Serbia cere explicații Republicii Moldova

Premierul sârb Ivica Dacic a respins în termenii cei mai fermi o declaraţie a preşedintei Maia Sandu cu privire la posibila implicare a unor cetăţeni sârbi în acţiuni subversive menite să destabilizeze Republica Moldova, conform unor presupuse informaţii ucrainene despre existenţa unor planuri ale Rusiei în acest sens, transmite marţi Tanjug.

„Cerem autorităţilor moldovene să ne trimită de urgenţă orice fel de informaţie pe care o deţin, întrucât până în prezent nu am primit niciodată o astfel de notificare din partea Republicii Moldova”, a spus Dacic într-o declaraţie pentru Tanjug luni seara.

El a adăugat că există multe exemple de ştiri false pe scena internaţională, dar că Belgradul nu va permite ca aceasta să afecteze reputaţia ţării şi interesele Serbiei şi relaţiile de prietenie dintre Serbia şi Republica Moldova.

„Am ordonat ambasadorului nostru la Chişinău să solicite de urgenţă clarificări la Ministerul moldovean de Externe în legătură cu respectiva declaraţie a preşedintelui Republicii Moldova şi pentru ca să ne fie trimise urgent toate informaţiile despre cine sunt persoanele suspectate ca potenţiali participanţi la astfel de acţiuni violente”, a afirmat Dacic.

În acest context, Ivica Dacic a precizat că, în conformitate cu legislaţia sârbă, orice implicare a cetăţenilor sârbi în conflicte armate în străinatate constituie o infracţiune penală.

Preşedintele Maia Sandu a declarat luni, în cadrul unui briefing, că, potrivit informaţiilor oferite de autorităţile ucrainene, Rusia ar încerca să provoace destabilizarea situaţiei în Republica Moldova, inclusiv cu implicarea unor diversionişti din Serbia.

În acelaşi timp, preşedintele rus Vladimir Putin i-a trimis marţi o scrisoare omologului său sârb în care subliniază că Rusia apreciază foarte mult „politica externă echilibrată” a Serbiei şi sprijină eforturile acesteia de a-şi proteja integritatea teritorială în disputa sa cu Kosovo, potrivit Reuters.

Rusia este principalul aliat al Serbiei, care nu a recunoscut nici astăzi, după 15 ani, autoproclamata independenţă a fostei sale provincii Kosovo. Totodată, Belgradul a refuzat să aplice sancţiunile Uniunii Europene impuse Moscovei pentru invazia sa în Ucraina, în pofida ambiţiei sale de aderare la UE.

Belgradul face demult echilibristică între aspiraţiile sale europene şi parteneriatul său cu NATO, pe de o parte, şi alianţa religioasă, etnică şi politică cu Rusia, în vigoare de secole, notează Reuters.

Dar pe măsură ce tensiunile dintre UE şi Rusia escaladează, apelurile occidentale către Belgrad de a se alătura sancţiunilor împotriva Moscovei şi de a-şi alinia politica externă la cea a Bruxelles-ului sunt tot mai puternice.

„Serbia este un partener important şi de încredere al Rusiei”, i-a transmis Putin preşedintelui Aleksandar Vucic în scrisoarea în care felicită Serbia cu ziua statalităţii sale, marcată la 15 februarie, şi transmisă presei de către preşedinţia sârbă.

„Apreciem foarte mult cursul echilibrat de politică externă pe care Belgradul îl implementează într-un mediu internaţional complicat. Vă sprijinim eforturile de a vă proteja integritatea teritorială şi de a rezolva problema Kosovo”, a spus Putin.

„Am convingerea că dezvoltarea în continuare a parteneriatul strategic ruso-sârb reflectă cel mai bine interesul naţiunilor noastre frăţeşti”, mai afirmă liderul rus.

Serbia continuă să susţină refuzul a 50.000 de etnici sârbi din nordul Kosovo de a recunoaşte independenţa fostei provincii sârbe, care va marca 15 ani de la proclamarea unilaterală a independenţei vineri, la 25 de ani de la revolta albanezilor din Kosovo împotriva regimului represiv sârb de la acea vreme, potrivit Reuters.

Premierul sârb Ana Brnabic a declarat că refuzul Belgradului de a aplica sancţiuni împotriva aliatului său Rusia rămâne principalul obstacol în calea accelerării procesului de aderare la UE, calificând cererea drept „condiţia mai presus de toate condiţiile” stabilită de blocul comunitar.

Deşi a condamnat în repetate rânduri invazia Rusiei în Ucraina în cadrul ONU şi în alte foruri internaţionale, Serbia a fost criticată de Bruxelles pentru că nu a introdus în mod oficial sancţiuni împotriva Moscovei, aminteşte Reuters.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 16
Author

22 de Comentarii

  1. ha!
    -lipseau sarbii!!!!!!!

    (e treaba lu maya ce viseaza,
    SARBI+ALBANEZI+KOSOVARI,
    numai sa nu debiteze OFFICIAL!)

  2. O sa apara, bineinteles, chestia cu : „Nu putem sa va dam sursa acestor informatii, totul e secret, confidential !” In cel mai bun caz Maia Sandu va dezvalui faptul ca „implicarea Serbiei in destabilizarea … hîîîc, pardon ! … rep. Moldova” i-a fost soptita, inaintea inchiderii bufetului, de damigeana de pe masa ! …

  3. Foarte corect procedează Dacic. Dacă ai ceva de spus, spune cu subiect şi predicat, nu arunca aluzii în spațiul public ca după aia să zici că „e de notorietate”. Spune cine e destabilizatorul: cetățeanul X sau Y, ca să se poată verifica şi lua măsuri. Dacă nu spui, înseamnă cā eşti un manipulator, trebuie să fi demascat ca atare şi trebuie să ți se închidă gura. Oricine ai fi, inclusiv preşedinte de țară. Sau poate mai ales, fiindcă aşteptările de la un preşedinte sunt altele, decât a băga fitile. Ceea ce Maia face, şi e pe cale de a-şi distruge țara. Săraca Moldova! Dumnezeu s-o aibă în pază!

  4. Moldova se doreste a fi prelungirea Romaniei inglobata in UE sI NATO.

  5. Kosovo e Serbia ..iar Kosovo nu e recunoscut nici de România .. Lesbica a primit ordin de la Stăpân să atace Serbia

  6. E dragobete, oameni buni, fiecare viseaza si vorbeste ce vrea??.

  7. Ce vrea Serbia? Sigur, nu va dezvalui realitatea. De ce a cerut in mod imperativ Romaniei lui Ceausescu Banatul romnanesc? Pe mine nu ma intereseaza, daca a fost o chestiune de de conjunctura sau o chestiune de afaceri. Oricum, din acel moment Serbia nu ma mai priveste decat ca un stat dusman, revansard, ticalos. Banatul sarbesc a fost daruit Serbiei de politicianul controversat roman, Tache Ionescu, ucis in Italia, cu niste stridii banale. Prin urmare, nu vreau sa vad in Serbia un stat terorist, dar ma voi mai gandi. Sanatate!

  8. Duoamnișoara Maia e doar o copie palidă a ?-ului khaZar de la Kiev, care ar vrea să atragă Moldova de dincolo de Prut în război cu Rusia.
    La câte minciuni a debitat ?-ul până acum…?

  9. Femeia asta ( dacă e femeie ), a supt impreună cu Jeglenski la aceeasi ţâţă a Nulei. Sub masca ei de nevinovată se află o viperă criminală. Are zilele numărate pe scaunul de presedinte. Si nu rusii or s-o goneasca, ci moldovenii.

  10. @ Negro…
    Ca nazist nu ai cum sa vezi cu ochi buni Serbia. Maia Sandu minte.

  11. Rep.Moldova nu are de ce sa dea explicatii pentru ca nimeni nu a acuzat guvernarea sarba care nu are cum sa stie pe unde si ce fac cetatenii tzarii lor,dar ori ies si ei ca sa arate ca nu au nicio implicare,ori asa le-a trasat Putina ca altfel ala ii taie de la „prietenia” lui din care nu au sarbi de castigat mai nimic.Este foarte normal ca sarbilor sa le pese de conationalii lor din Kosovo si chiar de intreaga regiune aceea ce le-a fost luata,insa Serbia isi joaca cartea foarte prost cu dosul in doua lutrii pentru ca ei sunt in centrul Europei si nu mai vor sa ramana izolati acolo fatza de Occidentul cu care au dus-o cel mai bine.Si daca sarbii tot pun problema lor in Kosovo,tot datorita preteniei rusnace au facut greseala sa nu se exprime clar alaturi de Ucraina care este in aceeasi situatie precum sarbii,pentru ca si ucrainienilor li s-au smuls,de catre rusnaci,niste teritorii ale lor in Donbas,care niciodata nu a fost al Rusiei,in Crimeea si chiar in regiuni cu ucrainieni majoritari de peste 80% cum este in Herson, recunoscute prin tratate semnate si de rusnaci si adeverite si de istorie.Apoi sarbii,care se doresc in UE,trebuie sa stie ca astia din UE nu vor si alti pioni otraviti in casa,asa cum deja ii vad pe hunguri care,iubitori de rusnaci,le tot pun intentionat celorlalti din UE betze in roate pana nu se stie cat de mica si ciufulita va iesi iar tzara hungureasca a shovinilor nostalgici dupa un imperiu pe veci apus si care ii asteapta pe rusnaci ca sa le rezolve pofta,de parca si rusnacii or fi ei prosti sa nu-i ia cu totul ca sa ii duca in Siberia unde nu mai au aia sclavi,fiind bagati toti de pe acolo in razboi in masina de tocat carne de tun.

  12. cereti si lista celor implicati in decembrie 1989, aveti curaj?
    Slavul, la slav trage…

  13. „Rusia este principalul aliat al Serbiei, care nu a recunoscut nici astăzi, după 15 ani, autoproclamata independenţă a fostei sale provincii Kosovo.”

    Nici Romania n-are recunoscut, nu recunoaste si nu va recunoaste Kosovo, dar asta nu inseamna ca-i aliata cu Serbia. Problema este aceeasi ca in Ukraina: nu pot exista doua state albaneze, nici macar albanezii nu-si doresc asta.

  14. Există într-adevăr un sârb care a dat SUA „vreo două, trei perechi de palme” ca să-l citez pe Vadim Tudor. Nu știu dacă să-i dau numele aici. Aaa, what the heack! E vorba de Djokovici

  15. Foarte buna masura Maiei Sandu, sa respinga ,,galeria” sarba foarte putinofila. In mod sigur s-ar fi dedat la violente. Si nu-i mare lucru ca printre ei sa fi fost strecurati si indivizi cu alte sarcini.
    In conditiile in care Rep Moldova nu are mare branza de armata si de trupe speciale de protectie, masura a fost foarte inteligenta.
    Bravo Maia Sandu!……[Rumburak-fanul pitikaniei krakanate kremlineze]

  16. Maia Sandu recita scenariul care i s-a bagat sub nas de cei care o teleghideaza. Sponsorii nu au la inima Serbia asa ca sarbii sunt „rai”. Dovezi ? Nu exista dar asta e un amanunt nesemnificativ.
    Este exact la fel cum proceda Stalin, inspiratorul tuturor „papusarilor” din lume, rusi si nerusi.
    Cand voia sa scoata „la inaintare” un subiect mesajul sau incepea intotdeauna asa: „Dupa cum este bine cunoscut…”. Cine, ce, cum cunostea nu se zicea niciodata si nimeni nu indraznea sa puna intrebari

  17. Serbia cere dovezi privind … implicarea unor cetățeni ai săi în acele pretinse acțiuni subversive.
    Precum musca in poponețul calului, te bagi și tu cu bine-cunoscuta logică rumburakiano-neandertaliana : „s-ar fi..nu-i mare lucru sa fi fost …”

  18. Lumea-i hăpt cu c**u în sus şi parcă suntem la capătul ei, la sminteală i se zice treabă oablă și la lucru cel firesc îi se zice nefiresc. Popoarele îngăduie putregaiului să iasă-n față, popoarele poartă întransele vina ignorantei şi a neiubirii propriilor lor ființe, a temeliilor lor. Că de n-ar fi aşa, nici păpuşarilor şi cârpelor prinse în chingi nu l-ar fi lesne traiul…!

  19. Serbia nu uita ca a fost bombardata de americani in 1999 si la Dayton li s-a luat Kosovo

  20. Are dreptate: Cetatzeanul Sarb Baba Novak a luptat pentru Romania Mare care includea shi Moldova pana la Nistru. Glorie martirului Baba Novak ucis in chinuri groaznice de Unguri ! Traiasca Romania Mare de la Nistru pan la Tisa aliata cu Rusia shi Serbia cum era pe vremea lui Baba Novak !

  21. Prietenii sarbi s-o lase in pace pe Maia Sandu, fata batrana s-a indragostit iremediabil de razboinicul invincibil Zelenski!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.