Șeful Concurenței: Va trebui să învăţăm să trăim cu preţuri mari la energie

Preţul energiei va rămâne ridicat, astfel că oamenii ar trebui să-şi eficientizeze consumul, autorităţile să-i ajute pe cei vulnerabili, iar companiile să plătească o contribuţie de solidaritate, a declarat, miercuri, pentru Agerpres, preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu.

„Preţul energiei va rămâne ridicat, întrucât se estimează că certificatul de dioxid de carbon, care acum costă 50 de euro, ar putea ajunge la 100 de euro. Aceste preţuri mari nu vor dispărea. Va trebui să învăţăm să trăim cu preţuri mari la energie”, a spus el.

Şeful autorităţii de concurenţă a subliniat că majorarea preţurilor la electricitate şi gaze este un fenomen european, nu doar românesc, justificat, în parte, de revenirea economiei după pandemie, dar şi de politica europeană de majorare a penalităţii pentru poluare, ceea ce a condus la o creştere foarte mare a preţului energiei bazate pe cărbune.

„Aceasta, ca să-i împingă pe consumatori să fie mai atenţi cu consumul de energie, să cumpere echipamente cu consum mic, să-şi izoleze bine casele. Noi, România, nu putem influenţa preţul din piaţa europeană, dar putem lua măsuri pentru a reduce impactul negativ al acestor creşteri de preţuri, prin subvenţionarea consumului celor mai săraci, vulnerabili dintre noi. Când vine ploaia, nu o poţi opri, dar poţi să deschizi umbrela”, a adăugat Chiriţoiu.

Sumele pentru consumatorii vulnerabili ar putea proveni dintr-o contribuţie de solidaritate pe care să o plătească toate companiile din energie, a adăugat Chiriţoiu. În prezent, doar producătorii de gaze plătesc un supraimpozit pe dereglementare.

În România, încă de anul trecut, Consiliul Concurenţei a iniţiat proceduri prin care să poate solicita informaţii de la companiile din domeniu, pe baza cărora să poată interveni în piaţă.

„Am sancţionat cu amenzi totale de 10 milioane de euro distribuitorii de gaze E.ON, Engie, Premier Energy, Ottogaz, pentru comportamente incorecte faţă de consumatori. Toţi au recunoscut încălcarea legii şi au plătit amenda. Pe piaţa de electricitate am impus CEZ proceduri corecte pentru debranşări, Enel pentru conectări la reţea, iar companiei Hidroelectrica i-am impus să vândă cantităţi mai mari pe bursa de energie pentru a nu crea artificial penurie. Am identificat clauze abuzive în unele contracte de furnizare şi am sesizat Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) şi ANRE. ANPC chiar a aplicat sancţiuni Engie, care au fost confirmate de instanţa de fond. Vom continua monitorizarea şi, unde se impune, sancţiunile. Nu toate comportamentele incorecte faţă de consumatori sunt de competenţa noastră. De aceea colaborăm cu ANRE şi ANPC”, a completat Chiriţoiu.

La ora actuală, se observă în piaţă situaţii în care unii furnizori nu îşi onorează contractele cu preţ fix când acestea ajung în dezavantajul lor, dar situaţii similare au mai existat şi în anii anteriori.

„În aceste cazuri, ANRE poate şi trebuie să ia măsuri mai severe împotriva furnizorilor, impunând penalităţi şi mergând până la ridicarea licenţei. Altfel, asemenea comportamente vor submina funcţionarea pieţei. De asemenea, costul gazelor este doar 60% din preţul total al facturii, iar costul electricităţii este sub jumătate din preţul facturii. Trebuie să ne uităm şi la celelalte componente, cele reglementate, ale facturii pentru a identifica zonele în care se pot face economii, de exemplu citirea contorului de gaze şi a celui de electricitate pot să fie realizate de aceeaşi persoană, reducând astfel acest cost plătit, în final, tot de consumator”, consideră preşedintele Concurenţei.

Marii consumatori de energie beneficiază de scheme de sprijin, însă, în ceea ce priveşte întreprinderile mici şi mijlocii, costurile lor mai mari cu energia le vom vedea în preţul produselor lor peste câteva luni, a continuat el.

„La gaze nu cred că preţurile vor rămâne atât de mari pe timp mai lung. Iarna aceasta vor fi scumpe, dar de la primăvară este posibil ca preţul să scadă. Va fi pus în funcţiune şi gazoductul Nord Stream II, care va aduce mai multe gaze în Europa din Rusia. Ruşii au interesul să vândă aceste gaze, cererea nu cred că va creşte şi, în plus, Europa importă şi gaze naturale lichefiate”, a arătat Bogdan Chiriţoiu.

Potrivit acestuia, România importă circa 10% din consumul de energie electrică şi 20% din cel de gaze, iar, în lipsa importului, preţurile ar fi şi mai mari, pentru că s-ar utiliza mai multă energie electrică generată din cărbune.

Piaţa de electricitate din România a fost liberalizată la 1 ianuarie 2021, iar cea de gaze la 1 iulie 2020.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Author

44 de Comentarii

  1. Mizerabilul ăsta să trăiască dintr-un un salariu minim și apoi să vorbească!Japiță sinecuristă!

  2. Un aparat electric consumă atît cît e nevoie pt a încălzi, răci, învirti.
    Așa zisele pierderi sînt de fspt căldură. Trei anotimpuri pe an acea căldură e folositoare, face ca centrala să meargă mai puțin sau e mai cald în casă.
    Tot ceea ce vine de la cei ce conduc, prin dobitoci sau mincinoși precum Chirițoiu, e minciună!

  3. <Asa si cu curentul.Nu au construit parintii lor in curtea lor sa faca ce vor cu el.

  4. Oaauu bre,. Cum o fi apucat și patriotu ăsta să fie șef,.”la concurență” ,.Cât o fi furat anterior de a devenit ”de incredere”, șantajabil.. Cât pricepe ăsta din ce se petrece in jurul lui ? O fi pricepind la ce trebuie ”energia”,. de trăiești cu ea ?? Oare el cum trăiește cu energia,..cum o folosește ?? O fi având gaură in perete, la care să se ”conecteze” ? Căci după inteligența demonstrată,. te poți gândi că și-a făcut o gaură alături, mai mare,.

  5. Ironia sortii! Ne-am intors de unde am plecat in anii ’80!
    Tepeni de frig in case si toate celelalte „economisiri” prin strans cureaua…

  6. Odata cu racirea ” incalzirii globale ” ne-am trezit cu scumpirea peste tot a energiei .

    Calda , rece , verde , neagra , hydro , termo sau de la eoliana , din pamint sau din apa – energia s-a scumpit peste tot pe Terra .

    PS_ oare Romania mai detine oameni de stiinta ?
    Dar Analisti Economici valabili , scolitie de-adevaratele , pe vremea cind oamenii chiar erau OAMENI?

    Oricum ar fi avem nevoie de o alternativa .
    De altfel de surse de producere a Energiei ,
    Dar mai ales de altfel de oameni ….

  7. Si hotia resurselor naturale sau cedarea lor pe nimic la marile corporații este tot un fenomen european? De ce străinii pleaca cu profitul si nu plătesc redevente pentru cat au exploatat ca in jungla si continua la fel? Ajunge cu ipocrizia si falsa preocupare a investițiilor…ikea jefuiește omv jefuiește in energie ne jefuiesc monopolurile franțuzești…ia mai plecați acasă la voi si exploatati acolo ce aveți..

  8. Te obisnuiești pe dracu. Ca din 1350 de lei, daca platesti la curecnt vreo 200-250 de lei si la gaz vreo 600-800 de lei, ia sa vad cum te poti obisnui? Mai ramai cu 500 de lei, daca mai ramai… Nenorocitul ăsta are salar la fel ca cei din ANRE, așa că nu simte diferența, bine că îl plătește prostimea.

  9. NU este nimic justificat ! Exista tehnologie japoneza performanata pentru tratarea si filtrarea carbunelui ! Extinderea Cernavoda tot este taraganata pentru aranjamente amerloce ! Romanii se satura de UIE si terorismul energetic al mafiei globaliste !

  10. Aha…
    Deci așa ..
    Dar nu ne spui și cum sa facem !?
    Ce mizerie de om…
    Pai are destul salariu să facă pe înțeleptul…
    Din banii noștri…

  11. Într-o țară in care doar veniturile au fost înghețate este penibil să faci o asemenea declarație, furnizorii nu vor simți niciodată nevoia de a plăti o taxă de soldaritate, deci, diminuarea profiturilor (furăciunilor), ‘băieții deștepți’ din domeniu s-au înmulțit.

  12. viata in Romania devine tot mai imposibil de trait … Javrele de la ANRE , javrele de la CC , javrele bisnitare „furnizoare” vor lua contact cu asfaltul si cu birourile solide .

  13. De ce nu actioneaza cu acest slogan „va trebui sa ne obisnuim cu…” si la vaccinuri? In ambele cazuri, suntem mintiti si furati de javrele de lux care ocupa si pupa cururile politicienilor! O sa retraim perioada comunista seria II „Cretinism grobial bazat pe furaciuni 2021” doar ca, „cum sangele apa nu se face si nici lacomia plus acapararea din orice” merg in paralel si nu dunt vindecabile, traim decenii de mariri semete, cu hotii la putere!

  14. GURRRA banditule !! Cine sunt aia vulnerabili dintr-o populatie cu cele mai mici venituri din UE ? Cum a fost posibil ca pana in 2015 in Romania sa nu existe nici o problema cu Gazele sau Electricitatea , apoi dintr-odata ati inceput smenul
    „liberalizarii” ??

  15. energie din Franta, etc. unde pretul este sub 100 de euro Mwh?

  16. Tuz’ grijania satanei ma-tii de securist ! Luati- as esofagul in ranga cu toate marotele si golanismele ! Nu vom mai putea trai si va cautam sa va rupem gatul ! O sa luati foc in barolgurile de unde nenorociti viitorul copiilor nostri!

  17. Si uite asa se confirma inca o asa zisa teorie a conspiratiei care spune ca lumea va fi aruncata in criza. La noi, cresteri de preturi nejustificate si facturi care nu vor putea fi achitate. Datornicii se vor trezi cu creantele vandute recuperatorilor si apoi in strada pentru ca locuinta le va fi scoasa la licitatie pentru vanzare.

    • Singura soluție… O revoluție adevărată. Apoi numiți în funcții de conducere oameni de stat adevărați, nu politruci, hoți, trădători!

  18. Și mie-mi pare că anii 80 se-ntorc. Nici atunci nici acum nu este lipsă de curent și gaze, le avem din belșug iar infrastuctura, extracție, generare și transport, este făcută din anii 60-70 , secolul trecut, pt un consum mult mai mare decît cel de azi.
    Atunci pt a pregăti oamenii de schimbarea plănuită, plan ce l-au numit Revoluție sau, mai nou, Lovitură de Stat, au oprit robinetul pt că nu puteau crește prețurile; țară declarat socialistă.
    Azi nu-l pot opri, țară declarat democrstică, dar pot mări/liberaliza prețul.
    Pregătiți-vă de o nouă plănuită schimbare!
    Desigur e nevoie de schimbare dar nu de schimbarea gândită de clica conducătoare ce ne cocoșește de sute de ani.

  19. Nu mai bine să-l ia cineva pe boul ăsta si să-l pună la vreo 380 de volti!!..vreo 15 minute!!..eu ma angajez să plătesc curentul consumat pentru prăjită lui..

  20. Bun. Sa luam doua fenomene separate.

    1) Este, cel putin oficial, pandemie. Mor oameni, masurile asa-zis sanitare sunt in toi, preocupare maxima pentru- nu-i asa- „sanatatea” oamenilor. Motiv pentru care, tot oficial, este recesiune cam peste tot, penurie de materii prime, scumpiri etc.
    2) Incalzirea, sau schimbarea climei, da mari batai de cap planetei. Apar taifunuri, uragane, cutremure, inundatii, incendii masive, padurea amazoniana e in pericol. Motiv pentru care, oficial, trebuie renuntat la energiile poluante, ca sa scadem temperatura (?!).

    Intrebare de bun-simt.
    De ce s-au luat aceste masuri de scumpire generalizata EXACT ACUM cand, nu-i asa, e „pandemie”? De ce nu se asteapta un an-doi, sau macar sase luni, pana cand „pandemia” se va diminua sau va disparea, inainte de a ucide ramuri intregi ale economiei?
    DE CE ACUM? N-are, APARENT, nicio logica- logic ar fi fost sa astepte revenirea economiei, ca sa poata ulterior implementa cate masuri pro-climatice vor.
    Cu alte cuvinte, de ce EXACT cand arde casa, sa-ti renovezi acoperisul?

    Sa-si raspunda fiecare dupa propriile puteri…

  21. Are dreptate pretul trebuie sa creasca la nivelul european asa ca nu inteleg aceasta revolta se stia de la inceput ca vor creste preturile am fost anuntati de acum 3 ani despre asta daca romanii nu sunt pregatiti atunci e vina lor

    • Singura soluție… O revoluție adevărată. Apoi numiți în funcții de conducere oameni de stat adevărați, nu politruci, hoți, trădători!

    • Bai Mihnea, nu ai mai infectat discutiile vreo 3 zile si am presupus ca a dat Domnul si esti la ATI, sa astepti doza 11 de vaccin! Cand colo, ce sa vezi?! Au reusit cei de la USR sa-ti prelungeasca pomana publica si ne scarbesti iar cu mizeriile si stupiditatile tale, de om cu 2 clase mai mult decat personalul de Dabuleni…

  22. Un dobitoc, mănâncă ?,are un salariu gras de la contribuabili și nu face nimic,o jigodie.

  23. Cum s-a terminat luna august, concediile, brusc, toti birocratii au descoperit ca s-a scumpit electricitatea, gazul, carburantii. In curand o sa inceapa sa simta si inflatia care incepe sa se acumuleze, un 0.5% pe luna la an e 6%, depozitul bancar iti da 1.5% (tineti banii la banca si se devalorizeaza) iar preturile de pe bursa se duc tot in sus, pentru ca economia mondiala scartie grav. Sa ii traga cineva de maneca pe aia de la Consiliul Economic si Social si de la INS, sa ne spuna cum mai e cu puterea de cumparare, cu „cosul zilnic” … sa vedem cum jongleaza, ce mai elimina din cos, ca se ne spuna ca inflatie e tot 2-3% pe an. Nu mai vb. de devalorizarea leului. Cand (/Daca, ca nu prea am incredere in electoratul roman sa fie suficient de inteligent) o sa lase liberalii si USRistii puterea, statul si economia romana o sa fie de nerecuperat, grecii macar au construit ceva infrastructura cand i-au amanetat.

  24. Nu-l mai schimba nimeni pe acest mason nenorocit, o tine la CC ca Isarescu pana la mumificare!Deci nu se uita porcul in costuri ,sa realizeze la mintea lui tampa cu ce pret de cost se realizeaza productia de energie electrica a Hidroelectricii,a Nuclearelectricii , a eolienelor, respectiv de ce a ajuns tara asta pe productie de energie electrica pe gaze,foarte scumpe si utilizate fara rost economic
    Singuri care au scumpit curentul sunt companiile de distribuitie si UE care nu vrea ca Romania sa aiba vreun avantaj competitiv,pretul energiei electric !ANRE e zero cu sindicalistul securist fara scoala, CC e zero cu masonul cel tamp

  25. Mihnea văd că întotdeauna ecgica contra. Grija să nu stai cu spatele 😀
    Îl auzeam pe dl jurnalist independent Sabin Gherman, un intelept, naiv cum zice el, e pro USRist, că din cauza lui Dragnea și acum a PNLului, legea off-shore sta in sertare, noi avem gaz da nu îl extragem, de asta avem preturi mari și o mai molfăia cu Lisa de investiții. Serios? Pai daca eu scot gazul, îl dau de fapt unor firme străine, apoi îl bagă pe burse la Viena, no să fie ieftin nici în veci, apoi se consuma repede, că noi nu consumam cat avem nevoie, noi (străini adica) exportăm tot pentru profit. Hai că o să vă lipsească OUG 114. Vorbim la iarnă.

  26. Adică respectivii fura de la cetățeni si primesc o amendă … de 10 milioane de euro. Adică au furat la greu. Bune legi.
    P. S. Ne-a spus ceașcă încă din anii 80 că soluția este să mai punem o haină pe noi.

  27. …pai cum sa nu spună asta?…romanii, în loc sa iasă cu parul în strada, își scot frigiderele din priza si-si cumpăra lumânări…turcii au descoperit gaze în mare în primăvara și acum le exploateza, romanii știu de gaze de pe vremea regretatului dar nu au în gand sa facă ceva în acest sens…mai sunt vreo 4/5 reactoare care ar putea fi puse în funcțiune la Cernavodă…de 31 ani nu se întâmplă nimic…nemții au dispensa pt cărbune pana în 2050-cine o mai trai pana atunci-prostii au închis minele, termocentralele, au lăsat orașe întregi fără apa calda și căldură…iar romanii își scot frigiderele din priza-oricum nu mai au ce sa bage în ele-in loc sa pună mana pe pari…

  28. De ce naiba mai avem Consiliul Concurentei,ANRE si alte asemenea organisme si organizatii a caror indivizi sunt platiti cu mii sau chiar zeci de mii de euro din banii romanilor daca oricum nu pot face nimic?!

  29. Un sobolan la propriu si la figurat, destul de permanent in sinecura parte din firmele de comerț ale seraiului.
    Ce altceva sa scoată pe gaura botului?
    Aștia n-au mamă, n-au tată.
    De acord mai ales cu Puritania de mai sus.

  30. Tembeloidul asta trebuia de multa vreme luat la goana de la Canci Concurenta lui cu care ii abureste pe romani de prea multa vreme ca exista vreo concurenta in tzara asta mai multa decat cea din piatza de zarzavaturi.Cica va monitoriza hotzii cu amenzi de cativa lei de caciula,in timp ca aia ne jefuiesc de miliarde de euro si nici in pix nu-i framanta de amenzile lor.Dar nu spune niciun politruc decident pe sleau romanilor,dar si bruselezilor care dau ordine ticaloase in paguba romanilor ca trebuie sa ne mictionam pe toate certificatele alea verzi cu care suntem jefuiti de niste bani care nu merg nicaieri unde sa ne fie imbunatatita situatia energetica a noastra ca sa puna romanii in functionare toate reactoarele de la Cernavoda construite pe banii nostri si care stau degeaba,si sa ramana ale noastre si sa facem si altele,nu date in exploatarea altor mafioti internationali ca multe altele si care ne vand noua la specula tot cea ce este al nostru,dupa ce tot ei,care au tot ce le trebuie la ei acasa,de la mine de carbuni pe care nu le vor inchide,conducta de gaze direct de la rusi si puzderie de centrale atomice,ne dau ordine cu emisile de kkt zero carbon (de parca carbonului,venit de la rusi,chinezi si alte locuri,ii este frica sa treaca granita in Europa ca il impusca Ursula cea perversa) si tot felul de alte restrictii ce ne creaza criza energetica si ne distrug economia firava si nivelul de trai si ala abia la nivelul ierbii.Dar tovarasii astia tarani nesimtiti stau pe buci,in functii gras platite,si in loc sa spuna bruselezilor mafioti,gata,ajunge,pana va fi si la noi ca la voi ca altfel nu se poate,si sa nationalizeze ceea ce face rau poporului si economiei,plus sa puna totul in tzara la loc acolo unde trebuie,ei cauta sa ne prelucreze tot pe noi cei jefuiti ca sa rabdam sau sa murim noi si copiii nostri ca niste tribali din jungla,si,intr-o tzara bogata,sa acceptam ca cel mai ieftin kilowatt este frigul,intunericul si foamea.

  31. Cîndva, altvineva, a zis : „…vă e frig ? Mai pune-ți o haină pe voi !” E ceva de tristă aminitire și din nou în actualitate. Păcat pt sîngele vărsat !

  32. @fane – consiliul concurentei nu poate sa faca nimic pentru ca toate companiile care activeaza pe piata vand putin sub si extrem de putin peste pretul cotatiilor internationale, nu au facut cartel sa vanda toti la +20% peste pretul pietei. Problema asta cade mult mai bine sub umbrela Consiliului Economic si Social, care ar trebui sa iasa in fata si sa spuna raspicat Guvernului si Parlamentului ca XX% din populatia Rromaniei, nu are veniturile sa plateasca aceste preturi, ca XX% din populatie vor fi in saracie, XX% la limita saraciei, etc. si ca au obligatia sa emita legi care sa o protejeze. Cum a fost legea PSD-ului care limita Mwh de energia la nu mai tin minte cat 54-84ron/Mwh. Pretul Mwh vandut consumatorului casnic ar trebui sa fie limitat in functie de puterea de cumparare, treaba statului sa acopere diferenta.

    • Liberalizările sunt capitole distincte asumate de România în Tratatul de Aderare la UE. Nu ai voie să plafonezi nimic pentru că se consideră ajutor de stat care este interzis de legislația UE. Soluția este cea adoptată de Ungaria. O companie națională de utilități publice care să funcționeze pe principiul non-profitului.

  33. Daca am avea un salariu ca al tau sau o pensie egala cu salariul tau, ne-am invata…
    Pana atunci, in urma acestei declaratii, ar trebui sa-ti dai demisia.

  34. Învață-te tu cu asta, beeeei, ~ţoiule!
    Vezi să nu te luăm și pe tine la purecat cînd îi vom lua pe ăia din „companiile” energomitomane, foste întreprinderi ale statului comunist (ALE NOASTRE!) ajunse prin proceduri dubioase în mîini private, și exploatate „la sînge”!

  35. Piaţa concurenţială este ca şi statul de drept, o lozincă fără sens. Cel ce a găsit rezolvare la harneala asta este Orban, ăla din Ungaria! A înfiinţat în 2015, de la zero, o companie naţională de utilităţi publice (curent electric, gaze naturale – https:/www.mvmnext.hu/), pe principiul non-profitului, care este în concurenţă cu aceleaşi căpuşe străine existente şi pe piaţa din România. Cetăţenii unguri nu sunt proşti şi optează pentru compania naţională. Pe măsură ce reţelele de distribuţie ale companiei naţionale ajung să acopere întreg teritoriul atunci căpuşele străine sunt eliminate natural de pe piaţă sau în cel mai nefericit caz devin insignifiante.

  36. @Smarandache: Pare o treaba foarte buna ce au facut ungurii, ne-ar prinde bine sa facem si noi una la fel. Si nu doar pe energie, ci si pentru constructia de autostrazi etc. Capitalismul asta salbatic (de fapt hotie impanata cu tradare) ne-a adus la limita rabdarii.

    • Este soluția găsită de guvernul maghiar. Treaba e că guvernul maghiar chiar îi reprezintă pe maghiari pe când guvernul român reprezintă alte seminții, nicidecum pe români!

  37. va suparati degeaba pe idiot!…asta-i „pohta” ce-au poftit cei care ne-au adus aici dupa ’90 si latrai ca acest „pinochio” si ca acela de la ANRE nu fac decat sa cante partituri impuse!…ar trebui „curentat” TOT sistemul ca sa simta ceva acest tip de marioneta meschina si tembela!…poate acum vad si entuziastii ce „beneficii” ne-a adus (m)UE!!!…retehnologizari absurde (inainte de vreme, ca cele de la Porti), costuri pe apa uzinata incepand cu 1999 (dracu’ a mai pomenit cand nici macar proiectele nu au fost gandite cu costuri la apa uzinata), etc etc etc perpetuum mobile devalizator pentru idiotii de noi bastinasii!!!…sa mai pupe si c… nostru ca pe al „europenilor” l-au lins destul unii „cachiritoiu”…

  38. Ce pretenție să ai de la un bursier al Universității Central Europene a lui Soros, în perioada în care se afla la Budapesta!

  39. Bai jegoșilor preturile le umflați tot timpul pentru a va menține salariile ridicate și sa le ridicați cum apare o scumpire, nu m-ai dați vina pe alți factori externi, prostiți consumatorii casnici căci ei sunt baza veniturilor voastre garantate. Un muncitor al lui Electrica, sucursale, filiale etc. are un venit în mina de 5000 lei, prema de vacanta un salariu brut, decontare integrala a biletul de vacanta, prema Crăciun fabuloasa,prema de Paști, prema de ziua energiticianului,GINDITIVA oamenilor simpli ca toate aceste sunt din banii voștri făcuți din greu. Acum dați-vă seama ce salarii nete au de la muncitori în sus exploatări de șefi, directori ca sunt tare mulți că-i de muls.Cind vrei sa subjugi o națiune cumpăra mass-media, divizează națiune și indoctrineza omul pentru a-l prosti cu asa numita democrație (care s-a dovedit destul de clar vizibil este o forma puternica de Capitalism încurabila).

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.