Se schimbă condițiile pentru eliberarea paşapoartelor

Senatul a adoptat, luni, proiectul de lege al Guvernului de modificare a Legii 248/2005 prin care paşaportul simplu temporar se eliberează doar în situaţii de urgenţă ce presupun deplasarea în străinătate sau continuarea călătoriei ori reglementarea şederii/situaţiei juridice a cetăţenilor români aflaţi în străinătate care nu mai posedă documente de călătorie valabile.

Actul normativ reglementează posibilitatea ca datele biometrice şi datele cetăţenilor români să fie preluate o singură dată de personalul consular, la misiunile diplomatice şi oficiile consulare ale României, dar să poată fi utilizate atât pentru eliberarea paşaportului simplu electronic, cât şi pentru eliberarea titlului de călătorie sau a cărţii electronice de identitate, conform solicitărilor adresate de cetăţenii români.

Prin proiectul de lege se reglementează ca eliberarea succesivă a mai multor paşapoarte simple electronice pentru minori să se efectueze numai dacă în cuprinsul hotărârii judecătoreşti sau al ordonanţei preşedinţiale de suplinire a acordului unuia dintre părinţi, instanţa a stabilit, în mod expres, acest aspect.

Totodată, sunt reevaluate situaţiile excepţionale în care cetăţenii români vor putea deţine, concomitent, fie un paşaport simplu electronic şi un paşaport simplu temporar valabile, fie două paşapoarte simple electronice valabile, precum şi obligaţiile ce le revin acestora.

Actul mai prevede anularea informatică a paşapoartelor eliberate anterior persoanelor care au pierdut cetăţenia română, în situaţia în care acestea nu au respectat obligaţia legală de a preda documentele de călătorie în termen de 5 zile de la data pierderii cetăţeniei.â

Direcţia Generală de Paşapoarte este autoritatea care ţine evidenţa cetăţenilor români cu domiciliul în străinătate.

Proiectul de lege pentru modificarea şi completarea Legii 248/2005 privind regimul liberei circulaţii a cetăţenilor români în străinătate va fi dezbătută de Camera Deputaţilor, for decizional în acest caz.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

10 Comentarii

 1. Mda … probabil ca pe noul pasaport va aparea mentiunea : „Interzis pentru uzul curent in toate statele Lumii, mai putin Ucraina” …

 2. Ati lamurit toate tarile de ce exista si pasapoarte albastre ? Romania tara specialilor in care exceptia este regula !

 3. Doar atat? Pai eram obisnuit sa se schimbe toate pasapoartele din doi in doi ani cu vesnica motivatie: ” pentru a ne alinia la standardele UE”. De 34 de ani ne tot aliniam!

 4. sint cam multe legi care ani de zile au fost tegiversate si dintr-o data anul acesta sint in atentia lor. se pregateste o mascarada v2? ceva mai legionaro-patriotico-nationalisto-….?

 5. Scopul lor este sa puna saua pe oameni sa accepte numai pasapoarte cu date biometrice.

 6. Dragi jurnaliști, cei mai mulți dintre ”cetățenii” cu domiciliu în străinătate au dublă cetățenie și prea folosesc pașaportul românesc, care nu prea servește la nimic. Încercați să ajungeți in SUA cu el de exemplu.

 7. Bă mincinoșilor, și până acum era prevăzut asta in lege! Problema e că durează prea mult în instanțele din Romania, cel puțin un an, recunoașterea actelor străine în Romania! Legea e de o stufosenie incredibil de grețoasă! Daca recunoașterea actelor in Romania durează cel puțin un an, minorii pierd toate drepturile pe acea perioadă de 1-2-3 ani și nici nu poți face acte pe teritoriul României daca nu exista hotărârea judecătorească definitivă în România! Cum e posibil ca, justiția din România să fie independentă daca orice hotărâre judecătorească nu se poate definitiva fara acordul sau semnătura celuilalt partener cetățean străin? Asta înseamnă stat suveran cu justiție independentă pentru politicienii și cetățenii romani? Astea sunt drepturi anulate pentru perioada judecății a oricărui cetățean, a oricărui minor deposedat prin legi stufoase de justiția și guvernul României! Dar se laudă că au pus în acord legislația românească cu cea europeană! Un rahat, minciuni crase pe continuitate!

 8. DICTATURA MAOISTA SE RIDICA PESTE OMENIRE, PE SOMNUL EI. oamenii sunt manipulati si mintiti si ei accepta pentru ca REFUZA SA GANDEASCA SI SA ISI PASTREZE VERTICALITATEA DE A SPUNE #NU VREAU., TINE UN PIC DE EFORT, pe care adormitii, lasii si lenesii refuza sa il faca si asta va duce la perzania lor „aici”. imaginati-va ca toti angajatii, toti oamenii ar refuza sa complineasca aceste abuzuri, ar spune #NU. ce s-ar intampla? BLOCAJ INSTITUTIONAL. ar tine, probabil o saptamana sau poate doua. si atunci s ata n a ar da inapoi. dar voi toti acceptati dictatura…

 9. Da, conditionari restrictii strangerea lantului pentru a fi inchisi ca niste animale in lagarul digital mondial pregatit prin „crizele” lor de iudeomasonii globalisti satanisti sub stapanirea „mesiei” evreilor antihristul!
  Trezeste-te !

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.