
E îngrijorare mare printre specialiștii ANSVSA după apariția mai multor focare de febră aftoasă în Slovacia şi Ungaria.
În aceste condiții, Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) trage un semnal de alarmă cu privire la riscurile majore de răspândire a virusului în România.
În contextul eliminării controalelor vamale ca urmare a aderării la spaţiul Schengen, riscul epidemiologic este amplificat, motiv pentru care ANSVSA, alături de toate instituţiile cu responsabilităţi în domeniu, aplică măsuri ferme pentru protejarea sectorului zootehnic. În acest context, în baza Deciziei Comitetului Naţional pentru Combaterea Bolilor (CNCB) din 11 martie 2025, au fost stabilite măsuri stricte de prevenire şi control, aplicabile la nivel naţional.
Măsurile vor fi aplicate până la ridicarea restricţiilor impuse de autorităţile competente în urma evaluării epidemiologice.
ANSVSA solicită operatorilor economici şi tuturor instituţiilor implicate să trateze cu maximă seriozitate măsurile impuse şi să colaboreze activ pentru prevenirea răspândirii febrei aftoase.
„Respectarea cu stricteţe a măsurilor şi colaborarea activă între toate instituţiile şi actorii implicaţi sunt fundamentale pentru protejarea efectivelor de animale din România. Prevenirea pătrunderii şi răspândirii febrei aftoase nu poate fi realizată decât printr-un efort comun. Este o responsabilitate pe care o împărtăşim cu toţii.” a susţinut preşedintele ANSVSA.
Pentru a proteja efectivele de animale şi a preveni răspândirea bolii, este vital ca orice suspiciune de febră aftoasă să fie semnalată fără întârziere către DSVSA judeţeană.
Autoritățile de la Bratislava au declarat stare de urgență în urma confirmării, marți, a unui alt focar de boală în Slovacia. În Ungaria, nu mai puțin de 3.000 de bovine urmează să fie sacrificate, ca măsură de precauție, relatează agenția EFE, citată de AGERPRES.
Febra aftoasă este o boală infecțioasă virală foarte contagioasă a rumegătoarelor paricopitate, suinelor. Boala care este foarte contagioasă apare și la elefanți, șobolani și arici. Cabalinele sau omul pot fi purtători sănătoși de virus.
Omorate toate animalele, doar carnea facuta in laborator este sigura
faiana lui Ursula va fi obligatorie…5% in toate…
…iar au dat drumul la vreo eprubetă cu viruși și bacterii … ieri ziceau de gripă aviară la ovine!😅😅😅