Șeful ANAF se plânge de angajații care iau șpagă

Preşedintele Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF), Lucian Heiuş, susţine că angajaţii mai puţin oneşti, care iau „şpagă în continuare” aruncă o anatemă asupra unei întregi instituţii, iar aceştia trebuie eliminaţi pe rând.

„Sunt aproximativ 20.000 de angajaţi. Poate că sunt şi mai mulţi. Este o armată de oameni. Nu ai cum să nu ai şi oameni mai puţin buni. Nu ai cum să nu ai şi oameni mai puţin oneşti. Nu ai cum să nu ai şi oameni mai puţin implicaţi şi cu care din păcate se loveşte un contribuabil în cazul meu sau cineva şi care prin atitudinea unei singure persoane poate să arunce o anatemă asupra unei întregi instituţii. Cum la fel, şi eu recunosc, tot la două luni arestez doi – trei, pentru că iau şpagă în continuare. Nu înţeleg că trebuie să se oprească. (…) Colaborăm cu toate instituţiile abilitate, trebuie să îi eliminăm pe rând. Cum îi prindem cum îi executăm. Este ruşinos. Şi eu văd că peste două zile, iar vor fi doi săltaţi, dar nu am ce face”, a spus Lucian Heiuş, la conferinţa „Navigating the Digital Frontier: Entrepreneurship, Politics, and Strategy”.

De asemenea, acesta a afirmat că educaţia financiară joacă un rol important, mai ales că 20% din încasările lunare se fac „cu plăsuţa”, deşi agenţii pot face plăţi în cont.

„Încă merge agentul economic sau persoana fizică autorizată cu banii într-o plăsuţă şi îi depune la Trezorerie. 20% în condiţiile în care discutăm să zicem de o medie lunară de încasări de 32 de miliarde de lei. 20% la 32 de miliarde de lei înseamnă aproape un miliard şi jumătate de euro, rotund, dacă nu mai mult, care se plăteşte încă de agenţii economici cash în condiţiile în care de cel puţin 7 – 8 ani poţi să plăteşti prin cont bancar. Am introdus, eram eu director la Timişoara, eram prima trezorerie care a pus POS la fiecare ghişeu”, a mai spus şeful Fiscului, Lucian Heiuş.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 3
Author

12 Comentarii

  1. O armata de oameni care sa stranga SPAGA ! Inteligent, continuati, pentru ca meritati !

  2. dar tu dormi?
    Daca nu tii harurile, da-te jos din caruta!
    Parca sunt altii la guvernare, asa va comportati!

  3. Graul s-a ieftinit si painea de la 1 leu este 6 lei. SPECULA….I-a cere tu Sef ANAF sa se dea LEGEA SPECULEI.
    Adica ADAOS COMERCIAL LA VANZARE MAXIM 10 %. Atunci toate marfurile vor avea contract de vanzare cumparare de la producator la vanzator. Aici sa ei tu ANAF tva si impozit la intrarea in tara a rosiilor nu in piata unde nu poti controla. Slabut tata slabut

  4. 20000 de păduchi, și pământul stă nelucrat. Tovarășul Heiuș i-ar putea dota cu o sapă și o greblă și ar putea face și ei ceva util societății.

  5. Se plânge în presă?!! A fost analizat în coalitie acest aspect?

  6. Nu inteleg de ce nu se introduce taxarea inversa la nivel de UE?S-ar elimina masiv evaziunea pe Tva(principala problema a fiscurilor din UE).Dar nu ar mai exista nici bani negri pt politicienii europeni.Poate de aia nu se introduce!?

  7. Anaf este o anexa a securitatii inca din timpul guvernului secu Petrov-Boc. Cel putin asa o califica baietii angajati acolo, incepand cu sefii cei mari. Baiatul destept Heiush este si el scolit in Clujul securistilor lui Astalosh (nici nu putea in alta parte) si este clar cine sunt cei din spatele sau care l-au impins pe scaunul din Bucuresti. Oare pentru ce?

  8. …ai taxat spaga ospatarilor, taxeaza si spaga subalternilor, simplu!…cred ca asta te macina de fapt, nu grija fata de imaginea institutiei…da, ia spune:banii aia furati de ficus&ravasitoare i-ai recuperat?…sau te-a spaguit cineva sa uiti?…iar treaba cu sacosica are o explicatie extrem de simpla:voi actionati mai rau decat hotii, sunteti niste talhari…popriti conturile unei firme amarate pt niste datorii de un leu, de cele mai multe ori inchipuite…fara sa anuntati, fara a pune sechestru doar pe suma datorata!…nuuu, voi le popriti pe toate, peste noapte, putand astfel sa bagati firma in faliment, sa puneti adminii in postura penala pt incidente de plata…micutule idiot, exemplu de la stiri, de ieri:aveti mii de vagoane, locomotive samd puse sub sechestru de zeci de ani…acum nu mai sunt bune decat de fier vechi…mii de tone, se plateste chirie-adica statul-pt sinele ocupate…de ce nu le valorifici, sunt zeci de mii de tone de fier si altele…sa nu mai spun ca au ajuns nefunctionale, marea majoritate, din cauza sechestrului…da’sediul antenelor, ala din telepatia, evaluat de experyii vostri la zeci de meleoane de ioro, de ce nu-l vinzi?…ai aflat si tu acum valoarea reala de piata si nu aia umflata cu pompa sa dea bine in dosar?…tristule, da-ti demisia, esti jalnic…

  9. Esti sigur ba baiatule? De ce mai esti in functie?… Mars ma!… de la macelarie… Cind o sa ne vedem noi ceafa.

  10. Oameni corupți intr-o institutie care are ca misiune împiedicarea fraudei, conducatorul instituției da astfel de declarații, este neputincios!!?? Pot fi împiedicați sa devină corupți dacă de sus in jos toți funcționarii sunt corecți și a-și fac treaba pentru care sunt plătiți de noi , noi fiind statul!

  11. Odatá cu ‘noua gândire fiscalá’ este de așteptat creșterea corupției și diminuarea gradului de colectare, ‘succesuri’.

  12. Dă-ți demisia dacă nu ești în stare să controlezi fenomenul.Te plîngi ca o babă și nu pe bani puțini !

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.