Seceta severă din vara anului 2024 a lovit puternic sectorul agricol din România, afectând aproximativ 2,5 milioane de hectare de culturi agricole, potrivit estimărilor Federației Naționale Pro Agro. Această suprafață reprezintă circa 40% din culturile de grâu, porumb, rapiță și floarea-soarelui, cu pagube economice majore care ar putea ajunge la 1,8 miliarde de euro.
Impactul secetei asupra culturilor agricole
Ionel Arion, președintele Federației Naționale Pro Agro, a declarat că pierderile cauzate de secetă depășesc estimările oficiale ale Ministerului Agriculturii, care a raportat că aproximativ 2 milioane de hectare au fost afectate. „Estimările noastre indică faptul că 2,5 milioane de hectare au fost compromise, iar despăgubirile propuse de Minister, în valoare de 500-600 de milioane de euro, sunt insuficiente pentru a acoperi chiar și costurile inițiale cu semințele necesare pentru înființarea culturilor”, a explicat Arion.
Costurile pentru înființarea unui hectar de cultură variază între 800 și 1.200 de euro, însă despăgubirile propuse de Minister se situează între 200 și 230 de euro pe hectar, o sumă mult sub necesarul real. Acest decalaj financiar contribuie la o pierdere cumulată estimată între 1,5 și 1,8 miliarde de euro, fonduri care nu vor mai intra în rulajul fermierilor sau în economia națională.
Regiunile și culturile cele nai afectate
Seceta pedologică, accentuată de codurile portocaliu și roșu de caniculă, a lovit în special culturile de porumb și floarea-soarelui din regiunile sud-vest, sud, sud-est, est și nord-est ale țării. În unele zone, până la 100% din culturile semănate în primăvara anului 2024 au fost compromise. În total, 2 milioane de hectare de porumb și floarea-soarelui și 330.000 de hectare de culturi de toamnă, inclusiv grâu, orz și rapiță, au fost afectate de secetă.
Efecte economice și sociale
Pe lângă pierderile directe suferite de fermieri, seceta va avea consecințe și asupra consumatorilor finali. Creșterea importurilor pentru a acoperi deficitul de producție internă va duce la scumpirea produselor alimentare, afectând bugetele gospodăriilor.
Estimările oficiale și datele prezentate de organizațiile profesionale sunt încă în curs de actualizare, pe măsură ce fermierii continuă să depună cereri de constatare a pagubelor până la termenul limită de 19 august 2024. Totuși, nivelul ridicat al pierderilor este deja evident și arată cât de grav a fost afectată agricultura românească în acest an.
Oare cind vor incepe lucrarile pentru irigatii ? Mereu ne smiorcaim si nu facem nimic .
O prietenă din Germania mi se plângea că ei i s-au stricat roșiilor pe motiv de prea multă ploaie. Asta e agricultura, depinde de cel de sus, dar ar putea să o sprijine și statul ceva mai eficient că suferim și noi ăștialalți din cauza prețurilor foarte mari.
O fi seceta dar banii din subventii se duc in jipane, viloaie si excrsii in strainatate nu in sisteme de irigatii!
Capitaliști adevărați fermierii ăștia. Adicătelea ei au cheltuit între 800 și 1200 de euro, bani de la stat, pentru înființarea unui hectar cultivat și acum, tot statul, ar trebui să le dea bani pentru pierderi și, eventual, și pentru un profit de măcar 20 de procente. Ca să nu crească prețurile la produsele importate, cică. Nu mai e valabil, acum, că produsele agricole din Ucraina au preț de dumping? Să tot fii mare apropritar pe pământurile Patriei.
Da’ tot avem un motiv să ne bucurăm. S-au înmulțit cormoranii, moare Daea dă oftică.
APIA ”da” 100 de euro maxim 200 de euro restul este al agricultorului, este drept ca nu trebuie sa plangem milioane de hectare sunt ale unor fonduri de investitii sau fermieri straini
Agricultura in Romania actuala tinuta cu subventii si fara sistem de irigatii suficient este faliment garantat.
Ceausescu reusise sa irige cam 30% din agricol, dupa care s-a furat tot, jaf national.
Terminati cu subventiile si puneti taxe de import.
a fost irigat Baraganul cu imprumutul care a sufocat poporul, iar poporul l-a dus acasa dalele in curte si tevile la REMAT…cred ca aprox.17 miliarde de $ au fost. Numai ca oamenii fara minte au taiat si perdeaua de vegetatie pt calea ferata si de pe sosele, acum avem autostrazi ce mai trebuie copaci/umbra/umiditate ozon etc. bine ca avem panouri fotovoltaice in loc de rapita, soia si sfecla furajera, vai scuzati-ma vacile poluiaza, doar petrolul si carnea din el sunt bune…in viitor vom deveni toti cosmonauti o pastila de friptura, o pastila de pepene si undeva intre niste ziduri de nepatruns bogatasii lumii vor savura un piciorus de brasca un osicior de pui…robotii vor pazi cu strajnicie Paradisul…
Nu subventii – legi protective
Au avut sistem de irigatie doua judete 385.000 de ha in Braila si poate tot atat in Ialomita, de unde ai scos 30%…urma Galatiul
Mai bine i-ai intreba ce-au facut cu plantatiile din Oltenia care au stabilizat dunele de nisip si unde a inceput procesul de desertificare…
PS sper ca a mai ramas pacla de copacei ce forma cimitirul unui sat inainte de ’89 in Baragan dupa stramutarea satului pt a face agricultura intensiva…
sau ati tait si acei copacei
Siii ? Ati auzit ceva de la Ministerul Mediului, de la Ministerul Agriculturii ? Eu nu. PUTUROSI, INCOMPETENTI ! Trebuie venit imediat cu o strategie serioasa , pentru irigatii si impaduriri, cu LEGISLATIE foarte dura alaturi…..
Gura , iobagilor ! Țara ” are nevoie ” de arme , multe arme : de 35 MLD $ și încă 12 MLD $ !!! Sunt pline rafturile cu făină și ulei ukran ( sănătoase , gustoase și eftine )!!! …Și rușii nici nu mai vin : i-a oprit incursiunea dramatică !!!
„cât de sufocat era poporul-că ajunsese la 23 milioane de locuitori-din acești locuitori „sufocați” erau cei care aduceau medalii de aur de pe la toate întrecerile, sufocați aveau apartamente cu 200 lei chirie, de frig și de foame n-a murit nimeni ,raportul între cei ce munceau și pensionari era normal, fabrici ,uzine ,șantiere,-din care se „trăia”,trei milioane de ha irigate, tirurile care cară moartea în Ucraina , poluarea mai mică de 3 ori ca acum -sute de motoare militare ce produc tot atâta poluare cât termocentralele Gorjului și Hunedoarei la un loc,în 1989 datoria =0,ba și excedent-iar acum ,—numai belșug! și încă ceva în Ucraina nu a fost secetă ?
Pe ministrul Daea, singurul care a inceput sa se ocupe de irigatii, Ciolacu l-a dat repede afara la ordinul unora ca Koldea. Romania trebuie sa ramana piata Vestului.