Semnal de alarmă. Revenirea la „statul sălbatic”

Naţionaliştii şi populiştii târăsc Europa spre „statul sălbatic”, a tras un semnal de alarmă vineri şefa Consiliului Europei, Marija Pejcinovic Buric, în faţa ascensiunii extremei drepte în mai multe ţări de pe continent, relatează France Presse.

„Se vede foarte bine în Europa şi în lume că există naţionalisme extreme, populisme şi mişcări împotriva drepturilor care târăsc lumea şi Europa spre statul sălbatic”, a declarat în faţa presei Marija Pejcinovic Buric, care îşi va părăsi funcţia în septembrie, după cinci ani cât s-a aflat la conducerea acestui for dedicat drepturilor omului pe continent.

Fondat în 1949 la Strasbourg, Consiliul Europei reuneşte 46 de ţări, după excluderea Rusiei în 2022 în urma invaziei în Ucraina.

„Nu fără motiv, după cele două mari războaie în Europa, s-a decis că trebuie urmată calea multilaterală, cooperarea multilaterală”, a afirmat fostul ministru croat de externe.

„Nu există alternativă” la multilateralism, a apreciat ea, în timp ce unele voci se ridică, în special în Marea Britanie şi în Franţa, pentru a denunţa Convenţia europeană a drepturilor omului, pe care Consiliul Europei o aplică prin Curtea Europeană pentru drepturile omului (CEDO).

Aceste două ţări îşi vor alege deputaţii în următoarele săptămâni, dar Pejcinovic Buric a declarat că nu crede că ele vor denunţa convenţia, ceea ce ar duce la ieşirea lor din Consiliul Europei.

„Este mult mai facil să ataci instanţele internaţionale şi organismele de apărare a drepturilor omului, dar sper că odată ce alegerilor vor trece se vor auzi din nou vocile rezonabile care există în toate ţările”, a declarat ea.

Evocând violarea cu caracter antisemit a unei adolescente în regiunea pariziană, fostul ministru a apreciat că „antisemitismul este una dintre diferitele faţete ale regresului democratic”.

„Nu aş fi crezut niciodată că după tot ceea ce s-a petrecut cu poporul evreu aceasta ar putea avea loc din nou pe teritoriul european”, a deplâns ea. „Trebuie să luptăm împotriva acestui lucru, trebuie să luptăm împotriva discursului urii”, a mai spus ea.

Succesorul său în funcţie urmează să fie desemnat marţi de Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei. Trei candidaţi sunt în competiţie: belgianul Didier Reynders, actualul comisar european pentru justiţie, fostul preşedinte elveţian Alain Berset şi estonianul Indrek Saar, fost ministru al culturii.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

13 Comentarii

 1. Jale mare ca va sare perina de sub cour! In ce hal a ti adus europa era de asteptat.😁😁😁😁

 2. Extremismul in Europa sau la noi a aparut din cauza politicilor extrem de proaste ale UE. Printre politicile UE multe sunt halucinant de gresite. Omul nu poate accepta anormalul drept normal.

 3. Daca nu ne-am mai gandi la corifeii scolii de la Frankfurt poate am fi mai putin antisemiti. Oare merita sa facem exercitiul asta?

 4. Completare: Didier nu are șanse,
  Indrek, N. 20.02.1973, are 51 ani, ar avea șanse mai mari pentru că, vrea și impune schimbări peste noapte a orice la locul de muncă și e o plafonare in schimbări impuse personal de la 59 la 69 ani ai persoanei, e omul care atrage din orice fonduri uriase. Elvețianul Berset,N. 9.04.1972, 52 ani are șanse în funcție de comunicarea înțeleasă de ceilalți.

 5. Prin ceea ce fac astăzi evreii, respectiv genocidul din Fâșia Gaza, își taie singuri de sub picioare craca antisemismului, dar mai nou începe să dispară și compătimirea pentru cele îndurate de niște semeni de-ai lor, la fel de nevinovați ca și cei măcelăriți astăzi, copii, femei și bătrâni, de un alt criminal, la fel de feroce ca Hitler, pe numele lui de alint – Bibi !
  Aleșii ăștia de la kibutzul birocratic UE, inversează cu bună știință niște epitete( teroriști,sau extremiști care li se potrivesc de minune lor, nu celor care mai au curajul să -și iubească Neamul și Patria și să lupte pentru asemenea idealuri, străine apatrizilor !

 6. „după cele două mari războaie în Europa, s-a decis ….”
  Cine este „s” din „s-a decis”?
  Extremiste sint conducerile statelor si parlamentarii de stat si de UE care sustin genocidul rus facut de khazari sub deghizare ucraineana si care imping la genocidul crestinilor europeni perin impingerea in razboi a popoarelor europene, in beneficiul aceluiasi „s” – a se citi Sionistii.
  La fel ca in ambele razboaie; daca nu stai sa te violeze si sa tejefuiasca, esti extrmist, chiar…. anti-semit fata de astia care nu sint semiti!

 7. Mai nou și Franz Jozef a fost extremist de dreapta.Daca nu-ți accepți statutul de cetățean de mâna a doua gen „bărbat alb, cam prost, patriarhal, crestinopat și cis gender lovit de privilegiu(care o fi el)” devii brusc,”extremist de dreapta” periculos, numai bun de căutat cu poliția pe la ușă și de atins la cont.Dar, în „cazuri extreme” cum ar fi interesele oligarhiei în zone bogate-n resurse, poza ta apare,că prin minune, pe pliantele și afișele propagandei armatei unde ești pictat tu, nu „diversitatea” cu cască-n cap și pusca-n mână, vezi SUA acu fo 2 luni.

 8. Nu bre. Stat sălbatic ești acum.. Ai corupția generalizată, nu ai poliție, nu ai justiție, nu ai competențe la nici un nivel administrativ… Deci nu consideri că e vremea schimbării ?? Roagă-te pentru revenirea imperiului austro-ungar,.

 9. Nu stiu ce are în vedere duduie dar când văd că la Chișinău defilează curcubeul desigur că imi vine sa „pun mâna pe harag.. ” Preturile cresc iar ei, șezând cu cafeaua dinainte în fața vreunui f. deștept și progresist TV, cu aere nespus de superioare, discuta despre cum ei vor ridică bunăstarea poporului fără industrie .. Sandu la toamna va zbura din funcție ca dopul din sticlă de șampanie..

 10. Stiu personal securisti la Bucuresti care fac abuzuri extremist de extremiste pe oameni, folosind ca arsenal si DEW. Monitorizarile ilegale se fac prin RNMV real time, oriunde, si hartuiesc oameni 24 din 24. De ce? Pai experimente pe oameni, c-asa au invatat la Securitate, securiscii prost ca daca nu esti lingau si slugoiul lor atunci trebuie sa temodeleze ei putin asa. Lex et Law! Apriori!Si ce sa vezi, cu tot sistemul lir extremist abuziv NU au reusit nimic, inafara de haituire si tortura! Baaa Anton Rog, aia ai tai au ajuns asa de prost, ca si fratii lor militienii, ca NU mai au niciun avantaj tactic in fata omului de rand… Rehnologia voastra e fasaita baaa Antonica Rog Experimentu lu contra-vointa omului:))) Nici psiho sociologic, nici tehnologic, nici nimic… Pai asa au ajuns securicii extremist de extremisti de la Bukarest?
  MK Ultra pe oameni, si nicio reusita, cu toatalogistica lor… Bai narcisistilor, fara abuzuri pe oameni!
  Romania NU e unitatea militara a organizatiei SRI! Sau a supusilor lor din DIPI Mai!

  WWW sau VVV sau WKZ … Securicilor, decriptati!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.