nevoie de asa ceva, tu esti MANAGERUL guvernului acestei tari!
  Un manager NU e pompier, sa dea fuga la locul incendiului si sa stinga focul imediat!

  Tu ai auzit de MANAGEMENT, stii ce-i aia?!
  NU stii, la fel cum nu stiu nici Ministrii tai, si ei sunt toti pompieri, zilnic „sting” focul ici-colo, ca si tine!
  Cand de fapt RESPONSABILITATEA lor si a ta e de a face Programe de Dezvoltare(a-propos, ce va mai face Programul de guvernare, l-ati ingropat demult!), Strategii de Dezvoltare, Planuri de Dezvoltare si mai ales de IMPLEMENTARE a lor!
  NU faceti NIMIC, pentru ca sunteti INCOMPETENTI, scoliti pe la 40-50 de ani la celebrele fabrici de diplome Spiru Haret, Dimitrie Cantemir, Valahia, Titulescu, BIOTERRA, care v-au umplut CVurile cu LIcente, Masterate si Doctorate!
  Iar voi sunteti niste amarati nestiutori de nici unele!!….

 11. Domnul Ciolacu ne întrebăm de unde ai picat dumneata în fucția de prim ministru? sau faci pe prostul? Se știe că SRI cu STS au niște servere monstru și digitalizat tot ce mișcă, fisc, sănătate, finanțe, vămi, Hotărâri judecătorești definitive, Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară (A.N.C.P.I.), pașapoarte, Cazier, Carte de Identitate, Carnet de șofer, Card de sănătate, Pensii, Farmacii, Media, viața privată, Droguri.. TOT! Că va comunică numai ce vor ei și când vor ei și vă prindeți mai greu asta e altă poveste.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.