Seceta a pus stăpânire pe şapte județe

115 localități din 7 județe sunt afectate de secetă, a anunțat marți Administrația Națională Apele Române, care face un apel pentru folosirea rațională a resurselor de apă.

Reprezentanții ANAR susțin că rezerva de apă în principalele 40 lacuri de acumulare este de 3,45 miliarde mc de apă. Aceasta poate asigura necesarul de apă brută pentru toți beneficiarii din sursa de apă de suprafață in regim centralizat.

Conform acestora, se estimează că resursele vor scădea la sfârșitul lunii iulie.

„Prognoza unui debit mediu lunar al Dunării indică în continuare o valoare scăzută în luna iulie, respectiv în jur de 3000 mc/s. La aceasta se adaugă și un aport scăzut al debitelor afluente medii lunare în lacurile interioare ale României din cauza posibilei tendințe de scădere a aportului de precipitații. De aceea, estimăm că, la sfârșitul lunii iulie, în cele 40 lacuri de acumulare principale cu rol important în alimentarea cu apă pentru populație, industrie și productia de energie electrică), coeficientul de umplere va scădea de la 82 % cât este astăzi la 68 %”, se arată în comunicatul ANAR.

În acest moment, sunt afectate de secetă: 28 de localități din județele Botoșani și Galați, 77 de localități din județele Bacău, Neamț și Vrancea, 5 localități din județul Cluj și 5 din județul Argeș.

„Este de semnalat faptul că pentru județul Botoșani există resursă de apă disponibilă în acumularea Stânca-Costești și în acumularea Bucecea, dar problemele semnalate se datorează bazinelor intermediare ale operatorilor de apă-canal, care nu au capacitate suficientă pentru asigurarea cerințelor suplimentare și pentru udarea/irigarea culturilor agricole”, anunță ANAR.

Cele mai afectate sunt sistemele de alimentare cu apă centralizate în judetele Bacău, Neamț și Vrancea care au sursa de apă subterană din foraje sau drenuri, iar restricțiile se datorează creșterii consumului pentru irigații.

De asemenea, sistemele de alimentare cu apă din priza de la acumularea Tarnița sunt afectate datorită subdimensionării sistemului de alimentare cu apă în raport cu dezvoltarea zonei și inexistenta unui rezervor tampon. Aceeasi situație este semnalată de operatorul de Apă-canal Ilfov care mentionează că, din cauza consumului excesiv de apă, este nevoit să limiteze alimentarea cu apă potabilă în UAT Periș, Domnești, Ciolpani, Cernica, Bragadiru în anumite intervalle orare (2-3 ore) pentru remedierea unor avarii la rețeaua publică de alimentare și refacerea rezervelor de apă din rezervoarele tampon proprii.

În prezent, se aplică „Planul de restricţii şi folosire a apei în perioade deficitare” – treapta II în localitatea Sânpaul din județul Harghita și Treapta III de restricții în județele Iași și Vaslui din sursele de alimentare cu apă Hâlceni, Plopi și Solești.

Pentru Centrala Nucleară Cernavodă există o rezervă de nivel de cca 1,02 (metri) până la declanșarea treptei I de restricții și nu sunt semnalate alte probleme în alimentarea cu apă.

„Din cele 80 de secțiuni de monitorizare a secetei hidrologice, la 17 sectiuni s-au înregistrat debite sub debitul minim necesar pentru satisfacerea cerințelor sub aspect cantitativ, în bazinele hidrografice: Someș-Tisa, Banat, Olt și în special în Siret și Prut-Bârlad. În afara secțiunilor de monitorizare a secetei, în secțiunile a 4 stații hidrometrice din spațiul hidrografic Prut-Bârlad râuri sunt secate: Rebricea, Tutova, Lipova, Buhai”, mai spun reprezentanții ANAR.

Aceștia fac un apel la populație să înțeleagă faptul că sistemele de alimentare cu apă potabilă au fost dimensionate fără folosință de irigații și nu recomandă în această perioadă udatul grădinilor și umplerea unor bazine/piscine.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 3
Author

15 Comentarii

  1. Brusc si dintr-odata se epuizeaza sursele de apa din Europa? Mai sa fie,au fost atatea veri caniculare si nu s-au epuizat rezervele,insa,de cand cu resetarea,toate nenorocirile vin peste muritorii de rand.

  2. Știrile despre piticul cu tricou verde încep ca să treacă la rubrica ” a fost o data ca niciodata”, asa ca e vremea ca încălzirea globala și covidul sa între în acțiune. Alt front, alta muniție, aceeași strategi. Doamne da-le minte nebunilor! Și, dacă e posibil, nu le mai da viata lunga.

  3. Da, toți amărății de la bloc au piscine, bazine și culturi agricole!!..
    În programul de guvernare e prevăzută o măsură de reducere a folosirii apei în utilitățile casnice, gătit,spălat,baie și wc-uri!!..
    Vă întrebați cum?..simplu mărești prețurile la alimente si utilități până când amărății renunță la tot!!..se vor spala de două ori pe an,vor mânca pâine și biscuiți, de necesități nicio problemă, vor ieși afără de două ori pe lună!!..cand i-au salarile…sau o dată la pensionari!!..
    Sigur la ora 18 șeful vă va lumina !!!

  4. Desertificarea si modificarea pattern-urilor climatice la o asemenea scara nemaintalnita de aproximativ 10.000 de ani nu au nicio legatura cu flatulentele bovinelor sau cu alte elucubratii propuse de Guvernul Mondial cu filierele sale, guvernele SUA, Rusiei, Chinei, Indiei si Comisia Europeana, et al.
    Este un proces cosmic in care influenta soarelui creste si scade periodic, acum ne gasim intr-o perioada de crestere.Iar dincolo de asta, intreg sistemul solar trece printr-o zona de inalte radiatii, in interiorul galaxiei. Sunt lucruri pe care madam Ursula si mos Bideu nu le pot influenta. Ceea ce pot ei influenta insa, la umbra evidentelor schimbari climatice, este naratiunea oficiala: dau vina pe oameni si le limiteaza ibertatile, ceva ce Guvernul Mondial a dorit intotdeauna.

  5. are resurse de apa suficiente!
    Avem ape subterane imense iar apele de suprafata pot iriga lejer 30%, din terenurile agricole.
    Daca am distrus „cu buna stiinta” statiile si sistemele de irigatii, asta-i alta branza.
    Un exemplu, in subsolul judetului Constanta este apa plata la nivel de fluvii dar preturile de livrare au fost inzecite!
    Aici ar trebui ca cismelele sa functioneze gratis, oare cat ar costa Primaria sa faca in fiecare cartier un foraj la 230m adancime?
    Mai mult decat un sens giratoriu??
    Un lucru este sigur, ne conduc hotii si puturosii!

  6. Pei nu-i clar bre ? Nu poti avea o foamete mondiala programata din pix fara o seceta mondiala.In curand apa potabila o sa fie listata la bursa de valori la umar cu petrolul,gazele si alte resurse.La cate resurse de apa avem in tara am putea trai boiereste fara sa miscam un deget ca harapii cu petrolul lor .Necazul e ca avem sus niste yesmani care si-ar vinde si pe mumasa numai sa ramana pe niste functii vremelnice.Ghi-ni-on.Pana la urma neterminatii vor ,,concesiona,,resursele de apa potabila a tarii pe 50-100 de ani pentru ,,binele,,nostru fara sa ne intrebe macar de suntem de acord.Pas cu Pas.Rominia euriopeana,Rominia norr-maa-laaa,Rominia lucului binee fecut.Hi..hi..hi..dragii miei rumani.Ghi-ni-on.Bre,pana la apa deja ,,partenerii strategici,,se rotesc ca niste vulturi hoitari de sa puna ghearele pe minele de grafit si pamanturi rare folosite in industria spatiala,compiuterelor si auto.Numai din vanzarea acestora am castiga sute de miliarde de coco pe luna,dar,nah,Rominia e vanduta la bucata de niste idioti utili pe maruntis ..Pas cu Pas.

  7. La tara vara exista restrictii de 10 ani de zile si anuntate dinainte. Din mai pana in octombrie apa cu program 4h dimineata si 4h seara in loc da mareasca preturile la metrul cub orice b0u risipeste apa tratata si potabila de la mare adancime la udat tarlele. B0ul sa plateasca pret inzecit sau cu cat o sa scumpeasca privatul de la apa dupa privatizare. La sapat fantani/putz ori strans apa de ploaie greu. In Italia apa sarata marina a intrat pe albia fluviilor sau raurilor in Romania se face risipa ca apa este prea ieftina de risipit.

  8. Să ai o rețea hidrografica ca României și să ai județe ce sufera din motive de apa,se cheama nu prostie, ci incompetență.Parcă voit la conducerea țării sunt aleși toți analfabeții funcționali !

  9. La Bacau s-a rezolvat.S-a incins o hora intr-o statie de carburanti.Invitam romanii sa faca acelas lucru peste tot.Poate astfel se vindeca de prostie si idiotenie.

  10. Va amintiti poezia „Moartea Caprioarei” parca de Labis Nicolae, dar actualizata?
    Seceta a ucis orice boare de vant,
    Ploaia dispare de mult pe pamant,
    Raman hahalere cu luxul in gat,
    Escroci, mincinosi, si hoti pe pamant,
    Sa fure si inima din pieptu-ti batand!
    Duhoare de boli, prostii pe alese,
    Din stele albastre politic culese,
    Nebuni si tampiti conduc sanatosii,
    Din stele tara in care vorbesc doar setosii!…mincinosi si hoti.

  11. DACĂ AU DISTRUS ȘI FURAT TOATE SISTEMELE DE IRIGAȚII CONSTRUITE ÎN TIMPUL REGIMULUI COMUNIST D-AIA AVEȚI SECETĂ AȘA MARE. ÎN ZIUA DE AZI NU MAI EXISTĂ IRIGAȚII DECÂT FOARTE PUȚIN. CU ASEMENEA CONDUCĂTORI CRIMINALI ȘI TRĂDĂTORII DE NEAM SI ȚARĂ ROMÂNIA VA AJUNGE UN DEȘERT.

  12. Din acumularile descopetite de catre conducatorii nostri aflati pe plajele de lux ale lumii, fermierii au voie, la alegere, sa care apa cu galeata sau daca i se pare greu, cu eprubeta. Bafta!

  13. @ Joe : subscriu. A zis, concis un președinte al Egiptului, în anii ’80: „Dacă Egiptul ar avea munții și râurile voastre, ar fi cea mai importanta țară!” Oare avem nevoie de apă care generează viața, pentru a fi capabili să muncim? Restul este doar o simplă și frumoasă poveste!

  14. Nu-i nimic, romanii ii fac metroul lui Boc cu ajutorul dat de USR care a deturnat banii de la irigatii. Un caraghios USR-ist mintea fara rusine la antena Varanului ca Comisia Europeana a REFUZAT sa dea banii pentru niste irigatii pe model ” CEAUSIST”!!! O imbecilitate mai mare ca aceasta cu greu ar mai fi spusa de altcineva.

  15. aceasta NU este seceta. este experiment. Romnia ARE APA. CEA MAI BOGATA SURSA DE APA POTABILA DIN EUROPA. TOTUL ESTE O MANIPULARE SI O MINCIUNA, CA OAMENII SA NU ISI MAI UDE CULTURILE INDIVIDUALE – CUM SA INFOMETEZI O TARA BOGATA? IA-LE APA!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.