Guvernul României se află în fața unei provocări majore după ce Comisia Europeană a decis să suspende plăți semnificative din fondurile destinate țării prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR).
Această decizie vine ca urmare a descoperirii unor probleme grave în numirea și menținerea în funcții a unor șefi din companiile de stat din domeniile Transporturilor și Energiei, care au fost considerați incompatibili din cauza conflictelor de interese. În contextul acestui impas, surse guvernamentale citate de Economedia au anunțat că persoanele implicate, dacă nu își vor prezenta demisia de bunăvoie, vor fi demiși de către Guvern.
Situația este una delicată, deoarece în joc sunt fonduri esențiale pentru realizarea unor proiecte strategice, iar aproximativ 1,1 miliarde de euro din a treia cerere de plată din PNRR au fost suspendate. În plus, nu mai puțin de 20 de persoane din companii-cheie, precum CNAIR, CNIR, CFR, Metrorex și CFR Călători, sunt vizate de aceste acuzații de incompatibilitate și conflict de interese. Surse guvernamentale au confirmat pentru Economedia că demiterile sunt iminente, în special pentru cei care refuză să își prezinte demisia sau nu doresc să ajungă la un consens pentru renunțarea la funcție. Trei persoane au demisionat deja din cadrul CNIR și Metrorex, însă Guvernul anticipează că va fi nevoie de măsuri mai ferme pentru restul.
Fondurile PNRR, suspendate din cauza conflictelor de interese și a neregulilor în numirea șefilor din companiile de stat
Decizia Comisiei Europene de a suspenda o parte semnificativă din fondurile destinate României prin PNRR are la bază multiple nereguli identificate în procesul de selecție și numire a liderilor din companiile de stat, în special în domeniile cheie ale infrastructurii și energiei. Din suma totală de 1,1 miliarde de euro suspendată, 300 de milioane sunt legate de numirile defectuoase din sectorul energetic. Într-un raport anterior, Economedia a detaliat modul în care influențele politice au jucat un rol crucial în aceste numiri, afectând credibilitatea și funcționarea unor companii strategice pentru România.
Pe lângă sectorul energetic, 20 de milioane de euro au fost suspendate din cauza problemelor legate de numirea șefilor în companiile din transporturi, precum CNAIR, CNIR, CFR, Metrorex și CFR Călători. Principala problemă semnalată de Comisia Europeană este faptul că, în unele cazuri, membri ai comitetelor de nominalizare și remunerare au avut acces la informații privilegiate și au fost avantajați în candidaturile lor pentru funcții de conducere, încălcând astfel normele de transparență și corectitudine impuse de Bruxelles.
Guvernul caută soluții legislative urgente pentru deblocarea fondurilor
Confruntat cu această criză, Guvernul României se pregătește să adopte o serie de măsuri legislative urgente pentru a răspunde cerințelor stricte ale Comisiei Europene și pentru a debloca fondurile PNRR. Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a declarat pentru Economedia că Guvernul lucrează la un pachet legislativ menit să modifice actualul cadru normativ în privința procedurilor de numire și selecție a șefilor din companiile de stat. Acesta a subliniat că este necesară o accelerare a procesului de reformă, în special pentru a respecta termenii scrisorii primite de la Comisia Europeană, care impune condiții clare pentru deblocarea fondurilor.
„Lucrăm la soluții de amendare a cadrului legislativ actual pentru a ne conforma solicitărilor din scrisoarea Comisiei. Anticipăm un calendar accelerat de rezolvare a acestor probleme pentru a le soluționa pe termen lung. Vom face tot ceea ce este necesar pentru a îndeplini jalonul”, a declarat ministrul Burduja.
Unul dintre principalele aspecte avute în vedere este schimbarea procedurilor de selecție pentru funcțiile de conducere din companiile de stat. În prezent, aceste selecții sunt gestionate la nivelul companiilor, însă Guvernul intenționează să transfere acest proces la nivelul autorităților publice tutelare, precum Ministerul Transporturilor sau Ministerul Energiei, sau către super-agenția AMEPIP. Această schimbare ar reduce riscul de conflict de interese și ar oferi o mai mare transparență în procesul de numire.
De asemenea, surse guvernamentale au menționat că este analizată introducerea votului cumulativ în companiile de stat cu probleme, ceea ce ar permite acționarului majoritar (statul) să demită întregul consiliu de administrație, directorat sau consiliu de supraveghere, dacă se constată nereguli grave. Totuși, această măsură are și riscuri, întrucât poate duce la acțiuni în instanță din partea celor care vor fi demiși, inclusiv din rândul celor care nu au fost implicați direct în procesul viciat de selecție.
Un viitor incert pentru liderii din companiile de stat
Neregulile semnalate de Comisia Europeană nu reprezintă doar o problemă punctuală pentru Guvernul României, ci scot la iveală un sistem deficitar de gestionare a companiilor de stat, marcat de influențe politice și lipsa de transparență.
Deși Guvernul a adoptat o poziție fermă și s-a angajat să implementeze rapid reforme, situația rămâne tensionată, iar impactul pe termen lung asupra acestor companii este încă neclar.
Pentru România, fondurile PNRR sunt esențiale nu doar pentru redresarea economică post-pandemie, ci și pentru dezvoltarea infrastructurii și modernizarea sectorului energetic. Suspendarea acestora reprezintă o lovitură majoră, care pune în pericol implementarea unor proiecte critice.
Toate firmele straine angajeaza AUDIT. Care spune actionarilor daca conducerea firmei se pruceoe si aduce profit. Daca nu PATRONII dau directorii afara si angajeaza noi manageri. Faceti si voi lafel Ciolace.
Firmele străine care sunt aduse pentru audit, sunt recomandate prin PNRR făcut de USR cu aprobarea tuturor parlamentarilor! Aceste firme nu vin de capul lor sau invitate să facă audit! Apropo ursare, așa cum cerea milogul de la Cotroceni loc de muncă prin străinătate, aveți alt milog partener care cere umil loc de muncă în guvern sau într-o funcție înalta! E vorba de Ciucă, da!, Ciucă al vostru, milogul de servici in ultimele luni de zile care cere loc de muncă😂😂😂!
Ii puteti nominaliza pe directorii indizerabili vizati de comisia europeana, sa stim si noi cine trage tara in jos. Si ar mai fi in motiv, sa vedem daca functioneaza sau nu rotirea cadrelor.
„luati-va” tara inapoi de la Boc si Turcan si schimbati conducerile si consiliile de administratie de la Romgaz si Transgaz nu le mai lasati grupului de la Sibiu…
Poate asa se va finaliza centrala de la Iernu si porni combinatele de ingrasaminte, acceptand prin lege un pret negociat pt securitatea energetica a Romaniei si dezvoltarea ei economica…
Nu mai lasati pe Iohannis sa vanda Germaniei doua milioane de m3 de gaz pe nimic, cand in tara prin E.ON se vinde la suprapret.
Cum s-a putut sa fie plafonat la 3,255 lei/mc sau 0,31 lei KWh cand in UE el era 1,7 cand scazuse si acum 2,4 lei/m3
Daca erau „incompatibili” si a ajuns ” vestea” pana la Comisia Europeana ar trebui demisi si cei care i-au numit !Aceste posturi au fost mereu „recompense” pe linie de partid deoarece sunt foarte bine platite ! Ce „vina ” are directorul care e numit si nu are „vina” cel care l-a numit ?
Si cine le va constata incompetenta? ? ? Un premier mai incompetent ca ei ? ? ? Simion ar rezolva repede: le-ar cere o taxa de numire care ar fi descurajatoare pentru cei ce nu stiu sa faca bani. Asa ar descoperi incompetenta.
Romania pierde fonduri PNNR , DATORITA CORUPTIEI POLITICIENILOR PSD-PNL , care conduc tara ! DNA , trebuie sa cerceteze cazul , sa stabileasca vinovatii , si s-ai trimita in judecata ! Este vorba despre interesele economice ale Romaniei , nimeni nu are voie sa le tradeze .
Premierul Marcel Ciolacul anunță că România va intra în Schengen încă din 2024,masura urmând să fie implementată efectiv cel mai probabil din martie 2025..!.
Incompatibili,. ???? Inseamnă că fură,..și sunt de-ai tăi..Dar mă intreb de ai din cei serioși și competenți,, dci pricepuți, care vor să facă o treabă, nu doar să incaseze salarii multe nerușinate..
Domnul premier Ciolacu sa dea afara din funcții și acele cadre militare care au blocat actualizarea prin prin echivalare a pensiilor militare,a soldei de grad și de funcție,discriminând rezerviștii militari în funcție de data trecerii în rezervă.Unul dintrei ei este candidatul obedient și mincinos Ciuca,care a blocat prin nesimțire și nepăsare echivalarea pensiilor militare la funcții ,grade,solde și vechime egale pensii egale mai bine de 7 ani.Numai așa premierul Ciolacu,candidat la președinție poate câștiga aproximativ un milion de voturi din partea rezerviștilor militari și al familiilor acestora,și va câștiga din primul tur,care îl vor vota pentru că a înlăturat un act de nedreptate o discriminare făcută rezerviștilor militari chiar de către șeful marelui stat major de acum 7 ani Nicolae Ciucă,ordonanța prea umila a sasului Johannis,zis și președintele degeaba,nimic pentru români.
Nu mai avem profesionisti? deja au trecut 35 de ani, in care educatia s-a deprofesionalizat fara concurenta la admitere, fara repartitii. Industria a disparut, unde s-au format ca ingineri absolventii care azi au 55 de ani? Restul stagiari inainte de ’89 sunt la pensii din orice alta activitate dar nu ce tehnica. Ma si mir cum de mai avem centrale electrice, extractie de gaz/petrol cand totul e o parodie in care toti sunt economisti si manageri…