Se schimbă ora!

Weekendul acesta, mai exact în noaptea de sâmbătă spre duminică,  România trece la ora de vară. Asta înseamnă că ceasurile trebuie date înainte cu o oră, ora 3:00 devenind 4:00.  

În 2019, Parlamentul European a votat în favoarea unei propuneri de renunţare la obligativitatea trecerii la ora de vară la nivelul Uniunii Europene.

Ora de vară a fost prima dată propusă de un entomolog din Noua Zeelandă, George Vernon Hudson, în 1895. 110 ţări din întreaga lume folosesc astăzi acest mecanism. În Europa, Islanda este singura ţară care nu foloseşte ora de vară. Rusia a început să aplice acest sistem din 1981, însă a renunţat după 20 de ani, pe motiv că nu vrea să streseze cetăţenii.

În România, ora de vară a fost introdusă pentru prima dată în 1932. Din 1943, practica trecerii la ora de vară a fost suspendată. Ora de vară a fost reintrodusă în România începând cu 1979. În 1996, ţinând cont de avantajele decalării orarului cu o oră vara, pentru a profita la maximum de orele de lumină, acest orar a fost prelungit în Europa cu încă o lună.

Din 1997, ora de vară începe în România în ultima duminică din martie şi se încheie în ultima duminică din octombrie, la fel ca în toate ţările europene.

Experții avertizează că schimbarea orei poate perturba ceasul biologic și odată cu el pot surveni și dereglări hormonale. Se pare că este nevoie de circa o săptămână, pentru acomodarea la noul sistem orar.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

9 Comentarii

 1. Eu am schimbat ora ! Dar ma trezesc cu o ora mai devreme la 7 si jumătate Dimineatza ! Si ma culc noaptea la ora 22 .

 2. O prostie pentru tarani, aceia se trezesc mai devreme fara ceas. Normal ar fi sa avem ora comunitatii europene, daca suntem cu ei. Cu AUR nu interactioneaza cineva, deci puneti ce ora vreti.

 3. Este Rau cu o Ora mai Devreme ! Este Rau pentru Oamenii care la Ora 7 si jumătate trebuie sa fie la Servici si Trebuie sa se Trezească la ora 6 dimineatza ! Mi-a fost si mie greu dupa 1978 când ma trezeam la 6 dimineatza si se simtzea o Oboseala la Ochi ! Ca aveam Cearcane la Ochi !

 4. De ce ora 3:00?! N-ar fi fost mai logic ca ora 0:00 sa devina ora 1:00? N-ar fi fost aceeasi branza?…..[Rumburak]

 5. Schimbarea orei nu este obligatorie, ba chiar UE a cerut sa nu se mai schimbe.
  Dar se pare ca asa zisele economii sunt mai importante ca sanatatea oamenilor. Chiar si ptr conducatorii nostrii „grijulii” cu sanatatea romanilor.

 6. Daca te trezesti cu o Ora mai Devreme simti Nervi la Stomac dimineatza si o Oboseala la Servici Dimineatza !

 7. @ rumburak
  Agită-ți neuronul și poate că vei înțelege de ce schimbarea are loc la ora 3 în loc de ora 1.
  Te referi la ora 0:00 de duminică sau ora 24:00 de sâmbătă ? Deci schimbi ora de la duminică înspre sâmbătă ? Bună ziua confuziilor !

 8. Din moment ce m-am referit la ora 0:00, este clar la ce zi m-am referit.
  Scuza-ma ca nu am data explicatii detaliate, pe intelesulo celor cu deficit de neuroni in cap……[Rumburak]

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.