Petre Daea: Nu există niciun colțișor în țară unde să nu…!

Ministrul agriculturii Petre Daea a declarat miercuri, la începutul şedinţei de Guvern, că seceta pedologică „a ocupat toată ţara”, iar de la intrarea Dunării în România şi până în judeţul Giurgiu nu există nicio posibilitate de irigare, pentru că nivelul fluviului a scăzut. 

„Situaţia actuală se prezintă astfel: în România, din nefericire, temperaturile ridicate, lipsa de apă în sol, seceta pedologică, practic, a ocupat toată ţara. Nu există niciun colţişor în ţară unde să nu avem secetă pedologică, fac excepţii anumite suprafeţe mlăştinoase jos, care de altfel nu sunt în circuitul agricol al României. În atare situaţii, instrumentul sau calea obişnuită pe care o avem urmat şi instrumentul cu care să putem interveni a fost sistemul de irigaţii. Sistemul de irigaţii a fost pus în stare de funcţionare, pe fiecare sistem, pe fiecare zonă în parte. Din nefericire, aşa cum v-am informat şi eu astăzi, (…) până în judeţul Giurgiu nu avem nicio posibilitate de irigat, dat fiind faptul că nivelul Dunării a scăzut, apele s-au îndepărtat de mal. Practic, sunt zone unde, şi punctual la Zimnicea, unde plaja care s-a născut în urma retragerii apelor se întinde pe o lăţime de aproximativ 500 de metri”, a afirmat Daea.

El a spus că s-a intervenit punctual, acolo unde s-a putut, prin dragarea canalelor de aspiraţie.

„Ce am făcut în aceste zone, am intervenit punctual, acolo unde era posibil, să dragăm canalele de aspiraţie, având în vedere faptul că ne gândim – care nu sunt astăzi funcţionale – ne gândim că în perioada următoare, având această posibilitate, să fim cu terenul pe uscat, să putem draga în aşa fel încât în momentul în care se ridică nivelul apei, să avem nivelul de exploatare. (…) Aseară spuneam că am plecat de la Brăila pentru a menţine în stare de funcţionare acel nod hidrotehnic, care înseamnă alimentarea a 250.000 de hectare. Este vorba de staţia de pompare care se aşează pe zece nave flotabile, care au 8-12 agregate de pompare în funcţiune şi au în spatele lor 250.000 de hectare care se irigă continuu, nu s-a întrerupt nicio clipă irigarea culturilor acolo. Azi-noapte am reuşit să aducem o dragă plutitoare, care să poată să cureţe în faţa aspersiei, în aşa fel încât să putem să mai alimentăm, nu ştiu cât timp”, a explicat Daea.

El a adăugat că, din cauza nivelului scăzut al apei, sunt probleme de exploatare.

„Se pot rupe racordurile, pentru că sunt nave flotabile, se pot rupe racordurile cu uscatul şi de aici o serie întreagă de necazuri. Am dispus la faţă locului cu specialiştii care m-au însoţit să folosim nivelul pe care îl avem, să-l alimentăm prin măsurile pe care, spuneam, de dragare, iar atunci când nivelul nu ne va mai asigura posibilitatea de a iriga efectiv, să întrerupem irigarea culturilor, lucru pe care l-am comunicat şi fermierilor, în aşa fel încât să nu intrăm într-o altă situaţie grea de refacere a sistemului de irigaţii datorită exploatării în condiţii lipsite de siguranţă”, a mai menţionat ministrul.

Petre Daea a adăugat că problema grea este a zootehniei, menţionând că în multe judeţe ale ţării nu se mai poate alimenta cu porumb fermele zootehnice

„Problema grea, însă, care se naşte aici, este problema zootehniei, dat fiind faptul că în multe judeţe ale ţării porumbul, ca şi furaj, nu mai poate alimenta fermele zootehnice care folosesc în raţia furajeră această cereală atât de necesară, motiv pentru care am dispus astăzi, în şedinţa operativă de la Ministerul Agriculturii (…), să luăm, să stabilim care sunt sursele de asigurare a furajelor, pentru a putea pune în legătură fermierii dintr-o parte în alta, în aşa fel încât fermele mari ale ţării să poată să furnizeze lapte pe tot parcursul şi să nu avem probleme din punct de vedere al alimentării cu acest produs”, a mai spus ministrul Agriculturii.

Seceta a distrus un sfert din producţia de grâu

România, aflată pe locul al patrulea în topul UE după producţia de grâu din 2021, va recolta anul acesta 9 mil. tone, o producţie mai mică cu 25% faţă de anul trecut, din cauza secetei, potrivit fermierilor.

România este un jucător impor­tant, pentru că a realizat în 2021 aproape 10% din pro­ducţia totală a UE şi a asigurat un sfert din exporturile de grâu, în volum de 6,3 milioane de tone, în perioada iulie 2021 – iunie 2022, conform datelor de la Comisia Europeană.

„Din analizele noastre, producţia de grâu este de 9 milioane de tone, dar mai sunt câteva zone în ţară în care încă se recoltează. Însă, grâul este recoltat în proporţie de 96% şi nu pot fi schimbări foarte mari la grâu“, a spus Nicolaie Apopi, preşedintele Clubului Fermierilor Români, o organizaţie formată din peste 1.000 de membri. Acesta are şi în Banat o fermă de 2.500 de hectare cultivate cu cereale.

La nivelul Ministerului Agriculturii nu sunt încă centralizate datele din teren privind producţia totală de grâu. Comisia Europeană estimează o producţie de grâu de 9,3 milioane de tone în România, după ce iniţial estimările prevedeau o recoltă de 10,3 milioane de tone.

„Insula Mare a Brăilei a stat bine la grâu şi la orz, am avut producţii foarte bune. Media a fost de 7 tone/hectar la grâu şi 8 tone/hectar la orz“, a spus Mihai Solomei, directorul general al Agricost.

Producţia medie de grâu este de 4,3 t/ha în acest an, mai mică cu 25% decât cea din 2021, dar preţul mediu este de 330 euro/tonă, cu 33% mai mare faţă de cel de anul trecut.

Suprafaţa cultivată cu grâu în toamna anului 2021 a fost de 2,1 mil. ha, similară cu cea din anul precedent.

Valoarea producţiei de grâu, la preţul actual de pe bursa paneuropeană EuroNext de 330 euro/tonă, ar fi de 2,97 mld. euro.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 6
Author

18 Comentarii

  1. De ce nu se autosesizeaza DNA privind subminarea economiei nationale de catre premierii si ministrii in cauza care au refuzat sa aloce bani pentru irigatii schimbandu-le destinatia in sinecuri de partid pentru mafiotii lor. Desi chestiunea priveste Tribunalul Militar. Dar Ceausescu nu mai traieste. Ultimul guvern responsabil care s-a ocupat de irigatii a fost guvernul Dancila.

  2. 80% este distrus grâul COVID-ul a înjumătățit populația globului …NENOROCIRE mare de tot cine mai trăiește moare de frig la iarnă ….

  3. prooopagandaaaaa…ceva despre incendiile din babadag propagate de „luptatorii” francezi? nu, nimic?

  4. Seceta a ucis orice boare de vant,
    Soarele s-a topit si a curs pe pamant…

  5. Încă e bine toa’și. Vom putea mânca și la anul pâine făcută din făină de grâu românesc „adusă” din import.
    Poftă bună!
    Sau poftă-n cui? Că, de, prețurili, criza alimentară globală…

  6. 9 mil tone?
    Ukr sta cu 60 mil tone in Odessa, n-o sa fie foame!
    Cu frigul mai vedem … Ro cu 70% din necesar din productie proprie are pretul la gaz de 3.5 ori mai mare decat Spania.
    Iasa cu virgula, orice formula de clacul folosesc …

  7. Bre,nu stiu cum gandesc clapaugii nostri ,,parteneri strategici,,da e clar cristal ca in 20-30 de ani se v-a ajunge la importuri de apa potabila,ca deja apa e listata la bursa de valori la brat cu petrolul,gazul..Pei de unde bre ? Nu tot de la rusnaci? Gandeste bre .Pricepe bre.Hai de la gaze mai putem trage pisicu de coada un timp cu importuri din Azerbajian,Libia..da la apa potabila o vom sfecli fara doar si poate,ca saracanii aia n-au nici pentru ei.Ghi-ni-on.Bre,nu am studii savante,da din ce vaz si observ pe viitor se vor purta rezbele pe surse de apa potabila,asiea cum amu se ,,democratizeaza,,si ,,elibereaza,,tarile cu bombardeaua de petrol.Pas cu Pas.Poate nu stiti da partea de Vest a Americii e pe cale sa ajunga un imens pustiu,raul Colorada tot scade in volum si s-a ajuns la conflicte violente intre fermeri,aia dinspre locul de unde izvoreste raul pun zagazuri si opresc apa pentru ei la vite,de a ajuns Las Vegasul sa dea interzis la udat gradini,fantani artizanale ,apa calda pe rubinet si potabila cu program 2 ore pe zi.Ghi-ni-on.Ps.Au ajuns fermerii din nord de sa pazeasca apa cu pusca de fermerii din sud si de amerindenii ,aia de poarta pene prin par,care ies din rezervatii la furat apa de baut cu cisternele.Bre,asta era prin 2009 ,probabil intre timp lucrurile sunt mai grave,da las cuvantul de poate stie altcineva ce se mai intampla acum la ,,partenerii strategici,,mandri si fuduli de dolarii lor hartie goala..Mari hahalere bre.Mari.

  8. Stai cuminte, daca mai stau slugile iohaniste la putere, in 2-3 ani instraineaza toate sursele de apa ale Romaniei, pana si apa din santuri. O sa-ti vanda apa pentru spalatul picioarelor la pret de visiki. Asa ajungem la profetia (corecta) a lui Georgescu ca apa va fi mai scumpa decat aurul.

  9. Acolo unde zice povestea ca se iriga ,la Braila e o Uniune a fermierilor privati, de mare forta Doar nu va imaginati ca Daea a adus draga in spate,a pus nodul hidrotehnic la punct ca era atacat de cormorani,etc.,:))
    „Aseară spuneam că am plecat de la Brăila pentru a menţine în stare de funcţionare acel nod hidrotehnic”:)))Mare pizivenghi..cum isi mai asigura ” succesuri”,ay,ay

  10. Vaiiiii! A descoperit daea seceta in Romania exact ca prostii din politica pnl, care spun ca nu au stiut ca se va ajunge in acest stadiu! Cum naiba sa nu stii, asta inseamna ca te-a durut de tara de te-ai ingramadit la saracie! Ce jeguri infecte!

  11. Daea a fost MA de trei ori. Ce a lasat aia a gasit, nimic. Gargaragiu, in sedinte de guvern vine cu povesti nemuritoare

  12. Te doare bila daca nu altceva…
    Intreb si eu, terenul ‘fain’ din Insula Mare a Brailei care este comasat in cea mai mare ferma agricola din iEuropa…cine il manareste ? Si terenurile din jurul orasului Braila -unde a fost dl ministru aseara- cine sunt proprietarii(sau arendasii) ?!?
    Ps. Prin media a aparut, cu ceva ani in urma, ca un domn din Levant a cumparat destul teren agricol in jud. Calarasi si prin jur, a arendat alte dzeci de mii de Ha, si-a facut crescatorie de ingrasat berbecuti, moara de grau, facilitate in portul local de la Dunare pentru export…inclusiv Birou pentru vamuire !

  13. Aceasta oaie de Daeea ne vorbeste in limba de lemn, eterna daca.

  14. Dupa prestatiile iresponsabile si indoielnice privind scopul normal urmarit ale ministrilor duplicitari usr-pnl , Ciolacu putea sa-l aduca imediat pe Daea ca ministru odata cu intrarea PSD la guvernare. De cine i-a fost frica lui Ciolacu incat a facut-o abia acum pentru a se autosalva electoral?

  15. are o infinita rezerva de cadre. Colegii Lenutei, academicienii. Ba, pardon, acum ai Veoricai!

  16. Dacă vrem să limităm sau să scăpăm de astfel de calamități naturale, va trebui să luăm în considerare refacerea pădurilor care au fost distruse și plantarea cât mai rapidă și pe suprafețe cât mai întinse a perdelelor forestiere, atât de-a lungul drumurilor naționale, cât și de-a lungul drumurilor județene și comunale, în jurul localităților, pe câmpuri și în zonele degradate !

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.