Sebastian Ghiță, căutat de Europol

Dispărut în data de 21 decembrie 2016 si dat în urmărire generală și internațională după ce autoritățile nu l-au mai putut găsi, Sebastian Ghita apare inclus pe lista „Most Wanted” a Europol, la rubrica Most Wanted.

Poza sa apare pe site-ul eumostwanted.eu care aparține Europol, alături de alte persoane căutate de poliția europeană.

În 10 ianuarie, instanţa supremă a decis definitiv emiterea unui mandat de arestare preventivă în lipsă pe numele lui Sebastian Ghiţă, în dosarul în care este judecat pentru fapte de corupţie, alături de foşti şefi de Parchet şi Poliţie din Prahova.

Tot în 10 ianuarie, un alt complet de la instanţa supremă a emis un mandat european de arestare pe numele lui Sebastian Ghiţă, omul de afaceri fiind dat şi în urmărire internaţională, prin Interpol.

Sebastian Ghiţă a fost trimis în judecată în două dosare penale, cel în care mai sunt acuzaţi foşti şefi din Poliţie şi Parchet din Prahova şi un altul în care este judecat alături de fostul primar al Ploieştiului Iulian Bădescu.

De asemenea, Sebastian Ghiţă este urmărit penal în alte două dosare de corupţie, respectiv cel privind vizita fostului premier britanic Tony Blair în România în 2012 şi cel în care cumnatul fostului premier Ponta Iulian Herţanu este acuzat de fraude cu fonduri europene şi alte infracţiuni, în acesta din urmă fiind cercetaţi şi fostul şef al CJ Prahova Mircea Cosma, precum şi fiul acestuia Vlad Cosma.

Preşedintele Klaus Iohannis declara săptămâna trecută că se aşteaptă ca Poliţia să dea explicaţii privind dispariţia lui Sebastian Ghiţă şi privind motivele pentru care nu reuşesc să îl găsească, comentând că, dacă nu pot face nici acest lucru, nu ştie „cu ce se ocupă”.

„Aştept ca Poliţia să explice cum l-a pierdut pe Sebastian Ghiţă şi de ce nu-l găseşte. Dacă îl găsesc, bravo lor! Dacă nu, să iasă şi să explice de ce nu-l găsesc. Dacă nici asta nu pot face, atunci cu ce se ocupă?”, a afirmat Iohannis, la Strasbourg, potrivit Realitatea TV.

Iohannis a mai spus şi că responsabilitatea în chestiunea disparţiei „infractorului fugar” Sebastian Ghiţă „nu trebuie să dispară”.

Procurorul şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, declara, în 18 ianuarie, la Europa FM, că a cerut explicaţii de la Interpol de ce nu apare pe site poza lui Sebastian Ghiţă, având în vedere că este dat în urmărire internaţională. Totodată, ea a apreciat că „este o chestiune de timp până când Sebastian Ghiţă va fi prins”.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.