Secuii pregătesc o nouă petiție pentru autonomie teritorială

Preşedintele Consiliului Naţional Secuiesc (CNS), Izsak Balazs, a anunţat, vineri, că Ziua Libertăţii Secuilor va fi organizată în data de 10 martie, la Târgu Mureş, şi că aceasta include şi un marş al secuilor prin oraş, pentru depunerea unei petiţii privind autonomia teritorială a Ţinutului Secuiesc la Prefectură.

„Petiţia nu este încă formulată, dar este un model clasic. Secuii nu renunţă la autonomia teritorială a Ţinutului Secuiesc, asta cer constant, dar petiţia are şi o parte care se leagă de actualităţile politice. Faptul că Parlamentul a refuzat proiectul nostru de autonomie nu înseamnă că procedura legislativă s-a încheiat. Vom continua, vom depune şi pentru a şasea oară şi a şaptea oară. Vom aborda şi pericolul reformei administrativ-teritoriale, întrucât sunt diverse variante. (…) Trebuie întrebaţi oamenii cu cine vor să se asocieze. Oamenii decid cum se formează judeţele şi trebuie acceptată voinţa lor”, a declarat Izsak Balazs.

Preşedintele CNS s-a arătat revoltat însă de modul în care s-a derulat, vineri, şedinţa comisiei de avizare a evenimentelor publice din Târgu Mureş, întrucât organizatorii manifestării au fost scoşi afară la iniţiativa unui şef al Jandarmeriei.

„În anii trecuţi, întotdeauna am primit înştiinţare scrisă ce se va întruni comisia de avizare şi să participăm. (…) Astăzi, însă, am aflat că nu avem voie să participăm, deşi suntem organizatori. În ultimii 30 de ani am participat ca invitaţi, pentru că legea prevede că anumite elemente ale adunării publice pot să fie modificate de comisia de avizare, dar numai cu acordul organizatorilor. Dar noi nu am fost acolo, fiindcă nu ne-au lăsat. (…) Am intrat în sală să vorbesc cu domnul primar şi mi s-a comunicat că nu am voie să particip la şedinţă. (…) Am solicitat să mi se răspundă asta în scris, dar domnul primar a plasat întrebarea mea domnului colonel Filipaş, şeful Inspectoratului Judeţean de Jandarmi Mureş, şi el a decis că eu nu am voie să intru. Şi asta cu toate că, potrivit legii, comisia de avizare este prezidată de primar, primarul este şeful, el decide. Astăzi am văzut ceva ce n-am văzut până acum, în ultimii 30 de ani”, a declarat presei Izsak Balazs.

Liderul CNS a spus că de 12 ani organizează Ziua Libertăţii Secuilor la Târgu Mureş şi că de fiecare dată organizatorilor li s-a comunicat că primarul poate să invite terţe persoane la aceste şedinţe, fără să modifice competenţa şi componenţa comisiei de avizare.

„Noi am depus o declaraţie prealabilă care conţine acelaşi lucru ca anul trecut şi anii precedenţi. Avem un traseu, avem un program, avem cereri privind parcarea autobuzelor, privind închiderea drumurilor publice pe durata marşului. În aceşti 12 ani de două ori am fost obligaţi să mergem pe trotuar. Totul era legat de numărul participanţilor”, a adăugat el.

Primarul din Târgu Mureş, Soos Zoltan, a declarat, pentru AGERPRES, că legea prevede clar cine poate participa la comisiile de avizare şi că membrii comisiei s-au conformat, la solicitarea scrisă a Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Mureş.

„La solicitarea Jandarmeriei, comisia s-a conformat şi a putut să participe numai secretarul, reprezentantul Poliţiei, al Jandarmeriei şi primarul. Asta este în lege. Comisia doar avizează evenimentul. Evenimentul poate fi organizat conform dreptului la libera exprimare şi în ultimii trei ani nu a fost avizată nicio închidere de drum principal. Acum s-a recomandat folosirea trotuarelor pentru deplasare (în timpul marşului – n.r.) şi evenimentul poate fi ţinut. (…) Noi nu putem interzice, având în vedere că ei trebuie să respecte prevederile Constituţiei şi legislaţiei în vigoare în ceea ce priveşte conţinutul evenimentului respectiv, modul de desfăşurare ş.a.m.d. Nici anul trecut n-au fost prezenţi la şedinţa comisiei, Jandarmeria a cerut în scris acest lucru şi toată lumea s-a conformat. Participarea organizatorilor la comisiile de avizare era o cutumă la Târgu Mureş, dar nu era legală. În versiunea legală participă doar organele abilitate – Poliţia, Jandarmeria, secretarul şi primarul”, a afirmat Soos Zoltan.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

30 de Comentarii

 1. CÂȚI SECUI SUNT ÎN ROMÂNIA ȘI CARE -I TERENUL PE CARE VOR SĂ SE AUTONOMIZEZE? DA CE NU AU ÎN ROMÂNIA? CINE ÎI NEBUNEȘTE ?

 2. Comisiei de organizare trebuie sa i se interzică nu numai intrarea in sala, ci și organizarea așa-zisului marș al unei entități care NU exista. Dovada cea mai evidentă sunt cifrele din recensăminte, unde ponderea secuilor se apropie vertiginos de 0 .

 3. Iar au început ăștia cu autonomia ținutului inexistent? E inca motiv de campanie electorală și pentru ei! Flacăra arde la curul coaliției PSD+PNL pe tema ținutului Secuiesc ca șansă de profit pentru susținerea hulubatilor uniți pentru a canta Hora Unirii pe stil politic românesc?
  „Hai sa dam mână cu mână,
  Sa furam tot împreună,
  Șanse de bulău nu sunt,
  Cât trăim pe acest pământ!
  Unde-i unul nu-i putere,
  La furat că o muiere,
  Unde’s doi, puterea crește,
  Și confortul tot sporeste!
  Prostii din țară nu știu,
  Ca s-aleaga ce e viu,
  Aranjam pe cât se poate,
  Sa furam din noaptea-n noapte.
  P.s. sa furați bine, escrocilor.

 4. sunt o populatie de origine turcica. Poate vor sa se intoarca la strabunii lor, nu ii retinem.
  Un lucru este cert, cand esti slab toti te musca de cur.

 5. He he ! Cirpa asta mare din imagine (o groaza de bani aruncati de pomana pe apa Simbetei !) seamana cu steagul Argentinei ! Or fi devenit cei vreo 20 de secui uitati prin Romania suporteri ai „Celestilor” ? …

 6. Conform recensământ in 2011 s-au declarat „de buna voie” SECUI un numar de 511 persoane….conform recensământ in 2022 s-au declarat „de buna voie” SECUI un numar de 41 persoane.
  Deci care TINUT al SECUILOR!??…stiut fiind ca este o ETNIE TOLERATA in statul Romania,care NU are o limba proprie,scriere proprie,cultura proprie,istorie proprie,precum au pana si etnici TIGANI din Romania.
  Cine NU exista ,NU poate avea pretentii de autonomie !.

 7. Să facă petiție dacă n-au altceva mai bun de făcut. Răspunsul va fi același. Nu.

 8. Sa dam la schimb judetele Tarii Secuilor + Muresul Ucrainei si in schimb sa luam gurile Dunarii. Padurarii nu valoreaza mare lucru, in schimb subsolul platoului maritim adiacent sudului Basarabiei este plin cu titei.

 9. Adevărul e că la nivelul de mizerie politică din țară, nu cred că există cetățean român,-român, ceh, rus, ungur, brazilian-ce-o fi- care sa nu-și dorească autonomie extinsă în raport cu clasa politică româneasca și europeană.Dacă e normal la cap și cinstit.

 10. INCHEIERE
  Gena InDracita Bashkireza, precis este de ALIEN … 😊 ca RAMANE la InFinit in Danshii …
  ROG Redactzia sa imi indice intr-un Comment sau pe EMAILUL de Comentator ACEL Articol.
  Un fost Director al BNaR (Biblioteca Nationala a Romaniei) dupa 1990, Ardelean de Origina siIstoric de Formatie Inelectuala spunea :
  “In Ardeal DOUA sunt Calamitatile de care te feresti GREU:
  A. APA, Inundatiile MARI, distrugatoare,
  B. UNGURII cand se decid la MASACRE contra ROMANILOR.
  De Catava VREME conspectez Cartea domnului Profesor ION COJA, aparuta in 2004 “Limba Romana, INVINCIBILE ARGUMENTUM” Carte Exceptionala prin SINTEZA Critica a mai multor Surse Bibliografice si pe care INCERC sa o fac mai accesibila si pregatita IN REZUMAT a fi postat Continutul sau ESENTIAL pe Forum
  (sau daca Paznicii FORUMului au Alte “Ordonantze” ca in CAZuu’ din “Cel Mai Iubit dintre Pamanteni” a lui Marin PREDA, UCIS, UCIS,UCIS de Dusmani)
  sa postez REZUMATUL pe Blogul meu …
  Limba ROMANA este prin Structura sa UNICA cel mai TARE Argument de Continuitate si Prezentza permanenta a Romanilor pe Teritoriul ROMANIEI Mari.
  SI pe TOATE Teritoriile care alcatuiau Imperiul lui Boierebista, ADAUG IO!
  “SECUII” sunt agitati din mai multe Azimuturi GEO_POLITICE …

 11. @o propunere inteleapta
  Unde e înțelepciunea?
  Ce legătură are cu comemorarea a 3 revoluționari la 10 martie?
  Împarti tu teritorii?

 12. @propunere inteleapta:Ungurii secui si pot trage un coridor de legatura prin judetele Bistrita si Maramu pe la Borsa. Ar fi cel mai scurt drum pana in Ucraina care este foarte cumsecade cu minoritarii.

 13. … aiurea, care este respinsa, sa fie amendati cu 1.000.000 E.Dupa prima amenda nu mai fac nicio petitie.

 14. Care secui ?! Astia care insista sunt o adunatura de halucinati ?! Sa semneze si sa fie verificati ce s-au declarat la recensamant.Sa le intre odata in cap ungurilor ca TRANSILVANIA ESTE PAMÂNT ROMÂNESC (fost DACIA ).Si sa-i spuna asta si lui Tucker Carlson .

 15. Aștept marele gulaș de pe 29 august 2026, la 500 de ani dupa Mohács 1526 nu supa de Mureș reincalzita

 16. Da, este pamant romanesc dar locuit de prea putini romani ‘puri’ (vorba ce-i place atat de mult lui Orban).Un test adn ar complica mult lucrurile.

 17. NU poate fi permis ca niste COLONISTI secui,cu identitate incerta (relatari din cronicarii arabi si persani despre tribul protoungur-ASKIL ori ESKIL),potrivit carora,secuii adusi in Transilvania si atestati-istoric abia prin anul 1525 in „Harta lui Lazarus”(vezi Ceculia sedi: Comitat Vtuarhel,Gurgio,Czik,Sepssa,Kizdi,Orbai) si in treacat Cronica maghiara Anonymus,sa aiba pretentii de „autonomie !??”.
  Etimologia cuvantului SZEKELY este controversata si neclara,cercetatorii osciland intre mai multe ipoteze principale:
  1.origine KAVARA
  2.origine ESEGE (in limba turca vechie).
  3.origine OGUZ (dialectele „saz”)din Asia Centrala.
  4.origine SZEK („scaun”)
  Chiar daca la inceput secuii au vorbit o limba turcica,e posibil sa fi renuntat timpuriu la aceasta in favoare limbii maghiare (maghiara este o limba fino-ugrica) in timpul COLONIZARII tinutului transilvanean :Covasna,Harghita si o parte din Mures.
  COLONISTII secui adusi de maghiari au gasit in Transilvania,pana in Maramures,o populatie STRABUNA de origine geto-dacica CRESTINATA ORTODOX de Constantinopol,cand nici maghiarii nu trecusera la crestinism catolic cu Regele Stefan.

 18. Păi secuii nu doresc altceva decît ceea ce au promis romînii de mai multe ori in istorie,. Deci de fapt demonstresză cum că romînu e nimeni in drum, nu are cuvînt, onoare și fiind și stat eșuat se teme de competiție, de ceea ce ar putea realiza secuii. Căci in acest caz mafia din castelui de cărți de jos dîmbovițean s-ar prăbuși urgent.

 19. BRE, Mare sCURs … Ș)
  Invatza BAaaa, BINE Limba ROMANA, NU ROMINA … 🙂

  De FAPT, TU o stii BINE, da’ ALIENuu’ din TINE, infiiiipt ADAAAANC, pe CALEA STIUTA 🙂 din Faza cu Prima VICTIMA a Puiului de ALIEN.
  NU te lasa 🙂

 20. @ CONTESTATARUL.. Bre, ai cumva limba romînă catifelată,.. și cauți ocazia ?? La ora de limba romînă invățată de mine, nu era nici fain, nici mișto, nici ăsta sau ăla, sau mama sa și tatăl său, de arătat cu degetu, cu atît mai puțin.. E drept că adesea aveam media 5,.

 21. Ai avut media prea mare la cat ești de rasist, ignorant și fudul. Ești un soi de cocalar ungur, un bombardier cu gura mare care ocupi spatiu degeaba pe planeta asta.

 22. Astea cu banpe;-a mă-tii distrează bulibașii puterii care sunt toți o nație separată, indiferent care de unde e, o armată de ocupație pe capul fraierilor care-și scot ochii cu aiureli de la Adam și Eva.

 23. Marea GRESALA politica facuta de Romania din anii 1945-1960,(in perioada comunista),a fost ca NU a EXPULZAT pe toti hungurii colonisti adusi in Transilvania de catre „BESTIA-umana” de hungurul Horthy Miklos in anii 1941-45,in numar de peste 300.000 COLONISTI. Asa ca Romania s-a PRICOPSIT cu toti acesti COLONISTI hunguri pana azi,cand au inceput sa aiba pretentii de MAGRAONI.

 24. S-au trezit si hurmasii migrantilor halbaneji sa comenteze. Macar e de bine ca s-au sedentarizat nitel. „Mai urmeaza sa modernizeze umpiculet cilivizatia stanii.” Na la oi, na!

 25. Povestea asta seamăna cu cea din sudul SUA de la răzbelul cu Mexicul.Cum s-au prins mexicanii că la gringos e mult mai bine ca-n Mexicul natal și nu le are nimeni treaba că vorbesc spaniola, cum au întors cu-ul patriei mumă. Similar s-a-ntâmplat cu nemții din Ostereichul imperial care și-au renegat germanitatea și cu rușii din Moldova de azi care se pregătesc să devină mai români decât românii.Dacă muhaialele de la Bucale ar fi făcut România vreun paradis, și aveau și cu cine și cu ce, secuii purtau tricolorul românesc la pălărie dar așa, nu prea au argumente în fața lor. Se zice că omul sfințește locul dar liderii l-au sfințit așa de tare de au plecat românii pe rupte, și nu numai românii. Apropos de chestiuța asta, jumătate dintre tinerii francezi plănuiesc să emigreze.

 26. Daca Romania recunoaste Kosovo, musai sa recunoasca si Tinutul secuiesc, doar n-o sa-ntoarca spatelei corectitudinii politice, pe care o promoveaza furibund!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.