Se pregătește UE de un eventual război?

Miniştrii Apărării din Uniunea Europeană se reunesc într-o şedinţă informală a Consiliului Afaceri Externe (Apărare), sub egida preşedinţiei belgiene a Uniunii, în zilele de 30 şi 31 ianuarie 2024, la Egmont Palace din Bruxelles. Principalele subiecte luate în discuţie sunt reprezentate de ameninţările de securitate actuale şi proiectele de apărare ale Uniunii, informează belgian-presidency.consilium.europa.eu

Scopul reuniunii informale este acela de a aborda provocările stringente de securitate cu care se confruntă Uniunea Europeană, de a promova o abordare coerentă a politicii de apărare, dar şi de a pregăti reuniunea formală a CAE (Apărare), programată pentru mai 2024.

De asemenea, întâlnirea informală oferă statelor membre o platformă prin care se aduc la cunoştinţă actualizări privind cooperarea UE în materie de securitate şi apărare (PSAC), precum şi cele mai recente proiecte şi iniţiative europene. Discuţiile vor acoperi iniţiative comune de cercetare, strategii de achiziţii şi eforturi pentru a eficientiza capacităţile militare în întreaga UE, mai notează site-ul preşedinţiei belgiene a Uniunii (ian. – iun. 2024).

Astfel, miniştrii vor avea o discuţie despre ameninţările de securitate actuale şi emergente, insistând pe necesitatea unui răspuns comun la provocările privind ameninţările hibride sau conflictele regionale.

Pe site-ul de prezentare a reuniunii, se mai arată că aceste întâlniri informale sunt mai puţin structurate şi mai puţin formale decât întâlnirile obişnuite, reprezentând o oportunitate de a explora probleme importante, de a împărtăşi puncte de vedere şi de a promova cooperarea în domeniul apărării. În plus, întâlnirile informale oferă adesea spaţiu pentru discuţii bilaterale între miniştri, permiţându-le acestora să aprofundeze iniţiative specifice de cooperare, interese reciproce de securitate şi probleme regionale de apărare. Rezultatele reuniunilor informale nu sunt, de obicei, obligatorii, dar discuţiile şi concluziile pot servi drept contribuţii valoroase pentru negocierile oficiale şi elaborarea politicilor în cadrul Consiliului UE în domeniul apărării şi securităţii.

***
Anterioara reuniune formală a miniştrilor Apărării din Uniunea Europeană (CAE-Apărare) a avut loc la 14 noiembrie 2023. În context, Înaltul Reprezentant a subliniat necesitatea de a conveni urgent asupra acordării de sprijin militar suplimentar Ucrainei, pentru a răspunde nevoilor imediate ale acesteia în ceea ce priveşte apărarea aeriană, instruirea, muniţiile şi echipamentele de iarnă, care i-ar permite acesteia să se apere împotriva agresiunii Rusiei. Pe acelaşi subiect, miniştrii au purtat o discuţie cu privire la misiunea de asistenţă militară a UE în sprijinul Ucrainei (EUMAM Ucraina), care şi-a atins deja obiectivul de a instrui 30.000 de soldaţi ucraineni şi vizează în prezent instruirea altor 10.000, scrie https://www.consilium.europa.eu/.

De asemenea, în cadrul reuniunii, Consiliul a aprobat concluzii privind Strategia spaţială a UE pentru securitate şi apărare, precum şi o recomandare de evaluare a progreselor realizate de statele membre participante în ceea ce priveşte îndeplinirea angajamentelor stricte asumate în cadrul cooperării structurate permanente (PESCO).

***
Consiliul Afaceri Externe al Uniunii Europene este alcătuit din miniştrii afacerilor externe din toate statele membre ale UE. În funcţie de ordinea de zi, Consiliul îi reuneşte, de asemenea, pe: miniştrii apărării (politica de securitate şi apărare comună), miniştrii competenţi în materie de dezvoltare (cooperarea pentru dezvoltare), miniştrii comerţului (politica comercială comună).

Reuniunile Consiliului Afaceri Externe sunt prezidate de Înaltul Reprezentant al Uniunii pentru afaceri externe şi politica de securitate, în prezent Josep Borrell Fontelles. Înaltul Reprezentant este sprijinit de Serviciul European de Acţiune Externă (SEAE).

Doar atunci când Consiliul Afaceri Externe discută teme de politică comercială comună, acesta este prezidat de reprezentantul statului membru al UE care deţine preşedinţia Consiliului UE, asigurată prin rotaţie pentru perioade de şase luni.

Consiliul Afaceri Externe se reuneşte, de obicei, cel puţin o dată pe lună, notează https://www.consilium.europa.eu.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

45 de Comentarii

 1. In loc sa retraga NATO la Berlin, Occidentul se pregateste de Razboi cu Rusia!!!!….Inseamna ca Rusia a avut integral dreptate sa porneasca Operatiunea Speciala din Ucraina…Iar Agresorul este NATO…..,Expansiunea militara NATO la granitele Rusiei a inceput prima, cu 25 de ani inainte de februarie 2022.

 2. Razboi cu nevestele poate! Doar daca nu le-ar trece prin tartacute sa mearga la furat de gaz la vecin.

 3. Cine dracul vă atacă nenorociților?…
  Nu vedeți că ați devenit o colonie a americii ?…
  Singura soluție e dispariția uniunii…
  Să vedeți atunci că nu mai sunt probleme…

 4. Singura salvare a lui Biden pentru a se perpetua la putere este un război la scară mare în care să fie implicate SUA. Altfel Trump câștigă tot. Dacă sumisa Europă face un război cu rușii, la activarea art. 5 NATO, și Amerika poate intra într-un război. Toți privilegiații câștigă dintr-un război inclusiv „crema de cacao” de la Davos. În schimb populația pierde pe toate fronturile.

 5. Nimeni nu mai accepta pe aceste vremuri Colonialismul .

  UE = noul Colonialism

  UE se va dezintegra , cu siguranta , incepind din acest an .

 6. ,,Si vis pacem para bellum”.
  Mai ales cand stii ca la rasarit exista un imperiu al raului pregatit sa invadeze, sa extermine si sa faca ororile pe care doar asiaticii condusi de cate un dement rasarit din strafundurile iadului sunt cababili sa le comita.
  Asemenea specimene dereglate temporal si psihic nu pot fi puse la respect decat daca stiu ca au in fatza lor fortze capabile sa le dea peste bot……[Rumburak]

 7. ati uitat s-o puneti pe aia cuu ,,agresiunea neprovocata ,ilegala,ilegitima …etc,etc ,,

  pe cand si o pregatire pentru Gaza ???
  sau acolo sunt stapanii vostrii in actiune ,si taceti asurzitor ?

 8. Progresistii care conduc acum lumea vestica ar fi in stare sa ne bage in razboi cand se va dovedi cat de impecili sunt. Toate politicile actuale si ideile lor absurde au dus la probleme economice si reducerea nivelului de trai concomitent cu cenzura, cresterea controlului si supravegherii cetatenilor, influentarea alegerilor folosind justitia (ce incearca acum si cu Trump) , aruncarea in puscarii pe motive de asa zisa coruptie a opozantilor, incurajarea emigratiei necontrolate pentru a schimba fortat structura populatiei si intr-un final provocarea unui razboi pierzator in Ucraina. Cand vor vedea ca pierd puterea (Trump va castiga lejer in toamna, poporul american s-a saturat) atat in US dar si in alegerile din Europa vor incerca cartea razboiului.

 9. UE si Na to sint varza ,Rusia a cistigat razboiul ,Amerlocii drogati sint la un pas de razboi civil ,iar U E da banii munciti de sclavii occidentali la un limbric drogat fatalau de la Kiev sluga si mascariciul Diavolului amerlocc ,Toata planeta asteapta acest moment sa se distruga si sa dispara acest occident care creaza probleme omenirii de sute de ani

 10. „cele mai recente proiecte şi iniţiative europene” … mda … probabil ca la Bruxelles se va organiza concursul cu titlul : „Cine vine cu cea mai buna idee cum sa provocam Rusia ?” .. Disperarea e mare, sacul a cam ajuns la fund si bogatiile naturale ale Siberiei fac cu ochiul …

 11. Zic analistii in mass-media straina ca razboi nu va fi daca NATO nu ataca Rusia. Rusia pe armament conventional e mult mai slaba ca NATO. NATO are aproape 1 miliard de locuitori, mii de avioane de lupta, zeci de mii de tancuri si rachete. Rusia e o tara de 150 mil locuitori, cateva sute de avioane de lupta, 3-4 mii de tancuri (majoritatea generatii vechi).
  Deci, rusii nu au cu ce. Ar ramane nuclearele, dar asta nu si-o doreste nimeni. Nimeni nu castiga, toti pierd.
  Dar… propaganda de razboi aduce venituri exorbitante complexului militar-industrial american si secundar catorva companii vest europene.
  Nu au zis Biden, Blinken ca 90% din banii dati Ucrainei (azi de cetatenii europeni, si romani deci) ajung in SUA unde genereaza locuri de munca, profit? De cate ori s-ar mari acest procent daca propaganda de razboi „convinge” politicul si poolimea din tarile NATO ca pe langa intretinerea Ucrainei sa bage bani fara numar in arme?

 12. Poate că ar fi cazul că esticii să se retragă din UE și să se bată ursulina-n parte cu putinelul.Problema Bruxelles ului este ascensiunea dreptei și, implicit, pierderea puterii.În caz de război, alegerile se suspendă, adversarii politici sunt arestați și plăcinta trecută-n diktatură.

 13. UE, daca vrea sa fie utila si credibila, ar trebui sa-i stopeze pe cei doi caini ai razboiului, Rusia si SUA.

 14. In sfirsit, multumita politicilor intelepte ale Bruxelles-ului din ultimii aproape 40 de ani, Europa de Est a ajuns la nivelul Vestului … aaa … vreau sa spun ca Vestul a coborit la nivelul Estului de prin anii ’80 …

 15. Va pregatiti de razboi?Cu cine vreti sa luptati?Nu vadeti ca santeti rupti in cur?Ati facut praf Europa ,mai bosorovicilor.Si acum na,luati cu paine sa nu va fie greata.Din prostie ati renuntat la gazul sigur si ieftin de la rusii si acum bosorogul senil va taiat gazul scump din america.Lumea ar trebui sa va beleasca in piata mare pentru cat rau ati facut.

 16. Pentru Rusia NATO este un adversar….Asa cum era de exemplu Imperiul Suedez, Napoleonian sau Otoman…Pana sa ajunga la granitele Rusiei, Otomanii intrau in Tarile prietene care adaugau Trupe la armata Sultanului….Dupa cd adunau Trupe suficiente din Tarile prietene Otomanii atacau adversarul Rusia…..Asa este si azi…Ca sa intre in Rusia Hitler intra in Tarile prietene care adaugau Trupe la Armata germana….apoi ataca adversarul Rusia….Ca sa intre in Rusia, anglo- saxonii intra in Tarile prietene si adauga Trupe din Cehia, Franta, Germania, Polonia, Romania si apoi ataca Rusia….La fel, Rusia poate lovi preventiv una din Tarile inamice de la periferia Imperiului anglo – saxon care sunt prietene cu Anglo – Saxonia.Dar nu poate lovi Anglo – Saxonia…Vorba e ca NU s – a schimbat nimic in lume de cand e Lumea.

 17. Iuniană Ioropiana ari “problieme strinjenti de securitati” dicât cu propriile populații ca nu le mai putem spuni popoari… Așe că băgaț’ la cap ca să nu vă baji caralii altsieva la popou!…

 18. Până la ULTIMUL Urcac !
  Și gata, măRog…🤮
  {●●● RăuPorKKaK ●●●}

 19. Stiu ce-au facut (si ne-au facut) si daca se schimba cursul evenimentelor au toate motivele sa se teama.

 20. Deocamdata Rusia nu a facut nici un pas la Vest in afara Granitelor sale istorice de 600 de ani….In schimb, Imperiul SUA/ NATO a avansat la Est catre Rusia in ultimii 30 de ani o distanta enorma, de la Berlin la Granita istorica a Rusiei….Agresorul este Imperiul SUA – NATO, Anglo- Saxonia….. Din anul 2021 Imperiul SUA/ NATO a interzis Media rusa in toate provinciile sale pentru a desfasura in liniste Propaganda contra Rusiei, adica minciuna ca Rusia e agresorul…O simola privire asuora Hartii Europei si vemdem cine e Agresorul…Agresorul este Imoetiul SUA/ NATO….Romania e o provincie a acestui Imperiu…Dar Rusia nu este, de aceea Rusia vede Imperiul SUA/ NATO ca pe un Agresor..

 21. Si vis pacem parabeli-ne-ai ! Bai Rumburak, vad ca „singur acasa” si in lipsa de produse ceva mai de calitate, iarasi ai fumat o bucata de mocheta … e si normal ca dupa aia, ca efecte secundare, sa vezi cai verzi pe pereti si rusi care ne ataca …

 22. are in istorie multe exemple din care nu a invatat nimic. Mircea,
  Stefan, Vlad, Mihai, cu totii se opuneau turcilor iar cavalerii vestului ii mistocareau in loc sa puna de o cruciada.
  Acum in locul Romaniei a ajuns Ucraina.
  Pana cand nu va fi cucerit Berlinul, nu se va trezi Europa.

 23. TABARA MILITARA AMERICANA numita UE a primit ordin sa se pregateasca pentru un razboi cu Rusia, razboi pe care americanii, direct, NU-L VOR DUCE NICIODATA, dar la care isi vor trimite subordonatii din TABARA MILITARA AMERICANA numita UE.

 24. Nu știu cine este V.N. dar fie este neștiutor , fie “a aruncat piatra” și o grămada de comentatori au sărit sa o scoată! Reuniunea neoficiala a miniștrilor apărării din SMUE este o reuniune tip Gymnich, care este tradiționala pentru fiecare președinție și este urmată de Gymnich ul miniștrilor de externe ai UE. Subiectul este discuțiilor este adaptat situației internaționale. Unii fie vad război, război, fie nu vad nimic… doar scriu!

 25. O stire interesanta de ierib a fost aceea ca US se milogeste („beg” tradus ideal in acest caz) la China sa o ajute in haosul cu yemenitii. Probabil sa intervina pe langa Iran pentru a nu-i mai sprijini. Interesanta atitudine, nu?

 26. Câtă vreme miniştri apărării şi de externe ai UE sunt aceiaşi care merg şi la întâlnirile NATO, ce concluzii poți să tragi? Că UE şi NATO sunt tot una? Eu sper că nu. Care este rolul şi atribuțiunile uneia şi care sunt acestea în cazul celeilalte? Separați foarte bine apele, domnilor. Cu ambiguitatea poți ajunge undeva, niciodată foarte departe şi mai ales acolo unde ți-ai propus. Când amesteci mere cu pere, iese de-o țuică dar… Cui prodest?

 27. De pe teritoriul Iracului!!a fost lansată o drona care a atacat și a ucis câțiva soldați SUA .. CICA Biden va răspunde treptat, adânc și f. crud.. Adică cea mai avansată armata din lume a ratat o dronă.. Da un chinjal?

 28. Li🌈icii DemonRați Belicoși (plus sclaveții din UE) nu aveau decât să respecte Acordurile Minsk !
  Ar fi fost PACE, gaZ Rusesc aproape moca prin Nord Streams, prosperitate pentru toată lumea.
  AzoMureș, AlroSlatina, AlumnTulcea șamd turate la maxim !
  Dar Li🌈icul și sclavetele vrea să deZmembreZe Rusia și să o jefuiască metodic, ca-n vremea Bețivanului Elțin. Asta știu ei să facă, după ce a luat șuturi in 🌈 prin Africa, Afghanistan, America Latină.
  Și i-au gasit pe t.e.m.b.e.l.i.i de Urcaci gata să dea ortu’ pentru terenurile mănoase ale lu’ Monsanto et Co.
  Așa că :
  Până la ULTIMUL Urcac !
  măRog…🤮
  {●●● RăuPorKKaK ●●●}

 29. Occidentul, asa zis civilizat. este format din majoritatea tarilor care au fost imperii in ultimii 600 de ani. Imperii care au macelarit popoare intregi pentru a le fura bpgatiile. Pe aceste mega jafuri s-au construit tarile occidentale bunastarea. Astazi, asa zisul liberalism oocidental este in fapt tot o continuare a erei coloniale dar sub form amai sofisticata si mai imbracata in poleiala. In principiu Occidentul, in intregul lui, fiind tot un imperiu care exploateaza lumea neoccidentala prin inginerii si politici finaciare si economice cladite in favoarea lui.

 30. Urcacanii au pierdut razboiul si asa ceva satanistii ce conduc USA si UE nu pot si nu vor sa accepte. De aceea va fi razboi. Satanistii crezand ca Rusia in final va putea fi invinsa chiar si printr-un Razboi Termonuclear de catre ei. Acceptand infrangerea Urcaniei, occidentalii isi accepta sfrasitul lor ca entitate satanica, fiind stfel scosi defnitiv din joc. De aceea va fi razboi in final intre Occidentul Satanic si Rusia.

 31. Ar trebui, desi ae fi trebuit de mult timp sa fke gata de razboi economic. Cine i-a aruncat in aer conductele nu s-a spus, desi se „banuie” sigur cine. Cert este ca mult laudata economie a Germaniei locomotiva seaman mai mult cu ale CFR decat cu al RFG, dupa caz RDG in blocul socialist, excluzand-o pe a URSS.

  Fara combustibilul necesar venit din Rusia, pana prin 2021 nu se punea problema sa fie altceva gazul era considerat aproape ideal in raportul industrie competitiva/verde in acelasi timp cu renuntarea treptata la centrale poluante pe carbune sau cele uraniu considerate nesigure.
  GNL american sau di alte parti n-au putut satisafsce su inlocui nevoiele industriale. Sau in general. Inerzirea dorita de Bruxelles duce la dependenta si mai mare de China si de tari neeuropene indepartate la care nimeni nu poate garanta peste 20-30 de ani ce orientare politica vor avea.
  Industria europeana e vulnerabiala in general. Rebelo houthi, care nu sunt un stat au reusit sa perturbe procese de productie globalizate care depinde de Orientul indepartat. Ca si cum ar depinde de bunavointa unui regim taliban, houthi nici pe atat nu sunt.
  Ucraina, ca si Rusia, aveau, Europa de est inca avea de pe vremuri. Cand au trebui sa fabrice cartuse, proiectile Ucraina risca sa ramana in pana. Putin nu doar ca n-a murit, Rusia si-a sporit productia de rachete, pe care doar Rusia le poate produce. Nu conteaza de unde sunt importate diverse compoente, rachetele zboara spre tinte.

 32. UE este demolata din interior de Ciolaci, Citi, Ciuci si Virgili Popescu aflati intr-un soi de razboi civil cu agricultura si industria europana.

 33. …ii raspund eu autorului: da, ioropa se pregateste de razboi!…cum?…isi da chilotii jos si desface capacul cu unsoare!…daca ne uitam pe o harta a ioropei, ce vedem noi intre rusia si tarile foste vestice?…aha!, un cordon sanitar format din fostele tari esticeee…unde credeti voi ca se vor purta bataliile, in franta, in italia, in germania, olanda?…nuuuuu!…pe teritoriul pulifricilor, coloniilor, cum ar fi romanistanul, cehia, slovacia, polonia, balticele…vedeti ca lipsesc bulgarii su ungurii?…stiti de ce?…simplu, se vor alia cu rusiiiiii!…intelegeti ce inseamna acest lucru?…nu creeeed!…sperati sa va apere amerlocii?…ha ha ha ha!…

 34. Centrala NATO e prea aproape de sediul central al UE in aceeasi localitatea in
  BELGIA
  pentru ca sa nu se fi contaminat … una de la cealalta !
  Ca specialist in secrete … secretose doar atat spun:
  ultimii ani s-a prea intins coarda trasa de peste ocean si
  e deja calr ca vor cadea ambele centre !
  De ce ?
  Ca GENIU va zic pentru ca :

  Turning and turning in the widening gyre
  The falcon cannot hear the falconer;
  Things fall apart; the centre cannot hold;
  Mere anarchy is loosed upon the world,
  The blood-dimmed tide is loosed, and everywhere
  The ceremony of innocence is drowned;
  The best lack all conviction, while the worst
  Are full of passionate intensity.” by WILLIAM BUTLER YEATS

  [multi vad , putini pricep!]

 35. Esti prea destept pentru fituik asta
  cu metaphorele tale … chiar ascunse-n vesmant pseudo-PUERIL !

 36. „Ceremonia inocenţei a devenit inutilă;
  În timp ce oamenilor buni le lipsesc convingerile,
  Ticăloşii sunt plini de pasiuni intense.”

  By W.B.Y.

 37. W.B.Y.
  descria in POEMUL „a 2-oua venire”
  caderea IMPERIULUI BRITANIC …inainte de-a sa intampla (1945)
  insa e azi valabil la prabusirea USA !

  MDA ! Se pare ca propheti chiar exista ! 🙁 🙁 🙁
  ____________________
  „Întunericul cade iarăşi; dar ştiu eu acum
  Că douăzeci de secole de somn împietrit
  Au fost vexate până la coşmar de leagănul unui copil,
  Cum şi ce fiară primitivă – ora ei, în sfârşit, se-întoarce,–
  Se lăbărţează către Betleem spre a se naşte?”
  🙁

 38. „Ceremonia inocenţei a devenit inutilă;”
  _____________________
  BUN ! Atunci sa cada mastile ! Gata cu „solemnitatile” si „vorbele umflate” pentru vreme de PACE ! 😛
  ->
  ❤️VREM RAZBOI❤️ ! 😀 😀 😀
  🙁

 39. Prostia latina…nu intelepciunea!!!Toti afonii repeta idiotenia cu Daca vrei pace pregateste – te de razbiu! Era o propaganda de razboi…si cretina…Pai Rusia nu poate zice la fel??

 40. cred ca mai degraba se pregatesc de razboi cu protestatarii care au inceput sa se trezeasca la realitate, aia nu sunt ca romanii sa suporte…

 41. Sigur, agentii rusi de pe forum latra si numai latra. Rusii au inceput razboiul anihilarii civilizatiei umane doar pentru a se apara ei insisi (de fapt cupola anihilatoare a constiintelor!) de cine stie ce agresiune. Aici se distinge ideea ca progresul omenirii, desteptarea constiintelor pentru o viata mai buna in fostul imperiu este un pericol mortal pentru clica ce detine puterea si franeaza acest spatiu spre prosperitate. Politica rusa isi urmeaza mersul ei inca de pe vremea lui Petru (care desi a acceptat institutiile politice ale vestului si-a urmat nebuniile imperialiste!). Prin urmare, rusii nu vor putea fi opriti decat prin forta. Este greu, dar nu imposibil. Salbaticii desi isi sacrifica pe cei mai buni dintre ei, se vor preda cand fiinta lor criminala si terorista este in pericol. Ei vor reda in modul cel mai hilar teama de raspundere in fata legii. Sa-i vedem in fata unui tribunal Nurenberg. Dar nu va putea fi decat dupa ce Rusia Salbatica va intelege convietuirea normala cu alte natiuni pe care le calca in picioare de secole… Deci numai dupa ce Rusia va fi invinsa. Dar nu cu vorbe polticianiste, ci cu fapte! Occidentule fals si prosper, trezeste-te!

 42. @Negro 🤑🤑🤑
  CORRECT ! 🤣🤣🤣
  BRAVOOOOO ! ❤️❤️❤️

 43. …pt negro…daca desteptarea constiintelor si progresul constau in a ti-o trage la ochiul maro, mai bine cu petru cel mare!…

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.