”Sf. Ap. Andrei iubește poporul român”

„Sfântul Apostol Andrei iubește poporul român, ajută Biserica Ortodoxă Română și pe românii de pretutindeni să păstreze credința apostolică primită de la el”, a spus Patriarhul Daniel joi, în ziua de pomenire a Sfântului Apostol Andrei, cel întâi chemat, Ocrotitorul României.

Patriarhul României a făcut un istoric al inițiativelor Preafericirii Sale, prin care a amintit românilor că sfântul este Ocrotitorul României și prin care a cerut ajutorul sfântului în proiectul de edificare a Catedralei Naționale.

Reîntâlnirea cu Sf. Ap. Andrei a românilor ieșiți din comunism

Preafericirea Sa a menționat bucuria cu care poporul român, trecut prin atâtea încercări, mai ales prin ateismul impus de comunism, a întâmpinat capul Sf. Ap. Andrei în 1996, când acesta a fost adus de la Patras la sărbătoarea Sf. Cuv. Parascheva de la Iași, și apoi la Galați.

„La Iași au venit atunci, în octombrie 1996, foarte mulți pelerini, aproape un milion de oameni. Toată distanța între Pașcani și Iași era înțesată de mașini”, a rememorat Patriarhul României.

„A fost o mare bucurie că atunci poporul român s-a întâlnit cu apostolul său. De aceea, în anii următori o mulțime de copii care s-au născut, băieți și fete, au primit numele de Andrei sau Andreea, astfel încât avem peste 800.000 de români care poartă numele de Andrei sau Andreea și derivate.”

Înscrierea în Calendarul Ortodox, în 1997, a precizării că Sf. Ap. Andrei, cel întâi chemat, este Ocrotitorul României „l-a legat pe Sfântul Apostol Andrei și mai mult din poporul român”, a mai spus Preafericirea Sa.

Iar transformarea sărbătorii sale în zi liberă la nivel național, în 2011, de către Parlament, a făcut din sfânt „Ocrotitorul României și din punctul de vedere legal, al Parlamentului, nu doar din punct de vedere bisericesc”.

În același an, cinstitul cap al sfântului a fost adus la Sărbătoarea Sf. Cuv. Dimitrie cel Nou și apoi la Sibiu și Alba Iulia, cu prilejul proclamării sfinților mitropoliți Andrei Șaguna și Simion Ștefan ai Transilvaniei

„Astfel, Sfântul Apostol Andrei a binecuvântat cu cinstitul său cap Moldova în 1996, Țara Românească și Transilvania în 2011”, a spus Părintele Patriarh Daniel.

Ocrotitorul Catedralei Mântuirii Neamului  

 

„Noua catedrală, numită Catedrala Mântuirii Neamului sau Catedrala Națională, are al doilea hram Sfântul Apostol Andrei, cele întâi chemat, Ocrotitorul României, pentru că Sfântul Apostol Andrei este cel mai aproape de poporul român” prin propovăduirea lui în părțile Dobrogei de astăzi, a explicat Preafericirea Sa, amintind și că primul hram al Catedralei Naționale este „Înălțarea Domnului” (Ziua Eroilor).

 

 

„Sfințirea locului pentru noua catedrală s-a făcut în data de 29 noiembrie 2007, deci în ajunul sărbătorii Sfântului Apostol Andrei, iar în anul 2011, când cinstitul cap al Sfântului Apostol Andrei a fost adus la București la hramul Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, a fost înconjurată fundația noii catedrale, ca semn de binecuvântare al începutului catedralei.”

„În Anul Centenar 2018, la sfințirea altarului Catedralei Naționale, a venit la București mâna dreaptă a Sfântului Apostol Andrei, adusă de către Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Hrisostom de Patras. Atunci Noi am spus: «Capul Sfântului Apostol Andrei a gândit Catedrala, iar mâna lui ne-a ajutat să o ridicăm și să sfințim altarul acestei catedrale»”, a continuat Patriarhul României.

„Avem, deci, o bucurie deosebită atunci când săvârșim pomenirea Sfântului Apostol Andrei.”

Când Catedrala Națională va fi terminată, ea va adăposti un fragment din moaștele Sf. Ap. Andrei primit în dar de Patriarhul Daniel de la Cardinalul de Viena, cu prilejul vizitei Preafericirii Sale în Austria (2009).

Sf. Ap. Andrei a intrat în folclor

O atenție deosebită a fost acordată în omilie propovăduirii apostolului pe teritoriul țării noastre, precum și evlaviei arătată de români sfântului până în ziua de astăzi.

„Mărturii vechi, din secolele al III-lea și al IV-lea, ne arată că Sf. Ap. Andrei a propovăduit Evanghelia la siciți și traci, deci a propovăduit Evanghelia în Sciția, care cuprindea atunci sudul Ucrainei de astăzi și Dobrogea de astăzi, deoarece Dobrogea de astăzi se numea Sciția Minor, sau Sciția Mică”, a spus Patriarhul Daniel.

Spre deosebire de Sf. Ap. Pavel, care predica în piețe, metoda Sf. Ap. Andrei „este una discretă și bazată mai ales pe predica în diferite familii sau mici adunări ale localnicilor în peșteri, care nu erau spații publice, cum erau piețele din orașe”.

„El găsește aici un amestec de popoare: greci, romani, dar și geto-daci, care erau populația autohtonă. Acești geto-daci și romani sunt strămoșii poporului român. Sfântul Apostol Andrei a propovăduit, așadar, Evanghelia și a început botezarea strămoșilor noștri geto-daco-romani. Și, astfel, el este părintele spiritual, sau apostolul românilor.”

Folclorul românesc, care conține numeroase referiri la Sfântul Apostol Andrei, arată că acesta a stat multă vreme în Dobrogea: „În zonă există toponimii, denumiri de locuri cu numele său, ca Pârâul lui Andrei, Peștera lui Andrei și altele. În tradiția populară din zonă avem amintirea Sfântului Andrei cel cu crucea de tei. De asemenea, este menționat în diferite colinde din Dobrogea și cântece populare”.

„Felicităm pe toți cei ce poartă numele de Andrei, Andreea sau derivate, rugându-ne Sfântului Apostol Andrei să le dăruiască sănătate și fericire, pace și bucurie și mult ajutor în toată fapta bună, spre slava lui Dumnezeu și mântuirea oamenilor”, a încheiat Preafericirea Sa.

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 3

8 Comentarii

 1. daca a spus Daniel si e si scris,e clar ca ne iubeste; nu ne mai saturam de basme

 2. Cui folosesc zilele libere bisericesti pentru un stat laic ? Creste productia de lumanari fara TVA ? Asociatia patronilor nu sare in aer ca trebuie sa plateasca atatea zile de nemunca ? Asta nu este o forma de taxa, nu se ia de la investitii ? Nu-i nimic, timpul este impotriva bisericilor, enoriasii se imputineaza natural, darvinist.

 3. POPORUL ROMAN ESTE CREATIA LUI DUMNEZEU PASTORITA DE SFANTUL ANDREI ……………

 4. „POPORUL ROMAN … ”

  Crezi ca daca tipi (majuscule) la noi admitem asa o minciuna ? Platesc eu de la mine 1.200.000 de bugetari sa-si faca cruci ?

 5. O zi Sfanta. O p000lime care se aduna si se uneste sub un singur slogan: la targ cu potol! micii si berea sa curgaaaa! si uite-ma cum judec…

 6. CRESTINISMUL (paleocrestinismul de tip primar si popular) pe acest TARAM (al GETO-DACILOR/50 AD, al DACO-ROMANILOR/325 AD si al ROMÂNILOR/610 AD), NOUA/ROMÂNILOR ne vine DIRECT de la Sf. Ap. Andrei/50 AD (paleocrestinism timpuriu de tip apostolic/50 AD si nu inca de tip evanghelic/post 110 AD sau al al NT/405 AD): „Numele lui Hristos ajunsese să fie cunoscut în vremea sa inclusiv „popoarelor din Galia, Marea Britanie, sarmaților, DACILOR, germanilor și scitilor” (Tertulian/150-220 AD), Adversus Judaeos, 7).
  CRESTINISM care a fost TOLERAT de catre Imparatul Roman Galerius DACUL/(258-311 AD), nascut dintr-o mama DACA din zona nord-dunareana, prin edictul de la Serdica din 311 AD. CRESTINISM care a fost OFICIALIZAT ca ORTODOXIE la Conciliul de la Niceea, de catre Imparatul Bizantin Constantin DACUL/(272-337 AD), cel nascut in Naissus din Dacia Mediterranea cea sud-dunareana de la nord de Muntii Haemus. Dar deoarece „Pe geţii peste care dai dacă treci munţii Haemus” (Tucidide /490-396 BC, Istoria, B) … atat zona nord-dunareana cat si cea sud-dunareana de la nord de Haemus era tot TERITORIUL geto-dacilor.
  Si cum geto-dacii (cei nord dunareni si cei sud dunareni la anii 400 BC) … au devenit daco-romani dupa anii 106 AD … si ramasi drept daco-români (vorbitori de limba româna/de idiom roman din cadrul fostului Imperiu Roman de Rasarit/devenit dupa anul 602 AD drept Imperiul Bizantin de limba greaca, imperiu care s-a retras la sud de Rodopi dupa anul 610 AD) … NOI cei stravechi geto-daci/400 BC care am DEVENIT români/post anii 610 AD.
  Si cum astazi, noi cei stravechi GETO-DACI de pe acest TARAM, sarbatorim atat lupii dacici (sarbatoare autohtona geto-dacica straveche) dar si pe Sf. Ap. Andrei, socotit pe acest TARAM crestin-ortodox drept Apostolul Lupilor … sarbatoarea nostra devine o sarbatoare-bisericeasca-nationala a POPORULUI nostru cel ROMANESC de pe acest TARAM !

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.