Se vinde biroul Regelui Carol I. Cât costă

Artmark anunță prima licitație dedicată istoriei din noul an al evenimentelor de profil. Potrivit unui comunicat, selecția acestei licitații dedicate istoriei cuprinde și câteva apariții în premieră, așa cum este și „biroul mobil” al Regelui Carol I. Este vorba de un „Secrétaire de călătorie”, cu monograma suveranului, ce provine din jurul anului 1890 și al cărui preț de pornire a fost stabilit la 1.500 de euro.
„Este o piesă foarte importantă și foarte rară, din seria mai largă dedicată monarhiei. Este un birou mobil de călătorie al Regelui Carol I, care are și sigiliul regal realizat din alamă, pe o suprafață din lemn exotic. Este o piesă de colecție, ce reprezintă caracterul extrem de laborios și de activ al regelui, care tot timpul lucra și își lua cu el acte oficiale, pe care dorea să le rezolve. Chiar și în cele mai mici călătorii era însoțit de secretari și de documente pe care mereu își găsea răgazul să le parcurgă, să le noteze și, acolo unde era cazul, să aibă discuții cu politicienii care aveau inițiativa textelor respective. Este o piesă foarte frumoasă și bine conservată, care poate fi folosită și astăzi. Acest obiect îl însoțea întotdeauna pe rege când pleca de la reședința din București la Sinaia. Este o piesă care putea fi ușor transportată de un singur om. Are o zonă pentru călimări, pentru tocuri și pentru penițe de rezervă, o suprafață care se deschide, pentru a avea un spațiu de scris, și raftul inferior, în care erau ținute documentele, hârtiile. Este exact un birou în miniatură, în standardele epocii, cu eleganța și discreția tipică unui suveran care era și militar de carieră și era preocupat. Este un fel de laptop al epocii”, a povestit prof. univ. dr. Carol Capiță, pentru canalul YouTube Artmark TV.
În cadrul aceluiași eveniment sunt prezente și alte „regalități”, precum și o carafă din cristal și argint cu cifrul Reginei Elisabeta a României, pe al cărei capac este gravat atelierul Eberhardt și care provine din anii 1910. Există și un „capitol” dedicat fotografiilor din perioada monarhiei. Amintim în primul rând o fotografie cu principesa Maria, viitoarea regină, semnată olograf, realizată în atelierul Mandy din București (în jurul anului 1909). Este vorba despre o fotografie ce o surprinde pe regina Maria în perioada în care aceasta era moștenitoarea tronului, la palatul de la Cotroceni, reședința din București a perechii princiare. Exemplarul este semnat cu cerneală neagră, iar în colțul din dreapta jos are, embosată, marca fotografului bucureștean. Fotografia este înrămată într-o ramă de epocă din lemn pirogravat și colorat manual.
Colecția de față mai cuprinde câteva imagini „regale”: o fotografie ilustrând-o pe Principesa Maria (Mignon), semnată olograf (din 1910), într-o ramă de epocă de inspirație Art Nouveau, și o fotografie de epocă ce o înfățișează pe Regina Maria alături de fiica sa, principesa Mărioara (Mignon), realizată în atelierul Guggenberger Marovits (în Sibiu, în jurul anului 1928), cu semnăturile olografe ale celor două.
Licitația de Istorie cuprinde și o selecție de numismatică importantă, cu loturi ce apar pentru prima dată în circuitul public. Se remarcă în mod deosebit două monede extrem de rare – o monedă Gros, Alexandru cel Bun, tip III, Moldova, 1400-1432, din argint, și o monedă Gros, Ștefan cel Mare, tip IIa, 1457-1504, de asemenea din argint.
„Denumirea lor, groși, este una de proveniență polono-germană, ceea ce arată faptul că statul moldovean era bine ancorat în schimburile comerciale ale epocii. Sunt piese care atestă, prin valoarea lor monetară și de circulație, puterea economică și interesul comercianților străini în a efectua comerț în spațiul moldovenesc, care era important, pentru faptul că era un punct de trecere aproape obligatoriu între lumea baltică și Marea Neagră, apoi Orient. Asta și explică posibilitatea statului moldovean, în primul rând din timpul lui Ștefan cel Mare, de a duce o politică externă independentă – avea resursele pentru a se certa cu cine voia”, povestește de asemenea Prof. Univ. Dr. Carol Capiță.
Evenimentul intitulat „Licitația de Istorie” va avea loc la Palatul Cesianu-Racoviță din Capitală  în data de 17 septembrie, de la ora 19.00. Până atunci, însă, toată colecția de obiecte istorice poate fi vizitată într-o expoziție cu intrare liberă la Galeriile Artmark, în fiecare zi, de luni până duminică, în intervalul 10.00-20.00.
Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

9 Comentarii

  1. Vandeti tot , si numele de Romania, curand.
    Blestematilor !

  2. Normal ar trebui cumparat de catre muzeul de istorie al Romaniei. La cate miliarde se duc pe armamnt…

  3. Se vinde bine si istoria.
    Statul francez a vindut arabilor doar numele ‘Muzeul Luvru’ pe 450 milioane dolari.

  4. Asteptam cu nerabdare ca Romania sa scoata la vinzare si din politicieni, pt. ca atunci romanii vor cumpara si ei animale din astea domestice ca sa munceasca in gospodaria lor.

  5. la falsuri tot israelienii stau mai bine,cate aschii din stalpul rastignirii,nu mai vorbesc de ‘manuscrisele de la Marea Moarta’ o culme a falsificarii…

  6. biroul mobil de călătorie,are pe spate inscriptia: ‘made in China”??asa ar fi corect..

  7. Pai „custodele koroanei” ce zice ? A ajuns la „sapa de lemn” ?

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.