Ședință de gradul zero. Ce a decis CSM

Secţia pentru procurori CSM a discutat, în şedinţa de miercuri, pe marginea ordonanţei de urgenţă pe legile justiţiei.

UPDATE: Secția pentru procurori din CSM a decis că noile condiții de vechime impuse procurorilor nu se aplică retroactiv. Procurorii cu delegație care nu au vechime vor pleca însă. 

„După deliberări, Secția pentru procurori, în unanimitate, a luat act de solicitările Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, DIICOT și DNA și recomandă interpretarea dispozițiilor articolului 7 din OUG nr 92 din 2018 în sensul aplicării pentru viitor a condițiilor de exercitare a funcțiilor în cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție , al DIICOT, al DNA, precum și în cadrul celorlalte parchete”, a declarat vicepreședintele Consiliului Superior al Magistraturii, Codruț Olaru.

Întrebat cine sunt procurorii care vor pleca din parchete, Olaru a spus că, după părerea membrilor Secției pentru procurori, nu ar trebui să plece niciun procuror. „Nu pleacă nimeni, după interpretarea noastră, având în vedere dispozițiile legii care prevăd, în viziunea noastră, condiționalitatea de vechime de la data apariției legii , a ordonanței de urgență pe viitor, deci nu discutăm retroactiv. Practic, vrem să dăm un mesaj de stabilitate a activității procurorilor din cadrul întregului Ministerului Public, că nu discutăm practic doar de structurile specializate, nu discutăm doar de activitatea Parchetului General, care ar putea fi afectată într-o interpretare altfel decât am făcut-o noi în cursul ședinței de astăzi și, pe cale de consecință, este un mesaj clar pe care vreau să îl adresez tuturor procurorilor , acela de stabilitate”, a completat vicepreședintele CSM.

Interpretarea a fost comunicată public ulterior, printr-un comunicat de presă, și de Secția pentru procurori.

„În şedinţa din data de 17 octombrie 2018,  Secţia pentru procurori  a Consiliului Superior al Magistraturii a luat act de solicitările Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Direcţiei Naţionale Anticorupţie şi Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism.

Secţia pentru procurori, cu unanimitate, a recomandat interpretarea dispoziţiilor art.VII din Ordonanţa de Urgenţă nr.92/2018 în sensul aplicării pentru viitor a condiţiilor de exercitare a funcţiei în cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism şi al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, precum şi în cadrul celorlalte parchete”, se arată într-un comunicat transmis de CSM.

Art. VII din OUG 92/2018 prevede: „Procurorii care, la data intrării în vigoare a prezentei ordonanţei de urgenţă, îşi desfăşoară activitatea în cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism şi al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, precum şi în cadrul celorlalte parchete rămân în funcţie în cadrul acestora, numai dacă îndeplinesc condiţiile prevăzute de Legea nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, şi Legea nr. 304/2004 privind organizarea judiciară, republicată, cu modificările şi completările ulterioare”.

Noile reglementări din ordonanţa de urgenţă impun o vechime de cel puţin 10 ani în magistratură pentru procurorii din Parchetul General, DNA şi DIICOT.

Decizia nu are valoare juridică, este practic o recomandare.

UPDATE: Tudorel Toader a declarat, după ședința CSM, că speră ca Secția pentru procurori a CSM va da interpretarea corectă către sistem pe OUG pe legile justiției și că vrea să transmită un mesaj de stabilitate către procurori „evident în condițiile legii”.

„Legea este lege și trebuie respectată de toată lumea. În momentul ăsta, avem în sistemul judiciar aproximativ 2.700 de procurori în schemă, 2.500 efectivi. Știm că Procurorii, dacă vreți, îi împărțim în patru mari categorii: unii detașați la Ministerului Public la alte autorități, acolo sunt puțini, cam 23, și urmeaza regimul legal al detașărilor. A doua categorie, procurorii care delegați în cadrul Ministerului Public de la o unitate la alta și respectă evident regimul delegărilor. Avem o altă categorie, cea mai numeroasă probabil, care sunt numiți prin concurs, altă categorie, numiți pe bază de interviu”, a declarat Tudorel Toader, la CSM.

Ministrul le-a transmis un mesaj de stabilitate procurorilor, fără însă a preciza care anume este interpretarea pe articolul 7 al OUG, cel dezbătut miercuri în Secția pentru procurori.

„Vreau să transmit procurorilor un mesaj de stabilitate, evident în condițiile legii. Acesta e mesajul. Orice lege aduce un plus de reglementare, orice lege că e organică, orice lege poate să ridice standardele de exercitare a unei profesii , ca să nu zic condițiile. Am încredere că Secția de procurori va da interpretarea corectă către sistem. Mesajul meu e de încredere și stabilitate”, a completat Toader. După ce a plecat de la CSM Tudorel Toader s-a dus în biroul lui Liviu Dragnea, președintele Camerei Deputaților.

UPDATE: La sosire, Tudorel Toader a precizat doar că este dreptul ministrului Justiţiei să vină la CSM.

Procurorul general Augustin Lazăr a anunţat, miercuri dimineaţă, referindu-se la ordonanţa de urgenţă privind legile justiţiei, că se face o analiză pe efectele acestui act normativ. „Şi noi am vrea să ştim ce vreţi să ştiţi dumneavoastră. Este o analiză în curs. Vom face o analiză”, a declarat procurorul general, întrebat de OUG privind legile justiţiei şi cum se aplică prevederile acesteia.

Pe ordinea de zi a şedinţei Secţie pentru procurori, programată să înceapă la ora 10,30, s-au aflat solicitările Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Direcţiei Naţionale Anticorupţie şi Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism privind interpretarea art.VII din Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr.92/2018.

Totodată, pe ordinea de zi a Secţiei pentru procurori s-a mai aflat nota Direcţiei resurse umane şi organizare privind situaţia delegărilor din cadrul Ministerului Public.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Author

19 Comentarii

  1. Ce bine ca si-a varsat ura si veninul pe d.na Anca Florea si a sistat detasarea.ACUM,CA A INCEPUT,NU MAI POATE DA INAPOI SI VA TREBUI SA IA MASURI IMPOTRIVA TUTUROR NULITATILOR PE CARE I-A PROMOVAT SI MENTINUT IMPREUNA CI ALTA INDIVIDA PLINA DE VENIN SI RA,INITIATOAREA SI SUSTINATOAREA POLITIEI POLITICE SI A STATULUI PARALE IMPREUNA CU CEL CARE O PROTEJAZA(SUNT NUMEROASE DOVEZI SI ALE INCOMPENTENTEI CELOR PE CARE I-AU PROMOVAT,DAR SI A URII SI RAZBUNARII PE CARE O PROMOVEAZA PENTRU A EXECUTA INTOCMAI ORINELE PRIMITE DA LA COTOCENI SI PARCHETE,DE LA PPE,PNL-PDL,USR SI REPREZENTATNTII LOR IN UE,PENTRU A DISTRUGE ROMANIA SI FIINTA NATIONALA A POPORULUI ROMAN).Pe cand va aplica acest individ aceasi masura si impotriva celor care alaturi de ei au decredibilizat iustitia si au asevit-o politic coalitiei interne si exterme impotriva PSD.Cine ii trage la raspundere,daca aplica dubla masura?

    • Ce-i asta, dom’le? In tara lui Papura Voda magistratii decid cum aplica Legea?Sa se prevada urgent dispozitii cu pedeapsa cu puscaria pentru cei care batjocoresc norma legala.

  2. Odata descoperit cuibul, sobolanii se agita. Nu le-a venit sa creada ca li se poate intampla asa ceva. Ani de zile si-au batut joc de legi, pe care le-au aplicat cum au vrut, iar acum se simt luati de guler si nu le convine.

  3. Vrajeala, cat dureaza sa pui in aplicare art. 7? trimiti toti detasatii la locurile lor de unde au fost promovati in functie de fostele CSMuri si organizezi concurs pentru aia care indeplinesc criteriile impuse de legi. In maxim doua luni e gata, instrumentarea se paseaza la aia care raman, dosarele din instanta se cere si obtine termen mai incolo. Mare drama, ca sunteti fortati sa reveniti in limitele legilor.

  4. Miroase de la o posta ca, sectia de procurori nu are ce sa caute in CSM din moment ce face toate cartile statului „adanc”, adicatelea acel stat masonic care nu are nicio treaba cu interesele poporului roman! Se bat cu babaua in piept ca lupta cu marii corupti care au plecat peste mari si tari cu banii furati de la poporul roman muritor de foame si cand colo ei le-au permis marilor infractori sa fuga cu banii furati!Toate nenorocirile din justitie, inclusiv maretia dreptului, sunt cauzate de acesti indivizi care executa orine politice din deal in loc sa asigure domnia legii!

  5. S-a obținut în sfârșit ceea ce se urmărea de către famiglia politică a infractorilor din Românica pripășiți prin tot felul de funcții administrative și de comandă în stat: subordonarea actului justiției bunului plac al politicianului român. Cum este politicianul român, la fel va fi și justiția de azi înainte. Cred că e sărbătoare prin stabilimentele de reeducare. Se va schimba oficial și organizarea din republică în bandă mafiotă. Naș îl avem pe Livache. Nu știu cum ne mai îngăduie Bruxelles-ul prin UE. Cine știe, poate vor să ne copieze și le e teamă că-i acuzăm de plagiat.

  6. Sectia de procurori nu poate decide nimic. Decizia o poate lua numai parlamentul sau guvernul. Sobolanii tremura de frica.

    • Tiraspolene, tu chiar nu intelegi cum functioneaza democratia in Romania. Pune dracului mana pe Constitutia Romaniei ca sa nu te mai demasci si sa te faci de ras. CSM face parte din a treia putere a tarii, puterea judecatoreasca independenta de puterea executiva adica Guvernul si puterea legislativa adica Parlamentul, prin urmare ca si celelalte puteri poate hotari ce vrea cand vrea!

  7. Procurorii care, la data intrării în vigoare a prezentei ordonanței de urgență, își desfășoară activitatea (…) rămân în funcție în cadrul acestora, numai dacă îndeplinesc condițiile (…)
    Interpretarea lor e ridicola, ma rog… toata sectia aia e.

  8. De cand pana cand DECIDE sectia de procurori din CSM cum se interpreteaza o lege !!?? Vai de mama noastra ce justitie avem!Pai normal ca nu se aplica retroactiv, este un principiu de drept. Dar, ce te faci daca in instanta un judecator decide, la solicitarea unui avocat, ca rechizitoriul intocmit de un procuror care nu indeplineaste conditiile legale este lovit de nulitate absoluta !!!

    • ” Nu se aplica retroactiv”, adica, asa cum spunea marele constitutionalist Emili Boc la taierea pensiilor speciale, „nu se iau banii din urma”. Atat.

  9. „Ședință de gradul zero. Ce a decis CSM”. Acesta este titlul articolului d-nei I.R.- o veche sustinatoare a binomului. Doamna I.R., prin omisiune ati spus o minciuna si ati indus o falsa certitudine: NU CSM-ul a decis duda asta privind interpretarea bizara a OUG 92 ci Sectia de procurori din CSM. Ati vazut vreodata ca aceasta sectie de securisti bizari sa fie de acord cu ceva, cu altceva decat ceea ce este in interesul lor si al statului paralel? De ce trebuia sa existe o astfel de sectie in cadrul CSM? (aici sa va raspunda minunatul procuror ceausist Monica Macovei). De cand are sectia de procurori rang de LEGIUITOR in Romania? Eu cred ca incepand cu 2004, de cand justitia a fost cladita dupa reperele demente ale lui Basescu si Macovei, tara noastra s-a defectat profund. Iar pentru asta este nevoie de o reforma profunda, inclusiv bagand la zdup pe unii care, crezandu-se magistrati, intangibili si imuabili, au nenorocit oameni nevinovati si au sadit teroarea, blocand orice initiativa sanatoasa si eliminand din cursa capitalul romanesc, timorand ordonatorii de credite si sabotand drastic investitiile. Il admir enorm pe Tudorel Toader. Au fost multi inchipuiti pe la ministerul justitiei (inclusiv Ponta, inclusiv var-su Cazanciuc s.a.) si toti s-au kkt pe ei de frica Lulutei, a strainatatii, a lu` Seku si-a lu` dracu-n praznic. Profesorul Toader ar face el multe dar nici macar partidul care l-a propus nu are curajul sa-l sustina pan` la capat (poate din teama, poate din complicitate cu binomul etc). Ok, un lucru e sigur: daca legile lui Toader fac sa se zvarcoleasca sectia P din CSM si procurorul sef insusi, atunci suntem pe drumul cel mai bun. Succes Domnule Ministru, toata sustinerea mea!!

  10. Credeam că dl. Băsescu a fost ticălos răstălmăcind sensul cuvintelor din legi și Constituție, dar costatăm că le primea de la vârfurile magistraturii. Probabil că civilul domn Alistar a votat că legea le aplică de când hotărăște CSM, acest super legiuitor. Binomul nu moare și nici nu se predă! Este peste tot, este Terminatorul, oricât de ciopârțit fiecare bucată regenereaz în chiar mai mult. Să mă ierte cei ce-l citesc pe Eminescu că stâlcesc poezia care începe cu înbrățișarea Țării românilor. “Din Boian până-n Trivale / Am umplut de Protocoale, / Și binomul te tot paște / De nu te mai poți cunoaște”.

    • Victor Alistar nu e membru al Sectiei de Procurori, ci al plenului… din pacate titlurile induc in eroare, in schimb textul e destul de clar.

  11. Procurorii si-au luat-o in cap, fac ce vor indiferent de lege. Îndoaie legea cum vor, pana le convine. Ce spun ei acum… E ca si cum s-ar fi dat legea sa nu se fumeze in interior, iar fumatorii ar zice… Da, dar cei care au fumat pana acum in interior, pot sa fumeze in continuare. Legea se aplica doar pentru viitor, adica celor care încep sa fumeze in interior de maine încolo.

  12. De cand , sectia de procurori , hotareste ea , cum si de cand trebuie aplicata o lege ? Nu ne-am lamurit indeajuns ce calitate morala au acesti inversunati profitori , care vor sa conduca ei , totul , in aceasta tara ? Nu reprezinta ei justitia , ei sunt doar o mica parte , si aia , maligna a institutiei ! Sunt cancerul care trebuie urgent operat !

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.