Semnale de alarmă în raportul Consiliului Fiscal

Raportul anual al Consiliului Fiscal arată că veniturile Bugetului sunt la un nivel „inadmisibil de jos” fată de nevoile României.

Potrivit raportului, este necesară eliminarea exceptărilor și portițelor din legislația actuală. Instituția condusă de Daniel Dăianu avertizează că aplicarea unor astfel de măsuri se poate confrunta cu opoziția unor grupuri de interese.

Documentul include şi prognoze în înrăutățire ale situației economice pentru acest an, lucru confirmat de datele deja apărute. Este vorba despre un nivel al creșterii economice în primele 3 luni de 2,4% an-pe-an (aproximativ jumătate din ritmul aferent trimestrului anterior – trimestrul 4 din 2022, de 4,7%), iar creșterea PIB în primul trimestru față de cel anterior (ultimul din 2022) a fost de doar 0,2% – marcând o cvasi-stagnare a economiei.

Economia României este deosebit de vulnerabilă la schimbări în atitudinea finanțatorilor, mai notează Raportul. Iar această atitudine depinde, în bună măsură, de performanțele sectorului public, atrage atenția Consiliul Fiscal.

Consiliul Fiscal a tras un semnal de alarmă şi în urma analizei proiectului de buget pentru anul 2023.

A estimat atunci ca probabilă încasarea unor venituri mai mici cu circa 11,3 mld. lei față de țintele asumate, iar pe partea de cheltuieli, CF a identificat un necesar suplimentar de alocări în cuantum total de cel puțin 9 mld. de lei.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 8
Author

9 Comentarii

  1. pe rumaneshte: ati devalizat Romania si ati vrea sa trageti tot pe omul de rand! SA PLATITI TOT CE ATI FURAT PARAZITILOR! SA ACHITATI DATORIA PE CARE VOI ATI FACUT-O, PENTRU BUZUNARELE VOASTRE! NOI AM PLATITI CU VARF SI INDESAT PENTRU AJUTOARELE COPIILOR SI PENSIILE AMARATILOR PE CARE LE ARUNCATI BOI! J E GU RI NENOROCITE ! DREPTUL DE PROPRIETATE ESTE SFANT SI NU AVETI DREPTUL SA-L IMPOZITATI! TAXE LA TAXE NENOROCITILOR! ATI TRANSFORMAT ORASELE IN PARCARI PRIVATE? ESTE DRUM PUBLIC ORDINARILOR! PLATIM DEJA PENTRU RL! PLATIM CA RESPIRAM BHAI! IN TIMP CE VOI VA SIFONATI VENITURILE IN PARADISURI FISCALE! SA PLATITI CE ATI FURAT! TRECETI LA VALORIFICAREA COMPLEXURILOR HOTELIERE CONSTRUITE PE BANII ROMANIEI PRIN SPANIA SI PRIN ALTE COLTURI ALE LUMII! HAI SIKTIR CU MANIPULAREA VOASTRA!

  2. Ce dracu mai face și consiliul fiscal! Ce rol are? Nu sunt mulți tăietori de frunze? Ce salariu are marele Daianu? Academician!?!?

  3. Toaca bani pe salarii, cladire, utilitati ca sa justifice noile ordonante de cresterea taxelor si impozitelor…

  4. de 116.800 lei/NET in 2022 plus 147.600 ca profesor plus de la BNR confidential plus de la Academie 36.800 lei si are 71 de ani desi alti profesori univ. au fost obligati sa iasa la pensie cand au implinit 65 de ani…desi pe vremea lui Ceausescu puteau activa pana la 70 de ani. http://www.consiliulfiscal.ro/Daianu_2022.pdf

  5. Mda..E stat eșuat…care disperat aruncă ? bani grei pe arme, in loc să aibă o industrie măcar pentru praștie.. Însă comisioanele sunt tentante..Mai contează că e fier vechi ??De grîne și agricultură ce să mai povestim patriotic revoluționar…

  6. Finantistul asta (din Clujul telectualilor securisti) a umblat prin toate ministerele unde este vorba de banii romanilor. Peste tot si-a dat cu stangu-n dreptu’ cand a fost vorba de meserie. Si atunci cine il tine batut in cuie in toate guvernele mele? Explicatia unica este ca acest domn ministru multilateral calificat este foarte util. Cui, ca romanilor in nici un caz? Incep unii fara prea multa carte sa priceapa ca ordonanta lui Bolosh ii ocoleste exact pe marii mafioti care au gasit in Romania raiul pe pamant.

  7. Dupe Germania, azi si Olanda a intrat pe recesiune… incepe dansu’

  8. @Ghro,
    Polonia -1,3%, Suedia -2,4%, Austria -0,3% (de Estonia, Letonia, Cehia, Ungaria doar amintesc, pentru că sunt economii mici).
    33% din statele UE sunt în recesiune… (și doar faptul că FR, IT și ES – economii mari – sunt pe + face ca UE să fie, momentan, pe +) însă tendințele spun că procentul va fi mai mare la sfârșitul anului.

  9. @Ghro – numai rromania o sa raporteze cresteri de PIB cu 120% la hectar, Scanteia o sa fie mic copil pe langa Ciolacu, Cioaca, Ciolanis si Isarescu

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.