Şeful Statului Major: Pacea nu mai este o certitudine

Situaţia actuală de securitate ne arată că pacea nu mai este o certitudine pe continentul european, a declarat, marţi, şeful Statului Major al Apărării, generalul Gheorghiţă Vlad, în cadrul alocuţiunii ţinute cu ocazia aniversării a 165 de ani de la înfiinţarea Statului Major.

„Indicatorii situaţiei actuale de securitate ne avertizează că pacea nu mai este o certitudine pe continentul european. În disonanţă cu normele dreptului internaţional umanitar, acţiunile Federaţiei Ruse alimentează progresia negativă a potenţialului de ameninţări şi riscuri de securitate. La nivelul regiunii Mării Negre, zonă de interes strategic a NATO, avem o situaţie de criză în domeniul apărării”, a spus generalul Gheorghiţă Vlad.

El a precizat că Armata României şi-a reconfigurat arhitectura defensivă şi au fost adaptate procedurile, s-a recalibrat capacitatea de reacţie a forţelor şi s-au consolidat structurile destinate serviciului permanent de luptă, poliţiei aeriene şi întăririi vigilenţei.

„Totodată, s-au îmbunătăţit capabilităţile de cunoaştere a situaţiei şi avertizării timpurii. Capacitatea noastră defensivă, respectiv relaţiile euro-atlantice şi de Parteneriat Strategic cu SUA rămân vectorii posturii naţionale de descurajare şi apărare în regiunea Mării Negre”, a mai spus oficialul MApN.

În urmă cu 165 de ani, sub autoritatea lui Alexandru Ioan Cuza, domnitorul celor două principate unite, începea construcţia statului român modern. Între instituţiile înfiinţate în 1859 s-a numărat şi Corpul De Stat Major General, structura comună de comandă a armatelor Moldovei şi Ţării Româneşti, arată sursa citată.

„De atunci, unul dintre pilonii identităţii naţionale a fost reprezentat de instituţia apărării. Prin fapte, Armata şi-a câştigat un bine-meritat loc în istorie şi în inimile românilor. În fruntea instituţiei militare s-a găsit eşalonul care a avut ca misiune generală pregătirea oştirii şi a naţiunii pentru apărare. A fost un angajament dificil, adeseori îndeplinit cu sacrificiul celor mulţi, căzuţi la datorie”, a evidenţiat Gheorghiţă Vlad.

El a menţionat că militarii români sunt prezenţi la operaţii ale NATO şi UE în Balcanii de Vest, Africa, în Marea Mediterană şi Oceanul Indian, iar din perspectiva sprijinului naţiunii gazdă, România asigură condiţiile necesare operării şi pre-poziţionării forţelor şi capabilităţilor aliate în ţara noastră, potrivit Planurilor Regionale.

„În format bilateral şi al UE, cooperăm cu partenerii din Armata Naţională a Republicii Moldova, pentru ca acest stat independent să reziste ameninţărilor hibride lansate de regimul de la Moscova. De asemenea, prin contribuţii cu capabilităţi militare către Armata Ucrainei, suntem parte a efortului naţional de sprijin multidimensional al statului vecin, care se apără în războiul brutal dus de Federaţia Rusă”, a mai declarat şeful Statului Major.

Potrivit acestuia, se iau deja măsuri prin care militarii să beneficieze de echipament şi armament individual de cea mai bună calitate, iar consolidarea accentuată a capabilităţilor relevante din arhitectura defensivă naţională ‘continuă neabătut’.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

21 de Comentarii

  1. Inca din 2004 scriu despre asta, milităria nu a scos nicio vorbă, abia în acest sezon i-a apucat sinceritatea! Ba nebunilor, Romania trebuia să rămână intacta și suverană, nu pe masa zarurilor și talciocului european+occidental. Apropo, voi știți ce știți și nu vreți să dați amănunte, dar, unii dintre noi, avem informații detaliate cu ceea ce se va întâmpla, nu putem da nume dar putem desluși acțiunile de viitor previzibile. Până una alta, pregatiti-va pentru aparat Europa, Romania de est rămâne în bătaia vântului exploziv din estul extrem.

  2. Bah mareshale, rusii nu vor mai veni in Oiropa nici cu militia. Doar daca vor fi provocati serios. In rest, orice ciocan vede in jurul sau numai cuie. Asa si mareshalu’. In rest ai grija sa nu se supere bulgarii pe noi si sa ne ia la foc automat cu gogosarii, ca noi nici praz de raspuns nu mai avem. Bah, ati scos piranha aia din apa?

  3. Cine l-a facut si de ce pe individ si General, si sef de stat major, când locul lui e la spitalul 9?! De altminteri, tipul având o mu-tra de bru-ta.

  4. Exact cum a spus Cib. APV-istii nu vad decat inarmre si razboaie, altfel cum si-ar justifica inexistenta zilnica spre pensionare!

  5. Alo sistemu , dacă anul asta nu va iese Ciuca , poate încercați tura viitoare cu asta de ne spune ca pacea nu mai este o opțiune. Asta poate pentru el și toți imbecilii sistemului care nu au altceva de făcut deacat războaie. Sa se duca învârtindu-se toți în Ucraina și sa ne lase ocupați sau nu de ruși. Noi vrem pace imbecililor !

  6. Ce-ai fumat Gheorghiţă? Voi, mercenarii, nu vedeti decat razboi. N-ati luptat pentru Romania si nici n-o sa luptati decat cel mult impotriva poporului. Rusine!

  7. Asa este, cu obedienta fata de americani si ucrainieni pacea nu mai este o certitudine. Ne punem pielea pe bat pentru interesele altora!

  8. Las ca ne aparam cu Avocatul poporului,cu CCR-ul si cu cateva batalioane din cei cu statut si protectie constitutionala,precum si cu niste politicieni de vaza de la unele partide…Daca viata unui militar valoreaza de 15-20 de ori mai putin decat riscul de a face hemoroizi a unora,nu va asteptati la nimic bun…Fiecare isi pretuieste viata la cat considera el,nu la cat hotarasc altii care au bani doar pentru ei…

  9. Sincer, prea multe zburătoare sunt deasupra României de ceva timp. Decolează, zboară și aterizează cu un zgomot asurzitor, huieste pământul de la zgomotul puternic, ai impresia că vine cutremurul. Ceva nu se ascunde, dar am calculat și scris cam ce ar fi in plan pentru începând cu 2025. Semnele deja se vad: zburătoare militare multe survolează pe cerul României, am descoperit 3 locații/dealuri de unde decolează militare le spre est, trageri militare în baze și bazele sunt la marginea localităților încât se aude foarte bine, informațiile date de mapn-istul asta și setea lui Ciucă de a ajunge prin cerșit la conducerea țării că loc de muncă, nu ca demnitar onorabil.

  10. Pe ce lume traiesti? N-ai auzit ca Trump a promis sa aduca pacea, iar tu o ”tragi” ca nu vine pacea, Esti mai important decat presedintele Trump?

  11. …i-a apucat strechea pe lgbt-isti, nu mai stiu cum sa-si acopere furturile, vor razboi desi nimeni nu-i provoaca…pt cei care au de gand sa puna degetul pe vesnici, nu va ganditi ca nu va mai cheama la arme, nucleara nu alege!…

  12. Santem in Nato???santem!avem scut și baze americane ??? Avem!plătim 2%din pib???plătim!!! Rezerviști sânt ????nu prea !militarii demisionează că nu vor sa apere ho.ții???da!Atunci pe hoți și copii lor, sa i apere Nato noi plecam in alte tari!

  13. @Imre: Asta va avea o pensie mult mai mare decat are MaCiuca, iar peste alti 6-7 ani si asta va avea o pensie mai mica decat a succesorului sau. Motivul: pensiile militarilor sunt inghetate la data trecerii in rezerva! Bolos se lauda ca a economist 1 miliard euro anual prin inechitatile din sistemul de pensii militare, iar din 2017 si pana-n prezent, prin neactualizarea soldelor de grad si functie, pensionarii militari au fost furati cu aproape 7 miliarde de euro… ‘bani economisiti’ ar spune Bolos.

  14. Se spune că fiecare om privește sau mai precis înțelege realitatea prin prisma cunoștințelor și preocupărilor sale dominante. Oare acest domn știe ce este un duhovnic și cu ce se ocupă?

  15. @imre: banii pe care-i plătim la NATO pentru armament (sau promisiuni) reprezintă taxa de protecție ca să nu ne-o tragă SUA!
    Iar Gheorghiță, Ciucă și alții ca ei și-au trădat jurământul de credință față de țară, punându-se în slujba și sub comanda străinilor.

  16. Atata timp cat pe lume exista dementi ca Putina, Kim Junghi Un, Ayatolahul, Hezbolah, Hamas, Ungaria Mare, pacea nu va fi niciodata o certitudine……[Rumburak]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.