Șeful Pentagonului: „Lecție de ținut minte” pentru Israel

Secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, a îndemnat Israelul, care şi-a reluat bombardamentele asupra Fâşiei Gaza, să protejeze civilii palestinieni, o condiţie în opinia sa pentru o victorie pe teren împotriva Hamas, notează AFP.

Fostul general de infanterie, care a luptat mai ales în Irak şi Afganistan şi a condus lupta împotriva grupării Stat Islamic (SI), a explicat, în cursul unui discurs la Forumul privind apărarea naţională de la Institutul Reagan, în California, că a învăţat „unul sau două lucruri despre lupta urbană”.

„Lecţia de ţinut minte este că nu eşti asigurat să câştigi un război urban dacă nu protejezi civilii. Lecţia este că nu poţi câştiga un război urban decât dacă protejezi civilii”, a subliniat el.

„În acest tip de luptă, centrul de greutate îl reprezintă populaţia civilă. Iar dacă o împingi în braţele inamicului, înlocuieşti o victorie tactică cu o înfrângere strategică”, a adăugat el, estimând că, „precum Hamas, SI era profund implantat în zonele urbane”.

Şeful Pentagonului a ţinut discursul la o zi după reînceperea luptelor între Israel şi Hamas, care a văzut armata israeliană reluând bombardamentele asupra Fâşiei Gaza, după un armistiţiu de şapte zile.

Israelul şi Hamas se învinuiesc reciproc pentru ruperea acestui armistiţiu care a permis eliberarea a aproximativ o sută de ostatici în schimbul a 240 de prizonieri palestinieni.

Războiul a fost declanşat de un atac fără precedent efectuat de mişcarea islamistă palestiniană în Israel pe 7 octombrie, care a făcut 1.200 de morţi, majoritatea civili, potrivit autorităţilor.

În represalii, Israelul a efectuat bombardamente devastatoare împotriva teritoriului palestinian, unde a lansat o ofensivă terestră pe 27 octombrie.

Loviturile israeliene, care potrivit guvernului Hamas au ucis peste 15.000 de persoane, dintre care peste 6.150 cu vârsta sub 18 ani, au sporit furia împotriva Israelului în mai multe ţări din Orientul Mijlociu, iar grupuri armate au desfăşurat atacuri împotriva Israelului şi a trupelor americane în regiune.

Forţele americane din Irak şi Siria au fost în special ţinta unei serii de atacuri care au rănit aproximativ şaizeci de americani.

Washingtonul a dat vina pe grupuri afiliate Iranului şi a răspuns cu lovituri aeriene.

„Nu tolerăm niciun atac împotriva personalului american”, a asigurat Lloyd Austin. „Atâta timp cât vor continua, vom face tot ce este necesar pentru a ne proteja trupele şi a-i face pe cei care le atacă să plătească preţul”, a avertizat el.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1

14 Comentarii

 1. Pai ideea veche, biblica, este tocmai sa omoram civilii….In Vechiul Testament Dumnezeul evreesc le ordona evreilor sa omoare pe toti neevreii, chiar si copiii in burta mamelor…Bine, Dumnezeu ala evreesc era un Evreu mai citit. Dar nu conteaza cine era, important este ce crede lumea larga ca era.

 2. Evident, actualii civili trebuie protejati, din ei se nasc viitorii teroristi ! Slava biserica musulmana cu a sa religie a pacii ! Semiluna contra crucea.

 3. nimneni nu a fortat hamas sa omoare civilși . acum israel va distruge si nu se va oprin pina nu va distruge hamas si hezbollah . declaratiile politice nu fac nici doua parale.ras tuns si frezat .

 4. „Lupta” in Irak si Aganistan a insemnat TERORISM la nivel de stat, dupa definitiile „lumii libere” !
  La fel este si „lupta” de exterminare a poporului palestinian dusa de statul TERORIST Israel !

 5. @ tomlin si @ s -, ” Masacrul de la Tantura ” nu va spune nimic ? Dar cum arata in 1948 statul Israel ? Si cum arata acuma ? S-a ” ingrasat” asa de tare ? Nu a pus cam multa ” osinza” ?

 6. Astia toti se iau dupa TATA LOR [Q 3301]
  nu o data am vazut „puerilismele” lui aici
  si zile dupa … pe goarna „mai marilor lumii” !

  STRANIU va fi daca in IRANA , fara SPITALE (premeditatsi cu prioritate distruse de bunii evreii, civilior gazani)
  va izbucnii „neasteptat” o EPIDEMIE in recele-iernii … in corturi si fara medicatie intre ruinele GAZEI !
  Pot chiar HAMAS-i sa declanseze asa ceva , desi nu cred , insa chiar de-ar face-o , pentru ca IRANA vine
  magareata GENOCIDARA … va cadea pe capul GUVERNULUI lui NETANYAU direct si …colateral pe capul tuturor evreilor , inclusiv eu
  care-s neutru … adica non-SIONIST ! 😐

  Mai rau e ca subterna exact cum harapii aveau „ZIDUL IERIHONULUI” …evreii vor o EPIDEMIE declansata artificial (o ARMA BIOLOGICA) in GAZA pentru ai sili bolnavi si decimati (estimativ 50 000 de morti in prima luna , GRIPA GAZANA)

  Ca-n cazul acum ne-mai straniu pentru ca NULAND s-a dat precum proorocit 🙁 la FUND(!) ma ve-ti:(
  intelege in trad… predictii secreticios-revelate DOAR dupa CATASTROPHA asupra „numelui” ISRAELULUI in lume !

  EVREII RAI sunt chiar rai … si asta o s-o vedeti medical in iarna din Gaza care e in corturi RECE si „gripala” 😛 !
  Fiti pe faza …oricine va imbolnavii gazanii din corturi in iarna
  pentru ca au distrus PUNCTUAL toate spitalele Gazei… evreie vor fi injurati ca GENOCIDARI, cu zeci de mii de morti, in LUMEE !

  E de rau … pentru ca se vrea mondial … ca evreii DE DATA ASTA sa nu poata ascunde adevarul !
  PS: De ce n-a intervenit la timp, sa macar sa trimita elicoptere de observatie , desi telefoanele din zona sunau disperat la Tel Aviv … de ce n-a intervenit armata israeliana decat dupa suspect de multe ore !
  N-aveau motive de GENOCID daca nu lasau sa le moara proprii cetateni ?
  Nu exista dorinta de razbunare a evreului de rand , prostutz si emotional-religios-MOZAIC(!) daca
  aramata iudeica intervenea ?

 7. ADEVARUL va iesii la, iveala si USA va fi rau patata in ONOAREA ei de stat bazat pe „reguli”
  PS: Contractele facute pentru bogatiile solului palestinian vor fi refacute … momentan sunt scrise cu sange si asta nu-i COSHER !
  Pentru ca LUMEA vede !

  BIDEN e OUT curand ! … oricum preaaaa SENIL pentru un nou mandat ! = Ar fi vizibila PUPETT-eria din „democratia” yankeu-bancara !

  SHALOM! 🙂 „NINGE PE FED!” … iarna asta va fi nu doar finaciar ci si meteo urata ! (Rusii vor ODESSA, se deja pregatesc soldatesc pentru … 🙁 !)

 8. Nimeni n-a fortat cehoslovacii sa-l ucida pe Heydrich 😀 !
  „s spune:
  03 DEC. 2023 LA 10:12
  nimneni nu a fortat hamas sa omoare civilși . acum israel va distruge si nu se va oprin pina nu va distruge hamas si hezbollah . declaratiile politice nu fac nici doua parale.ras tuns si frezat .”
  de aceea NAZISTII au ucis nevinovati , in numar limitat, ca metoda razboinic psihologica de RAZBUNARE si „invatare de minte” !

  Oare evreii azi fac ce-au facut , din aceleasi motive provocante … nazistii in ww2 ?
  Cantarim ca la NUREMBREG 🙁 cu 2-oua okale ?
  😀

  Vezi LIDICE ca RAZBUNARE -> 😀 vezi GAZA ca MEGA-RAZBUNARE ! Cu ce-s evreii acum mai drepti decat nazistii atunci ?
  E permisibil APARTHEID-ul pe teritoriile cucerite din GAZA ca harapii sa fie cetateni de mana a 2-oua ?
  E evreilor drepti … onoranta asta ?

  TREZITI-VA … e deja de evul mediu ce se discuta mediatc-MONDIAL azi !
  DEMAGOGIA (mai mult yankeie) a atins culmi care-o dez-optimizeaza ! Vad deja toti ca „statul bazat pe reguli”
  face ORDINAR exceptie de la „reguli”
  de ce spun asta ? – PENTRU CA DEMAGOGIA are MEREU EFECT DE BOOOMERANG ! 🙁 (e ca si „cine sapa propagandistic groapa altuia, poate cadea in ea , deja sapata in cortexul manipualtilor ” … manipularea are inertie si poate avea efect contrar… disparat in timp ! Mai ales ca vremea „partidului democrat yankeu” e deja apusa = unde-s NULANDIERII azi dupa mega-esecul din Ukraina 🙁 🙁 🙁
  DE CE N:AU AVUT RABDARE ca sa INVINGA STRATEGIC RUSSIA ? … LACOMIA „VITELULUI DE AUR” specifica-biblica ethniei 🙁 …
  MDA !
  Totusi SHALOM evreilor … de treaba ! (ei sigur exista ! ❤️)

 9. Ce se va intampla? Bubyko (ce va pierde trenul curand) a zis-o deja=jigodism=genocid=ka ka khazarii nu este nimeni: sa fie sange mult, da, mult sange!!!Restul sunt lectzii=frectzii la picior de lemn, cu limbaj ttot de lemn!
  O zi buna.
  Con
  P.S. Colon ishtii de acolo cu arma la purtator, sunt adevaratzii robyi ai moshiei lui Rothschild, ca sa pazeasca negotzul cu aurul negru=USD tiparit pentru petrol. Asha zic ei,le cere cel de sus la aceasta adunatoare de natzii, cu promisiunile desharte de la Rabyi ca vor fi proprietarii Planetei cu acte, dar sa-shi sacrifice copii. Pretzul este de cateva ori > ca WW2, shi asta nu conteaza, ca daca se opresc, nu mai primesc sponsorizarile haleala

 10. Antonescu la Odesa, a fost pus intr-o situatzie asemanatoare ca Bubiko. Cum este cu cei dreptzi intre popoare de la gazeta de perete de la Yad???.Pentru unii muma ca la Bubiko, pentru altzii ciuma, dar este adevarat acolo nu era vorba de verishorii lor palestinieni, ca asha este in tenis. Avem o planeta inca vie ca un computer biologic, fiecare om=creier fiind un electron=informatzie. Dar ce facem cand computerul este virusat? Poate explica un specialist?
  O zi buna.
  Con
  P.S. Antonescu daca se cashtiga razboiul nu lasa minoritarii in Transnistria, erau trimishi in Republica lor, cu capitala la Byrobijan. Dar atentzie pentru clantzeii de aur: trebuie sa fi imbecil sa spui Romania Gaza are!!!

 11. Niste cuvinte goale. Cum sa bati Hamas protejand populatia civila? Populatia civila se protejeaza doar daca incetezi bombardamentele care distrug totul la gramada si atacul in general.

 12. @ LIDICE , referitor la asasinarea lui Heydrich si nazistii au dat acel exemplu. Acum au murit 1200 de evrei ( orice viata este scumpa ) si au fost ucisi peste 18.000 de palestinieni din care peste 8.000 tineri pina in 18 ani.Au vrut sa pastreze proportia ?Dar de la ” Masacrul de la Tantura ” incoace cite vieti palestiniene s-au pierdut ?Corecta observatia ta cu ” masura cu 2 ocale” !Pacat de vietile pierdute . Asa apare radicalizarea si ” terorismul” , terorizind pe altii. Se apropie schimbarea de an , poate se va schimba ceva si in mentalitatea ” conducatorilor” .Daca vor continua tot asa vom vedea lumea aceasta facuta praf. SHALOM!

 13. Daca ai rabdarea sa citesti arhivele implicate in condamnarile de la NUREMBERG
  vezi ca nazsitii si-au meritat soarta insa vezi ca si dintre „aliati” multi ar fi trebuit spanzurati impreuna cu nazistii ”

  S H A L O M ! ❤️

  PS: Cine mai ere timp SI MINTE de adevaruri istoric-ignorate daca propaganda e atat de pre-fabricat-simpla de digerat azi !
  Mai ales ca cultura educationala pre-dispune la o educatie 😉 sectara !
  E OK sa invatam ca romani …istoria …holocaustului ?

  AUD ?

  SHALOM !

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.