CNAS, un nou mecanism  Se umblă la costul medicamentelor

Casa Națională de Asigurări de Sănătate și Ministerul Sănătății lucrează la o nouă metodologie de evaluare a medicamentelor și de stabilire a prețului de decontare, a anunțat luni președintele CNAS, Horațiu Moldovan.

El a declarat că în bugetul sistemului de sănătate sunt prevăzute în acest an 21 de miliarde de lei pentru medicamente, în condițiile în care pentru spitale sunt alocate 34 de miliarde de lei.

‘În ceea ce privește medicamentele, lucrăm împreună cu Ministerul Sănătății și cu alți parteneri instituționali la o nouă metodologie de evaluare a medicamentelor și de stabilire a prețului de decontare și de rambursare a medicamentelor. Dorim, practic, să facilităm, să grăbim accesul medicamentelor pe piața din România și implicit pe lista medicamentelor compensate și gratuite, în special a medicamentelor generice, pentru că astăzi acest lucru se întâmplă într-o perioadă de timp inacceptabil de lungă comparativ cu media europeană’, a spus Moldovan, într-o conferință de presă susținută la Palatul Victoria.

El a precizat că, în prezent, România aplică trei mecanisme de partajare a costurilor medicamentelor: clawback, cost-volum și cost-volum-rezultat. Urmează să fie introdus un mecanism hibrid, pentru a cuantifica și beneficiul clinic al pacientului în contractele cost-volum.

‘În ceea ce privește contractele cost-volum-rezultat, practic, bugetul țării plătește doar acele tratamente care vindecă pacientul. În schimb, pentru contractele de tip cost-volum, practic, producătorul medicamentului vine și contribuie cu o sumă undeva de 25 – 30%, pe baza volumelor pe care le vinde, însă noi am propus un nou mecanism, un mecanism hibrid între cost-volum și cost-volum-rezultat, astfel încât pentru o parte din contractele cost-volum să putem să cuantificăm și un beneficiu clinic al pacientului, astfel încât să putem să introducem mai mulți pacienți în cadrul acestor mecanisme de finanțare și implicit de rambursare și de decontare a medicamentelor’, a spus Moldovan.

CNAS ia în calcul și trecerea pe nivele inferioare de rambursare a medicamentelor foarte ieftine, pentru a lăsa loc medicamentelor mai scumpe, inovativelor sau genericelor care nu se regăsesc pe lista medicamentelor compensate și gratuite.

Moldovan a remarcat că, în prezent, pacienții cu afecțiuni grave, care nu pot să beneficieze de cele mai noi medicamente, apelează uneori la decizii ale instanțelor.

‘Dorim să reglementăm acest aspect, astfel încât să dăm o șansă egală tuturor: și celor care astăzi apelează la aceste mecanisme, și pacienților care nu apelează la aceste mecanisme. În același timp, dorim să ni-i facem parteneri în acest demers și să cointeresăm producătorul medicamentului respectiv, pentru că astăzi acele medicamente sunt plătite de către statul român fără să fie purtătoare de clawback. Dorim să cointeresăm producătorul în acest sens și dorim să cointeresăm medicul, care să ne ofere practic rapoarte sau feedback-uri periodice în legătură cu îmbunătățirea stării de sănătate a pacientului, astfel încât să putem să continuăm aceste tratamente’, a spus el.

Recomanda

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.