Se schimbă termenul limită pentru montarea repartitoarelor

Termenul de montare a repartitoarelor de căldură se prelungeşte cu un an, urmând ca persoanele vulnerabile să fie susţinute financiar pentru montarea acestora, prevede un proiect adoptat marţi de Senat.

Potrivit proiectului de act normativ, iniţiat de senatori liberali, PSD şi UDMR, măsura pentru acordarea sprijinului necesar populaţiei vulnerabile pentru compensarea costului aferent achiziţiei şi montării unor sisteme tehnice de stabilire a consumurilor individuale de energie termică acordată prin intermediul cardurilor de energie ar urma să fie de 375 milioane lei, din Fondul pentru Modernizare.

„Acordarea acestui sprijin ar urma să înceapă pentru categoriile de persoane eligibile în continuarea măsurii de sprijin pentru compensarea preţului la energie, prin utilizarea cardurilor de energie, a căror valabilitate urmează a fi prelungită până la 31 martie 2024. Acest fapt ar permite economii însemnate la bugetul statului prin utilizarea unei infrastructuri existente şi care a fost deja plătită din acelaşi buget în cursul anului 2023 şi ar asigura sustenabilitatea măsurilor în implementare. Având în vedere că obligaţia de contorizare derivă din obiectivele Uniunii Europene privind eficienţa energetică, măsurile de sprijin dedicate respectării acesteia sunt în linie cu rolul Fondului pentru Modernizare de instrument cheie pentru îmbunătăţirea eficienţei energetice şi modernizarea sistemelor energetice”, argumentează iniţiatorul în expunerea de motive.

Totodată, propunerea legislativă are în vedere şi prelungirea termenului de montare a repartitoarelor de căldură până la 31 decembrie 2024 „pentru a oferi locuitorilor posibilitatea reală de a implementa măsurile necesare de economisire a energiei. În plus, extinderea perioadei va facilita o tranziţie mai fluidă, oferind sprijinul necesar atât furnizorilor de servicii, cât şi consumatorilor, pentru montarea repartitoarelor”, conform expunerii de motive.

Obligaţia statelor membre de transpunere în legislaţia naţională a dispoziţiilor privind contorizarea a expirat la 25 octombrie 2020. Obligaţia de contorizare vizează inclusiv consumatorii finali de încălzire centralizată, cu instituirea unui termen limită (1 ianuarie 2027) pentru modernizarea sau înlocuirea contoarelor şi repartitoarelor de costuri pentru energia termică deja instalate, cu dispozitive care pot fi citite de la distanţă. De precizat că, în conformitate cu prevederile art. 47 alin. (3) din Legea nr. 325/2006, republicată, constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de până la 1.000 lei nerespectarea termenului-limită privind montarea de către proprietari/locatari a repartitoarelor de costuri, se arată în expunerea de motive.

Propunerea legislativă pentru stabilirea unor măsuri pentru acordarea unui sprijin temporar aferent anului 2024 categoriilor de persoane vulnerabile, pentru compensarea costului aferent achiziţiei şi montării unor sisteme tehnice de stabilire a consumurilor individuale de energie termică, în imobile de tip condominiu racordate la sistemul de alimentare centralizată cu energie termică, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative face parte din categoria legilor ordinare, Senatul fiind prima Cameră legislativă sesizată în acest caz.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

11 Comentarii

 1. Repartitoarele sunt o aberatie tehnologica, nu rezolva, nu sunt bune de nimic…A importat un Smecher 1 milion de bucati si vrea sa le bage gatul locatarilor ca sa isi scoata banii….In realitate, fiecare scara de bloc are Contor termic la intrare care masoara exact consumul termic al locatarilor de pe Scara. Consumul total se imparte pe fiecare locatar dupa suprafata apartamentului. Daca 10 locatari nu se inteleg si se razboiesc pentru 3 lei in plus sau in minus, inseamna ca sunt idioti.

 2. Să fi montate repartitoare pentru ce? Să măsoare frigul din blocuri? Lipsa căldurii de care se ocupă Nicușor Dan? Cel puțin în București nu e nevoie de așa ceva.
  Întâi să dea căldură boschetarul ăla care a câștigat alegerile cu promisiunea asta și apoi și repartitoare, separatoare, contoare…

 3. Repartitoarele sunt o escrocherie, favorizeaza furtul de caldura de la vecini intr-un condomeniu !

 4. „Daca 10 locatari nu se inteleg si se razboiesc pentru 3 lei in plus sau in minus, inseamna ca sunt idioti.”

  Las’ ca le iau astia insutit pe repartitoare, ca nu gandesc. Daca-s destepti, nu ia niciunul si lasa caldura in pereti si pentru spatiile comune si repartizeaza la suprafata, cum este firesc (contributia la condomeniu) ! Aici ne-am pus centrale individuale de 21 de ani si am izolat tot blocul pe cheltuiala noastra. platim mai putin decat bucurestenii cu suptventie de la bugetul pe tara. Ca pe astia nu s-a nascut inca omul care sa-i puna la locul lor. Fara suptventie ar plati dublu fata de unul care are apa calda la robinet, ca afara.

 5. Nu am inteles prevederea cu instalatia pe verticala si instalatia pe orizontala ! Rezulta ca trebuie sa-si puna repartitoare doar cei cu instalatie pe orizontala cei cu ” pe verticala’ nu ar fi obligati. Este important pentru ca majorit. blocurilor au instalatie pe verticala ! Stie cineva ?

 6. Eu am Repartitor ! Dar daca nu da caldura cei de la Caldura stau toata iarna in Frig in Bucuresti si plătesc 10 la suta Caldura iarna !

 7. Neagule, negule, ție Nicușor Dan nu-ți dă căldură, nu niște unii care sunt în subordonarea primăriei conduse de imbecil. Dar tu ți-ai votat zeul și acum nu poți recunoaște prostia făcută. Tipic românilor!

 8. Repartitoarele nu face decat sa mute hotia in buzunarele romanilor. Cei care folosesc caldura dau si la cei care ke tin inchise. Apoi sa oblige sa dea si fisele de calcul pe fiecare apartament.

 9. Un popor de idioți, ajutați de un guvern pe măsură !
  Directiva UE a apărut în 2002 cânt toată Germania și Austria aveau repartitoare și mergeau. După 20 de ani a devenit lege dar noi am rămas tot în copac. Repartitoarele trebuie sigilate într-un loc bine determinat pe calorifer, nu puse pe balcon. Nimeni din guvern și nici din primării nu se interesează de competența firmelor de repartitoare, ei vor subvențiile și atăta tot
  E la fel ca la contoarele de apă unde sunt’ontoare perfecte dar se menține și apometru central. În Italia nu există apometru central, se citesc doar apometrele individuale, la fel ca la contorul electric.
  Aleșii noștri își bat joc de noi, asta e cauza problemei !

 10. O Tara care NU poae asigura celputinCALDURA si HRANA Ctatenilor este o Tara condusa PROST, tradata, vanduta de Javre TAMPITE si HOATE PUSE de Altii, in CAPuu’ Trebii, la Mitshtock, cinic.

  Repet o Intrebare pusa de pe Vremea Comunistilor.

  DE CE sa incaseaza Bani pe Caldura, dincolo de Costul Transportului SI Distributiei ABURULUI la 400 de Grade, la IESIREA din Turbine, inutil pentru Turbinele care antreneaza Generatoarele de Curent Electric in Termocentrale, pentru ca Randan=mentuol MAXIM termodinamic este epuizat la 400 de Grade Celsius ?

  CUM sa renunte un STAT condus TAMPIT si HOTESC la a stoarce BANI de la o Bobulatiune SLEITA de Puteri si de FOAME Jegoasa moral intr-o Tara cu uin Potential Agricol de 80 000 0000 hraniti posibil de ea ?

 11. O Tara care NU poae asigura celputinCALDURA si HRANA Ctatenilor este o Tara condusa PROST, tradata, vanduta de Javre TAMPITE si HOATE PUSE de Altii, in CAPuu’ Trebii, la Mitshtock, cinic.
  Repet o Intrebare pusa de pe Vremea Comunistilor.
  DE CE sa incaseaza Bani pe Caldura, dincolo de Costul Transportului SI Distributiei ABURULUI la 400 de Grade, la IESIREA din Turbine, inutil pentru Turbinele care antreneaza Generatoarele de Curent Electric in Termocentrale, pentru ca Randan=mentuol MAXIM termodinamic este epuizat la 400 de Grade Celsius ?
  CUM sa renunte un STAT condus TAMPIT si HOTESC la a stoarce BANI de la o Bobulatiune SLEITA de Puteri si de FOAME Jegoasa moral intr-o Tara cu uin Potential Agricol de 80 000 0000 hraniti posibil de ea ?

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.